In Memoriam
Отлитна душата на спортната ни журналистика – Васил Манченко
Отлитна душата на спортната ни журналистика – Васил Манченко

В нощта на 17-ти срещу 18-ти май 2010 г. ни напусна една от най-светлите фигури в професията репортер – душата и създателят на телевизионната ни спортна журналистика Васил Манченко. Много изказвания за скръбта от загубата му чух. Присъединявам се. Почивай в мир, мили ми Васко! Позволявам си тази фамилиарност, защото – макар и от скоро - 7-8 години, имах щастието да бъда приятел с Васил Манченко. А поводът за запознанстването ни не бе особено лицеприятен. Липсата на правосъдие в родината ни остана последната горчивина в съзнанието на Васко. Щението му за правосъдие бе епично, но в жизнения му път остана само разочарование.
От 2001-ва година Васил Манченко водеше битка за разкриване на далавери при изграждането на жилищната кооперация на улица "Цар Асен" 95 (между 1987-ма и 1999 г.), където той и почина без да види правосъдие. Наместо "яката" ръка на държавата, след сигнала му до прокуратурата, той бе подложен на як тормоз. Следствието и до днес стои под уютния гриф "срещу неизвестен извършител". Започнало се с телефоннни заплахи. След като Манченко огласи скандалните факти пред медиите, на 25-ти октомври 2003 г. е нападнат и бит от бандит с чорап на главата. Оцелява по чудо и след заплахите на маскирания "Ако продължаваш да ровиш, ще умреш", няколко месеца е с гипсова яка. И за този инцидент до момента няма обвиняем!?
Три дни след нападениетио Манченко намира в пощенската си кутия вмирисана риба. Пратката била придружена с послание, че това е знакът на омертата и да се приготви да умре. Тормозът продължил. Открил колата си размазана пред кооперацията, а анонимно по телфона го уведомили, че и вилата му ще пострада. "Все едно беше минало цунами" бе обяснението на Васил Манченко как е заварил вилата си край Костинброд. Къщата била тотално разколачена, всичко потрошено, но психо-интелектуалната гавра била, че единствените откраднати предмети били само спортните трофеи на Манченко. След случая силите на местната полиция стигнали само да го предупредят, че ситуацията е много тревожна, да не ходи сам на вилата си и го посъветвали да си купи оръжие...!?
Лек ти път, Васко, в по-добрия Свят. Нищо, че не получи отговори от правозащитната ни система!
Поклонението пред тленните останки на несломимия състезател ще се състои на 20-ти май от 13 часа в храма "Света София".
В следващия брой на "Правен свят" очаквайте последния разговор на Васил Манченко с колега репортер.

 

 


 

 


Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
Няма коментари към новината.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно