ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА 26 ноември 2009 година

в. ДНЕВНИК

Кметът на Перник даде на прокуратурата сделка с общински имот

Кметът на Перник Росица Янакиева е сезирала прокуратурата и Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) за сделка с общински имот. Това съобщи тя на специална пресконференция, предаде агенция "Фокус". Според кметът общината е загубила около 1 млн. лв. от продажбата на имот в широкия център на града. Заради нередностите около продажбата общината е поискала сделката да бъде обявена за нищожна. Янакиева е издала и заповед до изясняване на казуса общинската администрация да не издава никакви документи за имота.
Янакиева обясни, че теренът е от над 4 дка и се намира в широкия център на Перник. На търга за продажбата му, обявен от общината, се явили три фирми и класирана на първо място била "Стил трейд" с пълномощник Първан Първанов-Перо. Фирмата е дала много по-ниска цена за терена от конкурентите си - 210 хил. лв.  Останалите две фирми предлагат над 1.1 млн. лв. за имота. Комисията обаче класира на първо място "Стил трейд", тъй като е обещала да инвестира в имота 22 млн. лв. и да построи 10-етажна сграда.
След вписването на сделката "Стил трейд" връща на общината екземпляр от договора, в който две от страниците са подменени, твърди Янакиева. Липсвала точно клаузата за инвестиция от 22 млн. лв. Запазени били началната и последната страница с подписа на кмета Янакиева. Часове след вписването "Стил трейд" препродава имота на друга фирма за 1.2 млн. лева.

в. ТРУД

Върховна съдийка стана член на ВСС

Съдия Капка Костова от Върховния касационен съд е новият член на Висшия съдебен съвет от квотата на съдебната власт. Тя получи 120 гласа от общо 220 действителни бюлетини. Вчера общото събрание на съдиите издигна три кандидатури, за да попълни квотата си във Висшия съдебен съвет. Само Капка Костова бе предварително номинирана от съдии на всички нива. Останалите две претендентки бяха съдии от ВАС - Цветана Сурлекова и Мария Костова.
За Костова вчера се чуха ласкави думи от колегите й - доказан през годините професионалист, в чиято почтеност никога не е имало повод някой да се усъмни. Самата Костова заяви, че в последните дни мнозина са я питали защо поема риск да влезе във ВСС в момент, когато негативните нагласи срещу него не са малко. "Отговорих, че колкото и да е трудно, трябва нещо да се направи за ясното изговаряне на проблемите с кадруването и тяхното принципно решаване", каза Костова. Цветана Сурлекова и Мария Костова виждаха ролята си във ВСС като защитници на интересите на съдиите.

в. СЕГА

Толкова ли е страшно съдът да не може да връща дела?
Прокурорите ще изпипват обвинителния акт, а съдиите ще четат по-внимателно
Доротея ДАЧКОВА

Десетина от всеки 100 обвинителни акта се връщат от съда на прокуратурата заради допуснати процесуални нарушения. Ключовата Софийска градска прокуратура държи второто място с 11.85%, изпреварва я само окръжната в Благоевград с 12.96%. Данните са от доклада на държавното обвинение за първите шест месеца на годината.
В статистиката за втората половина на 2009 г. ще бъде включено и делото за източване на над 16.7 млн. лв. ДДС срещу енергийния бос Христо Ковачки, което изненадващо бе върнато във вторник.
Колкото и лесно отстранимо да е нарушението, станало причина за връщането, процедурата гарантира отлагането на разглеждането му в съда с месеци. Само един пример - миналото лято бе върнато делото за пране на пари срещу бившия шеф на столичната "Топлофикация" Валентин Димитров. Дали някой още помни шумното му арестуване преди 3 години?! Процесът още не е тръгнал. И докато това връщане бе направено преди делото да влезе в съдебната зала, нарушенията по делото на Ковачки бяха забелязани на второто заседание. Тежката съдебна машина се беше завъртяла и дори на двама свидетели им се наложи да постоят арестувани няколко часа по нареждане на съда, защото не се явили предния път. Не че имаше смисъл от тяхното явяване.
В името на статистиката след много критики, включително от Брюксел, тенденцията за намаляване на броя на върнатите дела вече стана устойчива.
Според НПК съдът прекратява съдебното производство и изпраща делото на съответния прокурор, когато е допуснато съществено нарушение на процесуалните правила, но може да бъде отстранено. Въпреки че от 2002 г. има тълкувателно решение на Върховния касационен съд по темата, което е задължително за всички, някои съдии използват връщането като начин да се отърват от дадено дело или поне да отложат разглеждането му задълго. В тяхната статистика това влиза като отлично решено дело, тъй като определението им е окончателно и не се проверява от горен съд.
Чиста работа
НПК в момента се ремонтира от парламента. По проекта на Министерството на правосъдието се предвижда възможност прокуратурата да протестира определенията на съда за връщане. Но защо да не се помисли за по-голямо ограничаване на процедурата? Например т.нар. съществени нарушения на процесуални правила да се изредят в НПК и да няма възможност за свободни съчинения. Или връщането да е възможност само преди насрочването на делото. И да се допуска само веднъж. Съдиите трябва да се научат да четат внимателно, а не да чакат адвокатите да им сочат нарушения.
Може да звучи радикално, но има достатъчно аргументи дори за изключване на връщането. В крайна сметка разследването е само подготовка за съдебното производство, което е същинската част от наказателния процес. Всички отстраними нарушения би трябвало да могат да се поправят и в съдебната фаза.
"Не могат да напишат един читав обвинителен акт."
"Буквояди, които търсят формални основания да не гледат едно дело." Така говорят един за друг съдии и прокурори и всеки за себе си е прав и най-великият разбирач. А първото нещо в съдебната зала, което правят адвокатите, е да поискат делото да се върне. Нищо че по време на разследването не са възразили срещу същите нарушения. Но това е тяхно право.
Магистратите трябва да се научат да поемат отговорност. Прокурорите - да внасят безупречни дела, а съдиите - да четат мотивирани оправдателни присъди, когато наистина има нарушени права.
Има случаи, когато се връщат дела, внесени в съда със споразумение. Това предполага съгласие на обвиняемия, т.е. той не твърди, че са нарушени правата му. Стига се до абсурдни ситуации да се връщат дела, защото са внесени с обвинителни актове вместо с предложения за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на глоба. Сякаш когато заглавието на документа се промени, сочените от прокуратурата факти няма да останат същите.
Имало е и парадокси съдът да указва на прокурора какво обвинение да повдигне и какви доказателства да събира.
Правоприлагането може да е изкуство, но трябва да е предвидимо, без изненади в правилата и последиците. Иначе е бутафорно.

в. ТРУД

Подозират съдийка за конфликт на интереси

Председателят на Софийския градски съд (СГС) Георги Колев ще проверява за конфликт на интереси съдията по делото срещу Христо Ковачки Александра Йорданова. Във вторник тя върна на прокуратурата обвинителния акт срещу бизнесмена заради допуснати в него процесуални нарушения. Вчера из кулоарите на Съдебната палата плъзнаха упорити слухове, че съдия Йорданова е в конфликт на интереси по мегапроцеса, тъй като е взела лизингов заем от "Лизингово дружество" ООД, в което един от собствениците е Общинска банка, контролирана от енергийния бизнесмен Христо Ковачки.
"Повече от две години изплащам лизинг на автомобил, който е към "Райфайзен банк"-България. Договорът е за срок от 5 години. Нямам информация "Райфайзен банк" да е свързана по някакъв начин с Христо Ковачки", коментира вчера пред "Труд" съдия Александра Йорданова. Според нея е абсурдно да се говори, че при нея е налице конфликт на интереси. "Все още не разполагам с категорични данни за конфликт на интереси, от вас чувам, че има лизинг, но ще направя пълна проверка по случая", заяви Георги Колев. Мнозина смятаха, че връщането на обвинителния акт срещу Ковачки на прокуратурата, ще обрече делото на протакане.
Обвинителката Маргарита Немска постави рекорд по бързина след като за по-малко от 24 часа успя да поправи обвинителният акт срещу Ковачки и да го внесе отново в деловодството на СГС. Обвинението бе върнато от съдия Йорданова с мотива, че в обвинителния акт има неясноти и разминавания. Първо в него се твърдяло, че Ковачки е избягнал плащането на 16,7 млн. лева ДДС чрез представяне на декларации и дневници за покупки с невярно съдържание, а после се сочело, че са съставени фактури с невярно съдържание. Дневниците за покупки възпроизвеждат фактурите, обясни прокурорката Немска в съда. Въпреки това тя нанесла кратки корекции на 3 от общо 100-те страници от обвинителния акт, почти изтривайки от него думата "фактура". В новото обвинение тя изрично посочила, че потърпевшо от действията на Ковачки е финансовото министерство, а не Националната агенция по приходите.
Председателят на СГС Георги Колев бил "приятно изненадан" от скорострелната работа на колегите си от прокуратурата. "Досега не е имало случай прокуратурата да поправи обвинителен акт за по-малко от 24 часа", изтъкна г-н Колев. Висшият магистрат призова участниците в знаковия процес за повече толерантност. Според него проверката за това дали има конфликт на интереси може да приключи в срок от две седмици. "Нека съдебният състав сам да вземе решение дали да си направи отвод, ако се констатира конфликт на интереси", посочи Колев. Съдебната практика повелява, че след като обвинителният акт бъде прецизиран, делото отново се поема от същия председател на съдебния състав - Александра Йорданова. И тръгва отначало.
Ивайло КРАЧУНОВ
Ковачки и катерицата
Изненадва ли ви с нещо процесът срещу бизнесмена Ковачки? Не, разбира се, нито пък нас. Той върви съгласно обичайното ни правораздаване - воден от подсъдимия, нежели от съда.
Обвинителният акт е неясен, с което се нарушава правото на нашия клиент да се защитава, пледират адвокатите, а съдийката е съгласна. И връща делото на прокуратурата за поправка. Прокурорката - няма как! - задрасква едно изречение в акта, друго добавя и го внася пак в съда - начинание безперспективно и неблагодарно, понеже, доколкото знаем, още не се е родил обвиняемият, който да каже на оня, които го обвинява: ох, мерси, благодарение на вас ей сега ми стана ясно как съм крал!
Впрочем номерът с връщането на делата е стар поне колкото оная приказка с умрялата катерица,намерена в задния ви двор - решавате, че е най-добре да я хвърлите у съседа. И понеже той е неразбран човек, ще я хвърли, разбира се - без да има никакво право - пак у вас. При което се губи време, а никой нищо не печели, особено пък катерицата.
В по-ново време популярният номер е отбелязан и в предпоследния доклад на Европейската комисия за напредъка на нашата магистратура. Като напредничави се отчитат жалбите на прокурорите, че 10-12 на сто делата им се връщат от съда само за да се отложи гледането им. Обвинителите настояват за правото да протестират пред по-горна инстанция, ако не и за забрана на тая практика. Но тя остава. Говори се, че някои съдии я осребрявали, та затова. Ама като не сме го видели, не можем да кажем дали е вярно, нали така?
Анна ЗАРКОВА

в. БАНКЕР 
(§22)

Кой кого цака с промените в нотариалния закон?

Поредният законопроект за изменение и допълнение на Закона за нотариусите и нотариалната дейност, одобрен от кабинета в сряда (18 ноември), предизвика разгорещена полемика в ИНТЕРНЕТ форумите по въпроса коя е истинската цел на това предложение. Правителството иска поправки, според които при извършване на актове, с които се учредяват, прехвърлят, изменят или прекратяват вещни права върху недвижими имоти, сумата по сделката да се изплаща само по банков път, и то като се преведе по специална банкова сметка на нотариуса. Страните ще трябва да подпишат декларации, че посочената в акта сума и сумата за разплащанията по съответната банкова сметка са истинската цена по сделката. На нотариуса ще трябва да се представят и заверени преписи от платежните документи за извършените по сделката плащания.
Някои медии побързаха да обявят края на масовата практика сделките да се изповядат на цена, по-ниска от действителната. Но ентусиазмът им в тази посока следва да бъде охладен, тъй като това е практически невъзможно. Докато парите са свободно и основно средство за разплащане, тоталният контрол на сумите е невъзможен. Към предложените от кабинета поправки все още липсват мотиви, но публикуването им едва ли ще спре догадките какво всъщност се цели с тази редакция на закона. Официално бе обявено, че става дума да се пресече прането на пари. Но дали е постижимо? Още повече ако към видимите на пръв поглед намерения се прибавят отново подозренията, че това е поредна акция на нотариалното лоби или поне пришиване на интересите му към правителствената идея.
Ако една от целите е сделките да започнат да се изповядат на действителните цени, отсега е ясно, че огласените промени не са достатъчни. Въпросните декларации едва ли ще стреснат страните, които ще носят наказателна отговорност за издаване на документ с невярно съдържание. Те обаче са заинтересовани да отделят възможно най-малко средства за данъци и такси и ще се уговарят, както досега, част от цената да не бъде отразена в документите по сделката. Това пък ще е пречка да се повишат постъпленията в сметките на общините. Няма съмнение, че мярката ще помогне донякъде в борбата срещу имотните измами, но някои специалисти от този бранш предупреждават и за възможен обратен ефект - за да се избегне обявяването на истинската цена, ще остане широк фронт за неспазване на устните уговорки. Дотук нищо ново.
Една от целите на начинанието назова правосъдният министър Маргарита Попова - тя заяви, че поправките ще доставят допълнителен паричен ресурс в банките, които ще обслужват сметките по сделките. В това няма лошо, но няма ли по този повод таксите по обслужването да подскочат нагоре? Да не говорим, че и нотариусите ще си пооправят приходите, които спаднаха рязко с края на имотната истерия. Те вече си вдигнаха таксите, а сега ще ги начисляват и върху по-голяма основа. Както "Параграф 22" писа в своя брой 33 от тази година, нотариалното лоби се разшета здраво още в началото новия парламентарен мандат с откровено лобистки законопроект, който даваше право нотариусите, избрани за депутати, да бъдат замествани през целия този период от своите помощници, без последните да се явяват на конкурс.
Във всеки случай предлаганото сега решение за разплащането по банков път е далеч от идеята за създаване на т. нар. депозитна каса по френски модел, за която Нотариалната камара се договори през август с Министерството на правосъдието. Въвеждането й се отложи, както бе обяснено, заради липсата на пари. Но нещата започват да понамирисват. А френският модел е направен наистина с акъл. Според него депозитната каса е непоклатим гарант за парите на клиентите, а вещи лица следят непрекъснато и актуализират пазарната цена в даден район. При разминаване на тази цена с цената по сделката следва проверка за пране на пари. При нереално ниска цена по сделката пък общината има право да купи имота по нея, а купувачът в симулативната сделка да изгори с платената, но укрита част от цената.
Предложеният от кабинета законопроект не дава и сериозни гаранции срещу възможни злоупотреби от страна на нотариусите. Според текста му условията за внасяне на сумите по специалната банкова сметка на нотариуса и за нареждания за плащания от нотариуса нататък се уреждат с писмено споразумение между нотариуса и страните по сделката. Освен че за него ще се плаща допълнително, човек трябва да си отваря очите на осем и даже да си наеме адвокат, за да не бъде изпързалян. Да не забравяме и възможността нотариус с престъпни наклонности да изтегли внезапно парите от тази сметка и да се укрие примерно в чужбина. И да се случи като в анекдота: хубава работа, ама българска!

в. СТРУМА

Петричките съдии отказаха да поемат делото "Пътни такси", председателят Мая Банчева поиска от ВКС да го прехвърли на магистрат от друг град

Делото "Пътни такси", по което са обвинени 20 бивши служители от "Пътни такси" - Кулата за присвояване на общо 3 743 153 лева и 44 стотинки, ще се гледа от съд извън Петрич. Това стана ясно вчера, след като председателят на Петричкия районен съд Мая Банчева си направи отвод. Преди нея същото сториха и останалите наказателни съдии Диана Хаджиева, Рая Манолева, Ангелина Бисеркова, Веселка Йорданова и Андроника Ризова.
Съгласно закона делото се предостави на двамата граждански съдии Силвия Николова и Атанас Кобуров. Вчера около обяд стана ясно, че и те си правят отвод. Председателят на Петричкия районен съд Мая Банчева изпрати писмо до Върховния касационен съд с искане да определи компетентен съд, който да гледа нашумялото дело. Един от основните ми аргументи да си направя отвод по делото е, че един от подсъдимите Никола-Илия Владимиров Арменов е брат на заместник районния прокурор на Петрич Ирина Арменова. Тя бе кандидат за председателския пост на Петричкия районен съд. Ирина Арменова оспорва моето назначаване пред Върховен административен съд.
Все още няма решение по нейната жалба. Това ми е най-силният вътрешен аргумент, който ме накара да си направя отвод по това дело, каза Мая Банчева. Има и изказвания, че прокуратурата си търси удобен съдия да гледа това дело, както има и изказвания на адвокати на някои от подсъдимите, че този или онзи съдия си пие кафето с прокурор Манолова или други обвинители и така всичко едва ли не било нагласено. В ОД на МВР - Благоевград има 20 кубични метра кашони с материали по това дело.

в. 24 ЧАСА

VIP подсъдими на портрети, но не в зала

Скандали заради снимки на VIP-подсъдими тресат от 2 дни Съдебната палата в София. Клиентите на Темида не искат да са под светлините на прожекторите, а съдиите и адвокатите се карат трябва ли да има тв камери и фотоапарати в залите и кога. Преди ден адвокатите на енергийния бос Христо Ковачки се обявиха срещу снимането му до подсъдимата скамейка. Съдът обаче разреши и си навлече куп упреци.
Вчера примера на Ковачки последва хубавата Ангелина, вдовицата на Константин Димитров-Самоковеца. В молба до съда тя поискала да не я снимат, въпреки че за последната година дамата има цяла фотосесия в различни шикозни тоалети из съда. Оператори и фоторепортери и този път се впуснаха да снимат Ангелина. Когато излязоха, председателят на състава Владимир Астарджиев смъмри журналистите и прочете определение, с което забрани снимането в зала до края на процеса. Никой от журналистите не бе уведомен предварително, че има молба да не се снима. Предишния ден пък те станаха свидетели на раздор между съдия и адвокати заради нова заповед адвокатите да подават молбите си поне 2 дни по-рано.
"Не знам какво трябва се случи, за да стане ясно, че въпреки толерантноста да бъдат снимани и съдът, и подсъдимите, в определени случаи трябва да се спазват правата на тези, които не желаят да бъдат отснимани", заяви вчера съдията по делото на Ангелина Владимир Астарджиев. Той допълни, че няма да "допусне циркове". Според него присъствието на медии в залата създавало предпоставки "подсъдимите да получават присъди за хулиганство". Като пример Астарджиев посочи осъдителна присъда за "дръпнат фотоапарат" през февруари 2008 г. Тогава Янко Ваташки-Лудия нападна фоторепортера на в. "Стандарт" Борис Цанков и строши светкавицата на апарата му. Заради интересите на обществото съдията обаче призова журналистите без камери и фотоапарати да посещават заседанията и занапред, за да пишат.
Делото срещу АнгелинаДимитрова бе отложено за януари. Очаква се тогава да пристигнат съдебни поръчки от Турция. Проверка в администрацията на съда след края на делото показа, че съдия Астарджиев не се е съобразил със заповедта на шефа си Георги Колев. Тя гласи, че всеки подсъдим, който не желае да бъде сниман, филмиран или записван в съдебната зала, трябва да подаде молба за това най-малко 2 дни преди датата на процеса. Искането на защитата е направено малко преди заседанието, обясниха вчера от пресцентъра на съда. "Няколко пъти предупреждавахме защитниците за въвеждането на новото правило, но без резултат. Не може да очакват да спрем медиите да снимат минути преди процеса", обясниха от съда.
На съдбната полиция също е нужно време да се организира за охрана в залата. От пресцентъра на съда обясниха, че повечето защитници по знакови дела с обществен интерес депозират в срок исканията си. Сред тях били адвокатите на Маргините и на бившия шеф на "Топлофикация" Валентин Димитров. На едно от заседанията по делото "Галеви" репортерката на в. "Струма" Лидия Павлова понечи да документира с фотоапарат как полицаи свидетели сядат до подсъдимите но й бе забранено. Когато има открит процес единственият, който решава какъв да е редът в залата, е председателят на съдебния състав, коментира вчера адвокат Илиян Василев. (24часа)
ЗАКОНЪТ
Подсъдимите, както и всички българи, могат да бъдат снимани само ако знаят, че ги снимат и не възроптаят срещу това. Изричен текст от конституцията защитава личния живот на гражданите, независимо дали са престъпили закона, или не, и забранява фотографирането, филмирането и записването им, ако те са против.
Изключение се допуска само за публичните фигури като президент, премиер, депутати, кметове, шефове в магистратурата и други високопоставени държавни постове. Обвиняемите и подсъдимите не влизат в тази категория и затова съдиите уважават молбите им да не бъдат снимани в залата по време на делото. Ако не желаят да ги филмират и по коридорите, трябва да подадат молба и до шефа на съдебната полиция в съответната сграда, той отговаря за реда в нея.

в. ТРУД

Хората ще плащат данък "адвокат" на държавата
С Валентин БЕНАТОВ, главен секретар на Висшия адвокатски съвет, разговаря Лилия ХРИСТОВСКА

Догодина адвокатската защита на гражданите в съда ще се облага с 20% ДДС, реши парламентът вчера. Сега 20% ДДС се плаща само за адвокатските консултации и извънсъдебното представителство.
Предложението предизвика множество възражения в пленарната зала. "Българските граждани ще са принудени освен 20% ДДС да плащат и цялата сума по администиране на услугата. Така на практика адвокатската защита ще се увеличи с 30-40%, заявиха Мая Манолова (БСП) и Атанас Семов (РЗС).
Според управляващите обаче, ако не се въведе ДДС за съдебната защита, ще ни заведат дело в Съда на Европейските общности в Люксембург.
- Г-н Бенатов, парламентът обложи с 20% ДДС процесуалното представителство на физически лица. Какво ще означава това за хората?
- Адвокатурата очакваше въпросът да се реши мъдро от позицията на един разумен и балансиран държавнически подход, без увлечения във фискална посока. Защото проблемът не е само бюджетен или счетоводен.
Народните представители бяха наясно, че въвеждането на ДДС върху процесуалното представителство означава оскъпяване с 20% на разходите, които гражданите ще правят по наказателни, граждански или административни дела, когато ангажират адвокат. Този пореден данък ще падне в тежест върху тези, които искат да упражнят своето конституционно гарантирано право на защита (т. е. върху гражданите), а не върху адвокатите!
Висшият адвокатски съвет оповести ясно позицията на адвокатурата ни по предложението на правителството за въвеждане на ДДС върху процесуалното представителство за упражняване правото на защита на физически лица. Възраженията ни са много и от различно естество - конституционни, икономически, социални.
Обстоятелството, че бюджетната комисия застъпи определено становище, не означава, че са били обсъдени и преценени всички наши доводи.
- Шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова обяви, че заради необлагането с ДДС на процесуалното представителство Европейската комисия може да заведе дело срещу България в Люксембург. Така ли е?
- Европейската комисия не може сега да заведе дело, защото процедурата е в съвсем начална фаза.
- Все пак процедура има?
- Изпратено ни е уведомително писмо, в което се излага становището, че законът за ДДС противоречи на директива 112 от 2006 година.
Българската държава е имала двумесечен срок за отговор, който е изтекъл през август. И с едно изречение е отговорила, че ще въведе данък, без да го съгласува със заинтересуваните институциии, включително и с адвокатурата.
- Кой е подготвил този отговор?
- Не е известно кой е направил това и защо отговорът така прибързано е изпратен.
Не виждам никаква пречка държавата да промени становището си, тъй като самата директива предвижда необходимост от адаптационен период.
- Но въвеждането на ДДС остава задължително?
-Не. В самата директива изрично е записано, че ако до приемането й държавите не са облагали определени услуги с ДДС, могат да продължат и в бъдеще да не ги облагат.
Държавата можеше да обясни на Европейската комисия какво представлява процесуалното представителство по българското законодателство. А именно, упражняване на конституционна дейност в защита на права и законни интереси.
- Решението на парламента приравнява адвокатската защита на търговска услуга, това ли искате да кажете?
- Това е едно от основните ни възражения. Процесуалното представителство, осъществявано от адвокатите, е сърцевината на защитата на правата и свободите на гражданите и оттук и на адвокатската професия като конституционна дейност.
Упражняването на адвокатската професия не е търговия. Получаването на хонорари, заплащани от клиентите, не е основна цел, а е законова икономическа гаранция за независимостта на адвоката.
Добавянето на ДДС към тези хонорари е допълнителна фискална тежест, която няма място в тези отношения. Това е така, защото с този данък клиентът (гражданин, който търси съдебна или друга процесуална защита) ще заплаща на държавата за това, че ангажира адвокат!
- Вярно ли е, че с новия данък ще се ограничи достъпът до правосъдие на гражданите?
- Всяка допълнителна фискална тежест ограничава достъпа до правосъдие.
Надявам се, че целта на правителството не е била такава, когато е подготвян внесеният от него законопроект.
Този законопроект обаче стана закон и резултатът ще бъде точно такъв. А това неминуемо води до излишно социално напрежение.
В практиката не са редки случаите, когато гражданите проиграват интересите си, тъй като не са могли да си позволят по делото квалифицирана адвокатска помощ.
Нима целта е занапред тези случаи да зачестят?
- Ако хората нямат пари да ползват личен адвокат, държавата трябва да им осигури служебна защита. Това означава ли, че тя трябва да се задължи да предвиди значителни средства за хонорари за служебната защита и пр.?
- Безпокойството ни е, че именно този икономически и социален въпрос остава неразбран от някои народни представители. С въвеждането на ДДС защитата ще се оскъпи, което ще постави мнозина под прага на материалните им възможности. Ще възникне задължението на държавата да им осигури и плати защита чрез Националното бюро за правна помощ. Така бюджетът не само че няма да спечели, но ще се натовари с допълнителни разходи. И всичко това по време на криза, когато се правят какви ли не икономии.
- Изобщо, уместно ли е по време на криза да се натоварват гражданите с нови данъци?
- Не е редно. Доколкото си спомням, предизборните обещания на всички политически сили бяха да не се увеличават данъците и да не се въвеждат нови в тези трудни времена.

в. 24 ЧАСА

Следовател иска да е шеф на 7 съдилища

- в Девин, Мадан, Пещера, Трявна, Тутракан, Генерал Тошево и Чепеларе. Михаил Желев от Варна кандидатства за председател.
Днес Висшият съдебен съвет избира началници в 9 града, след като отмени ветото за назначения заради скандала "Красьо".
ВСС ще гледа и молбите на Бойко Рашков и Нестор Несторов да се върнат в националното следствие и върховната прокуратура, след като предишният парламент ги назначи в спецбюрото за "бръмбарите", закрито от сегашното Народно събрание.
Капка Костова е новият човек на съдиите в съвета. (24часа)
в. СТРУМА
Заключиха приготвени за клада 19 000 фалшиви бюлетини 2 дни след изборите в Разлог
ОИК обяви официално: Кр. Герчев от ГЕРБ победи със 187 гласа Бл. Дункин
19 000 фалшиви бюлетини от частичните избори в неделя бяха заключени вчера към 17.00 ч. от членовете на Общинската избирателна комисия в Разлог начело с председателя Татяна Лазарова. Минути преди това бюлетините трябвало да бъдат изгорени в присъствието на полицаи и служители на ОИК, но обаждането на репортер на в. "Струма" спря кладата. Нищо не знаем, в момента тече съвещание и се обадете по-късно, коментира Мария Щирянова от ОИК. След като станало ясно, че скандалът с дефектните бюлетини е известен, бе разпоредено те да бъдат заключени в стая в ОИК.
Докато тече едномесечният срок за обжалване на изборните резултати, дефектните бюлетини ще останат опаковани в чували и ще бъдат пазени от жива полициейска охрана и със СОТ. Фалшивите бюлетини пристигнали в Разлог от незнайна печатница и само с номерата и имената на двамата кандидати Красимир Герчев и Благой Дункин без ограждащите квадратчета. Не е ясно дали от общия брой дефектни бюлетини не са изчезнали бройки, които да се влеят във вота. Възможно е волята на част от разложани да е била подменена с бюлетините без ограждащите номера квадратчета. Това ще се проверява, ако бъде подадена жалба.

в. БАНКЕР 
(§22)

Правосъдие с мирис на мухъл
СКАНДАЛНО ДЕЛО ЗА БЛИЗО 30 КГ ДРОГА ОТНОВО В ИЗХОДНА ПОЗИЦИЯ

В България "муле" да си - до този извод стигаме, ако проследим историята с 30-те килограма хероин, заловени преди повече от три години по време на показна акция на български антимафиоти и турските представители на ДЕА в Кюстендил. За това време се случиха много неща - имаше присъди, после ги отминаха, подписваха се споразумения, развяваха се закани за съд в Страсбург... За да дойде началото на тази седмица (16 ноември 2009 г..), когато за пореден път разбрахме защо Европейският съюз от няколко години ни дърпа ушите и ни размахва показалец за бакиите в съдебната ни система.

Началото на историята
се разиграва като в типичен холивудски екшън на 8 ноември 2006 г. на паркинга пред автомивка "Макдоналдс". Мъже с черни дрехи и маски задържат "Ситроен Джемпър", в който намират 30 килограма хероин, укрит в специален тайник. Това става при международна операция с участието на спецполицаи от турското поделение на ДЕА, както и митнически служители. В лекотоварния автомобил са задържани "мулетата" Петър Петров (39 г.) и Радослав Александров (24 г.) от Кюстендил.
Според предварителната информация на ченгетата наркотикът идвал в България по специален канал от Турция към Италия и Западна Европа. Антимафиотите първоначално откриват 32 пакета хероин, но при последвалия обстоен преглед на микробуса на бял свят изскачат още 18 пакета, скрити в резервната гума на автомобила. По цени на съдебната система хероинът струва малко под 2 млн. лв., но на улицата те се увеличават поне петкратно. Малко след ареста им двамата кюстендилци свидетелстват пред съдия, че са получили наркотика от петричанина Пламен Събев със задачата да го доставят до получател в Италия. Според предварителните планове Радослав Александров трябвало да отиде до Ботуша, уж за да докара купена оттам кола.
Съдебни перипетии
След признанията на двамата арестанти оптимистите решиха, че нещата са от лесни по-лесни и до няколко месеца делото може да влезе в съда. Реалистите предположиха, че Темида ще заработи на пълна пара и догодина двамата подсъдими ще влязат задълго на топло. Но прави излязоха песимистите, според които такова нещо не се е случвало и едва ли ще се случи някога.
Съдебното дело срещу тандема Петров - Александров тръгва само два месеца след залавянето им. Още на първото заседание става ясно, че инициаторът на далаверата Петър Петров е поискал да сключи споразумение с прокуратурата, признал е вината си и е готов да пее като канарче. Според записаното в споразумението Петър Петров се признава за виновен по всички факти и обстоятелства, описани в обвинителния акт и получава 14 месеца затвор ефективно. По-младият Радослав Александров обаче отказва да се споразумява, нищо не знаел за договорките на боса си и отивал в Италия само за да докара новото му возило. "Невинен съм" - са единствените думи, които повтаряше през цялото време Александров. Съдебният състав с председател съдия Веселинка Джонева от Районния съд - Кюстендил, одобри споразумението с Петров. Последва обаче задължителният в подобни случаи отвод на съдията и насрочване на ново заседание с друг състав.
При втория старт на делото
случаят се пада на съдия Мая Миленкова. До започване на процеса с единствен подсъдим Радослав Александров обаче става ясно, че бившите бизнес партньори вече не могат да се гледат и защитата на Радослав обжалва споразумението с Петър Петров пред Кюстендилския окръжен съд. Там пък намаляват наказанието на Петров от 14 на 11 месеца. Това усложнява още повече ситуацията - оказва се, че Петър Петров е прекарал в ареста 14 месеца, включително с предварителното задържане. Заради трите месеца повече в ареста той се заканва, че ще съди България в Страсбург. До поредния парадокс в това дело се стигна след разглеждането на споразумението от последната, трета инстанция - Софийския апелативен съд. Столичните магистрати не одобриха договорката, сключена между Петър Петров и прокуратурата, и върнаха казуса за ново разглеждане в Кюстендил.
По същото време в Кюстендилския районен съд вече бе стартирало делото срещу втория участник в хероиновата далавера Радослав Александров, който отказа да се договаря с прокуратурата или да се възползва от реда на гл. 27 от НПК, даващ му възможност за т.нар. съкратено съдебно следствие. След почти двегодишна съдебна битка, в началото на тази пролет съдия Миленкова обявява присъда срещу Радослав Александров от 11 месеца лишаване от свобода. Те са равни на времето, прекарано в ареста след задържането му. Историята обаче не свършва дотук - решението е обжалвано пред състав на окръжен съд, който от своя страна отхвърля присъдата на съдия Миленкова и връща случая за ново разглеждане в Кюстендилския районен съд.
И парадоксите започват наново
След задължителната съдебна ваканция спусъкът за третия "нов" старт на делото "Петров - Александров" трябваше да дръпне в понеделник (16 ноември) съдия Красимира Проданова. Още с получаването на преписката обаче тя отказва да води делото по т.нар. "съкратено съдебно следствие" с мотива, че случаят не може да бъде гледан по реда на гл. 27 от НПК. Скандалите обаче не спират дотук. По време на първото заседание адвокатите на двамата подсъдими на няколко пъти настояват за отвод на съдия Проданова. Причините са различни - като се започне от съмнения за нейната безпристрастност, та се стигне до отхвърлените от нея искания на защитата.
Най-големият гаф май ще се окаже процесуален, тъй като по настояване на съдия Проданова обвинителният акт е прочетен от прокурора по случая, докато свидетелите чинно седели на дървените пейки в залата. Законът обаче не допуска той да се чете пред свидетели по делото. Това даде повод на защитата да изрази съмнение в професионалните умения на съдия Проданова, а адвокатите настояха административният ръководител на районния съд Андрей Радев да присъства в залата. В крайна сметка след близо четиричасово заседание и разпит на десетина свидетели процесът бе прекратен и насрочен за края на януари догодина.
Тогава се очаква съдът да разпита още неколцина свидетели и експерти и да прочете присъдата. Вече никой не се наема да прогнозира дали тя ще бъде окончателна.
В правния факултет още в първи курс студентите научават една много полезна истина: има два вида адвокати - едните познават съдията, а другите - процедурата. Вторият вид са по-търсени - по обясними причини. А от съдебната практика у нас е повече от ясно, че познаването на тънкостите в процедурата рязко намалява надеждите третият старт на това мухлясало вече дело да е последен.

в. МОНИТОР

Глобиха адвоката на Галеви заради неявяване в съда
Северина Димитрова

500 лв. глоба наложи Дупнишкият районен съд на адвокат Емил Велинов, който възпрепятства старта на делото за обида срещу Братя Галеви. Както вече е известно, процесът тръгна след тъжби от страна на общинските съветници от "Атака" Милен Попов и Методи Стойнев, които бяха наречени от Галеви "идиоти". Съдът наложи глобата на председателя на Адвокатска колегия Кюстендил - Емил Велинов, тъй като той не е уведомил съда по надлежния ред, обясни съдия Ели Скоклева.
Защитникът на Ангел Христов - Александър Райнов, каза, че колегата му отсъства, защото по същото време има дело и в съда в Кюстендил. По негови думи той не може да е сигурен, че на 12 януари следващата година, за когато е отложен процесът, Велинов ще бъде свободен.
"Така делото може да се отлага до изтичане на 3-годишната му давност", протестира Антон Сираков, който защитава общинските съветници от "Атака". Няколко пъти Сираков настоя да се даде ход на делото, тъй като отсъствието на Емил Велинов е неоправдано. Вчера се очакваше делото да приключи със сключване на споразумение или с изслушване на свидетелите и гледане на записа по Рила ТВ от предаването, в което Ангел Христов нарече атакистите идиоти, а Пламен Галев се присъедини одобрително към изказването. Делото се отлага вече една година, припомниха дупнишките магистрати.

в. ТРУД

Бойко Борисов: Вярвам на главния прокурор

Миналата седмица в три последователни броя "Труд" публикува анализ на главния прокурор Борис Велчев за дефицита от държавност и кухия правов ред в борбата с корупцията, обществените поръчки, подкупа и купуването на гласове.
"Имам доверие на главния прокурор, най-добронамерено ще се възползваме от неговите идеи, заяви пред "Труд" премиерът Бойко Борисов.
"Една сделка може очевидно да нарушава закона и да е откровено неизгодна, но тя не може да бъде спряна, а контрол може да се упражни единствено след изпълнението й. Поръчката може да е очевидно абсурдна, но това няма да се разбере, докато не се изпълни", обяви Велчев. Законодателството ни твърде много харесва последващия контрол, а не на превенцията, смята главният прокурор. Така се чака държавният интерес да бъде накърнен, за да започне защитата му с наказателноправни средства. "Но колкото и да търсите в НК специален състав за отговорност на длъжностно лице, което нарушава Закона за обществените поръчки и от това настъпят значителни вреди, няма да намерите", заяви Велчев. Така министрите по правило излизат чисти, като се оправдават с подписите на експертите преди техните.
Изпълнителната власт да започне да наказва, препоръча главният прокурор. Контролната ни система никога няма да е ефективна, докато й е позволено да размива отговорностите си с прокуратурата, каза той.
"Размиването на отговорността не може да се преодолее, докато се размиват задълженията на политическото и административното ръководство на едно министерство - забранете на министрите да сключват договори за обществени поръчки. Нека те се занимават с политика. Но да е отнапред ясно, че главният секретар на съответното министерство сключва договорите и носи цялата отговорнос". Близо 10 г. експертите по наказателно право пледират за декриминализация на престъпленията,за които сега се въртят на няколко инстанции, за да получат на финала глоба.
Сега Борис Велчев зае същата позиция: "Изходът е в една решителна декриминализация, при която наказанията се налагат от компетентните административни органи под съдебен контрол".
Така хем държавата няма да харчи в пъти повече пари за скъпото съдебно производство, за да се стигне до 5000 лв. или условно наказание, хем във фиска ще влизат повече средства от глоби по административен ред, а съдебната система ще се съсредоточи в тежката престъпност, поясни главният прокурор.
Нямаме време да чакаме нов НК, каза Велчев. Настоя за използване на СРС при алъш-вериша с гласове, както и да се обмисли провокацията към подкуп под съдебен контрол. Ако законът само привидно защитава държавния интерес, сме обречени да разчитаме само на полицията и прокуратурата. Когато на свой ред и те нямат законодателство, което да ги облекчи в процеса на търсенето на справедливост, остава ни само да мразим държавата си. От това има полза един сравнително малък кръг лица, който ще продължи да краде от всички нас.
Отзвукът от написаното бе огромен. Едни се възхищават на Велчев, други се гневят на предишните управляващи, трети на сегашните. Но всички са единодушни в едно - време е законодателството да си застане на краката, а не на глава. Оптимистично е, че "високата" власт не остана безразлична към чутото.
Премиерът: Законите са правени от адвокати
Радвам се, че всички вече са разбрали това, за което говоря от години. Има закони, правени от адвокати така, че никога да не могат да бъдат осъдени виновните или да получат символични наказания. Затова виждам възможност в обединението на силите на съдебната система и в частност на прокуратурата и на политическата класа за реална наказуемост на виновните.
Приемам съвсем добронамерено казаното от Борис Велчев и ние ще се възползваме от неговите идеи. По начина, по който работи в момента прокуратурата - бързо и ефективно, можем да сме доволни. Главният прокурор се ползва с моето доверие. И аз бих бил против да се намалява мандатът и да се сменя главният прокурор.
Казвам това абсолютно обективно, макар той да е от съветниците на президента. Това е моята оценка, както и тази на ГЕРБ за Борис Велчев. Такива са отзивите, които Велчев получи и от САЩ, където бяха заедно с министър Цветанов.
Аз съм осигурил на прокурорите идеални условия за работа - няма политическо вмешателство! Очаквам с промените в Наказателния кодекс и НПК да се пооправят нещата.
Министър Маргарита Попова: Велчев е прав
Позицията на главния прокурор е справедлива. Тя отразява "пропуснатото" от управляващите досега. Правителството вече е започнало промени, които отговарят на критиките на главния прокурор.
Коментари от интернет форума на "Труд"
Защитават разбойниците
Tonyen: Виждате ли какви закони е гласувал досега парламентът - да защитават разбойниците. А кои са те - отговорът е толкова прост - в парламента и оттам надолу. Ето защо сме разбойническа държава. Ето защо халът ни е такъв.
Петров:Далеч, далеч преди главния прокурор дефектите ставаха все по-очевадни и никой властимащ не обелваше и зъб, поне за "здравословна" критика. Добре е, че поне Лисабонският договор ще влезе в сила, че да чуем и "самокритичност".
Име като име: Г-н Велчев, ще ви призная за най-добрия главен прокурор на всички времена, ако прокарате и поддържате тук предложените от вас промени! Във време на тежки обществени условия като сегашните, имаме нужда от здравословно връщане към принципите на инквизиционното правосъдие, пък нека ни обвиняват в недемократичност.
Гражданин: Г-н Велчев неслучайно е от академичните среди, но забравя, че в момента не е преподавател, а ГЛАВЕН Прокурор на РБ! Защо анализирате г-н Велчев, а не внасяте предложения? Некоректно е според мен да си в системата, с права и да я критикуваш като страничен наблюдател. (Б.р. - Съдебната власт и главният прокурор нямат право на законодателна инициатива)
Колега: Добре че Велчев е професионално компетентен, за разлика от много във властта. Иначе - жална ни майка!
Прокуратурата не е средство на политиците за омаскаряване на опонента. Колкото по-нефелни са управляващите, толкова по-жалка ще става прокуратурата. Тя има късмет с Велчев! Точно днес!
Защо в затворите са само кокошкари?
Г-н Велчев, а защо прокурорите ви губят огромна част от делата срещу престъпниците? Защо в затвора влизат предимно кокошкари? В същото време разбираме, че някои обвинителни актове са по 100 страници. Този прокурор колко дни е писал този обвинителен акт? Това е толкова ненормално, колкото и едно съдебно решение да съдържа 20-30 или повече страници мотиви - това го няма никъде в цивилизованите държави.
Прокуратурата и сега може да е ефикасна - спомнете си изземването на имотите на алтернативния синод или събарянето на паметника в Славяново. Правете повече такива акции и определено ще вдигнете нивото на превенцията.
И повярвайте ми, никой няма да ви обвини в полицейщина.
Прокурор:
Като човек, произлизащ от академичните среди, г-н Велчев напипва основните проблеми. За неефективните контролни функции на администрацията е напълно прав. Има ли обаче у нас идеи, сили, енергия и специалисти, които да провокират по-драстична промяна на наказателните закони (или дори приемането на нови), така че машината на наказателната репресия да започне да работи.
Основни понятия като вина, обществена опасност, причинно-следствена връзка, обективна истина и т.н., са продукт на сталинската наказателна доктрина. Прилагането й при коренно различна обществена среда очевидно възпрепятства възмездяването на престъпната дейност. Кой от българските юристи, които са завършили родните университети, ще има смелостта и идеята да дръзне поне да започне с промяната на тези овехтели постулати? Вярвам, че все още има такива! Докато не е станало прекалено късно…

в. 24 ЧАСА

Внесоха светкавично ново обвинение срещу Ковачки

Прокуратурата реагира светкавично по делото "Ковачки" - само за ден тя поправи обвинителния акт и го внесе в съда. Преди ден процесът бе стопиран, а папките върнати заради пропуски. Според съда имало разминавания в обвинителния акт, които нарушават правото на защита. Първо се твърди, че енергийният бос Христо Ковачки е избегнал да плати данъци чрез представяне на неверни декларации и дневници за покупки, а после, че са ползвани фактури с невярно съдържение. Прокурор Маргарита Немска заяви, че според нея в обвинението няма нищо неясно, но обеща да го прецизира. По стария график за днес е планирано заседание. Не е ясно обаче дали процесът ще тръгне отначало, тъй като адвокат на Ковачки е ангажиран по дело в провинцията.
Шефът на градския съд Георги Колев е разпоредил вчера проверка по изнесени в медиите факти, че съдийката по делото "Ковачеки" Александра Йорданова е имала дългове към "Лизингово дружество" ООД. В него собственик е Общинска банка, в която Ковачки има дял. Преди първия фалстарт са депозирани молби в съда за достъп на клиента му до служебните входове на Съдебната палата. Искането е заради безопасност на Ковачки. "Не е редно за бизнесмен от неговия калибър да се знае в кой ден, кога и откъде ще влезе в съда", обясни адвокат Илиан Василев. Първия път съдът разрешил на Ковачки да влезе през входа откъм ул. "Позитано", но втория път отказал.

в. НОВИНАР

Георги Чамбов: Има бум на дела за данъчни измами и престъпления по служба
Аделина Николова

Съдиите трябва да обясняват на хората защо взимат решенията си, смята магистратът
Георги Чамбов е председател на Апелативен съд - Пловдив, от 2009 г. Преди да заеме този пост, е бил заместник-председател на съда. От 2001 до 2003 г. е съдия в гражданското отделение на Апелативен съд - Пловдив. Работил е в Окръжен и Районен съд в града под тепетата.

- Г-н Чамбов, кои са най-наболелите проблеми в Апелативен съд - Пловдив?
- Основният проблем е свързан с наличния сграден фонд, с недостига на помещения за кабинети, канцеларии и съдебни зали. И това не е проблем само на Апелативния съд, а и на другите две съдилища, които обитават пренаселената сграда на съдебната палата. Липсата на достатъчно помещения влияе пряко на организацията на работата и на бързината на съдебния процес.
Осигуряването на нови помещения за съдилищата обаче ефективно би могло да стане само чрез ново строителство или пристрояване към сега съществуващите сгради. Това изисква намесата на Министерството на правосъдието и Община Пловдив.
- Каква е натовареността на магистратите във вашия съд?
- Натовареността е нормална. За 2008 г. са постъпили общо 281 броя въззивни наказателни дела и 390 частни наказателни дела. Броят на образуваните въззивни граждански дела е 713, както и 587 броя частни граждански дела и 8 броя жалби за бавност.
- Колко дела с висок обществен интерес се гледат в пловдивския Апелативен съд?
- От октомври 2008 г. до края на септември 2009 г. в пловдивския Апелативен съд са били разгледани девет дела с особен обществен интерес. Осем от тях са приключили с осъдителни присъди и само по едно е постановена оправдателна присъда.
- Каква част от присъдите се потвърждават от последната съдебна инстанция?
- По-голямата част от присъдите се потвърждават от горната инстанция.
- Каква част от делата се връщат на прокуратурата за прецизиране?
- Наскоро анализирахме съвместно с прокуратурата броя и причините за върнатите дела на прокуратурата в целия апелативен район. От началото на годината досега почти навсякъде в района се наблюдава трайна тенденция към намаляване на броя на делата, които се връщат от съдилищата за разследване на органите на досъдебното производство. От началото на годината досега Апелативният съд е върнал на прокуратурата само 5 дела. Техният брой е незначителен.
- Какъв тип дела преобладават в съда?
- Наблюдава се увеличаване на броя на производствата, свързани с обвинения за извършени данъчни престъпления, по които съдиите са постановявали осъдителни, ефективни присъди. Нараства и броят на делата, по които подсъдимите са обвинени в престъпление по служба. Запазва се тенденцията на относително постоянен брой дела, свързани с убийства и опити за убийства, а така също и за пътнотранспортни произшествия, завършили със смърт.
- Как ще коментирате протакането и отлагането на дела?
- Не мога да споделя твърдението, че делата се протакат и отлагат. За да се постанови един справедлив съдебен акт, е необходимо да се съберат много доказателства и внимателно да се обсъдят тезите, които се предлагат от обвинението и защитата по наказателните дела или от ищеца и ответника по гражданските дела. Статистиката, с която разполагаме, сочи, че над 90 % от наказателните дела се решават в тримесечен срок. Моето впечатление е, че съдиите приключват делата в оптимални срокове.
- Защо хората не вярват в правораздаването в България?
- Причините са много. Една от тях е свързана с работата на съда и с поведението на магистратите. Обществото с право е много чувствително към тези въпроси, тъй като съдът е една от институциите, която по закон е призвана да утвърждава върховенството на закона и да защитава правата и интересите на гражданите. Хората имат високи изисквания към нас и с право, тъй като те очакват от съда справедливост. И когато с работата и с поведението си магистратите не отговорят на тези очаквания, разочарованието е голямо и съвсем обяснимо.
- Какво трябва да направят съдиите, за да не пораждат негативно отношение към себе си?
- Съдиите трябва да обясняват на обществото мотивите, поради които вземат едно или друго свое решение. Точно в тази насока се работи и в пловдивските съдилища. Всекидневно представителите на медиите се информират за предстоящите за разглеждане дела или резултатите от вече приключили съдебни производства.
- Как може да се коригира това недоверие?
- Може би трябва да се започне с подобряване качеството на юридическото образование в университетите, с по-добър подбор на кадрите в съдебната система, с подобряване организацията и качеството на правораздаването, с осигуряване на повече прозрачност в дейността на съдебната власт, с подобряване координацията и взаимодействието на съда с другите институции, в това число и с медиите. И с подобряване правната култура на обществото. Не става дума за това хората да познават детайлно законите, но поне да са запознати с основните си права и задължения. Това възпитание трябва да започва в семейството и да се развива в училището и в обществото.
- Какво е мнението ви за критиките в доклада на Европейската комисия в областта "Правосъдие и вътрешен ред"?
- Може би има основание за критики, макар че става дума по-скоро за препоръки и изисквания. Ще кажа нещо конкретно за работата на съдилищата в нашия апелативен район във връзка със сътрудничеството ни с европейските институции. Миналата година в страната беше извършена проверка от наблюдатели към Европейския съюз относно производствата по европейски заповеди за арест. Бяха обобщени всички дела от началото на 2007 г. Оказа се, че само за година и половина в апелативния район са разгледани по същество 46 производства по искане за предаване на лица на държави членки на Европейския съюз по издадени европейски заповеди за арест. От тях по 41 заповеди е допуснато предаване на задържаното лице, а по 5 е отказано.
По закон срокът, в който българският съд трябва да разгледа тези искания, е 60 дни. Когато направихме анализ, се оказа, че този вид дела се разглеждат средно за около 38 дни. И нещо любопитно - средната продължителност на производствата пред Апелативния съд е само 8 дни.
- От какви законодателни промени има нужда правосъдната система?
- Най-вече от такива промени, които са насочени към подобряване на кадровия подбор и атестирането на магистратите. Такива промени вече се подготвят от Министерството на правосъдието. Би било добре при предприемане на законодателни промени те да се обсъждат предварително с практикуващите юристи, да се чуят и предложенията на работещите в системата, да се води диалог и открито да се обсъждат проблемите. Усилията трябва да са насочени и към подобряване на кадровия подбор в системата, към създаване на качествени и работещи закони, условията на труд и към осигуряване на средства за съдебни сгради.
- Как се отразява скандалът с Красимир Георгиев, известен като "Красьо", на вас и на колегите ви?
- Случаят е неприятен и макар да засяга пряко няколко души, не може да не влияе и върху останалите магистрати. Многобройните и различни интерпретации по тази тема, догадки, слухове, които се тиражират от месеци в медиите, допълнително нагнетяват излишно напрежение и сред хората. Струва ми се, че разумният подход е да изчакаме прокуратурата и създадената комисия по този случай да си свършат работата, да се оповестят резултатите и предприетите мерки и случаят да приключи.
БНТ
Костадинка Кунева дава нови показания

Българката Костадинка Кунева, която беше залята с киселина пред дома си в Атина преди почти година, ще даде нови показания по делото срещу неизвестните извършители.
Президентът Георги Първанов, който е на държавно посещение в Гърция, изпрати цветя на Кунева, а в болницата я посетиха лично гръцкият ни посланик Андрей Караславов и външнополитическият секретар на държавния глава Горан Йотов.
Делото по случая на Кунева беше възобновено от гръцките власти преди седмица, след като имаше опасност да отиде в архивите. Българката продължава да се възстановява в болница в гръцката столица, където беше подложена на няколко операции, след като киселината нанесе сериозни поражения на жизненоважни органи. Кунева работеше като главен секретар на Атинския съюз на чистачите и домашния персонал. Преди нападението е била заплашвана многократно. Трагедията предизвика бурното недоволство на гръцката общественост, преди това разгневена от убийството на гръцки младеж от полицаи. Нападението беше осъдено от всички синдикални централи в Гърция. Проведоха се и протести в нейна защита.

в. МОНИТОР

Още документи срещу Овчаров в прокуратурата
НАТАЛИЯ ИВАНОВА

Още документи, уличаващи бившия енергиен министър Румен Овчаров в далавери около договора за доставка на руски газ за страната ни, внесе вчера в деловодството на прокуратурата лидерът на ЕНП Мария Капон. Миналия месец тя внесе сигнал срещу Овчаров за нанесени щети на държавата за над 2 млрд. лева чрез сключени неизгодни договори за доставка и транзит на руски газ.
Вчера лидерката на ЕНП внесе в прокуратурата и стенограма от отговор на парламентарно питане, което, според нея потвърждавало подадения по-рано сигнал. В отговора си министърът на икономиката Трайчо Трайков заявява, че след подписването през 2006 година на допълнително споразумение с "Газпром" страната е загубила 304 млн. долара за една година и са се увеличили разходите за газ. "Считаме, че това е много важен допълнителен документ за включване на Министерството на икономиката, "Булгаргаз", както и самия министър Трайчо Трайков към преписката на сигнала", каза тя. В момента прокуратурата проверява подадения сигнал. Очаква се до няколко седмици Овчаров да се прости с имунитета си, а ако се наложи министър Трайков ще даде показания, заявиха за "Монитор" запознати.

в. АТАКА

Явор Нотев: Новите промени в НПК ще преборят забатачените дела

"Целта на исканите от парламента промени в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) е да бъде решен проблемът със забатачването на обществено значими дела. Остава да намерим правилния инструментариум, средствата, които да бъдат заложени в измененията на законовия текст." Това заяви вчера в ефира на телевизия Re:TV депутатът от АТАКА Явор Нотев, който е зам.-председател на парламентарната Комисия по правните въпроси. "Смело мога да кажа, че всички искаме бърз, справедлив и прозрачен процес", поясни именитият спец по наказателно право. Към неговото мнение се присъедини и друг юрист от АТАКА, председателят на парламентарната Комисия по образование Огнян Стоичков (още по темата четете в неговото интервю на стр. 13). На въпрос дали има нужда от т.нар. "запасен адвокат", Нотев уточни, че това може да стане, само ако адвокатът по дадено дело се окаже "мнимо болен" в стремежа си да отложи развитието на процеса. "Но трябва да съобразим, че и адвокатът, и прокурорът, и съдията са хора, които могат и имат правото да заболеят и да не се явят на съответно заседание", категоричен бе Нотев. Той обаче напомни, че правото на избор на адвокат е регламентирано в Конвенцията за правата на човека и нарушаването му може да доведе до дела срещу държавата.

в. БЪЛГАРСКА АРМИЯ

Прокуратурата пак обвини Ковачки
Добромир Пелов

Софийската градска прокуратура отново внесе в Софийския градски съд обвинителен акт срещу Христо Ковачки, гласи съобщение на прокуратурата.
Обвинението е за извършени две продължавани престъпления, изразяващи се в това, че за периода от 14 февруари 2005 г. до 14 юли 2008 г. в София, в качеството си на едноличен търговец и като собственик и управител на търговски дружества, лично и посредством упълномощени от него лица, подавал пред НАП декларации и отчетни регистри - дневници за покупки, с невярно съдържание, като по този начин избегнал плащането на данъчни задължения /по Закона за данък добавена стойност/ в особено
големи размери - 16 781 960,72 лева.

в. 24 ЧАСА

Ракия в дамаджани вкара селяни в съда
Любомир Илков

Двама мъже бяха осъдени на 10 месеца пробация, защото продавали домашната си ракия на пазара. Това са първите присъди, издадени от районния съд във Велинград. На подсъдимата скамейка в два различни процеса бяха изправени Иван С. от пазарджишкото с. Величково и Димитър Д. от брациговското с. Бяга. Те били заловени от полицията да продават домашната си ракия на пазара в Ракитово. Величковецът бил изкарал на тезгяха 11 л сливова ракия, а колегата му от Бяга - 18 л джибровица.
За да умилостиви униформените, Иван започнал да им обяснява, че закъсал с вноските по кредитите си и решил да изкара някой лев от домашната ракия, която приготвял за себе си. Димитър обяснил, че не знае, че продажбата на високоградусов наливен алкохол е забранена. Мъжете са обвинени и за липсата на бандероли върху бутилките. По повод произнесените във Велинград присъди вчера юристи коментираха, че подобни процеси може да тръгнат като лавина, ако държавните органи решат да си свършат работата. Домашни ракии и вина се продават масово край основни пътни артерии на територията на Пазарджишка област, по пазари и тържища. Никога до момента обаче това не е било санкционирано.

в. ТРУД

Снимков скандал взриви процеса срещу Ангелинка
автор: Ивайло Крачунов

Грандиозен скандал се разигра вчера в Съдебната палата, след като фотографи и оператори заснеха вдовицата на Косьо Самоковеца - Ангелина Димитрова. Адвокат Ина Лулчева се скара на висок глас, че клиентката й не желае да бъде снимана. Оказа се обаче, че юристката не се е съобразила със заповедта на председателя на СГС Георги Колев, в която се казва, че подсъдимите, които не желаят да бъдат снимани, трябва да депозират писменна молба два дни преди процеса.

"Един обвиняем бе осъден за хулиганство, при положение че бе сниман без разрешение", изтъкна съдия Владимир Астраджиев, явно визирайки случая, при който Янко Ваташки направи на пух и прах фотоапарата на колега, осмелил се да го снима. Съдия Астраджиев предупреди, че на следващото заседание на 29 януари 2010 г. в залата няма дасе допускат "хора със заснемащи и записващи устройства в залата".
След пререканията като свидетел бе разпитан митничарят Николай Маринов. Но той заяви, че познава Ангелина единствено от материалите, които е чел за нея в пресата.

В. НАРОДНО ДЕЛО

Най-после експертизата е готова
Ученикът Георги починал от мозъчен оток
Все още разнищват как е получено фаталното нараняване
Срещу Тодор със смъртоносното кроше няма повдигнато обвинение

Причината за смъртта на ученика от механотехникума е контузия на мозъчния ствол, на моста и продълговатия мозък. Това сочи съдебномедицинската експертиза, която пристигна при разследващите със закъснение от 44 дни. Травмата, посочена в документа, е довела до бързо развитие на тежък оток на мозъка и вклиняване на малко мозъчните полукълба с потискане на центровете за дишане и сърдечната дейност.
Наблюдаващият прокурор от окръжната инстанция вчера заяви, че за изясняване на всички обстоятелства за разследването е назначена допълнителна съдебномедицинска експертиза, която ще бъде готова до 2 – 3 седмици. Тя пък трябва да установи механизма на нараняванията и как точно е получена тази контузия. Едва тогава ще се преценява дали и какво ще бъде повдигнатото обвинение на Тодор Панайотов, съученик на Георги, който нанесе смъртоносните удари.
Ако в даден момент се стигне до повдигане на обвинение, то тогава е вероятно да бъде поискана съдебнопсихиатрична експертиза за Тодор.
Припомняме, че в началото на октомври Тодор и Георги се сбиха пред очите на десетки свои съученици, на метри от сградата на Професионалната техническа гимназия във Варна. Георги почина минути след като предварително уговорената боксова среща започнала. Два дни по-късно той бе погребан на на гробището в Игнатиево.

в. 24 ЧАСА

Krasyo the Black в тефтера на Хилари
Гeорги Милков

Имена на бивши министри. Имена на магистрати. Имена на шефове на държавни агенции и депутати... Не става дума за тефтера на Красьо Черния, а за списъка, който държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън получи от българския външен министър Румяна Желева онзи ден. Но самият Krasyo the Black вече е достатъчно известен и зад океана. Даже може да се каже, че името му също фигурира в тефтера на Хилари. А това вече не е добра новина за него и останалите от групата на уличените.
Всъщност тази папка, за която бе съобщено по новините от Вашингтон, е била получена в Държавния департамент още преди шефката на българската дипломация да отиде на официално посещение в САЩ. И както стана ясно, самата Хилари Клинтън бе прочела информацията много внимателно и изглеждаше доста подготвена по въпросите на организираната престъпност и корупцията по високите етажи у нас.
Желева нарече папката "необвързващ информационен документ", но даде да се разбере, че вътре име имена на бивши членове на правителството на Сергей Станишев. Като например Емилия Масларова, министър на труда и социалната политика, обвинена по чл. 282, ал. 2 в престъпление по служба. Вътре са и имената на Валери Цветанов, земеделски министър, срещу когото Софийската градска прокуратура повдигна обвинение за длъжностно престъпление в особено големи размери, и колегата му от отбраната Николай Цонев, който е с две обвинения по сделки, с които МО е било ощетено с над 13 милиона лева. Описани са казусите "Юруков" и "Монов". Стефан Юруков, бивш шеф на Държавната агенция за горите, е разследван от прокуратурата за подписани от него неизгодни заменки и обвинен по чл. 220, алинея 2 от Наказателния кодекс за особено тежък случай. Христо Монов пък е бивш шеф на БДЖ, обвинен за съзнателно сключени неизгодни сделки, ощетили държавните железници.
Там са изброени и започналите производства срещу магистрати. В деня преди срещата на Румяна Желева с държавния секретар Клинтън от българската делегация бяха убедени, че американската страна ще даде ясен сигнал по тази папка със случаи, за някои от които у нас продължава да се твърди, че не са нищо друго освен лов на вещици. Знакът на американците бе съвсем недвусмислен След срещата си с българския външен министър г-жа Клинтън излезе и без никой да я пита, каза нещо, което впоследствие бе широко цитирано в медиите. "Приветствам борбата на българското правителство с корупцията и усилията да се търси отговорност от високопоставени държавни служители, както и да се прекрати тяхната безнаказаност."
Тази много ясна формулировка бе приета от присъстващите в Държавния департамент официални български лица не просто като окуражаване на действията на кабинета "Борисов" от последните 100 дни, но и като абсолютен картбланш за още по-крути наказателни мерки към бившите ни държавни величия. Това бе отчетено като най-важната част от посещението на Румяна Желева във Вашингтон. Дори по-важно от другите дискутирани точки - въпросите с включването на България към програмата на САЩ за безвизови пътувания и енергийната сигурност. Което пък изглежда съвсем дословно изпълнение на политиката, която Желева обяви, че ще води още веднага след назначаването й за външен министър. Тогава тя обясни пред "24 часа", че външната политика е функция на вътрешната и предпочита решаването на конкретни наболели вътрешни проблеми пред заниманието с външнополитически фикции в неясно бъдеще време.
Вероятно заради това използва и посещението си в САЩ, за да обяви, че е напълно амбицирана да сложи ред в министерството си в София до края на годината. Промяната на устройствения правилник, смяната на посланици и пенсионирането на тези от тях, които са достигнали необходимата възраст, са само част от мерките. По въпроса за посланика ни в САЩ Лъчезар Петков, който бе повдигнат при посрещането й в мисията ни във Вашингтон, Румяна Желева даде да се разбере, че това е приключен казус и няма начин този посланик да се върне, защото е нарушил закона, а в България е крайно време, който престъпи правилата, да не остане ненаказан.

в. АТАКА

Волен Сидеров: Нужна е революция в съдебната система

"Съдебната система в момента е полумафиотска структура, затова АТАКА ще настоява да се пристъпи възможно най-бързо към ремонта й", заяви вчера в парламента Волен Сидеров. Според АТАКА най-тежкият въпрос на новото управление е реформа на съдебната система. "Не може да продължава да съществува подобна корумпирана схема на назначения на съдии и прокурори с плащане с пари от подземния свят, каквато е организирал Красьо Черничкия", поясни Сидеров. "Красьо и други като него са  брокери на нещо, от което зависи държавното развитие - съдебната система. Нужни са радикални законови промени, които да обезглавят октопода в съдебната система, чийто пипълца се показват сега. Нужни са избори за съдии и окръжни прокурори, наличие на съдебно жури", заяви националистът. Той отбеляза, че на изборни длъжности са общинските съветници и депутатите, а хората, които решават човешкия живот - не. "Нека съдията, освободил циганите убийци от с. Литаково след 72 ч. задържане, застане пред хората да бъде избиран на ново", припомни Сидеров случаят с извергите убили, изнасилили и разчленили възрастна жена. Според него 41-вият парламент има нужното мнозинство да приеме промените, без да се свиква Велико Народно събрание. "Да разгледаме предложенията на Борис Велчев, който явно има концепция за реформа. Нека лидерите на ГЕРБ, Синята коалиция и РЗС заявят своята позиция. АТАКА е ясна - каквото зависи от нас, ще го правим. Ако някой друг се дърпа, значи иска да се продължи мафиотизацията на България", заключи лидерът на АТАКА.
 
в. СТЪРШЕЛ

ЧЕРНИЯ СПИСЪК

По времето на тоталитаризма имаше черни списъци - хората от тях изчезваха в лагери и затвори, семействата им биваха изселвани, а децата им не можеха да учат.
Мислехме, че с тия списъци е свършено, но ето - след двайсет години демокрация отново се яви "Черния" списък, както вече наричат тефтерчето на Черния Красьо от Плевен. Едно тефтерче, доста по-важно за днешна България от тефтерчето на Левски. Защото Левски просто си е записвал ежедневните харчове за хляб и маслини, което от гледна точка на днешния ни държавник просто е смешно. Все едно президентът Георги Първанов да си води записки за харчовете по време на екскурзионното пътуване до Корея, Австралия и Шри Ланка... За самолет - толкова, за хора от антуража - еди колко си, дневни, квартирни и т. н. - докато стане милион... Толкова пресметнаха във финансовото министерство, че ни е струвало това пътуване на държавния ни глава.
Ако Първанов си водеше записки като Левски, само за едно отиване до Сидни можеше да донесе стотици изписани страници, които да останат за бъдещите поколения. И един ден да бъдат свидетелство за времето. Защото "времето е в нас", казваше Левски тогава, "но парите са в тях", го допълваме днес...
Да се върнем на "Черния" списък от телефони на съдии, прокурори, полицаи, ректори, депутати, президентски съветници... Такива лица фигурирали в електронната памет на Красьовото тефтерче. Самото тефтерче като реликва се пази в прокуратурата и само от време на време от него се вадят някакви имена. И какво разбира българинът, който чете вестници и гледа телевизия?... Че едни съдии разговаряли с Красьо през ден, друг магистрат 123 пъти, трети - само три пъти... Някои подадоха оставки, други си направиха оглушки. Наистина, в никой закон няма параграф, че при определен брой разговори с Красьо от Плевен трябва да подадеш оставка... Записаните в "Черния" списък с какво са се провинили? Депутатът Лютви Местан казва, че само са му звънели и са му затваряли, а пък друг депутат - Кирил Добрев, твърди, че от телефона на Черния е получавал есемеси с обидно съдържание... Кой казва истината? Ще я научим ли или всичко отново ще бъде заметено под килима?
Ще се изясни ли какъв е всъщност Красьо от Плевен? Нарекоха го "лобист"... Според прокуратурата "живеел нашироко, без да декларира доходи"... Касим Дал бил с него ни взел-ни дал, само ходели заедно на лов. Според ректора на Свищовския икономически институт Красимир е "интелигентен млад човек, който не пие и не пуши"... Въпреки че на всички снимки въпросният Красьо е все на маса с чаша или хвърля гьобеци. Падал си по фолка, защото гаджето му била фолк-певица. Плевенски юрист му се обаждал често по молба на съпругата си, тъй като пък тя пишела тестове за чалга...
Страхотна чалга е самият случай със "Списъка на Черния". Подмятания, сплетни, интриги, намеци, догадки, омотали като кукувича прежда цялата политическа класа в страната Чалгария. Заговори се за куклуководи, които дърпат конците, и за "тайни братя" от масонски ложи, местещи фигурите в политиката, полицията и правосъдието.
"Народе????" - бе записал Левски в тефтерчето си. С четири въпросителни.
"Магистратко, депутатко, ех, че си живеем сладко!!!!..." - ще запише Красьо в своето, този път с четири удивителни. А пък приятелката му ще го изпее удивително, за да се превърне това в поредния хит, озвучил страната Чалгария...

М. Вешим

в. МОНИТОР

ПАЦИЕНТКА СЪДИ ДОКТОР, ПРОБИЛ Й ЧЕРЕПА

Студентка от Пазарджик съди доктор, който пробил черепа є по време на операция. Красимира Петрова отишла при специалиста, за да є премахне полипи в носа, заради които тя дишала трудно. По време на операцията обаче лекарят проникнал в черепа на девойката, вследствие на което тя получила силно главоболие и развила менингит. Наложило се Красимира да се подложи на втора операция в столична клиника, но болките не намалели и след неколкомесечно ходене по мъките момичето се пенсионирало с решение на ТЕЛК, прекъснало следването си и в момента е инвалид - трудно движи едната си ръка. Тя е завела иск срещу местната болница и лекаря на стойност 103 502 лева.

в. СТАНДАРТ

Лустрацията Красьо
Черничкия увеличава безработните висшисти, докато им запазва маси в кръчмите
Юлиана Ончева

Много искам Красьо Черничкия да ми звънне - не за друго, а за да ми каже колко точно номера има в телефонната памет на джиесемчето му, както вероятно се изразяват най-близките му приятели. Стана уморително всеки ден от тефтерчето на плевенския герой с неясен, но определено отрицателен имидж, да изскачат нови имена на разговаряли с него политици, магистрати и бог знае още какви популярни лица. Вчера списъкът се увеличи с още партийци от бившата тройна коалиция. Обясненията, които текат в публичното пространство, все повече напомнят истеричните реакции на объркани хора. Едни отричат и си признават, чак като ги хванат в лъжа, други обясняват, че отговаряли на обажданията, но затваряли със скорост, от която сякаш е зависел животът им, трети не помнят, четвърти изобщо не чуват...
Що за твърдение е това - запознахме се в ресторант, после му звънях да ми запази маса!? Кой човек не знае как да си резервира места в заведение, дори когато няма под ръка  нищо черничко. И на случайни познати ли се обажда вместо на персонала!?
Това всъщност е големият въпрос - защо Красьо Черничкия се превърна в тест за лустрация у нас? Звънне ли ти, авторитетът ти заминава и се очаква да се преквалифицираш в най-новата модерна професия "безработен доживот".
Нито разследващи, нито контактували, нито отървали се дори от злополучен sms от телефона му не казват в коя точно област и обслужващ персонал ли е Красимир Георгиев - Красьо. Той агенция за изпращане на поздрави от типа "чрд, да си жив и здрав" ли има, или е сериозен играч в бизнеса с магистратски кадри? Подставено лице? Или най-лошото - самороден талант, който накара сума ти елит в държавата да налапа  въдицата му?
Даже Висшият съдебен съвет, който заради Черничкия промени цялата си дейност, продължава да твърди, че "няма представа кой точно е този човек". Заяви го Божидар Сукнаров, баш шефът на комисията по скандала "магистрат говори с Красьо". Работа на разследващите е, може би е създал измамна схема, сам е родил мит за себе си... обясни членът на ВСС. 
Добре би било все пак някой скоро да се самосезира, да провери и да открехне завесата, че голям резил настана. И нищо чудно в близко време народът да се усети, че заживява трайно в Красьоландия, а дори няма кой да му обясни какво всъщност означава това.

Прегледът на печата е предоставен от АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД СОФИЯ-град

Ако има фактологически, стилови или граматически грешки, те са допуснати от съответните издания.

 

 

 


Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
2
***************
|
нерегистриран
30 октомври 2012, 09:44
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
1
Фипс
|
нерегистриран
27 ноември 2009, 10:43
0
0
Впрочем евала на Правен свят и АССГ за прегледите!
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно