Кметът на Несебър с къщи за жълти стотинки

Според декларациите на лица, заемащи висши държавни длъжности, цените на недвижимите имоти... падат главоломно. Справка - сайта на Сметната палата - http://register.bulnao.government.bg/
Този виц се върти в интернет от няколко седмици. По съвета на столичен адвокат "Правен свят" отвори декларацията на кмета на Несебър Николай Димитров пред Сметната палата.
И се оказа, че наистина във всяка шега има доза истина. Защото Димитров е успял срещу изключително скромни суми да се сдобие с две триетажни къщи в града, който сега управлява.


Независимият кандидат Николай Димитров е избран за кмет на Несебър в края на 2007 година. Той е магистър по "Европейска интеграция и бизнес администрация". Работи в сферата на туризма в Несебър, а от 1997 г. до 2000 г. е президент на ФК "Слънчев бряг". От 1998 г. е независим общински съветник. Бил е председател на Комисията по териториално и селищно управление, заместник-председател на Комисията по образование, туризъм, спорт и младежта и член на Комисията по земеделие и селско стопанство. Сам определя себе си като мениджър, а не като политик. И може би затова има и усет към сделките с недвижими имоти. През 2008 г. кметът Николай Димитров си е построил

къща в Несебър с разгъната площ 370 кв. метра за... 5000 лева.

Поне така е според декларацията му пред Сметната палата. А сумата събрал – пак според този документ, - като заделял от заплатата си.
През тази година кметът е сключил още една изгодна сделка. Сдобил се е с къща в двор от декар и половина в с. Козница (на 42 км от Несебър) срещу също скромните 4000 лева. Пак от заплатата.
През 2006 г. независимият общински съветник Николай Димитров си е купил първата триетажна къща в Несебър. За 380 кв. метра РЗП е платил 4000 лева. Също заделени от заплатата. Ето предисторията на тази сделка. През 1993 г. Николай Димитров моли община Несебър да му даде жилище, защото е крайно нуждаещ се. След три години молбата му е одобрена, а жилището – въпросната къща - получава след още десет. Когато вече е общински съветник и едва ли влиза в графата на крайно нуждаещите се! Въпросът е дали община Несебър актуализира този списък или след като веднъж човек попадне в него, остава там, независимо от промяна на състоянието му? "Правен свят" научи, че Николай Димитров не живее във въпросния имот.

Само за сравнение:

в интернет сайт за недвижими имоти има оферта, с която триетажна къща в Несебър с 323 кв. м разгъната площ се продава за... 420 000 евро. Втора оферта – триетажна къща, с разгърната застроена площ 210 кв. метра, се предлага за 750 000 евро. Трета оферта – етаж от къща в Несебър (72 кв. метра) може да си купите за 85 000 евро. Двустаен апартамент с площ 41 кв. м се предлага за 42 500 евро, а тристаен от 80 кв. метра - за 100 000 евро.
Направихме и друга справка:

Как се определя заплатата на един кмет?

Според чл. 21, ал. 1, т. 5 от Закона за местното самоуправление и местната администрация (ЗМСМА) "Общинският съвет определя размера на трудовите възнаграждения на кметовете в рамките на действащата нормативна уредба и средствата за работна заплата на персонала от общинския бюджет по предложение на кмета на общината".
И докато се опитвахме да изчислим заплатата на Николай Димитров, той призна в интервю пред столичен всекидневник колко е тя – 1400 лева.
Не за първи път медиите подхващат финансовите сделки на кмета на Несебър Николай Димитров. През август се появи информация, че той се вози в "Мерцедес" за 200 000 лева, купен с парите от общинския бюджет.
Димитров твърди, че в бюджета на общината били заложени 147 000 лв. за въпросната кола, за автобус и за други автомобили на кметството. А той си имал личен мерцедес.

 

 


   
Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
2
*******************
|
нерегистриран
22 ноември 2012, 12:08
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
1
M
|
нерегистриран
25 септември 2010, 22:40
0
0
OSTAVETE GO NA JENA MU
TAIA SHTE GO OPRAVI
BRAVO NURCHE
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно