ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА 4 ноември 2009 година

в. ДУМА


Поискаха имунитета на Станишев
Бившият премиер писмено се отказа от депутатската си закрила       

Главният прокурор Борис Велчев поиска депутатския имунитет на Сергей Станишев, обяви официално вчера пресцентърът на държавното обвинение. Малко по-късно бившият премиер и лидер на БСП обяви, че подава писмено заявление за отказ от имунитета си.
Искането на Велчев бе направено по предложение на Софийската градска прокуратура и бе внесено в Народното събрание. Мотивите на Велчев са, че бившият премиер трябва да бъде разследван за това, че "е загубил документи и материали, съдържащи информация, представляваща държавна тайна". Прокуратурата ще проверява също дали Станишев "по непредпазливост е станал причина да бъде разкрита информация, представляваща държавна тайна". Става въпрос за доклада на ДАНС, станал известен в медиите като "справка за действията на лица и кръгове, указващи деструктивно влияние върху функционирането на министерства и структури на държавната администрация". В съобщението на прокуратурата се пояснява, че свалянето на имунитета е необходимо, за да може със средствата на закона да се изяснят обективно и в цялост обстоятелствата. 
За възможността имунитетът на лидера на БСП да бъде свален се заговори още от вчера сутринта. Градският прокурор на София Николай Кокинов обяви, че пише доклад до Борис Велчев с искане на бъде славен имунитетът на лице, ползващо се с такъв.
ДУМА припомня, че Сергей Станишев още миналата седмица обяви официално, че при поискване от прокурорите доброволно ще се откаже от имунитета си. Точно преди седмица бившият премиер бе на разпит в Софийската градска прокуратура по случая с доклада на ДАНС, за който Бойко Борисов твърди, че е изчезнал от Министерския съвет. Станишев бе категоричен, че ще окаже пълно съдействие за бързото изясняване на истината около доклада.
Вчера лидерът на социалистите повтори настояването си прокуратурата да разследва докрай случая. Той добави, че съдебната ни система в момента е подложена на безпрецедентен натиск от страна на Борисов и Цветанов, защото постоянно й се казва кой е виновен. Не знам дали мечтата на всеки българин, 20 години след началото на демокрацията, е връщане към такава система на авторитарно управление, коментира Станишев. Заинтересован съм прокуратурата да изясни обективните данни и истини, особено по прословутия "изтекъл" доклад, обобщи лидерът на БСП.
 
в. 24 ЧАСА

Станишев и Темида - кое е важно

100 дни след като слезе от властта, бившият премиер Сергей Станишев вече е с обвинение от прокуратурата и без имунитет. Той каза, че има интерес прокуратурата бързо да стигне до истината и да я огласи. Така са нещата и от гледна точка на хората. Очертава се правосъдна сага от огромен обществен интерес. Лошият сценарий ще е, ако тя се проточи дълго-дълго, независимо от изхода й. Хората не искат непременно някой да бъде осъден, но ще са недоволни, ако не се търси справедливост.
Затова е добре, че Сергей Станишев сам се отказа от имунитета си. И ако има някакъв общ интерес на премиера Борисов и предшественика му в случая, той е нещата да се изчистят. И от купищата казани думи и хвърлени обвинения да се пресее истината.

в. ТРУД

Затвор доживот за отвличане с откуп

Отвличането да се нареди сред най-тежките престъпления в държавата (наред с жестоките убийства и грабежи, приключили със смърт), за които се налага дори доживотен затвор без замяна, предлагат от правосъдното министерство. Очаквано това е част от подготвените там промени в Наказателния кодекс (НК), представени вчера. "Новините" идват след поредното брутално отвличане на студента Румен Гунински и призивите на премиера Бойко Борисов за спецзакон срещу похитителите и доживотен затвор за тях. В същото време за 15-те отвличания на спецотчет в прокуратурата няма нито един заловен и осъден извършител.
От 15 до 30 г. затвор, доживотен затвор или доживотен без замяна да е санкцията за отвличане, за което е поискан откуп, предлагат сега от правосъдното ведомство. Най-суровото наказание, заменило смъртната присъда, да се налага и на онзи, който предлага съдействие за освобождаване на похитения срещу пари. Както и ако към отвлечения е проявена особена жестокост, престъплението е извършено повторно или е опасен рецидив или от него са настъпили значителни вредни последици. Досега максималното наказание за отвличане бе от 5 до 15 г., а искането на откуп изобщо не се обсъждаше в НК.
"От особено значение днес е предпазването и противодействието на едно от най-бруталните, нагли и злостни посегателства срещу човешката личност", мотивират се от правосъдното ведомство. Заместник-министър Даниела Машева, шеф на работната група по НК, отрече промените да са в отговор на премиерските искания. Но подчерта: след гарантирането на най-тежки санкции е ред на МВР да издири и задържи похитителите. "Дано да има заловени", си пожела Машева. Допълни и че след промените в НК няма нужда от спецзакон.
Проектът прави реверанс и към исканията на полицейския синдикат за завишени санкции, посегнеш ли на полицай. И сега убийството и нараняването на МВР служители се наказва най-тежко. Но се предлага към съществуващите текстове за отправяне на заплахи, използване на сила, закана с убийство или др. престъпление към "орган на властта" изрично да се добавят "полицейски или разследващ орган" (имат се предвид разследващите от МВР) и санкциите съответно да нараснат. Така например употребата на сила или заплаха в тези случаи става тежко престъпление (ще се наказва със затвор от 1 до 6 г.) и за разкриването му могат да се прилагат спецразузнавателни средства. Увеличават се и наказанията за подкупване на полицаи. По-тежко обаче ще се санкционират и престъпленията, извършени от МВР служители, например за вземане на подкуп и изнудване те ще отговарят наравно със съдии и прокурори (най-тежкото наказание е затвор от 3 до 15 г.).
Изненадващо промените в НК предвиждат и голямо увеличение на санкциите за незаконно притежаване на оръжие и боеприпаси , най-тежките случаи ще се наказват със затвор от 5 до 15 г. вместо досегашните от 3 до 8 г. Имало много незаконно въоръжени групи по данни на МВР, обясни заместник-министър Машева.
Красьо влезе и в НК
Други промени очевидно са в отговор на гръмкия скандал с Черничкия и правят опит да предотвратят подобен "лобизъм" занапред. Идеята е изрично да се запише като престъпление т. нар. предварителна търговия с влияние. Тоест оттук нататък да се наказва и само за "съгласие или обещание" да се упражни влияние върху чужди служебни решения с цел набавяне на облаги. Санкцията за "лобистите" ще е до 3 г. затвор или пробация. Скандалът с търговия на влияние в съдебната власт сега е точно за това: че Красьо е обещавал да повлияе върху мнозинството в съдебния съвет при назначения.
Новият текст дава решение и за други случаи, увери заместник-министър Машева. Например, ако адвокат обещае на клиент да му "уреди" делото със съдията или прокурора срещу "едни пари", също ще попада под ударите на закона.
Рецепта срещу нови банкови фалити
Да се въведе изричен текст за служебните престъпления в частноправния сектор, настояват още от правосъдното министерство. Предложението е със затвор до 5 г. (в тежки случаи от 1 до 6 г.) да се наказват длъжностните лица, превишили власт или права с цел облага. Разликата с класическото престъпление по служба е, че под ударите на закона вече твърдо ще попадат и длъжностните лица от търговски дружества, еднолични търговци и т. н. Така например отпадат пречките за преследване на банкери за отпускане на необезпечени кредити, онагледихаидеята от правосъдното ведомство. Отговорност ще се носи и за нарушение на дружествени договори и устави. Това обаче няма да е непозволена намеса в гражданския оборот, категорична бе заместник-министър Машева.
За престъпление се обявява и даването на неверни сведения, за да се получи кредит. Досега се преследваше само лъжата, ако цели "облекчени условия" за кредит. Да не би да сме в навечерието на нови банкови фалити, та се вземат тези мерки, попитаха журналистите. Нямаме такива данни, успокоиха от правосъдното ведомство. Но този тип прегрешения са зачестили през годините и било крайно време да се реагира.
Съществени промени се правят в текстовете за документната измама. Чути са най-сетне дългогодишните настоявания на специалисти документната измама да се признава и ако чрез нея е "откраднат" недвижим имот. Сега престъплението обхваща само случаите с движимо имущество. Макар че от години неистинските и преправени документи са основно оръжие на имотната мафия. Предлага се също за документна измама да се преследват и използвалите фалшиви документи, за да получат пари и имоти, включително във фирмен интерес. Това често се среща при измамите с евросредства, обясниха от правосъдното министерство.
И още, използването на чужд официален документ, например лична карта, ще се наказва независимо от това пред кого е показан. Сега това се преследва, ако с използването на чуждия документ е заблуден "орган на властта". Извън тази категория например са нотариусите. А случаите на заверки на пълномощни с чужди лични карти зачестиха. Като измама занапред ще се преследва и съставянето на частен документ с невярно съдържание. Такива документи например са договорите за наем, в които не е записана реалната цена на сделката. А това е средство за намаляване на дължимите данъци.
Правосъдното министерство е готово и с промените в съдебния закон. Те въвеждат ясна процедура за дисциплинарно уволнение на членове на ВСС. Предвиждат, че ако съдебният кадровик е подал оставка и е станал магистрат, пак ще отговаря дисциплинарно за прегрешението си.
Елена ЕНЧЕВА

в. БАНКЕР 
(§22)

ПОЖАРНИКАРСКО

Не му е лесно на главният прокурор Борис Велчев и на подопечните му магистрати. Тези дни той правилно отбеляза - не за първи път всички се обръщат към прокуратурата като към единствената институция в държавата и по тази причина са я превърнали едва ли не в пожарна команда.
Когато беше само кмет на София, сегашният премиер казваше, че когато установи някакво нарушение, винаги се обажда на главния прокурор. Сега не може да го прави толкова често. От една страна, защото е зает да гаси пожарите в МС, запалени от предишния кабинет, от друга - да не излезе, че се меси в работата на независимата съдебна власт. Изглежда обаче, че хората взеха думите на бившия кмет в буквалния смисъл. И всички се юрнаха към хората на Велчев.
Прокурорите въобще не се плашат от това, че търчат насам-натам из държавата с шланговете да гасят избухващите повсеместно пламъци. (Ако не броим периодичните изказвания по въпроса на обвинител номер едно.) В края на краищата колко му е да се образува още едно досъдебно производство, след което - айде на следващия пожар! Кажи речи няма ден, в който по страниците на вестниците да няма заглавие от типа "прокуратурата подхваща..." или "прокуратурата погна..." Но всичко си остава на етапа погване и подхващане.
Кой ли не бе погнат от прокуратурата. Какво стана например с Мургина? Какво стана с погнатите съмнително забогатели и с всички други, "хвърлени" на пожарната команда? В повечето случаи - нищо. Всичко се забравя, оставя само внушението за пожарникарските действия. Само че явно и прокуратурата ни е като пожарната - с остаряла техника и без достатъчно висока стълба, за да достигне до по-високите етажи.

в. ДНЕВНИК

Чешкият Конституционен съд пусна Лисабонския договор

Чешкият Конституционен съд реши преди минути, че Лисабонският договор не нарушава конституцията на страната, с което разчисти и последното препятствие за одобряването му от президента Вацлав Клаус, съобщиха информационните агенции

Клаус изчакваше решението на съда, за да сложи подписа си под договора, който ще реформира ЕС и ще го направи по-ефективен. Преди дни на срещата на върха на ЕС той получи желаните отстъпки по отношение на прилагането на Хартата на  основните права в Чехия и обеща на Брюксел да подпише договора веднага след като съдът се произнесе.
Ако чешкият президент го подпише в близките седмици, договорът ще влезе в сила от януари. Дотогава трябва да стане ясно и кой ще бъде първият президент на съюза. Шансовете на сочения доскоро за почти сигурен Тони Блеър намаляха сериозно, след като той не получи подкрепата на европейските социалисти. Като потенциални кандидати за поста се спрягат имената на холандския премиер Ян Петер Балкененде, бившия финландски премиер Пааво Липонен и премиерът на Люксембург Жан-Клод Юнкер.

Остава открит въпросът и кой да стане външен министър на съюза. Постът е важен, тъй като заелият го ще бъде и зам.-председател на Европейската комисия.

в. ТРУД

Глоба или затвор тегне върху Станишев

Главният прокурор Борис Велчев поиска имунитета на бившия премиер Сергей Станишев. Още снощи той изпрати искането в парламента. Велчев е получил предложение за сваляне на имунитета от градския прокурор Николай Кокинов. Искането е мотивирано с две наказателни производства за погубване на документи с информация за държавна тайна, както и за изтичане по непредпазливост на класифицирана информация. "Никога не съм се колебал да искам имунитети в интерес на правосъдието", каза Велчев. Изтичането на класифицирана информация трябва да се разследва, а имунитетът е пречка за това", обясни той. Процедурата изисква по искане на главния прокурор парламентът да свали защитата на Станишев. Той и сам може да се откаже от нея.
Така след Стефан Софиянски Сергей Станишев е вторият демократичен премиер, който може да се окаже в съда. Скандалът избухна, след като преди десетина дни бившият агент на ДАНС Алексей Петров като "лоялен гражданин" занесе на Бойко Борисов доклад-справка на агенцията, която била предназначена за Сергей Станишев. По-късно стана ясно, че въпросната справка е писана от бившия зам.-шеф на ДАНС Иван Драшков в последния му работен ден там. Станишев, който миналата седмица бе разпитан в прокуратурата, заяви, че е върнал въпросния документ в ДАНС и е разпоредил проверка по него. Той обаче не отговори на въпроса дали предаването й е станало с негов подпис, каквито са правилата. Преди дни Бойко Борисов съобщи, че са изчезнали още 9-10 доклада на ДАНС.
Ако прокуратурата повдигне обвинение на Станишев за изгубване и неумишлено разкриване на държавни секрети, той може да мине само с глоба, заявиха осведомени. Но ако бъде обвинен по втората алинея на чл. 358 (за тежки последици), нещата щели да загрубеят - там наказанието е до 5 г. лишаване от свобода и в този случай съдът не освобождава от наказателна отговорност.
Лидерът на БСП: Чакам истината
Заинтересуван съм да се изясни истината! С тези думи бившият премиер и лидер на БСП Сергей Станишев потвърди вчера, че се отказва доброволно от депутатския си имунитет във връзка с разследването за изчезналите секретни папки от ДАНС. По-късно от "Позитано" 20 дойде вестта, че Станишев го е направил писмено. Два дни след като на 24 октомври бившият съветник в ДАНС Алексей Петров занесе на премиера Бойко Борисов спецдокумента, Станишев обяви, че ако главният прокурор Борис Велчев поиска да бъде свалена защитата, която има като народен представител, той ще се откаже от нея сам. Миналата сряда Станишев бе "гост" на прокуратурата.
"Прокуратурата и съдебната система са подложени на безпрецедентен натиск от страна на премиера и вътрешния министър, какъвто не е имало и по времето на Тодор Живков (последния ръководител на социалистическа България - б. а.). Не знам дали мечтата на всеки един българин двадесет години по-късно е връщането на точно такъв авторитаризъм", коментира вчера председателят на БСП. Запитан какво ще каже по повод на информацията, че от ДАНС са изчезнали и други доклади - свързани със скандала по програмата "Петрол срещу храни", за контрабандата в митниците и т. н.
Станишев отвърна, че "не може да коментира неща, които са данни от разследване". Според него това, което се говори в публичното пространство в момента, е на границата на разгласяването на класифицирана информация. По този повод бившият премиер запита риторично дали финансовият министър Симеон Дянков не е издал защитена информация, като е огласил данни от закрито заседание на Министерския съвет. Става дума за съобщението на Дянков, че пари от резерва са били оставяни в търговски банки и по време на предишния кабинет.
Борисов: Съдебната система да се очисти сама
Не се намесвам в правосъдната система, обяви вчера премиерът Бойко Борисов на среща с бизнеса в столичния хотел "Шератон". Той одобри процесите на очистване във Висшия съдебен съвет и допълни, че системата трябва да бъде оставена да оздравее сама. В най-скоро време промените в Наказателния кодекс ще бъдат публикувани за обсъждане, допълни още премиерът. "Оставил съм Маргарита Попова, затова я взехме, и главният прокурор да работят по правораздаването, заяви премиерът.
"Целият ВСС без министъра е поставен от БСП, НДСВ и ДПС (б. р., 11 от членовете са избрани от съдебната власт). От "Синята коалиция" и други партии ме натискат за промени във ВСС, но трябва да я оставим да се оздрави", каза още Борисов. "Да се извадят и политиците от списъка на Красьо Черничкия", препоръча премиерът, след което увери, че има много почтени съдии и прокурори.
Правосъдието в колебание
Набеден ли е Алексей Петров? Днес решават дали да проверят
Днес Софийска районна прокуратура (СРП) ще реши дали да образува проверка по жалбата на бившия съветник в ДАНС Алексей Петров срещу бившия зам.-шеф на агенцията Иван Драшков. Това съобщи пред "Труд" вчера говорителят на СРП прокурор Руси Алексиев. Петров е подал жалбата миналата седмица, докато беше на разпит в Софийска градска прокуратура заради секретната справка на ДАНС, която той занесе на премиера Борисов в качеството си на гражданин. После съдържанието на документа се появи в интернет. В жалбата Петров твърди, че е набеден от Драшков, който призна по Би Ти Ви, че писал скандалната справка.
Според нея Алексей Петров бил отправил заплахи към бившия служител на МВР Тихомир Стойчев и главния директор в ДАНС Веселин Марков, докато проверявал кой стои зад публикации в сайта "Опасните". В справката се сочи също, че Петров бил заплашвал и главния редактор на в. "24 часа" Венелина Гочева, и журналиста Димитър Златков. В телефонен разговор Петров бил обяснил на Гочева, че ако негативните статии срещу него не спрат, тя ще бъде натоварена в багажник и разходена до Витоша, пише в справката. Ден след като тя се появи в глобалната мрежа, в публикация на "24 часа" беше отречено това да е истина.
Според справката пак по телефона Петров предупредил Златков, "че ще изкорми съпругата му". Пред вестник "Галерия" Златков обяви, че изобщо нямал съпруга. За всички тези и други случаи бившият шеф на агенцията Петко Сертов бил осведомен, но не предприел нищо, гласи справката. Според нея на следващия ден Петров пак по телефона бил заплашил и самия Драшков, като му казал, че поведението му не е подходящо и няма да му се отрази добре. В тайния документ, изтекъл кой знае как в интернет, може да се прочете също, че Петров поставял задачи на служители на агенцията без знанието на началниците им.
Дело с продължение
Разследването за изчезналите секретни документи на ДАНС от кабинета на бившия премиер Сергей Станишев е далеч от приключване, казаха разследващи. Досъдебното производство по случая беше образувано преди десетина дни. Според магистратите то е заведено за 9 липсващи документи. Но в хода на разследването изглеждало, че те ще се окажат двойно повече. До момента на разпити бяха привикани бившият председател на ДАНС Петко Сертов, бившият му съветник Алексей Петров и шефът на секретната секция в Министерския съвет Петър Петров. Засега срещу никой не е повдигнато обвинение.
Служител от "Позитано" 20 внася отказа
Соцлидерът Сергей Станишев писмено се отказа от имунитета си, съобщиха от "Позитано" 20 вчера следобед. Представител на Станишев чакал повече от час пред деловодството на парламента, за да внесе документа с подписа на шефа си. Това станало след 17,30 ч, защото преди това от прокуратурата не било постъпило искането за сваляне на спецзащитата.
МВР: Липсват два наши доклада
Липсват два доклада на МВР, получени лично от бившия премиер Сергей Станишев и потънали сякаш вдън земя. Това съобщи вчера вътрешният министър Цветан Цветанов. "Направихме цялостна проверка какви материали са излизали от МВР от 2001 г. до сега. Установихме, че има сериозен списък от материали, които са били давани на Станишев. Изчезнали са два материала, единият с гриф "Секретно", а другият - с "Поверително", каза още МВР - шефът. Първият доклад се отнасял до контрабандата и злоупотребите в митниците, а вторият - до сделки с Ирак по програмата "Петрол срещу храни".
Били са предадени на бившия премиер през есента на 2005 г. "Няма кого да накажа в МВР за тези липси. Нашият служител е занесъл материалите, предал ги е и Станишев се е подписал на описа, че ги е получил. Оттам нататак не са спазени необходимите изисквания - материалите нито са били заведени и оставени в секретното деловодство на Министерския съвет, нито са били върнати в МВР, за да мога да кажа дали е имало някаква резолюция върху тях", обясни Цветанов.
Той добави още, че от проверката станало ясно, че не се работело така по времето на премиера Симеон Сакскобургготски. Например били открити материали, върнати от него на МВР с резолюция: "Благодаря за уточненията". Вътрешният министърЦветанов не се ангажира с коментар дали информацията е била разпилявана от Станишев и сътрудниците му заради небрежност или умишлено са били изнесени, за да стигнат до подземния свят. Но за вицепремиера и вътрешен министър Цветан Цветанов било недопустимо да се разпилява по подобен начин "трудът на много хора". За липсващите секретни документи МВР Цветанов ще сезира главния прокурор Борис Велчев.
Пак разследват разработката "Галерия"
Образуваната по материали на парламентарната комисия за контрол на ДАНС проверка по делото "Галерия" е била препратена от Софийска градска прокуратура (СГП) на Военноапелативна прокуратура. Това обяви вчера градският прокурор на столицата Николай Кокинов.
Причината е, че в началото на октомври комисията, председателствана от Иван Костов, е изпратила в прокуратурата събраните от нея материали за "Галерия" с категоричното становище, че "разработката е стартирана и проведена абсолютно незаконно". Становището на комисията обаче според СГП "се явява жалба на излязлото преди година постановление от Военноокръжна прокуратура за отказ за образуване на предварително производство. Проверката официално беше прекратена през януари с мотив, че в "Галерия" липсват данни за престъпление.
Лилия ХРИСТОВСКА, Красина КРЪСТЕВА, Владимира ГЕОРГИЕВА, Ивайло КРАЧУНОВ, Анна ЗАРКОВА

в. МОНИТОР

Имунитет Станишев не пази

Преди няколко месеца премиерът Бойко Борисов се зарече, че в новия парламент ГЕРБ ще промени изборния закон и ще свали имунитета на народните представители. Само че, за да стане това, е необходима промяна в конституцията, която става с поне 180 депутатски гласа. Тепърва предстои да видим дали поправката ще стане факт. Но поне имаше изразена воля за това. За разлика отпреди четири години, когато през юли 2005 година мнозинството в парламента в лицето на НДСВ не пожела да се ангажира с премахването на тази екстра за депутатите.
Тъкмо поради това драмата около изчезналите доклади на ДАНС придоби ново измерение. Главният прокурор Борис Велчев поиска свалянето на имунитета на бившия премиер Сергей Станишев заради изнасянето на квалифицирана информация. Да се надяваме, че поне този път истината ще излезе наяве. Защото, както казва и премиерът Бойко Борисов, ако този път виновните не си отидат, не ни чака нищо добро. Едва ли обаче и имунитетът ще опази червения ватман след всички изнесени данни за корупция на предишното управление. Явно идват лоши дни за бандата негодници, както самият Станишев нарече партията си на последния конгрес на БСП.
ЯНА ЙОРДАНОВА

в. СТРУМА

Призовкарката В. Начева поиска 8000 лв. от любовницата на съпруга си Л. Димитрова за обида и лека телесна повреда
Любопитен казус в Районен съд - Благоевград

8000 лева граждански иск предяви вчера призовкарката от благоевградския съд Величка Начева срещу 24-годишната Лиляна Димитрова и майка й Елена Димитрова, учителка в СОУИЧЕ "Климент Охридски", на дело, заведено от нея с обвинение срещу двете за обида и лека телесна повреда.
Конфликтът избухнал, след като В. Начева многократно била предупреждавана, че мъжът й има любовница, и на 21 юли тази година решила да провери достоверността на слуховете. Величка отишла в хотел "Езерец", където й било съобщено, че се подвизава любовната двойка, и ги хванала "в крачка". Ядосана, Величка издърпала съпруга си встрани, за да му потърси сметка за случващото се между него и "приятелката" й. На свой ред, вбесена, любовницата Лиляна започнала да я обижда…

в. ЯНТРА ДНЕС

Тръгва делото за строежа-убиец, който взе две жертви през 2008 г.

Бившият заместник-кмет на община Велико Търново Илиян Ноев се изправя пред Темида на 5 ноември, когато срещу него тръгва делото за строежа-убиец на ул. "Зеленка" 24. Ноев беше технически ръководител на фирма "Авангард 04", която започна строежа, взел две жертви. Шеф на фирмата се води възрастната му майка Пенка Ноева.
На 21 март 2008 г. в ранния следобед десетки кубически метра пръст се свлякоха и погълнаха трима строители в изкоп за строеж на многофамилна обществено-административна сграда на ул. "Зеленка" 24 във Велико Търново на няколко метра от Общината. Часове наред спасители от Гражданска защита и пожарната с риск за живота си се опитваха да извадят пострадалите.
Изпод тоновете пръст и кал жив беше изваден само 21-годишният Казъм Джаферов. В строителния изкоп с живота се разделиха 20-годишният Ибрям Хюсеинов и вуйчо му Али Келов на 43 г. от котленското село Абланово.
Срещу Илиян Ноев е повдигнато обвинение по чл. 123, ал. 3 от Наказателния кодекс за причиняване на смърт по непредпазливост на повече от едно лице. Ако Ноев бъде признат за виновен, наказанието е лишаване от свобода от три до осем години, а в особено тежки случаи - лишаване от свобода от пет до петнадесет години.
Срещу Ноев прокурорът Светослав Калчев повдига обвинение, че "е допуснал и разпоредил извършване на строителни дейности - изкопни и укрепителни работи в нарушение на нормите, като действията са довели до срутване на земни маси от неукрепен изкоп с вертикална стена по северната регулационна граница на имота, поради нарушаване устойчивостта на неукрепения вертикален откос на строителния изкоп, следствие на което били затрупани и загинали  двамата работника, намиращи се в трудови правоотношения с "Авангард 04" ЕООД, В Търново - работодател по смисъла на Кодекса на труда". Илиян Ноев беше с най-леката мярка за неотклонение - "подписка".
Интересен факт по делото е, че повече от година от Инспекцията по труда отказаха да признаят случилото се на строежа-убиец като трудова злополука, защото загиналите мъже не били с трудови договори към "Авангард 04".
Към датата на започване на строежа фирмата на Илиян Ноев беше без регистрация в строителния регистър.
Възложителят на строежа фирма "Вимар" получи рекордните глоби от 110 хил. лв. от РДНСК. Една от глобите се обжалва от фирмата и от РДНСК в Административния съд. От Инспекцията по труда също й наложиха 3 акта общо за 15 хил. лв.
12 акта състави на строителната фирма Инспекцията по труда. От ведомството така и не успяха да намерят Пенка Ноева, за да й ги връчат. За няколко часа в началото на т.г. "Янтра ДНЕС" откри и се срещна с Пенка Ноева, която заяви, че не чувства вина за случилото се.
Висящи са 5 акта на строителя, че е допуснал до работа лица без сключени трудови договори, 5 акта за непроведен ежедневен инструктаж. Акт има и за това, че от "Авангард 04" не са отстранили работниците от строителната площадка при съществуващата сериозна опасност - свличане на земна маса. Акт е съставен, но и той не е връчен, затова, че не е извършена оценка на риска на работното място. При извършената проверка по документи от Инспекцията по труда са констатирали 15 нарушения на Закона за здравословни и безопасни условия на труд. Сред тях са, че "Авангард 04" не е осигурил работно облекло на строителите, хората са нямали задължителната застраховка "Трудова злополука", не е осигурена първа помощ.
Строежът на ул. "Зеленка" 24 вече е завършен от горнооряховската фирма. Злополучният градеж скоро ще стане красива сграда с офиси и жилища.
Здравка МАСЛЯНКОВА

в. БАНКЕР 

Комисията "Кушлев" отнема имущество за 325 708.75 лв. на Добрин Шопов от Сливен

Комисията "Кушлев" спечели в Сливенския окръжен съд дело за отнемане на имущество в полза на държавата срещу Добрин Шопов от Сливен на обща стойност 325 708,75 лв. Срещу Шопов има влязла в сила присъда за склоняване към проституция. В резултат на събраните доказателства от Комисията е установено, че проверяваното лице за периода 1982г. – 2006г. е реализирало общо приходи от 2 109,14 минимални работни заплати за страната, а е извършило разходи от 8 848,72 минимални работни заплати.
Комисията "Кушлев" внесе искане в съда за отнемане на имущество, придобито от престъпна дейност през м. февруари 2008г. Сливенският окръжен съд се произнесе сред проведени 10 съдебни заседания и постанови, да се отнеме в полза на държавата следното имущество: ½ апартамент в Сливен, с обща застроена площ от 108 кв.м. с прилежащи избено помещение и таванско помещение, ведно с ид. ч. от общите части и от правата на строеж; вилен имот с площ 500 кв.м., ведно с едноетажна сграда за обитаване, едноетажна селскостопанска сграда и масивна жилищна сграда със застроена площ от 138 кв.м – в състояние на груб строеж; нива от 7 500 кв.м. в с. Злати войвода, община Сливен;
товарен автомобил; сумата от 8 142,40 лв. – получена от продажбата на апартамент в Сливен; сумата от 3 303,30 лв. – получена от продажбата на недвижим имот в Сливен; сумата от 140 000 лв. – получена от продажбата на бар – кафе с площ от 156 кв.м. в Сливен; сумата от 9 000 лв. – получена от продажбата на лек автомобил – марка "Мерцедес", модел "МЛ 2070ЦДИ"; сумата от 8 000 лв. – получена от продажбата на лек автомобил – марка "Тойота" модел "Хай Лукс"; сумата от 1 000 лв. – получена от продажбата на лек автомобил – марка "Фолксваген" модел "Поло"; сумата от 600 лв. – получена от продажбата на лек автомобил – марка "Фолксваген" модел "Поло". Сливенският съд осъди Добрин Шопов да заплати на Комисията "Кушлев" и направените разноски по делото в размер на 6 227 лева. Решението на съда подлежи на обжалване пред Бургаския апелативен съд.

в. 24 ЧАСА

Одитът на МС - висок като "гласа" на Велчев

"Не съм виждал одита на Сметната палата за Министерския съвет, но разбрах, че бил висок колкото говорителя на главния прокурор." Така шефът на Софийската градска прокуратура Николай Кокинов описа обемистия доклад на одиторите, който магистратите ще проверяват. Сметната палата видя данни за престъпление при управлението на сметките и финансовата документация на МС, нарушения в счетоводната отчетност при управлението на имуществото и в петък прати доклад на парламента.
Кокинов заяви, че папките вече са при главния прокурор Велчев. Негов говорител е чаровната дама Стелиана Кожухарова, която доскоро бе обвинител в градската прокуратура. Тя самата се пошегувала с размера на доклада, обясни по-късно Кокинов. "Каза, че го е видяла и бил висок колкото нея, затова си позволих тази шега. Явно е един много сериозен доклад." (24часа)

в. ТРУД

Граблива жрица отива в Сливенския затвор
Юлия Кунева

Година и половина ефективно наказание постанови вчера Варненският районен съд за проститутка, извършила грабеж през далечната 2003 г.
26-годишната Стелияна Колева се съгласи на споразумение с обвинението и веднага след финала на процеса потегли към килия в Сливенския затвор. Магистратите приведоха в изпълнение и предходно наказание на нощната жрица от 3 месеца, което е за престъпление срещу собствеността. На 17 юли преди 6 години Стелияна се навъртала край автогарата във Варна и си търсела клиенти по вечерно време. По късна доба тя пресрещнала 20-годишен младеж, който тъкмо слязъл от междуградски автобус. Проститутката му предложила секс услугите си.
Младежът обаче не си паднал по офертата. Отпратил Стелияна и продължил по пътя си. В този миг наблюдателната проститутка видяла златния ланец на врата му, отскубнала го и побегнала в близкия бар "Родео".
Потърпевшият срещнал полицейски патрул наблизо и побързал да се оплаче от крадливата нощна пеперуда. Отнетата вещ - на стойност 390 лв., е възстановена на собственика.

в. МОНИТОР

Заради незаконна хазартна дейност
Съдят бизнес дама,разигравала жилищна лотария
Петранка Караколева може да отнесе глоба до 5000 лева
ИВАН ПЪРВАНОВ

Бизнес дама от Велико Търново отива на съд за разиграване на апартаменти на лотария. Управителката на фирма "Пе. Ви. Па" Петранка Караколева може да отнесе от 500 до 5000 лв. глоба за организиране на незаконна хазартна дейност, ако бъде призната за виновна от съда. Историята с "жилищната лотария" е изключително любопитна. През март тази година
Караколева остава без пари и не може да завърши строителството на започнатия жилищен блок в търновската Зона В. Заради кризата банките отказват да й дадат кредит. След дълго умуване и ровене в интернет Караколева решава да използва метод, прилаган досега успешно в много от страните в Западна Европа. Тя разпространява обяви, че разиграва апартаменти на лотария. Всеки от желаещите да се включи

трябва да внесе по банкова сметка 100 евро

След набирането на 350 мераклии един от апартаментите се разиграва на томбола сред тях в присъствието на нотариус. Един от участниците, чието име бъде изтеглено, печели апартамента за 100 евро, а останалите пият по една студена вода. Петима мераклии за евтино жилище внесли по 100 евро и зачакали заветната томбола. След публикации в медиите обаче, Държавната комисия по хазарта се самосезира и започва проверка срещу фирма "Пи. Ве. Па" и рекламираната от нея томбола. Проверка на комисията установява, че представяната от Караколева "промоционална игра" носи белезите на незаконен хазарт и

съставя акт на бизнес дамата

 По-късно Петранка Караколева е дадена и на прокуратурата, защото се оказва, че офертата й за апартаменти за по 100 евро е престъпление и по Наказателния кодекс. По време на досъдебното производство жената връща внесените от петимата участници пари. Самата Петранка Караколева твърди, че методът, който тя е решила да използва за развитие на бизнеса си в условията на световна криза, не е незаконен, тъй като досега се е използвал доста успешно в други европейски страни.

в. НАРОДНО ДЕЛО

Делото срещу Иван Славков тръгна
Съдът не уважи исканията за групов отвод на местните магистрати
Найка поиска споразумение с прокуратурата, не го огря

Хабер до главния прокурор чрез окръжната инстанция с искане за отвод на съдебния район във Варна е пратил експрезидентът на ФК "Спартак" Иван Славков. Според защитата му местните магистрати са предубедени и е най-добре делото срещу нарочените за престъпната група да се гледа в Бургас, Велико Търново или другаде. Съдът обаче остави без уважение искането. И след сериозен дебат, посветен на евентуалния отвод, ВОС даде ход на процеса. Само минути по-късно пък адвокатът на подсъдимия Николай Хаджимихайлов-Найка заяви, че клиентът му смятал да се споразумее с прокуратурата. "За присъда, по-ниска от минималната, се разбрахме, повече няма да коментирам", каза защитникът в почивката преди следобедното заседание. И отпраши, без да обясни защо едва вчера клиентът му се решил на стъпката.
Пейчо Пейчев, който не успя да се появи в съда на 19 октомври поради здравословни причини, вчера вече беше на линия. Както "Народно дело" писа, мъжът претърпял операция на доброкачествени тумори - липоми, и според съдебен лекар е жив и здрав. "Има резци, които вече зарастват, рани няма", коментираха запознати с интервенцията.
В следобедното заседание така и не бе постигнато съгласие за параметрите на споразумението между Найка и ВОП. Още през март прокуратурата предложила на Николай Хаджимихайлов 3 г. лишаване от свобода за амфетамините, които бяха открити у него с тегло 497,34 грама, и 2 г. и 4 мес. за участието в организираната престъпна група на Славков. На наказание от 3 години се надявала защитата на Николай Хаджимихайлов, но ВОП вчера не се съгласи. Мислейки, че делото срещу Найка ще отиде на споразумение, защитата не успяла да се запознае с материалите. И поиска два дни да ги прочете. Така делото срещу Иван Славков, Николай Хаджимихайлов, Пейчо Пейчев, Янко Колев и Свилен Николов ще продължи в четвъртък от 9,30 ч. От кулоарите коментираха, че ако Найка си бе стиснал ръце с ВОП и съдът бе одобрил това, то тогава делото срещу ексобщинския съветник от ДПС Иван Славков и аверите му трябваше да се гледа от друг състав.

в. ДНЕВНИК

Борисов: Реформата в съдебната система трябва да дойде отвътре

От Мишел Гутсузян
Промените в Наказателния кодекс и Наказателно-процесуалния кодекс са готови и скоро ще започнат да се обсъждат.  Това съобщи премиерът Бойко Борисов на Четвъртата годишна среща на бизнеса с правителството, организирана от вестник "Капитал" и Конфедерацията на работодателите в България. Той беше запитан от участник във форума за реформата в правораздавателната система.
Борисов каза, че това е деликатна тема, в която той не иска да се намесва. С главния прокурор освен за бързината на действие нямаме никакво разминаване, посочи Борисов. Така той косвено коментира изказване на главния прокурор Борис Велчев от преди дни, че очакванията към прокуратурата са като към пожарна команда. Процесите, които текат в момента във ВСС, са доста оздравителни, коментира Борисов серията оставки, последвали корупционния скандал в съвета заради връзките на магистрати с лобиста Красимир Георгиев, наричан "Красьо Черничкия с ланците". При друго управление това нямаше да се случи, каза премиерът.
Борисов призова да се извадят имената и на политиците, които са общували с Красьо. "В момента системата представлява картинка, каквато не бих искал да коментирал", посочи Борисов. Пред аудиторията той разказа за изключителен по думите му съдия, довел двете си деца при премиера, "за да чуят, че баща им не е маскара, а свестен човек". "Той се прибира вечер и жена му и тъща му го питат дали Красьо Черния  е истинският му началник", каза Борисов.
Премиерът изрази надежда реформата в съдебната система да дойде отвътре. "Политическата намеса води до такъв ВСС, какъвто има в момента", заяви той.

в. СЕГА

ВКС решава за ново дело срещу осъден на затвор полицай
Екип на "Сега"

Днес Върховният касационен съд ще гледа искането на главния прокурор Борис Велчев да се възобнови процесът срещу полицая от столичното Девето РПУ Александър Александров. Той бе осъден на 3 години затвор заради изтръгнати с насилие показания от свидетел. Мотивът за искането на обвинител №1 са възникнали нови обстоятелства. За нов процес настояха по време на полицейските протести колеги на осъдения и лично новият вътрешен министър Цветан Цветанов.
Междувременно в две разследвания журналистът от Нова телевизия Васил Иванов направи скандални разкрития около делото. Преди месеци свидетелят Велко Колев призна, че по поръчка на шефа си е уличил в побой полицая. Само преди ден бе излъчен и авторът на експертизата за изтръгнатите със сила признания - съдебният лекар Трифон Ангелов, благодарение на която бе осъден Александров. Чрез подставено лице репортерът успя да получи фалшива експертиза за побой на името на съдията от Върховния касационен съд Иван Недев - един от магистратите, потвърдили присъдата на Александров.
На записа със скрита камера се вижда как лекарят отзивчиво обещава срещу 800 лева да подготви експертиза, според която друг човек е бит. Изобщо не се среща с него, а я издава на името на посоченото име - Иван Михайлов Недев. След няколко дни пред камерата той твърди, че е прегледал лично човека. Когато разбира, че става дума за съдия от ВКС, Ангелов отказва да го снимат. Пред камерата съдия Недев категорично отрича някой да му е посягал. В страницата на Медицински и дентален център "Медива" - София, в интернет се вижда, че д-р Трифон Ангелов работи там като съдебен лекар. Оттам вчера заявиха, че от година и половина нямат съдебен лекар.
в. ДНЕВНИК
Мъж от Добрич поиска да бъде предаден на съдебните власти в Германия
Мъж, осъден на седем години затвор, помоли Окръжния съд в Добрич да бъде екстрадиран в Германия. Ашим Салиев (41 г.) е задържан на 30 октомври по искане на прокуратурата в немския град Потсдам, за да изтърпи 852 дни, които са остатъкът от присъдата му.
Българинът е обвинен, защото през 1991 г. заедно с четирима неизвестни съизвършители спрели кола на магистрала в Рангсдорф  и пребили шофьора. Групата откраднала и 900 марки.
Салиев е поискал да бъде екстрадиран, за да се изясни по-бързо случаят и да има възможност да работи. Той твърди, че е бил освободен от затвора в Германия и депортиран в България още през 2007 г.

в. 24 ЧАСА

Проверяват Драшков след жалба на Алексей Петров

Софийската районна прокуратура също започва проверки по скандала със секретния доклад. Тя ще се заеме с жалбата за набеждаване, която бившият съветник в ДАНС Алексей Петров подаде срещу Иван Драшков. Петров внесе сигнала миналата седмица - в деня, в който го извикаха на разпит заради неверни факти, опискани от бившия му колега в доклада, взривил държавата. Прокурор проучил и преценил, че трябва да препрати жалбата по компетентност в районна прокуратура, където ще се произнесат най-рано след месец. Стефан Гамизов не е подал официално жалба срещу Драшков, уточни вчера прокурор Николай Кокинов.
"Извиках го да сподели това, което изнесе пред медиите за заплахи за убийство", обясни прокурорът. Той съставил протокол и сега се прави проверка на твърденията в разпита. Гамизов уверил, че има една от най-сериозните охрани. "Каза да съм спокоен, охраната му била желязна", допълни Кокинов. От прокуратурата съобщиха още, че проверката за разработката "Галерия" е изпратена на Военно-апелативната прокуратура. Причината е, че тя се е произнасяла веднъж по случая - на 22 ноември 2008 г. е отказала да образува дело.
"Новите факти, с които ни сезира парламентът, се явяват нещо като жалба по отношение на това прокурорско постановление и то следва да бъде преразгледано", смята Кокинов.(24часа)

в. МОНИТОР

Кюстендилски прокурори се настаниха в "къща на ужасите"
СЕВЕРИНА ДИМИТРОВА

Районните прокурори в Кюстендил се настаниха в нова сграда, известна сред кюстендилци като "къща на ужасите" или "старата полиция". Постройката е паметник на архитектурата и има много интересна история, разказа зам.-шефката на Районна прокуратура  Кюстендил Светла Ризова.
Документите в държавния архив разказват, че четириетажната къща била построена с пари, дадени от цар Фердинанд преди повече от 100 години, за построяването на затвор в края на Кюстендил. Строителят обаче отклонил част от средствата и си построил къща в центъра на града. Далаверата била разкрита и крадецът осъден да лежи в затвора, който сам построил, а къщата му била отнета в полза на държавата. По късно сградата била дадена на МВР и дълго време там се помещавали канцелариите на милиционерските шефове и на хората, работещи в Държавна сигурност. Постройката е наричана "къщата на ужасите", тъй като по това време помещенията на приземния етаж са били използвани за арести. Според жители на града там са се извършвали множество побои и изтезания над задържани.
На сегашния районен прокурор на Кюстендил - Владимир Шейтанов, при разпределението на стаите се паднало да обитава кабинета на генерал Петко Димитров, който бил шеф на ДС по време на социализма.
Целият втори етаж от сградата се е ползвал от Държавна сигурност, може още да има кабели и микрофони, но не се страхувам от "бръмбаргейт", защото нямам нищо за криене, шегува се с положението Светла Ризова.

в. МАРИЦА

Първо дело за просия
Галина КОНСТАНТИНОВА

Първото дело за просия приключи с административно наказание глоба в размер на 500 лева. 23-годишната Елена Запрянова се призна за виновна и потвърди всички факти от обвинителния акт. В продължение на месеци тя "работела" на черно, като просела на кръстовището на Сточна гара. С пластмасова чаша в ръка тя молела шофьорите за милостиня. Досега тя е глобявана няколко пъти и са й съставяни актове. Просякинята обаче твърди, че няма откъде да намери пари, за да плаща глобите. Делото се разгледа по съкратената процедура и затова наказанието е под минимума, предвиден в НК. 

в. ТРУД

10 000 лева гаранция за прокурор, уличен в подкуп

Уличеният във вземане на 23 000 лв. рушвет прокурор Георги Велков вчера бе пуснат на свобода от Софийския апелативен съд срещу гаранция от 10 000 лв. Срещу същата сума от следствения арест излиза и бизнесменът Илиян Михайлов. Двамата бяха задържани на 16 октомври при акция на ДАНС, МВР и Софийската градска прокуратура. В хода на разследването станало ясно, че Михайлов завел дела за измами в особено големи размери, след като станал жертва на престъпната афера, измислена от Светлозар Дичевски, монополист в зърнодобива, частния съдия-изпълнител Цветозар Найденов и още две жени.
За случая Михайлов изпратил сигнал и в ДАНС, а прокурор Георги Велков се захванал да събира доказателства. След две години съвместна работа между двамата на 2 ноември делото трябвало да приключи, тъй като обвинителният акт бил внесен в съда. "Четири пъти се опитаха да отстранят прокурор Велков от това дело, като му искаха отводи. Но той не се отказа - разказа съпругата на Михайлов Любимка. - Атаката е от Светлозар Дичевски и Йоско Исаев. В деня на задържането Исаев трябвало да даде въпросните 23 000 лева на моя съпруг. Това са били парите за една от вноските, с които той е трябвало да му изплати мелница. А сега се твърди, че сумата е дадена за подкуп."
"За мен прокурор Велков е аскет, истински Дон Кихот", категорична е Любимка Михайлова. Тя и нейната дъщеря Теодора са уплашени, че след случая Дичевски и Исаев могат до им отмъстят. Преди да бъде обвинен в подкуп, Велков бил предложен за наказание "забележка" заради забавяне на дела.
Ивайло КРАЧУНОВ

в. СТАНДАРТ

Разследване на "Нова Тв" разкрива
Топполицай осъден с фалшива експертиза
Прокуратурата разследва комбината между доктор и бандит

Частният съдебен лекар Трифон Ангелов е издал срещу рушвет фалшиво медицинско свидетелство за нанесен побой, заради което топполицаят Александър Александров трябваше да влезе за 3 г. в затвора вчера. Това разкри разследване на Нова телевизия, излъчено в понеделник вечерта. Преди повече от 6 месеца Върховният касационен съд призна за виновен бившия началник на групата "Тежки престъпления" в столичното Девето РПУ. Осъди го и ефективно за изтръгване на показания с побой от Велко Колев, заподозрян за убийството на мъж на 13 юни 2007 г. Решаваща за решението на ВКС се оказа експертизата на съдебния медик, според която Колев е бил бит по време на разпитите в районното.
За да разкрие престъпната схема, екипът на Нова тв не само се среща с подкупния доктор, но и "урежда" той да издаде медицинско за нанесен тежък побой над съдията от ВКС Иван Недев, прочел присъдата на Александров. Дни по-късно връчва на магистрата подписания, подпечатан и надлежно изведен оригинален документ. Съдебният лекар е изготвил експертизата, без да види нито бития свидетел по делото "Александров", нито съдия Недев. По подобен начин е правил и други заключения, доста съмнителни, на клиенти на един и същ адвокат, твърди в разследването си журналистът Васил Иванов. С фалшивите си експертизи същият доктор е решавал човешки съдби.
Пред журналиста, чийто разговор е записан със скрита камера, подкупният доктор чистосърдечно признава, че е решил съдбата на топполицая от 9-о РПУ в "Люлин". Разказва и как "битият" имал документи от болници и разпити пред съдия за това, че не е бит, но съдията решил да приеме експертизата му. Затова решихме да издадем експертиза, че е бит същият съдия, разказват от екипа.
Съдебен лекар издаде експертиза на съдия от ВКС без изобщо да го е виждал. В документа е написано, че магистратът е пребит, има много наранявания по лицето и тялото и е удрян с тъпи предмети, както стана ясно от експертизата, която внесе Васил Иванов. 
Васил разговаря със съдията, лекаря и търси причините за издаването на фалшивата експертиза. Случаят с подкупния лекар е парадокс, а работата на журналиста от Нова телевизия Васил Иванов - отлична, коментира вчера премиерът Бойко Борисов.
Върховната касационна прокуратура е разпоредила разследване по случая, съобщиха за "Стандарт" от ВКП.
Първата среща

Трифон Ангелов, съдебен лекар
________________________________________
- Значи, на мене ще ми трябва номера на личната карта, кога е издадена...
- Иван Михайлов Недев.
- В София ли?
- Да, да, в София.
- За кога ти трябва документът?
- Да е възможно най-скоро.
- Щом си плащаш, става и за днеска. По нашия Наказателен кодекс телесните повреди са по три степени. Имаш ли интерес да го засилваме, или нямаш интерес да го засилваме? Ако го засилваме обаче, ще ти струва повечко пари.
- Колко пари искаш?
- Ами ти сметни - от 8000 колко са 10%? 800 лева, нали така? Толкова ли са 10%?
- Капаро?
- ...Носиш и другите пари. Такава ни е работата за жалост. И сме само 15 човека в София. Аз и още един колега работим частно.
След 3 дни

Васил Иванов, журналист
________________________________________
- Добър ден. Докторе, как сте?
- Добре съм.
(Журналистът изважда и показва експертизата.)
- Вие сте прегледали този човек?
- Да.
- Кога го прегледахте?
- Ми то си пише.
- Това беше преди два-три дни?
- Да.
- Бит ли беше?
- А вие по какъв повод ме питате?
- Бит ли беше?
- Ми-и, след като пише.
- В смисъл вие видяхте ли го, че е бит?
- Бит беше, разбира се.
- А вие познавате ли го този човек?
- Откъде да го познавам?
- Не сте ли го видели?
- Не съм го виждал преди това.
- А-а, тогава го видяхте?
- Да.
- Знаете ли кой е този човек?
- Не.
- Този човек е съдия от ВКС.
-  Ще се гоним ли?! Не желая да ме снимате повече.

в. ЯНТРА ДНЕС

Избират нови съдебни заседатели
Нова комисия за набиране на предложения за кандидати за съдебни заседатели беше сформирана в Общинския съвет във Велико Търново. Тя е оглавена от председателя на ОбС Александър Чокойски.
Причината за формирането на новата комисия е изтичането на мандата на съдебните заседатели за Великотърновския съдебен район, уточни той. Мандатът на съдебните заседатели е 5 г., които изтичат в края на 2009 г. За да се спазят сроковете, посочени от закона, молбите за нови съдебни заседатели трябва да бъдат внесени в деловодството на ОбС до 15 ноември.
След това заявленията ще бъдат предоставени на Апелативния съд във В. Търново, който трябва да одобри 35 съдебни заседатели за нуждите на съдебния район. Изискванията са хората, които искат да участват във вземането на съдебните решения по наказателните дела, да са навършили 21 г. и да не са по-възрастни от 70 г. Те трябва да имат добро име в обществото, да са неосъждани.
Документите, които трябва да се подадат, включват свидетелство за чисто съдебно минало, автобиография, копие от диплома за завършено образование, декларация за българско гражданство и заявление за участие в процедурата.

в. МОНИТОР

Затвориха грък, мамил кандидат-студенти
ЕЛИ КРУМОВА

Грък, който мамил младежи, че ще ги уреди да следват в определени университети, отива зад решетките. Фотис Пулопулос е осъден на 9 месеца затвор от Пловдивския районен съд, затова че е завлякъл с над 33 хил. лв. наивни кандидат-студенти и техните родители, съобщи говорителят на Районната прокуратура в Пловдив Даниела Начева.  През 2006 г. Пулопулос предложил на младо момиче да му осигури влизането в университета в Молдова, срещу 6000 евро. Родителите на девойката дали парите, а чужденецът изчезнал безследно.
По същата схема, но през 2008 г., било измамено семейството на Димитър и Стоянка Дарабанови от Пазарджик. Дъщеря им учела в Македония, но искала да се прехвърли в Медицинския университет в Пловдив. Гъркът обещал, че това може да стане срещу 11 000 евро. След като получил парите обаче Фотиос отново се покрил.
Жертвите решили да издирят измамника с частни детективи. След като бил открит, детективите го  принудили  да подпише запис на заповед за 11 000 евро. Прокуратурата повдигнала обвинения за отвличане срещу двамата детективи и потърпевшите родители.

в. 24 ЧАСА

Съкратено дело за прокурори

Дело срещу двама варненски прокурори, обвинени в опит да осуетят разследване срещу дознател, тръгна вчера по съкратената процедура. Защитата на Тони Томов и Карен Бейлерян се отказа от нов разпит на свидетели по време на процеса. Те ще се ползват от показанията, дадени пред следствието. На разпит през декември ще бъдат викани само адвокатката Дияна Иванова и приятелят й Тихомир Тодоров. Прокуратурата твърди, че е имало опит за натиск върху Иванова да не дава показания срещу дознател. Срещу него имало жалба от неин клиент, уличен в кражба, че е заплашван и бит. Дело срещу полицая обаче се е провело, съдът го оправдал и решението е в сила.
11 магистрати са осъдени и 10 оправдани от 2007 г. насам, сочи статистиката на градската прокуратура. "Можеше и по-зле да е", каза шефът й Николай Кокинов, помолен за коментар. Преди ден апелативният съд в София отменил оправдателна присъда на уличен в корупция следовател и го осъдил. Повечето наказания за сгафили магистрати са условни, някои се отървали само с глоби.
СИАНА ЙОВЕВА

в. ТРУД

Черничкия е като всяко зло за добро

С Цони ЦОНЕВ, шеф на етичната комисия във ВСС, разговаря Лилия Христовска

- Скандалът с Красимир Георгиев-Черничкия доведе ли до катарзис в съдебната система, господин Цонев?
- Това е един много неприятен случай за ВСС, особено след като излязоха имена на негови членове, замесени в тази история. Оказа се, за съжаление, че и един не малък брой от магистрати, кандидати за административни длъжности, са контактували с това лице. Защо му е на един дългогодишен прокурор с опит, ръководител на една от големите прокуратури в страната, за чието назначение има предложение от главния прокурор, да търси личен контакт с Красимир Георгиев, е непонятно. Но бих казал - всяко зло за добро. Защото този скандал предизвика силен ефект сред цялата магистратска общност.
- Пред в. "24 часа" обаче Красимир Георгиев показва, че е шокиран от тази шумотевица и оставките на магистрати.
- Човекът е много хлъзгав, но без това качество той не би могъл да се развие в подобен мащаб. Известно е, че има образувано досъдебно производство за търговия с влияние.Той умело избягва отговора на въпроса защо тези нищо неозначаващи разговори и лични срещи с кандидати за ръководни длъжности в съдебната власт са били винаги преди и в деня на избора, след което са преустановявани. Но покрай този човек за първи път се заговори сериозно за етика, морал и хигиена на контактите на магистрата. Досега този въпрос е бил винаги подценяван и към него почти всички са се отнасяли с пренебрежение. Това обяснява и изненадата, с която една част от магистратите, засечени в контакти с това лице, посрещнаха общественото неодобрение. Това е впечатлението ми, след като се запознах с материалите, които ни предостави прокуратурата за тези 12 случая досега.
- Всъщност от какво са изненадани колегите ви?
- От това, че на преден план излезе един от принципите, заложени в етичния кодекс, а именно: нарушение на етичните правила и уронване на престижа на съдебната власт има и тогава, когато с действията си създадеш впечатление, че вършиш нещо нередно. Не е достатъчно да извършиш просто нещо нередно. Укоримо е и когато предизвикаш съмнение в обществото, че постъпката ти не е достатъчно почтена и коректна.
- Какво ще стане с делото "Борилски", ако бъде отстранен съдията Милчо Ванев заради контактите му с Георгиев?
- Това няма да се отрази на хода на делото, тъй като то е започнало с резервен съдия, който би заместил Ванев, ако се наложи да бъде изведен от делото.
- Красимир Георгиев бил "малко обиден" на Иван Колев, който на 18 юни оповести пред ВСС, че някакъв "Красьо с ланци" предлага подкрепа срещу 200 000 евро на кандидатите за постове.
- Известно е, че колегата Иван Колев не подходи съвсем професионално с поднасянето на сведенията за този човек. И не можаха да бъдат засечени конкретни разговори, които са водени между него и колегите...Това лежи в основата на самочувствието, което демонстрира Красимир Георгиев.
- Да не би изявлението да е целяло и това?
- На мен ми се иска да не е така. И да е вярно обяснението на колегата Колев, че не е очаквал зад този Красьо да излязат такива мащабни контакти. Истината е, че когато ние, членовете на ВСС, поискахме от главния прокурор незабавна проверка на случая, не вярвахме, че Красьо може да разгори толкова сериозен проблем.
- Можел ли е той реално да участва в кадруването?
- Вярно е, че кандидатите за постове го търсят като допълнителен лост, за да си гарантират избора. Но той не е имал никаква реална възможност да контролира избора на който и да е административен ръководител.
Внимателно изяснихме дали например Иван Димов и Стойко Стоев като членове на ВСС са можели да окажат въздействие при някои от изборите. Защото, дори да са лобирали в някои от случаите, техните два гласа не са били решаващи за нито един избор. В това се убедихме категорично. Изборът на Дора Чинева беше за втори мандат след успешен първи мандат, мнение, което надделя при гласуването. Главният прокурор издигна кандидатурите на прокурорите Андрея Атанасов и Ангел Ангелов. Кандидатура на административния ръководител е и Милчо Ванев, когото избрахме за заместник-председател на Апелативен съд - В. Търново. Изборът на Пламен Найденов протече на два конкурса. Вторият конкурс доведе до избора му.
Но големият, преобладаващ брой от кандидатите, поддържали контакти с Красимир Георгиев, просто не са избрани.
- Изчерпан ли е вече списъкът с имена на магистрати, които са имали смущаващи контакти с Георгиев?
- Аз очаквам да излязат още няколко имена от кандидатите за ръководни длъжности.
Дотук трима от избраните кандидати подадоха оставка по призива на ВСС. След разговор в комисията оставка подаде и Милчо Ванев. Обнадеждаващо е, че за първи път магистрати поеха морална отговорност и се оттеглиха доброволно от ръководните длъжности. Това е един добър сигнал за цялото общество, за политиците, за изпълнителната власт, включително и тези, които са на най-високите етажи. Защото и при по-тежки скандали в изпълнителната власт не се е стигало до самонаказване.
- А какво ще правите с останалите магистрати, които не са избрани, но са контактували с Красьо?
- Ще образуваме дисциплинарни производства. Не ми се иска да се стига до крайности. Цялата 20-годишна история на българския преход е белязана от лашкания ту в една, ту в друга посока. Но идва и момент, в който разумът подсказва, че трябва да се спре.
Надявам се, че при предстоящите дисциплинарни производства ВСС ще намери сили да отстоява своята безпристрастност, така както повелява Етичният кодекс - и когато са налице силни настроения на симпатии или антипатии към участници във висящо пред него производство, случаите да се решават само и единствено въз основа на фактите и закона.
- Сегашният скандал да не се превърне в завеса за други нарушения на закона, които биха могли да се извършват?
- ВСС няма да позволи това. През миналата и настоящата година ние увеличихме в пъти броя на дисциплинарните производства. За нарушения на етичните правила налагаме най-тежкото наказание - уволнение. Например в почти всички случаи, когато магистрати са управлявали МПС в пияно състояние, са били дисциплинарно уволнени. Образувахме дисциплинарни производства на всички съдии и прокурори, заловени с подкуп, въпреки че тепърва започва разследването. Имаше и други становища - да изчакаме приключването на досъдебното производство. Но преобладаващото мнозинство прие, че е правилно и редно дисциплинарното производство да върви паралелно с наказателното. За да се даде сигнал и към магистратите, и към обществото, че ако през годините е имало търпимост, тя вече е изчерпана.
- По повод горещия скандал някои политици предлагат да се прекрати мандатът на ВСС?
- Мен лично това не ме притеснява. Такава е позицията и на голямата част от колегите, защото сме хора, които са се доказали професионално и можем да се реализираме на всяко поприще. Но не съм сигурен, че това ще е добро решение. Защото, ако се запазят старите правила и се изберат новите членове по същия начин, не виждам какво ново освен кадрова промяна ще се случи. Една истинска радикална промяна е да се запише в конституцията, че изборът на 11-те от партийните квоти става с квалифицирано мнозинство.
- Не е ли по-добре съдебната система да излъчва сама целия състав на ВСС и да носи отговорността за качествата на членовете си?
- Това е най-добрият вариант, но не виждам как ще стане, тъй като подобна промяна, както и тази за броя на членовете на ВСС, опира до компетентността на Великото народно събрание. Да намалиш членовете на ВСС е равносилно да съкратиш броя на депутатите от 240 на 140 примерно. Само по себе си прекратяването на мандата на който и да е Висш съдебен съвет не би било в интерес на обществото. За първи път ВСС е постоянно действаща институция, която в този кризисен момент показа, че има решителност и може да се справи със сложни проблеми. А и за добрите, и за радикалните действия трябва време. Уверявам ви, те ще се случат в следващите години, които остават до края на мандата.

в. СТАНДАРТ
 
Доживотен затвор за отрязан пръст
15 години ще лежи посредникът при предаване на откуп

СОФИЯ. Затвор от 15 до 30 години, или решетки доживот чакат вече похитителите на хора. Това гласят промени в Наказателния кодекс, подготвени от Министерството на правосъдието. Суровите наказания са за повторно отвличане, за всички случаи на жестокост и осакатяване на жертвата или ако е поискан откуп.
При първи опит за похищение затворът ще е от 5 до 15 г. при 2 до 8 сега. Същото наказание чака и посредника при плащане на парите.
Досега най-тежката присъда - затвор до 30 г., или доживот, се предвиждаше за убийство по особено мъчителен начин, припомниха магистрати. Има спорни идеи и за санкции спрямо този, който е изнудван и плати откуп, но те тепърва ще се дискутират. Ще има обаче наказание при подготовка за отвличане, което ще е от 4 до 10 г. затвор.
Предложенията за промени в НК са инициирани от магистрати и от представители на МВР, обясни зам.-министърът на правосъдието Даниела Машева пред "Стандарт".
"Поправките се налагат заради многото случаи на отвличане напоследък. Последният е със сина на бизнесмена Румен Гунински", каза още Машева. Тя подчерта, че с вдигането на присъдите законовите мерки се затягат максимално и вече остава полицията да разкрива такива случаи.
Антония Кюмюрджиева

в. ТРУД

Прокурор и съдия се спречкаха на делото за Резерва

В арена на словесни битки се превърна вчера заседанието по делото за източването на Държавния резерв. На коментара на съдия Алексей Трифонов, че разпитът на обвинението на една свидетелка трае 55 мин, въпреки че би могъл да приключи за 15 мин, прокурор Станимир Димитров поиска всеки коментар да бъде отбелязан в протокола. Този, който решава какво да се впише в протокола, е председателят на съдебния състав, припомниха от защитата на обвиняемите.
"По това дело има 9 подсъдими, 13 защитници и прокуратурата е предложила за разпит 336 свидетели. Не може съдебният състав да бъде упрекван, че иска делото да бъде приключено в разумни срокове", контрира Трифонов.

в. МОНИТОР

Подготвят поправка "Черния" в Закона за съдебната власт
Общо 40 магистрати си хортували с Красьо
Пращат данни за аверите на плевенчанина във ВСС
НАТАЛИЯ ФИНАШКОВА

Общо около 40 са магистратите, които са си общували с лобиста Красимир Георгиев - Красьо Черния от Плевен. Това показват данните от разследването до момента, съобщи вчера градският прокурор на София Николай Кокинов.
Той обясни, че материалите за тези магистрати ще бъдат изпратени във ВСС, където дисциплинарна комисия се занимава със случая. Миналата седмица на заседанието на висшите кадровици главният прокурор Борис Велчев обяви имената на 13 магистрати, които са говорили с Черния. Част от тях вече подадоха оставки. Освен това заради скандала съвета напуснаха и двама негови членове - Стойко Стоев и Иван Димов.  Сред засечените контакти с Красю е и следователят Пламен Стоилов, който обаче се крие и не си подава оставката. 
"Все още при нас не е постъпвала информация за други магистрати, общували си с Красимир Георгиев, освен оповестените от главния прокурор. ВСС ще продължи практиката си да оповестява всяка нова информация по този случай", обясниха от пресцентъра на съвета. В същото време от правосъдното министерство заявиха, че са се заели да коригират липсващата празнина в Закона за съдебната власт, която лъсна покрай скандала с Красьо Черния. Оказа се, че в закона липсва текст, който да указва как член на ВСС може да бъде дисциплинарно освободен.

"Досега нямаше предвидена такава процедура, когато се касае за сериозно нарушение или уронване на престижа на съдебната власт от член на съвета", обясни зам. правосъдният министър Даниела Машева и призна, че промяната се инициира именно заради случая "Красьо". От правосъдното министерство предлагат 1/5 от членовете на съвета да могат да предложат такава процедура за освобождаване на техен колега. Промените предвиждат също дисциплинарно отстранен член на ВСС да не може да се върне в съдебната система и да стане редови магистрат. На съгрешил кадровик няма да се полага и паричното обезщетение, което според закона е до 20 работни заплати в зависимост от стажа. Дори и да влязат в сила обаче, поправките няма да засегнат досегашните два случая - тези на Стоев и Димов.
Да съобщят и замесените политици
Настоявам да извадят и политиците, които са били във връзка с Красьо Черния, каза вчера премиерът Бойко Борисов. Той обясни, че правосъдната система е много деликатна област и по никакъв начин не иска да се намества в нея. Борисов оставил тази дейност в ръцете на министър Маргарита Попова и главния прокурор.  С първия обвинител на страната нямат никакви различия с изключение на бързината, с която се действа. Процесите, които текат в момента във Висшия съдебен съвет са доста оздравителни, каза още министър-председателят. Той е убеден, че при друго управление това нямаше да се случи.
Варненски съдия отрича връзка с лобиста
Заместник-председателят на Варненския окръжен съд Милен Славов, който се появи в списъка на плевенския кадровик на съдебната система Красьо Черничкия, отрече вчера да познава плевенчанина и да е контактувал с него. "Не познавам лицето. Нямам телефонния му номер и никога не съм разговарял с него. Получих висока оценка за работата си като административен ръководител - председател на Районен съд Варна, през последните 8 години. В нито един момент не съм имал нужда и не съм търсил подкрепа за повишението ми в длъжност.
Предложението за това бе направено от председателя на Варненския окръжен съд и на заседанието на ВСС на 29 юли тази година бе гласувано със 17 гласа от всичките 19 присъствали на него."

в.  АТАКА

Военни прокурори ще разследват "Галерия"

Софийската градска прокуратура е препратила образуваната по материалите на парламентарната комисия за контрол на ДАНС проверка по делото "Галерия" на Военно-апелативната прокуратура, съобщи градският прокурор Николай Кокинов. В "Галерия" бяха подслушвани известни политици и журналисти, сред които лидерът на АТАКА Волен Сидеров и неговата съпруга и главен редактор на вестник "Атака" Капка Сидерова. Проверката започна преди три седмици, след като комисията за контрол на ДАНС предаде в прокуратурата събраните от нея материали за "Галерия" с единодушното становище, че разработката е стартирана и е проведена незаконно. Градската прокуратура е преценила, че доказателствата трябва да отидат във Военно-апелативната прокуратура, тъй като първата проверка по "Галерия" още през миналата година е правена от военна прокуратура. Затова становището на парламентарната комисия трябва да се възприема като жалба срещу нейния отказ да образува предварително производство.

в. 24 ЧАСА

Затвор до гроб за отвличане срещу откуп
Ани Пармаксизян

Затвор до гроб за отвличане срещу откуп предлага правосъдното министерство с промени в Наказателния кодекс (какво предвиждат поправките - виж таблицата).
За драстично увеличение на санкциите за похитители настоя премиерът Бойко Борисов след отвличането на 20-годишния студент Румен Гунински. "Нямаме данни колко точно са отвличанията през последните години, колко от извършителите им са разкрити и дадени на съд", призна вчера зам.-министърът на правосъдието Даниела Машева. Тя оглавява работната група, написала поправките в НК.
Скачат и наказанията за посегателства срещу полицаи, поискани от МВР. "За да има баланс, са увеличени и санкциите за престъпления, извършени от униформени и разследващи", подчерта Машева. За защита на полицаите се предвижда и друга мярка - извършителите на престъпления срещу тях задължително ще бъдат осъждани, няма да им се разминава само с глоба.
Правосъдното министерство предлага обещанието за лобиране вече да е престъпление и да се наказва със затвор до 3 г. или пробация. "Под този текст ще попадне адвокат, обещал на клиента си,че делото му може да бъде "оправено" срещу сума, дадена на магистрат", даде за пример Машева. Под ударите на разпоредбата обаче няма да попадне Красьо от Плевен, за когото се твърди, че обещавал шефски постове в магистратурата срещу 200 хил. евро, защото тя няма да важи за стари случаи.
От 1000 до 10 хил. лв. да е глобата, която съдът налага за леки престъпления, предлага още министерството. Сега санкцията е от 500 до 5000 лв. Ще се глобяват не само пълнолетните, но и непълнолетните извършители на леки престъпления. Увеличават се наказанията за убийство по непредпазливост и за престъпления, от които са пострадали деца.

в. ТРУД

Апашите под пагон да лежат двойно!
Анна Заркова

"Във всяка банда има полицай", беше казал премиерът Борисов навремето, когато беше главсек на МВР. Оттогава в неразборията на живота са минали над 5 години, а ченгета все така служат на две власти - на официалната и на криминалната. Ей на, и вчера хванаха сержанти, които освен в РПУ работели и в автомафията. Чиста работа - хем патрулират да пазят реда, хем като видят нещо за крадене, обаждат го на Асенчо Хастара. И той им дава по 800 лева на кола - малко повече от месечната им заплата... Но що ли ви разправяме! Има си хас да не сте виждали и вие продажен полицай. Него перо не го хваща...
Нека само да ви обърнем внимание, че променят сега НК и ще има повече затвор (от 1 до 6 г.) за употреба на сила срещу полицай. И удариш ли униформен, няма да се разминава с глоба. Че който бие полицай, бие държавата. Добре. Но какво прави с държавата полицаят, когато погазва закона, който е призван да пази? Не я ли разбива направо?...
И въпросът е сега: на крадливо ченге колко затвор му се пада? Според нас то трябва да лежи 2 пъти повече от простия апаш. Веднъж, че е обрало някого, а втори път, че всички ни е измамило. Обаче ние, разбира се, не настояваме законът да се пренапише и в тоя смисъл. Че после трябва да го пренаписваме и за данъчните, дето щипят от данъците, и за митничарите, дето пипат от митниците, и за депутатите... И тъй нататък.

КАПИТАЛ интернет издание

За късата памет на Сергей Станишев
Росен Босев

"Прокуратурата и съдебната система са подложени на безпрецедентен натиск от страна на премиера и на министъра на вътрешните работи" каза днес бившият премиер Сергей Станишев, малко след като научи, че главният прокурор Борис Велчев ще внесе искане в парламента за сваляне на имунитета му, заради подозрението, че е отклонявал класифицирана информация. Или премиерът има къса памет или е нагъл.
Точно преди една година, Сергей Станишев по възможно най-грубият начин се намеси в работата... на съдебната система. Ако сте забравили - поводът беше определение на Софийския апелативен съд (САС) по делото за несъстоятелност на комбината в Кремиковци. Тогава Станишев коментира, че с решението си съдът едва ли не оставял работниците без заплати и дори призова да се "търси отговорност от този съд, който е взел това решение."
Във връзка с изказванията на Сергей Станишев преди година, "Капитал" взе интервю от апелативния съдия и говорител на Съюза на съдиите в България Нели Куцкова. Тогава тя каза:
"Като личен коментар ще повторя това, което преди 7-8 години казах на група големци от друга политическа сила, които под предлог на дискусия ни бяха поканили четирима председатели на съдилища. Оказа се, че са ни викнали да ни хокат за постановени от наши колеги актове. Няма да им кажа имената, защото те поне не си позволиха да ни заплашват и разговорът, макар и грозен, не беше публичен. Тогава им казах това, което повтарям и сега: "Днес сте на власт, днес сте с имунитет. Утре ще сте в опозиция и не всички ще сте с имунитет. Няма гаранция, че няма да ви изправят пред съда. Бихте ли искали да ви съдят съдии, които треперят от властимащите и отсъждат не по закон, а под натиск?!"
 Коментарът сякаш е излишен.

в. 24 ЧАСА

Засъхнала кръв скрепи обвинение за отвлечен

Брониран черен мерцедес G класа, със стъкла, които не се отварят, спира на автомивка в Своге. По праговете, вратите, панорамното стъкло и страничните огледала има кал. Под калниците - буци глина. Задната седалка е оцапана с кръв. От колата слиза Пламен Пуйката. "Изчисти я отвън и отвътре", казва той на момчето с пароструйката. Раничко е, към 8 ч сутринта, и студено, обичайното време за 24 февруари. Момчето се хваща на работа. Търка дамаската с препарат за пране, а с пароструйката отмива лепкавата кал от стелките на джипа. Петното се чисти трудно и Пуйката сам хваща парцала. Телефонът му обаче звъни, вика го шефът Йоско. Пламен скача в колата, още преди да е измито шасито, и потегля за софийското село Безден. На номера се чете 5352 ХР.
По-късно криминалисти откриват в джипа следи от мистериозно изчезналия Иван Може - хърватина, сочен от МВР за член на "бандата убийци" на Роберт Матанич. И до днес няма ни вест, ни кост от бившия пощенски раздавач и любител художник. Изчезването му обаче повлече трима нашенци по етажите на правосъдието. Единият е Йосиф Йосифов - Йоско от Костинброд, "любимец" на полицията в Софийско. Другият е охранителят на Йоско, а третият - безработен от село Искрец. Вече 30 месеца те обикалят участъците и съдилищата. В началото на октомври пак трябваше да застанат на подсъдимата скамейка по дело за отвличането на Може, но заседанието се провали и отложи за ноември.
Утре Йоско ще обжалва присъда от 3 г. затвор, наложена му от Софийския окръжен съд на 19 февруари. Аверите му Мариян Атанасов и Пламен Симеонов-Пуйката са оправдани - първият по обвинението, че е участвал в покушението, а вторият - че е прикрил следите. Йоско може да се размине с килията само ако хърватинът бъде намерен жив или присъдата бъде отменена. Тя се крепи на три петна от кръв - едно по дамаската на джипа и две по чанта, открита между седалките, става ясно от мотивите към присъдата, с които "24 часа" разполага.
Петънце кръв по салфетка, подпъхната в маратонка, обаче се оказа недостатъчно да бъде осъден Може за двойно убийство в София. Хърватинът бе разследван безуспешно у нас за смъртта на полицая от Шесто РПУ Кирил Живков и на авера на Йоско Асен Петров - Шаката. Двамата бяха убити от маскирани автоматчици в букмейкърски пункт в кв. Княжево на 31 август 2004 г. Тогава бяха ранени още трима души. В злополучната нощ, 6 дни преди оправдателната присъда на Иван Може да влезе в сила, смъртта на Шаката събужда гнева на Йоско. И до днес обаче се спори имало ли е отмъщение и какво е то?
Нощта на шамарите
Йоско и охранителите Мариян Атанасов и Ивайло Колев пристигат в ресторант "Сливнишки герой" около 19 ч на 23 февруари 2007 г. Заведението е в Сливница. Колев остава навън да пази джипа. Другите сядат на маса на второто ниво на ресторанта. При тях идва отбор другари - Пуйката, Шмид, Мърата, Богьовеца, Доктора. Появява се и полицай, младши автоконтрольор от сливнишкия участък. Свири оркестър, шумно е, макар посетителите да не са много. Заведението се охранява от Ивайло Аспарухов - Джинги и Васил Котев. Към полунощ се появява Може с още трима. С Йоско не се познават. "От пресата зная, че той има пръст в убийството на Шаката и на полицая Живков", обяснява по-късно Йоско.
Физиономията на хърватина е известна - от снимки по вестниците и от телевизията. Същия ден - на 23 февруари 2007 г., Може дава интервю пред Би Ти Ви за процеса срещу него. След като минава през арестите, той живее на квартира в софийския квартал Разсадника и често го виждат край мола наблизо. "Чакам само да ми върнат паспорта и се прибирам", казал Може на брат си по телефона. С баща му Владимир се видели за последно по Коледа. Таткото идвал в София на всеки два месеца. Може споделил с приятелка, че смята да си замине за Хърватия на 26 февруари. У нас се срещал с македонци, повечето познати от затвора. Най-близък му бил Трайче Пазески. Двамата често ходели с такси в петък вечер в "Сливнишки герой".
На 23 февруари към 20 ч Може се обадил на Трайче и двамата се видели в заведение "Фреш стоп" в кв. Красно село. Пили джин, Трайче настоял да отидат в Сливница. Взели да събират познати по пътя, колата се напълнила и Трайче казал, че ще дойде сам по-късно. Полицаи претърсват района около букмейкърския пункт в Княжево, където на 31 август 2004 г. бяха убити полицаят Кирил Живков и Асен Петров - Шаката. Йосиф Йосифов - Йоско (вляво) се съмнявал, че Иван Може има "поръчка" да отстрани и него. Утре апелативният съд ще заседава по жалба на Йоско срещу присъдата му от 3 г. затвор за отвличане. Така и не се видял повече с Може.
В "Сливнишки герой" сервитьорката маркирала поръчката на Може в 0,22 ч. След 3-4 минути Йоско станал да плати. Минал покрай масата на хърватина, спрял се и седнал на пейката до него. Дошли още трима-четирима от хората му. Единият наредил: "Никой да не става!" Йоско се обърнал към Може: "Познаваш ли ме?" Хърватинът вдигнал рамене. "Името ми е Йоско, с Шаката бяхме приятели." Поговорили 2-3 минути, музиката била силна и никой не чул какво си казали. По думите на Йоско Може сам предложил да излязат да се разберат. Тръгнали към изхода, следвани от неколцина мъже. Качили се в джипа с гарда Мариян. Може седнал отзад. Якето му и един от мобилните телефони останали в ресторанта. Йоско подкарал към площада.
В колата Йоско и Може се хванали за гушите. "Ти ли уби Шаката?! Имаш ли поръчка и за мен?", викал Йоско. "Абе, селянин, какви обяснения да ти давам", сопнал се Може и го напсувал. Йоско се вбесил. Ударил хърватина и от носа му потекла кръв. Джипът се насочил към гарата на Сливница. Според свидетели автомобилът минал през прелеза при спусната бариера, която задрала покрива на колата. След 150-200 метра спрял. "Отворих вратата и го измъкнах, щеше да ми съсипе тапицерията на джипа", разказва при разпитите Йоско. Дръпнал го и пак взел да пита: "Защо уби Шаката, бе, кой те прати."
"Нали ти не си бил там, какво искаш", отвърнал Може. Ругаел на смесен сръбски и български. Йоско пак го шамаросал. Накрая му казал: "Махай се! Оттук нататък, където те видя, все ще те бия." Какво се е случило после, остава неясно. Йоско твърди, че е изхвърлил хърватина на пътя жив. Може се изправил и тръгнал, никой не обърнал внимание накъде. В 17,37 ч на другия ден го обявили за издирване. "Не съм отвличал никого, не разбирам обвинението", кълне се сега Йоско. Според защитата му има съмнение за инсценировка на отвличането с цел Може да избегне присъда или вендета. Съдът не приема тази версия по липса на достатъчно доказателства.
В залата са разпитани трима свидетели - мъж и 2 жени, които видели Може по-късно в София. Срещнали го на 8 март 2007 г. на ъгъла на бул. "Стамболийски" и ул. "Братя Миладинови", пред магазин "Стената". По медиите вече имало информация, че е отвлечен и вероятно убит, и затова останали втрещени. Думите им обаче не са потвърдени по друг начин. След юмручната разправа Йоско се прибрал в Безден. Обадил се на Пуйката да дойде да вземе джипа. Пламен отишъл с беемвето си. Взел джипа и го закарал до дома си в Искрец, на сутринта отишъл да го измие. При оглед в купето е открита чанта между задните седалки с кафеникави зацапвания по дръжките и около тях. Чантата е иззета като веществено доказателство. Червеникави зацапвания са открити и върху ръкохватката на задната лява седалка. Върху задната дясна седалка също има петна, а на седалката отпред - тъмночервени люспи.
Експерти потвърждават, че това са следи от човешка кръв. С ДНК анализ се установява, че тя е на Може. Анализът е направен бързо, тъй като експертите вече са разполагали с ДНК проби, взети по делото за убийство срещу Може. При повторен оглед на джипа са открити следи от бяла боя и одраскване по предницата, рамката на панорамното стъкло и дясната част на тавана. Със същата бяла боя били боядисани бариерите на жп прелеза. Според свидетели баровските коли често минавали при спусната бариера. "Подава се ръка през прозореца, повдига я и колата минава бързо", разказва очевидец. И други шофьори го правели безпроблемно.
Не са доказани твърденията на прокуратурата, че Може е бил качен в джипа със сила и заплахи. Няма доказателства за броя и силата на нанесените му удари, а и за причините, довели до кървене. Експертите не успели да установят дали на хърватина е нанесена травма и по какъв начин. Въпреки тези неясноти Йосифов е осъден. Смекчаващо вината обстоятелство е, че той се е чувствал "лично засегнат", а утежняващо - че вече е осъждан 4 пъти.
Съдът хваща вяра на обясненията на Йоско за срещата, разговора и боя, но не и на думите му, че е свалил Може от джипа и го е оставил на пътя. Тези твърдения "са изолирани и непотвърдени от други доказателства", пише в мотивите към присъдата. Магистратите приемат, че Може е "отдалечен от ресторанта против волята си", само защото якето му е останало вътре. Защитата контрира: "Обвинението е недоказано. Самото подкарване на автомобила и возене, продължило броени минути, не е противозаконно лишаване от свобода."
Може е носил у себе си телефон, но не е търсил помощ. "На това дело единственото му предназначение е да създаде паравана, зад който Може да избяга от България", твърди защитата. Съмнение будят още два факта. Първо - приятелят на Може - Трайче Пазевски, изчезва малко след началото на разследването и близо 2 години съдът го търси безуспешно за разпит. Трайче е човекът, който първи се обажда в полицията към 3,30 ч на 24 февруари и съобщава, че Може е в неизвестност. Той е инициаторът да се отиде в "Сливнишки герой". Второ - бащата на Може признава при разпит, че не е искал от хърватските власти да търсят сина му. 
У нас за първите три месеца на 2007 г. по данни на МВР са обявени за издирване 4281 души, 90% са намерени. Открити са 5 трупа на неизвестни лица, но е установено, че никой от тях не е на Може.
През октомври Софийският апелативен съд е наредил Трайче да бъде издирен. Утре на магистратите трябва да бъде представена справка как върви търсенето. Пазевски е имал българско гражданство, но президентът му го е отнел с указ на 21 март 2008 г. "Трайче е странно появил се и още по-странно изчезнал", смятат участници в делото. Вероятно знае неща, които никой не иска да чуе. Разследваният у нас за двойно убийство Иван Може изчезна 6 дни преди оправдателната му пирсъда да влезе в сила.
СВЕТЛАНА ЙОРДАНОВА
Дошъл у нас заради Матанич
Иван Може дошъл за първи път в България през август 2004 г., за да се види с приятеля си Роберт Матанич (разследван у нас за "попското убийство", а после екстрадиран в Сърбия). Двамата са били съученици в основното училище. Може останал месец, но като се прибрал, го арестували и го пратили в Софийския затвор, разказват близките му.
"Преди да дойде при Матанич, синът ми работеше като куриер, носеше пощата. Рисуваше по малко, но не е продавал картини. Имаше идеи да се захване с продажба на вино. В България аз го издържах. Безработен съм, но имам доходи, продавам наследствени имоти и акции. Знаех, че водят наказателни дела срещу сина ми. От 2006 г. насам на всеки два месеца му идвах на свиждане. Носех му по 500-600 евро на месец. Жена ми постоянно държеше връзка с него по телефона. Освободиха го от затвора на Ивановден. Заживя на хотел, после взе апартамент под наем. От вестниците научих, че нещо се е случило с него. Търсих приятелката му Даниела, но не успях да се свържа", разказва Владимир Може. Не се обърнал към МВР да търсят сина му, оставил всичко в ръцете на адвокат Николай Беров. Не е обявена и процедура по обявяване на отсъствие на Може. "Надявам се синът ми да е жив!", въздъхва бащата. (24часа)
Откриха глава, но не беше на Може
Човешка глава бе открита на 5 март 2007 г. на 5 км от Годеч - в района, където изчезна Иван Може. Зловещата находка, на която се натъкна местна пастирка 10 дни след като хърватинът потъна вдън земя, подхрани слуховете, че главата е на убития от Йоско и хората му Може. Въпреки упоритото търсене на полицията и жандармерията в местността Невестилица тялото на починалия мъж не бе открито. Първоначално не бе сигурно дали човекът е бил убит, или е починал от естествена смърт и после останките му са били разкъсани от животни. В главата имаше огнестрелна рана, според експертите куршумът е влязъл отдолу под брадата и е излязъл през темето.
Вероятността да става дума за самоубийство обаче бе отхвърлена от вещите лица, които излезли с категорично заключение, че главата е била отрязана с остър предмет, имало и следи от обгаряне. Самоличността на жертвата бе идентифицирана скоро след това. ДНК експертиза доказа категорично, че главата не е на хърватина Може. Жертвата се оказа жител от София. Мъжът не бил криминално проявен, работел като охранител в банка, живеел сам. Сигналът за изчезването му е подаден в столичното Първо РПУ през ноември 2006 г. от съпругата му, с която живеели разделени.
Знае се, че последният човек, с когото изчезналият е разговарял, е била майка му. Казал й, че отива на лов в района, където месеци след това бе открита главата му. Установено е, че липсват двете пушки, които според познавачи били скъпи и с доста добро качество. Заради този факт една от версиите за убийството е, че е извършено с цел грабеж на двете пушки. Възможно е и да е бил прострелян по невнимание от колега ловджия, който след това да е искал да прикрие следите, като разфасова тялото и подпали останките. Така или иначе полицията и досега не е разкрила автора на престъплението.
НЕВЕЛИН ГАНЧЕВ

в. ДНЕВНИК

Редакционен: Току-виж престъпленията станали незаконни
Заглавието не е абсурд - просто отразява абсурдната реалност, в която пребивават престъпленията и наказанията по български. В нейно мото се превърна най-често даваното обяснение от прокуратурата в последните години - не е незаконно. То неизменно красеше резултатите от безбройните проверки на очевидни за всички безобразия и произвеждаше политически и обществен цинизъм в убийствени дози.
След изминалите осем години новият екип на Министерството на правосъдието има работа за цял мандат, за да се доближат българските закони до смисъла си. Предложената във вторник нова серия поправки, ако бъде приета от парламента, ще постави Наказателния кодекс в малко по-прилична поза. Търговията с влияние например беше трайно изпаднала от полезрението на всички видове власти. Криминализирането обаче на самото обещание за упражняване на влияние при вземане на решение от длъжностно лице, както и евентуалното съгласие на последното, за които ще се получава до 3 години затвор, може да поизпоти в бъдеще различните Красьовци, адвокати и всякакви посредници-тарикати. На фона на сегашните от 2 до 8 години перспективата за доживотен затвор за отвличане също е стряскаща. С въвеждането на длъжностното престъпление в частния сектор НК също се поотлепва от неадекватността си - фактът, че в момента използването на документ с невярно съдържание за получаване без правно основание на чуждо недвижимо имущество, като и използването на фалшив документ пред частна институция не се смятат за престъпление, не се нуждае от коментар.
Частичните поправки на Наказателния кодекс са минимумът, който трябва да се пипне в него, а както и Европейската комисия настоява във всеки свой доклад - най-добре би било да се напише изцяло нов, съобразен със съвременните криминологични тенденции. Но по-големият проблем си остава стигането до реалното му прилагане, защото това означава все пак да бъдат хващани и извършителите на описаните в него престъпления.
 
в. БАНКЕР 
(§22)

Делото "Бай Миле" помръдна леко

Едно от най-кървавите убийства на човек от подземния свят у нас - на един от основателите на групировката "СИК" Милчо Бонев - Бай Миле, все още е в съда, а работата по него върви полека лека. По тази причина - досега поне - няма и съществени резултати. Процесът живна за малко, след като през лятото на тази година Софийският градски съд (СГС) най-сетне се сдоби с чаканите близо две години показания на двама ключови свидетели по делото. А на 30 октомври (петък) делото продължи с разпит на вещите лица - общо 12 на брой.
Досега делото спъваха липсващите показания на турските футболни мениджъри Хамди и Сафет Санджаклъ. По настояване на прокуратурата те трябваше да се явят в София и да дадат показания. Според държавното обвинение двамата биха дали съществена яснота по делото и тяхното призоваване е от изключителна важност. Предполага се, че Милчо Бонев е трябвало да се срещне с двамата чужденци малко преди да отиде в заведението, където преди пет години бе убит заедно със своите бодигардове. Техните показания - дадени пред следовател в Турция, бяха приети в писмен вид от съдията по делото Петя Крънчева на заседание на 13 юли тази година.
Тъй като мина доста време, нека припомним: кървавата престрелка стана в ранния следобед на 30 юли през далечната 2004 г. в ресторант-градина "Славия" в района на едноименния спортен комплекс на ул. "Коломан" 1 в столичния квартал "Овча купел". Бай Миле бе разстрелян на място, а заедно с него бяха направени на решето четирима от бодигардовете му и негов близък. Две от жертвите бяха убити пред входа на заведението, останалите - вътре в градината. Други двама охранители бяха тежко ранени.

Всичко е станало буквално за секунди

Атаката срещу бившия бос на СИК е продължила под две минути, сочи съдебната експертиза, основана на видеозаписи от охранителни камери в района. Според експертите маскираните като полицаи убийци, качени в два автомобила, са преминали до ресторант-градина "Славия" и обратно само за 1 минута и 22 секунди.
Нападателите са спрели пред ресторанта и със слизането си са започнали да стрелят, като убили веднага двама от гардовете, стоящи до мерцедеса на Бонев. След това влезли в заведението с викове: "Легни на пода, полиция!" Мъжете вътре се подчинили и били разстреляни, без да окажат съпротива. Граждани от околните сгради разказали, че първоначално помислили, че се снима филм, тъй като районът на спортния комплекс "Славия" често се използва при снимките на холивудски кинопродукции.
Експертите са използвали различни методи за обработване на кадрите от охранителните камери и са ги съпоставили със статични изображения на автомобил "Нисан Примера" (едната от колите на килърите), за да установят съвпадение.
Записът на камерата в заведението, която е заснела убийците, обаче била със слаба резолюция, което не позволявало ясно да се види каква марка е автомобилът, нито пък да се разчете регистрационният му номер. Според експертите може само да се предположи, че това е бил намереният няколко дни след разстрела опожарен автомобил "Нисан Примера". Нека припомним, че това возило е

едно от основните доказателства на прокуратурата

срещу подсъдимите Тихомир Дочев, Стилиян Георгиев, Георги Стефанов и Анатолий Мънков. Разследващите открили в колата отпечатъци на единия от подсъдимите - Мънков. Те били върху бутилка от минерална вода, намерена в колата, в която имало полицейски униформи и бронежилетки. Освен отпечатъци от пръсти по шишето е намерена и слюнка, която позволила да се направи ДНК анализ. Оказало се, че те са на 31-годишния Анатолий Мънков - Плъха. Полицаите започват да подслушват GSM-а му и така стигат до другите двама - Тихомир Мравката и Стилиян Мишока. При един от разговорите те обсъждали стрелбата в ресторант "Славия". При спецакция на антимафиотите е задържан и Георги Стефанов.
Разследващите твърдят, че от запис на камера на сградата срещу ресторант "Славия" се вижда как именно в този "Нисан" се качват част от маскираните стрелци. Но ако видеозаписът не бъде приет като доказателство от съда, има голяма вероятност обвиненията срещу четиримата да пропаднат.
Дълго чаканите свидетелства на двамата турски мениджъри - Ханди и Сафет Санджаклъ, също май няма да са от особена полза за изхода на делото. Футболните деятели открито заявяват, че нямат никаква представа кой и защо е убил Бай Миле и не знаят той да е имал врагове. "С покойния Милчо Бонев сме си говорили само по футболни въпроси. Нямаме нищо общо с убийството му", заявяват двамата чужденци и обясняват, че последно са обсъждали с него трансфера на футболиста Здравко Лазаров. Кой знае защо

техните показания се чакаха като манна небесна

от прокуратурата, тъй като според вдовицата на Милчо Бонев - Силвия Панагонова, двамата турци са последните, които са имали уговорена среща със сикаджийския бос в деня на смъртта му.
Досега като свидетели пред съда се явиха Красимир Маринов-Големия Маргин, Румен Николов-Пашата, шефът на ФК "Славия" Венцислав Стефанов и Младен Михалев-Маджо, които - както и се очакваше, не подпомогнаха особено съдебното дирене. Освен тях бяха разпитани едно поемно лице, което нищо не си спомняше, и един циганин от "Факултета", който пък няма документи за самоличност. Той обаче намерил регистрационната табела на гореспоменатия "Нисан", за която си спомни, че я предал на вторични суровини. Междувременно се оказа, че докато се чакат показанията на турските бизнесмени, двама от свидетелите вече са предали богу дух. Това са Станка Костадинова и Румен Пешев. Костадинова е баба на един от подсъдимите, а Пешев бил приближен до Бай Миле. Въпреки че показанията им не са от първостепенна важност за делото, разпитите им по време на досъдебното производство бяха прикрепени към делото.
И до днес не са съвсем ясни мотивите за кървавата баня. Според една от най-разпространените версии убийството е поръчано от хората на сръбския наркобос Сретен Йосич, тъй като Бай Миле взел сериозна сума от тях, обещавайки да уреди бягството на Йосич от български арест. Планът бил осуетен, но Бонев не върнал парите и затова го очистили. Както се развиват събитията в съда обаче, едва ли скоро ще разберем дали е станало точно така.

в. МОНИТОР

Затвор заплашва Цеца Величкович
СПЕЧЕЛИЛА НЕЗАКОННО НАД 2,5 МЛН. ЕВРО САМО ОТ ЕДИН ТРАНСФЕР

Окръжната прокуратура в Белград твърди, че има достатъчно доказателства за повдигане на обвинение срещу 37-годишната турбо-фолк звезда Цеца Величкович-Ражнятович, която е извънредно популярна и у нас. Застрашава я затвор. Певицата, която редовно отскача до България, снима клипове и дори неотдавна направи еротична фотосесия за популярно наше мъжко списание, е в много сериозно положение. Срещу нея ще бъде повдигнато обвинение за незаконна продажба на футболисти от "Обилич". Според разследващите само за един трансфер Цеца е спечелила  неправомерно над 2,5 млн. евро. А е направила доста.
Разследването срещу нея започна по време на операцията "Сабя" през март 2003 година, веднага след убийството на сръбския премиер Зоран Джинджич. Тогава Цеца Величкович остана в следствения арест два месеца. По това време стартира и разследването за незаконното присвояване на 22,5 млн. германски марки и 480 000 долара при продажбата на 15 футболисти в чужбина, включително и в България. Парите са прехвърляни и по сметки на нейната сестра Лидия Величкович. Фолкзвездата беше женена за Желко Ражнятович, по-известен като Аркан, който се смяташе за един от най-големите военнопрестъпници на територията на бивша Югославия. Той беше убит в Белград в началото на 2000 година, пише БГНЕС.
Прокуратурата в Белград в момента очаква документацията от гръцкия отбор "Арис" за продажбата на Мирослав Савич. След като бъдат получени документите от там, следствието може да приключи работата си, съобщиха от прокуратурата в Белград. "Тогава ще приключи следствието, но според нас ние имаме достатъчно доказателства за повдигане на обвинение", казва източник от прокуратурата пред вестник "Блиц". БГНЕС припомня, че българските власти предадоха цялата документация, свързана с нелегалната продажба на футболисти от страна на сръбската фолкзвезда Светлана Величкович, по-известна като Цеца Величкович, преди около два месеца.

 

 Прегледът на печата е предоставен от АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД СОФИЯ-град

Ако има фактологически, стилови или граматически грешки, те са допуснати от съответните издания.

 

 


Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
Няма коментари към новината.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно