Правосъдието е пътят към Европа на благоденствието

Българската асоциация за европейско право (БАЕЛ), създадена преди по-малко от година, за пореден път демонстрира своите амбиции и потенциал с организираната в София конференция върху революционните идеи на Стокхолмската програма за превръщане на Европейския съюз в пространство на свобода, сигурност и правосъдие за гражданите. Този документ бе представен на Европейския парламент на 10 юни т.г. след поемане на председателството на ЕС от Швеция и се превърна в най-коментираното предизвикателство към европейските институции и държавите членки. Как тези прекрасни намерения да станат реалност и с какви управленски решения, бе темата на конференцията, проведена от БАЕЛ. Партньор и домакин на събитието бе Информационният център на Европейския съюз в София, а двигател и идеолог на темата - г-жа Даяна Уолис, заместник-председател на Европейския парламент.

"Чрез експертен прочит на Стокхолмската конвенция да дадем възможности на нашите политици да я прилагат" - откри конференцията Душана Здравкова. Според Александър Арабаджиев, нашия съдия в Съда на Европейските общности в Люксембург (СЕО), за целта е нужен широк диспут за магическата връзка между общностното право и националното - между всички заинтересовани от евроинтеграцията.

Идеята на Стокхолмския документ е да се създаде 5-годишна програма за еволюция и налагането на ценностите на ЕС - гражданите да живеят в проспериращ и мирен ЕС, правата им да се спазват, а сигурността им да е гарантирана. Именно правосъдието се оказва крайъгълният камък това да се случи. ЕС вече постигна за своите граждани икономически и валутен съюз, единен пазар, както и възможност за посрещане на глобалните политически и икономически предизвикателства. Има напредък и в изграждането на пространство на свобода, сигурност и правосъдие и вече дойде моментът обикновеният гражданин да бъде поставен в центъра на този проект. Основен елемент за осъществяването му е жителите на ЕС да имат равен достъп до правосъдие на цялата територия на съюза. Това неизменно води до взаимното признаване на решенията на национален съд на една държава членка от съдилищата в останалите държави. Разковничето се нарича доверие, а то се постига с политическа воля на законодателните и изпълнителните власти и единно, безкомпромисно прилагане на европейското право от всеки национален магистрат. Ролята на различните институции за постигането на това доверие бяха темите на докладите на участниците в конференцията.

С преглед на Стокхолмската програма "Пространство на свобода, сигурност и правосъдие на гражданите" започна г-жа Даяна Уолис.

Още преди да влезе в политиката като евродепутат от 1999 г., като адвокат тя е била запленена от идеята гражданите да имат равни права на правосъдие и сигурност на територията на целия ЕС. Нещата са вървели доста обнадеждаващо до злощастния атентат от 11-ти септември, след който светът стана друг. В борбата с тероризма се пренебрегват правата на човека. Но г-жа Уолис е оптимист и смята, че очакванията на гражданите за равновесие в сферата на правосъдието започват да се сбъдват. Процедурата по изпълнение на Стокхолмската програма се обсъжда в четири комисии на Европейския парламент. Особено ценна е дейността на комисията по петициите, която е живата връзка между хората и европарламента. Всеки гражданин на ЕС може да отправи петиция и така се натрупва безценна информация за реалните проблеми на обществото. Г-жа Уолис говори и за ролята на националните юристи в европейската правна структура.

Специален акцент бе поставен върху ролята на образованието по европейско право на магистратите.

Според Зинаида Златанова – ръководител на представителството на Европейската комисия (ЕК) в България, това е първостепенната задача за доверие и последващо взаимно признаване на съдебните актове. Има идея европравната квалификация през следващите пет години да стане задължителен ценз за всеки магистрат независимо от поста и стажа му. В тази насока ЕК ще стартира в края на годината електронен портал за обмен на опит между юристите.

"Висшият съдебен съвет /ВСС/ – стожерът на Европа на правосъдието и справедливостта в българската съдебна система"

бе темата на члена на ВСС Иван Димов. Според него ВСС успя да покаже, че принципът за независимост и несменяемост не е параван, зад който да се крият магистратите, които не си вършат работата. Откакто кадровиците на Темида създадоха наблюдение и контрол над делата, които вълнуват ЕК, от 150 дела вече 97 са приключени. Според г-н Димов, един от приоритетите на ВСС е да се включи активно в изпълнение на Програмата от Стокхолм.

"Съдът на Европейските общности (СЕО) и контролът върху общностните актове в областта на свобода, сигурност и правосъдие – еволюция и перспективи"

бе изложението на нашия съдия в Люксембург Александър Арабаджиев. Пространството на свобода, сигурност и правосъдие, според него, е много деликатна тема, тъй като има двойствено подчинение, както на метода на общностните правила, така и на междудържавните договори. Ролята на СЕО е като на балансьор. Изключително важно за пълноценността на дейността на СЕО е да получава запитвания от националните съдилища. "Много отговори не биха били дадени, ако не са поставени въпроси."

"Борбата с тероризма и прането на пари – Съдът на Европейските общности: законодател или балансьор" бе един от най-щекотливите въпроси, който бе развит от референдера в СЕО Александър Корнезов. Изключително интересна и сложна в геополитически аспект тема. Мерките, предприети от Съвета за сигурност на ООН срещу войнстващия тероризъм и възприети в регламенти от ЕС, всъщност нарушиха някои от човешките права – на уведомление, на защита и на изслушване. И това неминуемо доведе до намеса на съда в Люксембург и отмяна на тези регламенти. Топката е в Съвета за сигурност на ООН. Отдавна на дневен ред се поставя идеята за търсене на "умни санкции" за борба с организираната престъпност, за да остане в историята тривиалното ембарго, което наказва наред с виновните цели народи и икономиките им.

"Наказателното право е глезеното
дете на европейското взаимно
признаване на съдебни актове"

бе лайтмотивът в доклада на съдията от ВКС Павлина Панова. А точно в това взаимно признаване, според нея, минава тънката червена линия на борбата и справянето с трансграничната престъпност, която се развива много по-бързо от противодействието в отделните държави. Принципът на ЕС - "Единни в разнообразието", трябва да стане основополагащ и в областта на наказателното право. Съдия Панова изрази огорчение, че Българската държава все още не е предприела стъпки да направи декларация за признаване на компетентността на СЕО в Люксембург да се произнася с преюдициални заключения по запитвания от български съдии по наказателни дела. Също така е необяснима забавата на транспонирането на две рамкови решения на ЕС с изключителна важност за наказателното правораздаване и взаимното доверие.

"От чужбина ни хвалят,
а тук ни проверяват."

С тази констатация в дискусията се включи прокурор Иванка Которова – заместник-шеф на международния отдел на Върховна касационна прокуратура (ВКП). Тя даде за пример действията на прокуратурата по повод молба от германската държава за запор на имущества за милиони у нас, придобити чрез престъпна дейност и пране на пари. За добре свършената работа сме получили специална благодарност от германците, а същевременно във ВСС са започнали проверка за правомерността на действията на прокурори по случая.

В заключение Душана Здравкова изрази съжаление, че на този значим европравен дебат не са присъствали поканените представители от законодателната и изпълнителната власт. Бе прието предложението й участниците в конференцията и членовете на Българската асоциация за европейско право да изготвят експертно становище с конкретни предложения за сбъдване на Програмата от Стокхолм и да го предадат на правителството и на Народното събрание.

В раздела "Четиво за юристи" може да прочетете подробен анализ по въпроса за взаимното признаване по наказателноправни въпроси в Европейския съюз с автор д-р Павлина Панова, която е съдия във ВКС и нашият втори съдия в Страсбург.


 

 


   
Координаторът на БАЕЛ адвокат Ани Велкова посреща единственият ни евродепутатът от НДСВ Станимир Илчев
   
Александър Корнезов
       
Заместник председателят на Европейския парламент Даяна Уолис, Душана Здравкова, съдията в Люксембург Александър Арабаджиев и заместник председателя на Народното събрание Атанас Семов.
Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
3
clothing buttons
|
нерегистриран
09 декември 2013, 09:59
0
0
The button was http://www.shellbuttonss.com/Flag-buttons-t1-29.html">Flag Buttons invented thousands of years http://www.shellbuttonss.com/Flag-buttons-t1-29.html">Flag Coconut Buttons ago in Asia. Maybe. The truth is http://www.shellbuttonss.com/Flag-buttons-t1-29.html">Flag Buttons that neither historians nor button collectors http://www.shellbuttonss.com/Flag-buttons-t1-29.html">Flag Buttons have even the foggiest idea where http://www.shellbuttonss.com/Flag-buttons-t1-29.html">Flag Glass Buttons or when the button was invented so the http://www.shellbuttonss.com/Flag-buttons-t1-29.html">Flag Buttons reference books have assigned it a http://www.shellbuttonss.com/Flag-buttons-t1-29.html">Flag Buttons provenance that’s impossible to disprove.http://www.shellbuttonss.com/Flag-buttons-t1-29.html">Flag Buttons Paper, gunpowder, the yo-yo: Any time we don’t http://www.shellbuttonss.com/Flag-buttons-t1-29.html">Flag buttons know the exact origin of something it http://www.shellbuttonss.com/Flag-buttons-t1-29.html">Flag buttons gets logged in the Encyclopedia Britannica http://www.shellbuttonss.com/Flag-buttons-t1-29.html">Flag buttons as having been invented “thousands of http://www.shellbuttonss.com/Flag-buttons-t1-29.html">Flag buttons years ago in Asia.”
2
********************
|
нерегистриран
23 ноември 2012, 04:38
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
1
***************
|
нерегистриран
30 октомври 2012, 09:05
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно