Сомалийска драма: До 40 удара с камшик за жена в панталон

Суданската журналистка Любна Ахмед Ал Хюсейн бе вкарана в затвора през септември, защото носи панталон. Законът в мюсюлманската република предвижда за това престъпление до 40 камшика. В мюсюлманските интернет форуми се разгоряха дискусии, доколко са били впити панталоните, за да покажат формите на тялото. За капак се оказа, че Любна води колонката "Мъжете говорят" на левия вестник "Aл Сахафа" и работи към пресслужбата на офиса на ООН в столицата Хартум.

Каква беше тая панталонена афера, която накара френския президент Никола Саркози да скочи веднага в защита на дамата, а генералния секретар на ООН Бан Ки-Мун да размаха заканително пръст?

На 3 юли 2009 г. около 30 полицаи нахлуват в известен ресторант в Хартум и арестуват една дузина жени, защото са облечени с панталони. Но не бързайте с реакциите: това не е полицейско насилие. Правното основание е чл. 152 от Наказателния кодекс на Судан, според който се прилага наказание "до 40 удара с камшик за носене на неприлични дрехи". Десет от арестуваните веднага се признават за виновни. Те отнасят по десет камшика всяка, след което са освободени. Между тях има и християнки.

30-годишната Любна обаче оспори обвинението, че се е облякла непристойно, и съобщи, че е готова да се откаже от работата си в ООН и от имунитета си и да отиде на съд. "Аз съм добра мюсюлманка и спазвам религиозните канони, каза публично Любна. - Но тук не става въпрос за религия, а за това как на мъжете се дава право да третират жените толкова зле. Законът трябва да се промени в полза на жените."

Един месец след задържането, журналистката заяви пред колегите си от международни медии, че е готова на всичко: "Изобщо не се страхувам от присъдата. Ако ме осъдят на бой с камшик или нещо друго, ще обжалвам. Ще се боря до край, ще стигна и до Конституционния съд, ако трябва." И без да губи време, от затвора организира разпращане до местни и чужди журналисти на

500 покани да присъстват на бичуването й с камшик.

Разпространи и свои снимки в интернет, на които е в световноизвестния си вече панталон: обикновен, свободен и далеч не елегантен. От затвора Любна успя да даде интервю на сателитен телевизионен канал по мобилния си телефон. Когато служители я извели в 2 часа посред нощ, за да я разпитват как е станало това, и поискали да й вземат телефона, тя отговорила, че той е собственост на столичен вестник, а за интервюто не е виновна. Съвременната комуникационна технология е толкова напреднала, че това можело да стане от всяко място.

След известни колебания около имунитета й и под международен натиск, суданският съд постанови на последното си заседание в началото на септември 2009 г., че осъжда Любна Ал Хюсейн на глоба от 500 судански паунда (260 долара). Ако не плати, я чака един месец затвор. "Няма да платя. По-скоро ще отида в затвора", отсече Любна публично. Въпреки увещанията на своите адвокати, тя отказа да плати и влезе отново в затвора. Но само за една нощ. На другия ден Суданският съюз на журналистите (ССЖ) даде парите за глобата след споразумение с председателя на съдебния състав. Шефът на ССЖ отиде в затвора да й съобщи новината, Любна му благодари за визитата, но не и за плащането. Вече на свобода, тя веднага изнесе в печата случаи на дискриминиране на жени в затвора в Омдурман.

Всъщност ССЖ е под контрола на правителството, както и всички медии в Судан. Репресиите върху медиите особено се засилиха, след като Международният съд за престъпления издаде заповед за арестуване на президента на Судан Омар Хасан Ал-Башир.

Правителствени агенти преглеждат всеки от все още незабранените вестници преди излизането
му и го цензурират.

Гонят чужди журналисти от Судан. През август полицията разпръсна протестиращите в подкрепа на Любна със сълзотворен газ. Журналисти не бяха допуснати на последното съдебно заседание. Те чакаха отвън, заедно с около 150 демонстранти: главно жени в панталони и с плакати: "Не на камшика". Една беше жестоко бита на място, а 48 бяха арестувани. "Някои бяха ранени и кървяха", твърдят очевидци.

Според директора на полицията през 2008 г. над 40 000 жени са арестувани за непристойно облекло само в Хартум. Няма данни колко от тях са осъдени и бити с камшик.

ССЖ светкавично и с лекота извади журналистката от затвора и с един замах свали ореола й на мъченица. По света подкрепата за Любна набираше скорост (но не и по нашите земи!), подписваха се петиции, имаше демонстрации. И изведнъж

няма жертва, няма казус!

Но явно има умни глави в правителството. Любна беше вече на свобода, а правозащитната организация "Амнести Интернешънъл" в Лондон в специално изявление беше поискала от суданските власти да оттеглят обвиненията срещу нея и да се промени чл. 152 на НК: "Начинът, по който законът се използва срещу жените, е недопустим, а наказанието – до 40 камшика – немислимо. Законът е създаден така, че е невъзможно да се разбере кое е прилично облекло и кое – не. На практика жените са системно арестувани, задържани, осъждани и налагани с камшик просто защото някой полицай не одобрява как са облечени." Африканската комисия за защита на човешките и гражданските права още през 2003 г. настоя Судан да премахне боя с камшик като изтезание, наложено от държавата. Дали това ще стане, е въпрос на резистентен оптимизъм за чакащите.

В Африка живеят над 28% от мюсюлманите в света (Азия е на първо място със 70%). В 20 от всичките 53 африкански държави мюсюлманите са между 50 и 90%. Ислямът е най-широко разпространената религия в Африка, изповядвана от половината от населението (следват християнството и многообразни африкански вярвания). Но вече не само в най-голямата страна на Африка – Судан, но и в други мюсюлмански държави жени в панталони не са рядкост по улиците. Много правозащитни организации оспорват позицията на властите, че това са потенциални престъпнички. Само че

няма организация,
която ще спечели
битка с шериата.

Правната система на тези страни се основава на ислямския закон (шериат или пътека към водата), който разрешава телесното наказание, включително боя с камшик. Всички мюсюлмани, независимо къде и в каква среда живеят, са съдени според шериата. Част от него идва от Корана, от учението на Аллах, а друга – от Суна: от действията и притчите на пророка Мохамед. Шериатът урежда всичко: от политиката до хигиената. Няма един единствен закон шериат. По света има 5 школи, като всичко зависи доколко буквално се тълкуват текстовете от Корана и Суна. Интересното обаче е, че ислямският закон е бил светски, а не каноничен. Смисълът му е бил

вярващият да получи справедливост, а не да се научи да бъде добър.

Така че нечовешките наказания с рязането на крайници, пребиването до смърт с камъни и шибането с камшик си идват на мястото. При налагането на стереотипни модели на мислене в днешно време е трудно да се повярва, че още преди 12-и век ислямски учени са развивали идеи за правата на жените, за презумпцията за невиновност, равенство пред закона, юридическа независимост и пр., като много от тях са били приети и доусъвършенствани в средновековна Европа. Но развитието не винаги е прогрес. В един от форумите млад мюсюлманин отсъди: "За това, което казва за закона, тя (Любна) трябва да бъде вкарана в правия път. Камшиците вършат много добра работа в този случай!" Или имамът обяснява в джамията как по-елегантно мъжете да бият жените си, та да не остават синини. Именно правата на мюсюлманките са обект на най-остри дискусии между привържениците на промени в ислямското право и традиционалистите. Техните права

не се покриват с универсалните човешки права,

които автоматично се отнасят за мъжете. Република Нигер например, където 90 на сто от населението са мюсюлмани, почти изцяло суни, има най-висока раждаемост в света: 7,2 раждания на жена. Половината от населението е под 15 години. Начално образование изкарват 30% от децата. Едва 25% от тях са момичета. Шериатът ги омъжва още в пубертета. Едва ли някой родител ще се престарае с обучението на дъщерите си при тази перспектива.

Местна сексработничка, млада жена, разказва, че е била омъжена на 12 години и вече има 4 деца. Не случила на мъж. Съпругът й никога не се е грижел за нея и децата. Трябвало е да намери начин да оцелеят и през 2005 г. е започнала като проститутка. За първи път в живота си вижда презерватив през 2008 г., но никога не е използвала. Никоя от жените, които работят с нея, не е била тествана за СПИН. Сега работят в Източен Нигер, в района на езерото Чад. Там идват много мъже, от 12 националности – казва гордо тя, - да припечелят от риболов, дърводобив и селско стопанство. Е, и тя печели добре...

В Република Мали аха-аха да проблесне искрица надежда за по-цивилизован живот пред младите момичета, макар и тук населението да е ислямско, 90 на сто са суни. В еднокамарния Парламент е внесено предложение за промени в Семейния кодекс. След обществено обсъждане се предлага бракът да придобие светски характер, 18 години да е възрастта за сключване на брак и момичетата да получат права на наследници.

Лидерката на националната организация на жените мюсюлманки обаче не го подкрепи. Тя реагира така: "Да, ние сме съгласни с промяната и равенството, но не това, което нарушава семейната хармония и ни прави равни с мъжете. Семейният кодекс би трябвало да уважава обществените и религиозните ценности." Предвидливо изказване. Особено като се има предвид, че президентът Амаду Туре вече демократично бе казал, че "вратата е отворена за промени" и той приветства "модернизацията, но без да се разклаща основата на обществото".

Да не говорим, че според закона мюсюлманките могат да се омъжват само за мюсюлмани; докато мъжете могат да вземат жена от всяка религия, по-точно еврейки и христянки. Стигне ли се до развод, за мюсюлманите суни е достатъчно да кажат 3 пъти думата "талак" и готово. Свидетелите не се искат. В някои страни се обсъжда разводът да става с "талак" - съобщение по мобилния телефон.

На конференция по актуалната тема "Мюсюлманите в Африка и предизвикателствата на 21 век" в Йоханесбург, Южна Африка, недвусмислено беше заявено, че "никой не е дошъл тук да предлага жените да се състезават с мъжете?, какъвто е случаят на Запад (Европа), нито пък, че жените ще изоставят дадената им от господ роля да отглеждат деца. Само в допълването на мъжа на мюсюлманките трябва да им бъде разрешено да развият възможностите си".

А като си помисли човек, че средновековният учен Абу Ханифа, основател на ислямската суни юриспруденция, поддържал, че жената може да заеме служебен пост, отговорен, колкото този на съдия... Но според тълкувания от 19-и век например, жените не могат да заемат високи длъжности и им е забранено да работят в правителство. Нищо, че съпругата на пророка Мохамед, Айша, е участвала в политиката заедно с мъжа си.

Май излиза, че дето в Сомалия карат жените да се покрият от глава до пети и така да работят по цял ден на къра в африканската жега, е бял кахър. Или че в магазин в Гана продавачът ще откаже да обслужи жена, ако е първият му клиент за деня. Носело лош късмет. По-страшни са камшиците по съзнанието, които не допускат семето на промяната да покълне. И всички да приемем, че живеем в 21 век.


 

 


       
Журналистката Любна Ахмед Ал Хюсейн поиска човешки права за жените в Судан и отиде на съд. Любна е от модерните следовници на исляма.
   
Ето ме с историческите панталони, казва Любна.
   
Сомалийки в столицата Могадишу чакат да получат храна, която идва като помощ за страната.
   
Момичета в Мали. Скоро ще спрат да учат, защото ще ги омъжат.
   
Сомалийка се усмихва на живота си.
           
Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
59
мария
|
нерегистриран
11 август 2014, 15:30
1
0
Всеки мъж на този свят е роден от жена,нали?Ако ги няма жените ,кой ще роди мъжете?Двата пола трябва да са равнопоставени във всяка дейност.Все пак да се знае ,че едни се отдават повече на мъжете,други- на жените.Това е природна даденост-качествата на даден индивид,а не някнява си прищявка ,вписана като закон...
55
******
|
нерегистриран
13 май 2013, 20:27
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
54
******
|
нерегистриран
13 май 2013, 20:27
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
53
*****
|
нерегистриран
13 май 2013, 20:27
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
46
Lorena
|
нерегистриран
10 април 2013, 19:50
0
0
45
Evaline
|
нерегистриран
13 февруари 2013, 19:23
0
0
44
*****
|
нерегистриран
31 януари 2013, 09:14
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
43
Ethica
|
нерегистриран
29 януари 2013, 01:07
0
0
42
41
Denim
|
нерегистриран
29 януари 2013, 01:07
0
0
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно