И в Словакия борба за кокала

В малката държава публичен търг на стойност  120 милиона евро би привлякъл небивал интерес. Но тази новина е обявена единствено в коридорите на строителното министерство.

Победител в "тайния" търг е консорциум от фирми, някои от които неофициално свързвани с Ян Слота – лидер на националистическата Словашка народна партия (SNS), която е член на управляващата коалиция. Обвиненията са тиражирани в медиите, но засегнатите упорито отричат твърдяното. Скандалът попадна и във фокуса на Европейския съюз, а проверката взе главата на строителния министър Мариан Янушек. През май т.г. контрактът беше прекратен.

Словакия гъмжи от подобни скандали. Но опиянени от нарастващото си благосъстояние и бурен икономически растеж, много словаци доскоро никак не се трогваха от журналистическите разследвания.

Днес обаче, в условията на криза,

обществената подкрепа за предвожданата от Роберт Фицо лява  партия "Смер" ("Посока") се топи заплашително.

Премиерът Фицо е принуден да вземе някои мерки, за да закрепи правителството си. За изкупителна жертва той нарочи основния си коалиционен партньор. Наскоро в интервю обвини Ян Слота – горд собственик на самолет и страстен любител на лъскавите коли, – че откакто е във властта, е натрупал солидно състояние.

Още един представител на коалиционния партньор – екоминистърът Ярослав Хърбет беше свален от поста си след разкритие, че повереното му ведомство продава въглеродни емисии под пазарната им стойност. Оставките продължават да валят – следващият отстрелян е шефът на държавната агенция за чуждестранни инвестиции, който е от същата партия.

След уволненията в коалицията започват да прехвърчат искри.

Скандали застигат и левицата. Миналата година, дни преди да бъде определен курсът на кроната към еврото, финансовият министър Ян Початек е забелязан на борда на яхта, собственост на финансовата корпорация J & T. Но Початек запази поста си, защото публично се извини за невинната си разходка.

Пукнатините в отношенията между коалиционните партньори не остават скрити за опозицията, която изостря атаките си към властта. На интернет страницата си тя обяви, че благодарение на своята недалновидна политика кабинетът е пропилял 2,7 милиарда евро. "Политическите фигури в Словакия не играят по европейските правила", заяви Григорий Месезников, президент на Института по обществени въпроси.

Политиците винят журналистите за скандалите.

Така миналата година бе приет закон, според който вестниците са длъжни да дават право на отговор на лицата, споменати в критични материали. Министрите завеждат и дела за клевета. Премиерът Фицо, който нарече журналистите "идиоти" и ги оприличи на "слузести змии", спечели съдебна битка със седмичен вестник, което прибави към сметките му 66 000 евро. Коалиционният партньор Слота също е победител в няколко дела срещу журналисти.

Фицо се надява, че комбинацията от зрелищни антикорупционни действия, шепа заслужени оставки и парирани медии ще помогне на партията му да запази широката електорална подкрепа до очертаващото се горещо изборно лято догодина.

 

 

 


   
Ян Початек
   
Ян Слота
   
Роберт Фицо
   
Мариан Янушек
Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
Няма коментари към новината.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно