Дянков остави съдебната власт без коледни премии
Дянков остави съдебната власт без коледни премии

Нито един магистрат, съдебен служител или член на Висшия съдебен съвет (ВСС) няма да вземе коледна премия. Оказа се, че Министерството на финансите не е превело на сметката на съвета 24-те млн. лв., икономисани през годината и определени за допълнително материално стимулиране. А според последната информация на "Правен свят" няма и да ги преведе.
От пресцентъра на финансовото министерство така и не отговориха на въпроса министърът на финансите Симеон Дянков ще преведе ли парите или не, въпреки опитите ни да получим официално информацията. "Правен свят" научи от свои източници, че той отказва да ги преведе с мотива, че пари няма и че ако съдебната власт иска 13-а заплата да си я вземе от бюджета за 2010 г., ако смята, че ще има излишни пари. Според Конституцията обаче има разделение на властите и отказът на Дянков може да се приеме за намеса на изпълнителната власт в работите на независимата съдебна власт, която има и самостоятелен бюджет.
Така или иначе най-вероятно магистратите и съдебните служители ще останат без коледни бонуси. Защото даже утре Дянков да размисли и да преведе парите, то няма да има технологично време ВСС, като първостепенен разпоредил с бюджетни средства, да ги разпредели по всички съдилища и прокуратурата. А системата "СЕБРА" (за обмен на данни по бюджетни плащания) няма да работи между Коледа и Нова Година. А от 1 януари бюджетните сметки пък се зануляват.
Ако Дянков откаже да подпише за превода на парите, това е престъпление по служба, защото той нарушава задълженията си по Закона за държавния бюджет, каза за "Правен свят" председателят на бюджетната комисия на ВСС Иван Колев.
Така изниква друг въпрос – дали прокуратурата ще се самосезира и ще започне проверка спрямо Дянков заради нарушение на закона за държавния бюджет. Всъщност би било изненада прокурорите да не се задействат по казуса, не само заради нарушение на закона, а защото имат и личен мотив - остават без коледни премии.
А на места административните ръководители на прокуратури в страната са определили кръг от обвинители, които да получат не само 13-а и 14-а заплата, а и 15-а даже.
Дали зад отказа на Дянков не прозира пък алчността на самия ВСС? Вероятно, ако членовете на съвета не си бяха гласували по две заплати премии или по 5300 лв. на човек, то тогава редовите магистрати и съдебни служители сигурно щяха да си получат бонусите.


 

 


 

 


 

 


 

 


Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
179
***********
|
нерегистриран
28 май 2012, 04:19
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
178
гост
|
нерегистриран
06 януари 2010, 16:23
0
0
Не зная защо в България хората са толкова озлобени? Защо се нападат непрекъснато? Затова ще бъдем най-бедната държава с най-бедните хора. Защо завиждаме, че магистратите си искат спестените пари? Не е ли по-добре да се обединим и всички да искаме да живеем по-добре. Да получаваме по-големи доходи и да живеем по нормално. Вярна е приказката "Не е важно аз да съм добре, важното е Вуте да е зле". Замислете се не е ли така. Защо завиждаме, че някой си отстоява правата? Не е ли по-добре всички заедно да искаме по-добър живот. А за правителството мога да кажа само, че неможе кризата да се поема от най-бедните хора. Неможе да си позволява да спира и без това оскъдните доходи на българина. Искат високо квалифицирани кадри в държавната администрация, съдебната система и т.н., но тези кадри не се задържат с възнагражденията, които им дават. Да се замислят, че България опустя. Г-н Дянков да каже, в Америка така ли се отнасят към работещите хора. Това, което става е обидно. Все едно, че просим милостиня, а не изработените от нас пари.
177
гого
|
нерегистриран
01 януари 2010, 14:01
0
0
до малко ви е
Хайде да изберем форумния фукльо.Давам му моето място. Ама, до няма после "Помощ, Гого боли ме отзад"!
176
малко ви е
|
нерегистриран
31 декември 2009, 22:37
0
0
Пряк избор за вас и отзоваване, тогава - премии. И предишните си бонуси трябва да върнета - НЕ СИ ВЪРШИТЕ РАБОТАТА! Намерили гювеча - сами се избират и награждават!
175
pop4e
|
нерегистриран
28 декември 2009, 14:38
0
0
Колеги, яд ме е че няма ДМС-та, но 10 пъти повече ме е яд, че гласувах за ГЕРБ. Викаше ми един приятел, че няма компетнтни хора там, че бат' Бойку е просто един фукльо, ама...излъгах се с новите политически ку*ви. Тъй че сам съм си виновен, но поне ми изтрезня главицата. А за работата си като магистрат мога да кажа, че ще имам проблем в мотивацията си през 2010 да работя по-добре. Мога да работя извънредно, да мъкна дела в къщи, но проклет да съм ако го сторя.
174
мъничка
|
нерегистриран
24 декември 2009, 18:36
0
0
Весела Коледа, скъпи колеги! Наистина бих била особено щастлива в празничните дни, ако зная, че поне участващите в този форум ще се обединят, за да изразят открито и достойно своята позиция не само по въпросите за това ДМС, а и за други неспазени принципи!
173
Мартина
|
нерегистриран
24 декември 2009, 18:14
0
0
Мили хора, които толкова плюете магистратите, знаете ли, че за тази година те не са получили нито една допълнителна заплата? Знаете ли как изглежда дело от 1600 страници гнило гидини наред и наядено от мишки? Знаете ли колко пари дават тези хора за илачи за алергиите си за 1 година? Знаете ли какъв процент от тях са с гръбначни изкривявания, дископатии и дискови хернии? Знаете ли колко от тях са с болни очи от постоянното гледане в мониторите? Знаете ли колко от тях са редовно заплашвани? Знаете ли за случая в който обвиняем нахлу в кабинета на съдийка и я преби? Знаете ли какво е близките ти да те виждат рядко и когато това стане в главите им да са само делата? А секретарките? И те ли взимат подкупи? И тези женици със заплати по 400-500 лв ли не заслужават да вземат бонуси? И освен това защо цял месец ги лъгаха ,че ще има ДМС-та и им раздадоха декемврийските заплати в началото на месеца? А пари има! Защото няма къде да са отишли, те са на съдебната власт и няма как някой друг да се разпорежда с тях. С гнусните си коментари демотивирате наистина честните и некорумпирани хора! А най-лошото е това, че магистратите обясняваткак ще работят от 8.30 до 5 само от понеделник до петък, няма да си насрочват извънредни заседания и няма да си дават много зор, но за жалост това няма да се случи-те пак ще работят до 6,7 вечер в съда, пак ще си носят делата вкъщи, пак ще пишат до полуда събота и неделя и пак ще дават максимума от себе си. Радвайте се жалки хора , че няма да получат ДМС-та, радвайте се че Магистратите ще изкарат до 15-ти януари с по 200-300 лв и още неплатени сметки и кредити. Те дори нямат право на стачка като вас. Това е жалкото на нашата държава, защото когато във Франция или Гърция един сектор стачкува- всички останали са зад гърба му. Но ще дойде време когато ще опрете до магистратите....и тогава ще разберете за какво говоря,защото въпреки гнусните ви коментрари вие пак ще получите справедлив процес, магистата няма да застане срещу вас и да ви каже: " Аре бе,какво ми се жалваш, че са те обрали, вие докторите,(банковите служители, полицайте или каквито сте там) само подкупи взимате а нищо не вършите,какво като са ти взели парите с които е трябвало да посрещнеш празниците?" Вие плюещите пак ще получите справедлив процес! Замислете се!
172
Бравос
|
нерегистриран
24 декември 2009, 10:59
0
0
Вижте, едва днес влязох в лекс.бг и там се обсъжда темата - по-професионално, разбира се. Добре е да се прочете и от неюристи!
http://lex.bg/forum/viewtopic.php?f=11&t=39719
171
От "Бравос" до "Здравомислещ"
|
нерегистриран
24 декември 2009, 10:41
0
0
Изговаряте, господине, много истини, дори и понякога фактите да са поизопачени. Не си мислете, че и ние, които работим в същата система, не разсъждаваме по тези проблеми. Но обърнете вашите упреци не към отделния магистрат, а към - как беше? - "Правителството на съдебната власт". Защото заради липсата на управленски подход тези хора ни лишиха не просто от "бонуси", а от уважението на хората за нашия труд. Ето, че отново след "опиянението" на някои представители на ВСС, с изречени заплахи към министъра, всичко се сведе до нашенския мантелитет - емоционално изхвърлене, след което настъпва "мозъчен и волеви" махмурлък, граничещ с примиренчество. Щом си казал някога "А", ще кажеш и "Б". Така аз правя в моята работа - щом съм заел някаква позиция, ако не бъда убеден с достатъчно аргументи в противното, я устоявам и нося отговорност за това. А ако съм сбъркал и ВИНАГИ приднавам (публично - или в залата или в съдебния акт). Това е достойната позиция, а не да се криеш като мишок. Това ни е управлението, колеги - какво да очакваме от тях, какво да изискваме - Страхът за заплатата и поста е завладял тяхното съзнание. Те не мислят, очевидно, за магистратурата. И са ненужни, неспособни да се справят с проблемите, които съществува в магистратурата, подвластни са на различни влияния и политически въздействия. Тази "трагикомедийка", която се разигра тези дни, доказа именно това. Тук някой се изказа в подкрепа на ВСС, но фактите го опровергават. Този орган губи своята легитимност. Не само обществото не одобрява неговата дейност, но и самата магистратура, за която те трябвало - уж, да работят. Но "От нийде надежда не иде" - поне на формално политическо равнище. Дори и да се замени членственият състав на този орган, не виждам да е налице някаква съществена промяна. Тя би могла да настъпи при изменение на устройството и съставянето на този висш държавен орган. По това трябва да се помисли задълбочено. Сред магистратите има много предложения и вярвам, че СКОРО единно ще вземем отношение. Да видим дали тогава ще бъде подкрепена от мнозинството или отново "удобно" ще заемем "двуличната позиция" на ВСС по конкретния казус?
170
Бравос
|
нерегистриран
24 декември 2009, 10:26
0
0
Шефът на бюджетната комисия във ВСС ИВАН КОЛЕВ дори предположи, че с тези си действия Дянков извършва престъпление по служба. След срещата ТОНЪТ БЕ ЗНАЧИТЕЛНО СМЕКЧЕН.

Официалната реакция на ВСС се сведе до съобщение, че "държи на диалога между властите, защото от него произтичат успехите на нацията и просперитета на държавата ни".
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно