Сергей Игнатов се възмути от идеята за отпадане на пълния член
Сергей Игнатов се възмути от идеята за отпадане на пълния член

Като несериозно определи искането да отпадне пълният член от българския език, образователният министър Сергей Игнатов. В четвъртък езиковеди от 14 български и европейски университети обсъждаха именно такава идея.
"Тогава да премахнем всички граматични правила, да махнем и буквите, най-лесно ще бъде! Напротив, ние държим на една много висока степен на грамотност. Това, което ученици и учени трябва да искат от нас и да ни задължат да го направим, училището да стане привлекателно място за ученика, учителят да намери начин по-просто да предаде тази очевидно сложна материя за някои. Като махнете пълния член, кой ще върши действие, това ще ми обясните ли - как ще го обозначаваме, ще го оцветяваме ли или нещо друго. Грамотността извежда човек в съвършено друго състояние, тя създава абсолютно друга картина и сега дори на децата да им е тежко след това те ще разберат, че именно това нещо, та дори този пълен член понякога ги различава от останалите. Ще дойде време, когато България ще стане нормална страна като битие и икономическо развитие и тогава по-образованите, по-грамотните ще имат много по-добро положение в живота".

 

 


Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
2
Стела Атанасова
|
нерегистриран
08 септември 2011, 22:27
0
0
Проф. Игнатов, аз се придържам безусловно към Вашата позиция! С отпадането на пълния член дисциплината Синтаксис става напълно безсмислена. Тогава подлога ще подчертаваме с две черти ли !! Или не - може би ще го пропуснем напълно. Не "несериозно" искане, ами глупаво. Нека други идеи да се обсъждат - за отпадане на дублетни форми или теми, свързани с чуждиците в българския език. Това ще е по-уместно искане, не мислите ли!!!
1
александър лаутарски
|
нерегистриран
16 септември 2010, 13:47
0
0
не само несериозно но и като "предателство към усилията на нашите деди да запазят българското през вековете". За такива, като предложителите Светия Отец Паисий Хилендарски се провикна "О, незразумний и юроде, поради что се срамиш да се наречеш Българин". Българския народ не заслужава съдбата на сегашните "Древни македонци", в историята на които, те самите, паоставиха "бяло петно" и сега се представят за "птицата феникс, възкръснала от пепелта".
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно