"Неудобната" биография на Учителя Петър Дънов

Най-пълното описание на житейския път на космополитната личност на Петър Дънов вече е факт. Но, уви, само за ценители. Едва в хиляда броя бе отпечатана творбата  "Изгревът" на големия ни писател Атанас Славов, която снощи (27-ми май 2010г.) бе представена в книжарницата на "Хеликон" в София. След повече от десет години Атанас Славов реши да завърши грандиозния си труд за светската биография на Петър Дънов. В това се корени и думичката "неудобната" в изказа на автора. Славов е единственият човек, докоснал се до всяко кътче, където е преминал Дънов, както и притежател на най-голямата колекция от документи и снимки за него. Първият том на книгата е издаван на няколко пъти през последните години. Невероятна е историческата съпоставка на живота на бъдещия Учител със събитията в геополитически, а защо не и във вселенски сюжет.
Защо след десет години? Отговорът на Славов бе, че въобще трябва да сме благодарни да стигнем до финала. Неговото вселенско верую изпада в амок, когато дадено Учение, започва да се превръща – и то, от "най-ревностните" му последователи в "Църква". Атанас Славов обясни, че това го е накарало да отлага... проекта си във времето. Истински последователи на Учителя и здравомислещи личности го провокирали да го завърши – на 80-годишна възраст. В книгата си Славов е спестил нелицеприятните апетити на "последователи" на Дънов да се изтъквнат като "глави на Бялото братство". И то докато Учителят още е бил жив и се е чудил дали да не се самоубие... Затова и биографията, сътворена от Атанас Славов е "неудобна". За аналогия той посочи сандалите от свинска кожа на Иисус и златната "униформа" на пловдивския митрополит!?
От книгата може да научите невероятни – документирани - факти. За съжителството, като съквартиранти, на Учителя Петър Дънов и Вожда Георги Димитров на ул. "Опълченска" в София... Пълна стенограма на спиритическия сеанс с починалия голям възрожденец д-р Миркович през 1906 г., осъществена благодарение на медиумните способности на Дънов.
Защо Петър Дънов става Учителят!? Тотален срив в българската духовност установил младият Дънов след завръщането си от 7-годишно обучение в страната на  неограничените възможности за методистки свещеник, лекар, философ... И избрал, търсил и открил пътя към възкресението не само на духа на българина, а и на човека като вселенски феномен... Всеки, на когото идеята е присърце, има шанс да намери "книжката" на Атанас Славов все още, ако, разбира се, не се намери голям издател, който да я оцени и преиздаде.  "Атанас Славов е жив класик, който би трябвало да се изучава в българските средни училища" - с тези думи откри представянето на книгата Йордан Евтимов от "Хеликон". А Атанас Славов отговори: "Трудно е да напишеш книга за Учител преди да си умрял, защото рискуваш да те убият с камъни..."
Петър Дънов напуска този живот през 1944-та година, когато се пръква легендарният член на "Бийтълс" Джордж Харисън. И написва и изпява великото: "Изгрява слънцето... Добре е!" Логично идва въпросът: Къде е и има ли връзка това "парче" с химна на Братството на Петър Дънов "Изгрява слънцето...  пръска светлина..."!? Ами шедьовърът на Джон Ленън : "Всичко, което ни трябва, е любовта!"!?

 


Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
1
почитател
|
нерегистриран
30 май 2010, 16:34
1
0
Много интересна публикация, но моля ви, "Правен свят", поправете си текста. Бъка от печатни грешки и разваля удоволствието от четенето. Като си отстраните глрешките, изтрийте ми постинга. Поздрави
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно