"Темида" ООД ли? Или - "Висш резил"

Тъмният субект Красьо с ланците, за когото преди месеци членът на ВСС Иван Колев хвърли бомбата, че кадрува в съдебната система, излезе на светло през октомври и предизвика безпрецедентен трус. "Черничкия оплел 30 магистрати", написа "Труд". В "24 часа" увеличиха бройката: "48 магистрати в телефона на Красьо". "Сега" не посочи точно число: "Черничкия Красьо подкара три синджира магистрати". "Висш резил", озаглави информацията по случая "Банкеръ". ВСС се срина, заключи "Новинар", а "Капитал" публикува отвореното писмо от Съюза на съдиите до ВСС, в което се настоява за незабавни оставки на въвлечените в скандала членове на съвета.

"Сега" припомни как същият този съвет уволнил преди време провинциален съдия, защото ходел без гащи из жилищния си блок и така уронвал престижа на съдебната власт. Май има основание в твърденията, че бизнесмени влияят върху ВСС, деликатно се изрази "Класа". И допълни: хората с основание могат да се питат дали някъде в Пловдив например не живее друг черничък бизнесмен с ланци, който действително има влияние върху ВСС, но е достатъчно умен, за да не се хвали с него... Заради бъбривия Красьо обаче, който се изфука със своето лоби по високите етажи на съдебната власт,

изгоряха два бушона

- бившият председател на Софийския военен съд полк. Стойко Стоев и сливенският съдия и ексдепутат Иван Димов. "Двама авери на Красьо дадоха оставки", съобщи "Телеграф". Не стане ли ясно на нашите политици и магистрати, че стоически трябва да отсяват контактите си, всеки ще вика: измекярска работа!, отсече "Труд".

Колелата на Темида се разскърцаха и бавно започнаха да се завъртат отново. Системата започна да изхвърля своите "черни овце", за да ги замени с нови. Такива, които ще пожелаят да променят статуквото и да хлопнат кепенците на "Темида" ООД. Метафорите са дело на "Монитор".

Малко му беше на ВСС, та "Стандарт" го подхвана и за конкретно кадрово решение - "Изпращат със 100 бона крадлива следователка". Вместо да уволни осъдената за длъжностно присвояване Мария Михайлова, съветът я освободил, защото подала оставка. Дамата поискала 100 000 лв. обезщетение, но Софийската градска прокуратура обжалвала акта на ВСС. Кой крив, кой прав накрая ще отсъди ВАС, става ясно от публикацията.

Още неотшумял скандалът с бизнесмена-кадровик в сянка, и ето че

"Хванаха съдия
с подкуп 24 000 лв."

- съобщи "Дума". Юрий Маринов от Окръжния съд в Кюстендил щял да реши дело в полза на строителни предприемачи. За същия материален стимул "Стандарт" написа: "Съдията на Галеви гърми с 24 бона подкуп". Междувременно белезници щракнаха и върху китките на колегата му Георги Веселинов - "Обвиниха за подкуп пазарджишки съдия" ("Труд"). Слисаните читатели научават, че един от най-известните наказателни съдии в града ще седне на подсъдимата скамейка за получаване на рушвет. "Стандарт" разкри, че е взел 15 000 лв. от обвинения в трафик на антики Георги Загорски. Това, че магистрат е хванат с подкуп, не е сензация, такива бяха хванати на няколко пъти и сумите бяха сериозни, припомня "Класа". По-интересно е какво се случва след това, според анализаторите на вестника. Защото практиката показвала, че

магистрат на
магистрата око не вади,

и всички заловени досега са се измъкнали.

И октомври не мина без темата за отлагането на дела поради внезапни неразположения и обострени хронични болести на подсъдими. В статията "Дела с хрема и температура" на в. "Политика"се казва: "Знаковите фигури от подземния свят имат два чифта гримаси – тъжна и страдалческа за съдебната зала и безгрижна, арогантна и доволна за цивилния живот, в който се вихрят по кръчми и дискотеки." Главоблъсканицата как да се разреши проблемът засега е без резултат, обобщава седмичникът. На същата тема е коментарът "Правосъдие с болничен лист" на "Новинар", според който

дуетът лекар – подсъдим се оказва неочаквано
добра комбинация.

"България – прокурорска република", възмущава се "Дума" от това, че всеки нов министър тичал до прокуратурата и пишел доклади на поразия. Авторът се опасява, че това търчане е просто пара в свирката. Посочва и статистика: 235 000 дела през 2008 г. са прекратени поради давност. Това означавало, че туткането или нарочното протакане е било толкова дълго, та да прескочи законовия срок и виновникът да не бъде наказван.

"Защо прокуратурата не обвини Калфин и Орешарски по чл. 220(2) от НК?", пита "Атака", която сочи двамата като главни виновници за източването на хазната. В редакционния коментар на "Дневник" "Изпържване на цацата" се твърди, че е на път да катастрофира трагикомично шумната заявка на данъчните и прокуратурата, че разкритията им за злоупотреби в българския футбол ще извадят на светло черните каси.

"Нещо намирисва под тогите", доловиха сетивата на "Труд" по делото за рекордния подкуп от 100 000 лв., предложени на шефа на рибарството, понеже разследващите се провалили. А тия работи се размирисват, те няма как да се скрият под тога, пък била тя и прокурорска, убедена е авторката.

Комично звучи заглавието на "Дневник" - "Тъща и зет трябва да се разберат кой да напусне", под което се разказва как членът на ВСС Сребрина Христова и съпругът на дъщеря й Ивайло Иванов, неотдавна назначен за шеф на районния съд в Костинброд, пропуснали да запишат в декларациите си за конфликт на интереси, че са роднини . "24 часа" прогнозира оставка на Христова. Трагични са последиците от решението на ВКС за експредседателя на пловдивския Апелативен съд Здравко Киров: "Съдия ще връща 16 милиона в хазната" ("Стандарт"). Киров се събуди милионер с раздуто обезщетение за имоти на тъста му. Измамата с компенсаторките бе доказана след 10-годишна сага, пояснява вестникът.

Но да се върнем на прословутия Красьо. Според "Сега" "МВР и прокуратурата яко раздрусаха гнилото съдебното дърво", а "Капитал" смята, че "Гигантският корупционен скандал в съдебната система може да е добро начало за пълна реформа на ВСС". Каквото и да значи това, то очевидно вече е неизбежно. 

 


Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
20
**********************************************
|
нерегистриран
20 декември 2012, 11:29
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
19
**************************************************
|
нерегистриран
19 декември 2012, 10:11
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
18
**************************
|
нерегистриран
17 декември 2012, 06:04
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
17
Coach Factory Outlet Online
|
нерегистриран
16 декември 2012, 11:28
0
0
*()&Me and my friend were arguing about an problem similar to this! Now I realize that I had been correct. lol! Thank you for that information you article.
Coach Factory Outlet Online
16
************
|
нерегистриран
15 декември 2012, 08:31
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
15
Louis Vuitton Outlet
|
нерегистриран
14 декември 2012, 11:36
0
0
*()&Ok. I believe you are appropriate!
Louis Vuitton Outlet
14
Coach Handbags
|
нерегистриран
13 декември 2012, 09:55
0
0
*()&Very good brief and this post helped me alot. Say thank you I searching for your facts.
http://milkway.co.za/blogs/2659/9621/cheap-ugg-boots-uk-a-founding-f" title="Coach Handbags">Coach Handbags
13
Michael Kors Outlet
|
нерегистриран
12 декември 2012, 06:30
0
0
#@!%That is definately one of the best blogs I've sen in ages online. Maintain up the excellent posts.
http://www.pennybinder.com/?p=67611" title="Michael Kors Outlet">Michael Kors Outlet
12
Coach Outlet Online
|
нерегистриран
11 декември 2012, 07:36
0
0
^&($Many thanks for your good publish. I'll take the notes you've written.
http://nectarbook.com/blogs/viewstory/125662" title="Coach Outlet Online">Coach Outlet Online
11
Coach Purses
|
нерегистриран
10 декември 2012, 17:27
0
0
@&()I thought that was extremeley exciting. Many thanks for your unusual details. I'll maintain using this.
http://community.babycenter.com/journal/shears2okra/8118025/coach_factory_outletdrinks_price_ranges_were_definitely_repaired_via_the_point_out" title="Coach Purses">Coach Purses
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно