Председателят на ВКС проф. Лазар Груев:
Не можем да правим преюдициални запитвания по наказателни дела
Не можем да правим преюдициални запитвания по наказателни дела

Български съд не може да отправя преюдициално запитване  по наказателно дело до Съда на европейските общности (СЕО) в Люксембург. Това отново стана ясно от обясненията на председателя на Връховния касационен съд Лазар Груев и зам.-председателя на съда Гроздан Илиев на журалистически въпроси на семинар в Лозенец. Такова питане е възможно, когато дадена държава изрично е признала компетентността на СЕО по наказателни дела и когато в нейното наказателно законодателство има бланкетна норма, обявяваща за престъпление дадено нарушение на европейски регламент. България обаче не отговаря на тези условия.
Проблемът се прояви миналата седмица, когато председателят на Софийския градски съд (СГС) обяви през журналисти, че съдийката по делото за пране на пари срещу Марио Николов и Людмил Стойков обмисляла да сезира Съда в Люксембург с преюдициално запитване по това дело. Председателят Колев не може да каже обаче какъв е въпросът, който ще бъде поставен за разрешаване пред СЕО. Остана обаче съмнението, че така просто се търси начин да се бави делото срещу президентските спонсори, което е сред делата от особено обществено значение и се следи отблизо от Брюксел. Така или иначе преюдициално запитване до Люксембург по приложението на чл. 253 от НК по това дело все още няма, а след шума, който се вдигна, вероятно няма и да бъде изготвено.
Лазар Груев  и Гроздан Илиев отказаха да коментират конкретния казус, още повече, че на практика липсва определение на съда, което да се коментира, но бяха проучили принципно проблема с питанията.
Основна задача на Съда в Люксембург е да се грижи за еднаквото прилагане на общностностното право в страните членки, а основен инструмент за това е преюдициалното запитване от националните съдилища. Питанията са по въпроси, свързани с европейските регламенти, които са в областта на гражданското и търговското право, но няма общовалиден действащ регламент в областта на наказателното право, заяви проф. Лазар Груев. Хипотетечно не е изключено да се появи питане в СЕО по наказателно дело в национален съд, ако в наказателното законодателство на съответната държава е записан като състав на престъпление нарушаването на европейски регламент. Такива бланкетни текстове има в наказателните закони на някои държави, но те не са много, заяви проф. Груев. В нашия наказателен закон обаче няма такъв текст.
Процедурно за България това е невъзможно и по друга причина –според договора за ЕС държавите членки трябва да направят изрична декларация, че приемат компетентността на СЕО по наказателни дела, а българската държава все още не е предприела стъпки да декларира, че признава компетентността на СЕО в Люксембург да се произнася с преюдициални заключения по запитвания от български съдии по наказателни дела.

 

 


Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
13
asdsads
|
нерегистриран
12 септември 2014, 23:24
0
-1
You make so many great points here that I read your article a couple of times. Your views are in accordance with my own for the most part. This is great content for your readers.
12
*******************
|
нерегистриран
09 февруари 2013, 18:03
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
11
order discount viagra
|
нерегистриран
04 февруари 2013, 11:39
0
0
10
**********************
|
нерегистриран
28 ноември 2012, 17:33
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
8
************
|
нерегистриран
29 май 2012, 13:19
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
7
advokat
|
нерегистриран
09 октомври 2009, 13:09
0
0
Матрьошка или не, но Михайлов изпрати най-грамотното преюдициално питане в Люксембург за чест на България. Явно милиционерът колев се опитва да го повтаря, но не знае как. Много тъжна гледка е както най, така и онази умна съдийка, която му е внушила подобно нещо. Защо ли и двамата не си ходят, ако имат малко срам. Защото са тъжна гледка и в залата....
6
милиционер
|
нерегистриран
05 октомври 2009, 20:24
0
0
Като обърнем оная матрьошка Светлин Михайлов на обратната страна, и лъсва физиономията на Георги Колев. Дето по-добре да каже
- как делото е разпределено на конкретната умница да му е докладчик
- що подсъдимият не е Людмил, а Люси за него
- и откъде той знае, какво съдията по делото "обмисля", тия работи не са тайни и за председателя, поне докато съдията "измисли".
Лошо, др. Колев, лошо....
5
grazdanin
|
нерегистриран
05 октомври 2009, 12:20
0
0
А КОЙ ИЗБРА ТОЗИ НЕКАДЪРНИК ЗА ПРЕДСЕДАТЕЛ - ГЕОРГИ КОЛЕВ - КОЙТО ТИРАЖИРА ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ ОТ СВОЕ ИМЕ И ОТ ИМЕ НА ОЩЕ ПО-БЕЗДАРНАТА СЪДИЙКА. И ТОЗИ ЧОВЕК Е ЛИЦЕ НА СЪДЕБНАТА СИСТЕМА - ТОВА ОЗНАЧАВА, ЧЕ ТЯ НИКОГА НЯМА ДА БЪДЕ ПРИЕТА В ЕВРОПА.
ЖАЛКО, МНОГО, МНОГО ЖАЛКО....
И ЗА КОЛЕВ, И ЗА ТЕЗИ, КОИТО ГО ИЗБРАХА....
4
pen4oto
|
нерегистриран
04 октомври 2009, 23:05
0
0
И една критика към изданието "Правен свят":
Ако държите на качеството, колкото на корицата и лъскавите страницици на списанието, използвайте кавички за цитати. Това специално не ми се вярва да го е твърдял проф. Груев:
"Питанията са по въпроси, свързани с европейските регламенти, които са в областта на гражданското и търговското право, но няма общовалиден действащ регламент в областта на наказателното право, заяви проф. Лазар Груев."
Първо защото не е вярно, второ защото е абсурно като юридически изказ и трето - издава цялостно неразбиране на европейското право.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно