Феноменът "Берлускони" италианска приказка за модерната медийна реторика
Феноменът

Италия е страната с най-интензивната политическа динамика в Европа. За последните 48 години са се сменили 57 правителства.

През 1992 г., след единадесетгодишно управление на т.нар. "пентапартито" (ХДП, ИСП, ИСДП, ИРП и ИЛП) – един чисто италиански модел, страната е разтърсена от най-мащабния и зрелищен съдебен, политически и медиен скандал в своята историята. Разкрита е дълбока и всеобхватна корупционна система. Съдебното разследване, познато на света като операцията "Чисти ръце", медиите отразяват под името "Танджентополи" – "Градът на подкупите". Партиите, произлезли от западните демокрации и управлявали Италия в продължение на 50 години, са елиминирани от "съдебната революция". Срещу всички своето предизвикателство отправя най-успешният милански предприемач Силвио Берлускони и призовава обединението на умерените сили.

На 26 януари 1994 г. Берлускони обявява пред цялата нация своето

"нашествие на политическата сцена".

Изявлението е излъчено по всички новинарски телевизионни емисии и текстът на декларацията се превръща в исторически документ:

"Италия е страната, която обичам. Тук са моите корени, моите надежди, моите хоризонти. Тук научих, от моя баща и от живота, моята професия – предприемач. Тук развих страстта си към свободата." Историята на берлусконизма звучи като една увлекателна приказка с политически характер и разказва най-успешната адаптация към условията на последните петнадесет години. Днес берлусконизмът е ораторски и поведенчески модел, емблематичен за съвременната история на полуострова, комуникативен модел за подражание дори извън границите на Италия.

Стремителното нашествие на "Форца Италия" и на Берлускони се превръща в политически и медиен феномен, който радикално променя италианската политическа система и белeжи две нови явления: дълбока промяна в съдържанието и формата на политическия език и налагането на телевизията като медийно политическо средство на превъзходството.

В политическата комуникация навлизат нови инструменти за пропагандиране и разпространение на политическите идеи.

Берлускони налага комуникативни модели с нови форми и съдържание, той изгражда истинска медийна империя, налагаща пълен информационен и рекламен монопол. Лидерът пръв разбира, че раждането на комерсиалните телевизии поставя началото на нова ера в комуникацията и се впуска в битка срещу монопола на Rai.

"Информацията е ценно благо, общо благо, дори когато собствеността е в ръцете на един частник... Гордея се с дейността си на предприемач в сферата на комуникациите. Тази издателска група със своите вестници, седмичници и телевизии представлява фактор на плурализъм, на демокрация и свобода без прецеденти в историята на нашата страна."

Политическият имидж е плод на комплексната работа на съзнателно проучване, формиране и програмиране, извършвана от самия политик, или от неговите сътрудници, но винаги под строгата супервизия на лидера. Лидерът акуратно подготвя и контролира публикуването на своите речи.

На 28 май 1999 г. от Верона – една от икономическите столици на Североизточна Италия, установявайки директна сателитна връзка с жителите на над 108 италиански града, Берлускони

обявява национален Tax Day и се впуска в решителна битка срещу несправедливото данъчно облагане с призива:

"Ще успеем да елиминираме надхвърлящите 3000 данъчни закона... Ние предлагаме намаляване на данъчното облагане върху лицата и фирмите, свеждайки вноските до три и отменяйки данъка върху наследството."

Политико-медийното събитие има опияняващ ефект върху гражданите.

Няколко месеца по-късно, отново наживо, в сателитна връзка с над 100 града, Берлускони обявява национален Security Day и представя пред нацията "Син проект" за сигурността на гражданите и за превенция на престъпността:

"Свободата на страха е фундаментално право на всеки гражданин. Ако държавата не гарантира това фундаментално право, тя намалява основанията за своята собствена легитимност."

Ораторското умение, ловкото боравене с думите и способността за убеждаване са неоспорими качества на Берлускони. Фактът, че умело използва думите, за да предложи най-силните и необорими аргументи в защита на собствената си теза, категорично поставя оратора в позиция на предимство спрямо политическите опоненти. Най-важната особеност, която лидерът проектира в своя политически образ, е

"новият политически език".

Новаторството на Берлускони и неговата неоспорима заслуга се състоят в налагането на семпъл език, разбираем за широката публика, която десетилетия наред е зомбирана от усукванията и безсмислените словоблудства на италианските политици.

"Стига вече с този език на църковници, който никой не разбира, чувства се нуждата от семпъл език, разбираем и конкретен."

Зад тази синтактична и лексикална простота стои класически реторически похват, заблудата се постига не само чрез използване на абстрактен и сложен език, но и чрез формално ясна реч, разчитаща на други реторически и аргументативни похвати от манипулативен тип.

Реторическата еволюция у Берлускони съвпада с движението от "не-политик" към "политик", както и с образа на министър-председател и опозиционен лидер. Най-често употребяваните думи в парламентарните му изяви са: солидарност и диалог, предложение и дебат, въпрос и маневра, разкриващи умение за гъвкава политика, тенденция за дискусия и компромиси.

"Прекосяването на пустинята" –

периодът в опозиция показва директен и практичен език, силно идеологически повлиян, с изобилие на глаголни форми и любимата на Берлускони триада от модалните искам – длъжен съм – мога. Ключови думи в речите му са: свобода, граждани, власт, мъже, данъци и закони.

Очевидно реториката на лидера разкрива предано следван години наред политически маршрут: емоционален съюз между лидер и народ; Берлускони като бастион на свободата; оскверняване на институциите и държавните власти и собствения финален апотеоз.

В традиционния политическия дискурс на Италия Берлускони вкарва радикални промени:

- Трескаво търсене на "новото", което достига връх в телевизионните дебати през 1993 и 1994 г., простирайки се върху всеки аспект на социалния живот, и достига до компрометиращия термин "революция": нова партия, с нов хоризонт, избиратели и избирателки от тотално нов тип; революция – коперниканска, революция на 180 градуса, технологична, дигитална, информационна.

- Позоваване на чувствителни точки в италианската народопсихология – култа към регионалния шовинизъм, футболните митове, фамилиарната близост с лидери от международната политическа сцена, "новото италианско чудо" в европейския контекст. Целта е психологическа акумулация на убеждаващия ефект.

- Въвеждане на наставническо-поучителни фрази от битово-фолклорен характер: "Както казва майка ми: "Лошо не прави, страх да нямаш"; "Ако някой е силен и здрав, ще го уважават повече от някой дребничък"; "Нужно е да се работи, не да се стачкува"; "Хората, които са слепи, не трябва да настояват да бъдат фотографи".

- Честото цитиране на числа и проценти привидно доказва ораторските думи и формира впечатление за обоснована реч и обещаваща способност за реализация. Речите на Берлускони могат да служат за

модерно практическо ръководство по реторика.

Музикалната оформеност и интонационната ритмика правят живи и завладяващи изявленията на премиера. Секретът за този прозодичен ефект е пристрастието на политика към ритъма на триадата - елемент, който психологически подсилва добрите основания в полза на издигнатата теза и хармонизира берлусконовата реторика, доближавайки я до тази на Мусолини.

Политикът познава идеологическия заряд на медицинската и военната метафора, превърнали се в негов патент. Изразите призив за бой, окоп, битка, сражение, на фронта, боец, армия и часовой налагат образа на решителен и непоклатим борбен лидер, чиято "формула" е единствената способна да "излекува" измъчена и болна Италия.

Сред изобилието от реторически фигури със системна употреба са: анафората (единоначалието), градацията, акумулацията, техниката поточни думи (diallage), взаимно изясняващи се синоними (dittologia). Те правят пресиращи и убедителни берлусконовите послания.

Берлускони владее до съвършенство експресивната сила на дилемата, разграничаваща безапелационно аспектите на един и същ проблем: "Не! Аз съм държавата, ти си гражданинът. Аз ти искам данъците, решавам ги аз, налагам ги аз. Ти трябва само да плащаш."

Някои типично берлусконови симптоми се явяват елементи на италианския синдромокомплекс на нарцисцизма: изтъкването на собственото превъзходство; говоренето за себе си в трето лице, употребата на утвърдителни подсилващи изрази: ясно заявих, лично се погрижих, вече казах, повтарям. Това са реторически прийоми с противоречива аргументативна стойност.

Отричането от предишно изразени позиции

е тактически усъвършенствано с времето: "Не е вярно, че аз разказвам вицове, нещо повече, презирам тези, които го правят… Аз използвам историйки, за да извайвам по-добре понятията."

Международната политическа сцена помни репликата "нацистко капо", отправена към германския депутат Мартин Шулц в Европарламента през 2003 г., берлусконовите поздравления за "загара" на Барак Обама при встъпването му в длъжност, пренебрежителни забележки към местни инвеститори по време на чуждестранните му визити, ироничната забележка "български указ" по време на официално посещение в София през април 2002 година. Гафове, заучено поведение или класическо италианско парадиране и демонстрация на превъзходство спрямо останалите нации?

Изминали са малко повече от петнадесет години от появата на политическия феномен "Берлускони".

Днес, когато дистанцията на времето позволява редица проверки, реториката на лидера разкрива някои скрити властови механизми и предлага перспективи за противоречиви анализи. Успоредно с безспорните качества на политик и оратор, преекспонирането на лидера неумолимо обслужва и корозията на позитивния политически образ.

 
 

 

 


   
На 26 януари 1994 г. Берлускони – най-успешният милански предприемач – обявява пред цялата нация своето „нашествие на политическата сцена“ с думите: „Италия е страната, която обичам. Тук са моите корени, моите надежди, моите хоризонти... Тук развих страстта си към свободата.“
       
Стремителното нашествие на “Форца Италия“ и на Берлускони се превръща в политически и медиен феномен, който радикално променя италианската политическа система и белeжи две нови явления: дълбока промяна в съдържанието и формата на политическия език и налагането на телевизията като медийно политическо средство на превъзходството.
Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
41
laura
|
нерегистриран
03 май 2014, 01:31
0
0
After study a few of the blog posts on your website now, and I truly like your way of blogging. I bookmarked it to my bookmark website list and will be checking back soon. Pls check out my web site as well and let me know what you think. http://www.gift-shops.org/" title="groomsmen gifts" >groomsmen gifts
39
doina
|
нерегистриран
06 април 2014, 14:46
0
0
Your content is valid and informative in my personal opinion. You have really done a lot of research on this topic. Thanks for sharing it. https://www.rebelmouse.com/the_best_spinner/" title="spinning articles" >spinning articles
38
ramona54
|
нерегистриран
30 март 2014, 11:47
0
0
A very wonderful article. It touches a lot of urgent issues of our society. We can not be indifferent to these problems. This article gives good ideas and concepts. Keep it uphttps://www.rebelmouse.com/zazzlecoupons/" title="zazzle coupons" >zazzle coupons
37
CLARA24
|
нерегистриран
26 февруари 2014, 10:20
0
0
*There is noticeably a bundle to know about this. I assume you made certain nice points in features also. https://www.rebelmouse.com/iphone5_cases/" title="make your own iphone 5C case" >make your own iphone 5C case
21
*****
|
нерегистриран
05 май 2013, 11:52
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
20
********
|
нерегистриран
02 май 2013, 16:29
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
18
Margaretta
|
нерегистриран
12 април 2013, 16:31
0
0
16
****
|
нерегистриран
25 март 2013, 17:31
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
15
*****
|
нерегистриран
17 март 2013, 02:55
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно