Балон №6 - Глобалното затопляне

След като "Голдман Сакс" подкрепи кампанията на президента Барак Обама с 981 000 долара и отделно спонсорира Демократическата партия с 4 452 585 долара, няма съмнение, че ще чуем още добри новини от главната й квартира.

Президентът даде жокер накъде може да се насочат финансовите гении на капиталистическия великан. След края на епохата на деривативите и петролните фючърси, време е за по-благородна игра. На последната среща на Билдербергската група в Атина в средата на април т.г. е бил обсъждан проблемът с глобалното затопляне. Това е една доста близка до правителството на Обама тема. Участниците, сред които и главният изпълнителен директор Лойд Бланкфейн, доста оживено са дискутирали темата за бъдещето на капитализма. И особено за неговата следваща фаза – т.нар.

"природен капитализъм"

(Natural Capitalism), чиито теоритични основи са формулирани от Пол Хоукън, Еймъри и Хънтър Ловинс още преди 10 години. Тезата им се гради върху една стара идея: и природните ресурси, голяма част от които сега човечеството получава "безплатно", да бъдат остойностени и заплащани. Учените от Института "Роки Маунтин" изчислили, че човечеството разполага с уникално наследство – природа на 3,8 млрд. години, която за разлика от всички останали антики няма цена. Затова те предлагат природата да се включи като четвърти вид капитал – освен финансовия, човешкия и производствения. Аргументите им са, че ако унищожаваме безплатното природно богатство, след 60 години ще загубим половината от растителността, 70% от кораловите рифове и 25% от морската флора и фауна. В същото време благата, които човечеството получава безплатно от природата – вода, въздух и слънчева енергия, могат да се оценят на 36 трлн. долара – т.е. почти толкова, колкото е БВП на всички световни икономики, взети заедно. Ако към тази сума финансовите институции подходят по същия начин, както към бизнеса – т.е., ако приложат присъщата за капитализма сложна (капитализира) лихва, само след три десетилетия активите на цивилизацията или природният капитал ще достигат 500 трлн. долара! Тоест това почти е равностойна на сумата, до която стигнаха деривативите на Уолстрийт, които предизвикаха сегашната глобална криза. Казано съвсем просто: ако природните богатства бъдат превърнати в естествен капитал и бъдат включени на пазара под формата на

"програма за екологично развитие",

може да се развие невероятна борса, на която да се търгуват така популярните напоследък "въглеродни кредити". "Голдман" е готов веднага да се намеси, стига да бъде прието адекватно законодателство. След това всички компании ще получат лимити за замърсяване на атмосферата с вредни въглеродни емисии – т.е. своеобразни екокредити, които единствено ще им подволяват да произвеждат. Онези, които първи си осигурят привилегията да се възползват от този нов бизнес модел, ще могат да търгуват своите екокредити. По-същия начин, както банките правят с паричните средства. Според някои изчисленя през първите седем години на въглеродната борса могат да се разиграят кредити на стойност 646 млрд. долара!

Законът е необходим, за да може правителството всяка година да налага все по-ниски стойности на нивата за въглеродно замърсяване. Което означава, че кредитите ще стават с всяка изминала година все по-търсени и дефицитни. А търгуваните обеми всяка година гарантирано ще вдигат цената си. Прогнозата е, че годишно на този пазар ще се разиграват около
1 трлн. долара. Само за сравнение: общият обем на приходите на всички енергийни компании в САЩ сега е 320 млрд. долара.

"Голдман" е на добра стартова позиция.

През последните години инвестира в закупуването на компанията за вятърни турбини "Хорайзън Уинд Енерджи", инвестира във фирмата за производство на възобновяемо дизелово гориво "Чангинг Уърлд Техноложис" и придоби дялово участие в компанията за слънчева енергия Би Ар Солар. Самият бивш министър и бивш кадър на "Голдман" Хенри Поулсън – вече консултант – неотдавна коментира: "Тези инвестиции не ги правим, за да губим пари." Малко по-късно банката придоби 10% от "Чикаго Клаймит Ексчейндж" – борсата, където ще се търгуват въглеродните кредити.

Естествено и Ал Гор – Нобеловият лауреат за мир, заради инициативите му за защита на околната среда и климатичните изменения и бивш вицепрезидент на Бил Клинтън – също продължава работата си в обритата около "Голдман". Той създаде заедно с трима бивши директори на банката "Дженерейшън Инвестмънт Менаджмънт", както и специален "Зелен фонд" с капитал от 500 млн. долара – "Грийн Гроут Фънт", чиято задача е да инвестира в разработки за екологично чисти технологии.

Това е бъдещето на капитализма или както неотдавна заяви главният изпълнителен директор на "Голдман Сакс" Лойд Бланкфейн, "природният капитализъм" ще бъде новата индустриална революция на цивилизацията, която ще изиграе същата роля, каквато някога в зората на капитализма изиграха ланкашърският тъкачен стан и парната машина. Или може би модерното отрицание на утопията на Русо с новия призив "Напред с природата".

 


   
Сайтът на „Голдман Сакс“ рекламира новия бизнес с климатичните изменения
Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
Няма коментари към новината.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно