Балон №4 - 4 долара за галон

Помните ли как преди няколко години изведнъж цените на жито, кафе, какао, царевица и петрола полудяха и стремглаво тръгнаха нагоре. Оказва се, заслугата отново е била на финансовите анализатори на "Голдман". Те препоръчват да се разработи схема, чрез която инвеститорите да бъдат примамени директно на стоковия пазар...След войната в Иран цената на петрола тръгна нагоре, а петролните фючърсни сделки станаха истински хит, вдигайки цената на черното злато от 60 долара в средата на 2007 г. до 147 долара през юни 2008 година. Никой не може да обясни, защо при намяляващо търсене цената постоянно расте. Отговорът знае само "Голдман Сакс". Защото държи жокер: банката подема масирана кампания, за да убеди пенсионните и инвестиционните фондове да влагат парите си в петролни фючърси – т.е. да купуват петрол по цени към фиксирана дата. Само за пет години сумата на спекулативните инвестиции във фючърси на стоковия пазар скача 2300%! – от 13 млрд. долара до зашеметяващите 317 млрд. долара. По този начин се стига до истински парадокс: към средата на 2008 г.
един барел се търгува на борсата средно 27 пъти, преди да отиде на бензиностанцията, за да пълни резервоара на американците.

След Голямата депресия Конгресът приема закон, който забранява спекулативната търговия на стоковата борса

и постановява, че там не може да има посредници – само производители и потребители. Защото иначе пазарът ще бъде манипулиран и цените няма да се определят от търсенето и предлагането. Същата комисия, която има пълномощията да следи за търговията с деривативи – Комисията по търговията със стокови фючърси (Commodity Futures Trading Commission – CFTC), регулира и стоковия пазар.

"Голдман Сакс" внимателно подготвя новия си удар. Най-напред създава своя дъщерна компания – "Джей Арон", която още след Първата война в Залива през 1991 г. успява да си извоюва правото да спекулира на борсата, като играе с фючърсни сделки срещу цената на петрола. За целта фирмата с помощта на висша държавна протекция се сдобива с правото да спекулира с фючърсни сделки на петролния пазар, което е забранено след Голямана депресия. Тоест "Голдман Сакс" се сдобива с найвисочайша индулгенция "Bona Fide Hedging" (хеджиране на добра воля) – т.е. извършва операции за намаляване на риска от загуби на петролния пазар. През следващите години общо 14 фирми получават такива "специални разрешения" и спекулата на борсата с петрола се отприщва с пълна сила. А световните анализатори се чудят как да обясняват скоковете в цената на черното злато при сериозен спад в търсенето от страна на най-големите потребители – САЩ, Япония, Китай и Индия.

В началото на 2008 г. банката вече е готова за големия удар: икономическият анализатор на "Голдман" Арджун Мурти, когото в "Ню Йорк Таймс" нарекоха "петролния оракул", прави

сензационна прогноза,

че цената на петрола ще достигне скоро 200 долара за барел. Въпреки че цената продължава да се определя от търсенето и предлагането, Мурти недвусмилено прогнозира, че могат да се очакват нови сътресения на пазара и цените скоро няма да се стабилизират.

Проверката на Конгреса установява, че "Джей Арон" не само активно спекулира с фючърсни сделки, но също така притежава солиден дял от петролна рафинерия в Канзас, където складира петрола, който купува на борсата. Оказва се също така, че спекулантите притежават на хартия 4,3 млрд. барела петрол, което означава, че те са имали повече петрол от всички налични резерви на САЩ!

Балонът отново се пука и само за три месеца цената на барел пада от 147 долара до 33 долара. Но грешите, ако си мислите, че "Голдман" най-после си е намерила майстора. Всъщност "нейните" фючърси се оказват притежание на Калифорнийската пенсионна система на работниците от публичния сектор (CalPERS). Пенсионният фонд става притежател на петролни облигации на стойност 1,1 млрд. долара – което представлявало повече от половината от активите на фонда. Точно в този момент петролният пазар се срива, цената на "черното злато" пада от 150 на 55 долара. Сътресението се отразява не само на цената на петрола, а и на котировките на зърното и хранителните стоки, заради които в редица части на света избухнаха гладни бунтове.

Сега отново се чуват прогнози, че цената на петрола ще се вдигне – с около 20 процента. И отново причината не е в търсенето и предлагането. Защото производството е на най-високото си ниво от 20 години насам, а търсенето – най-ниско от 10 години насам. Запитан как си обяснява колебанията в цената при тези факти, сенаторът от Мичиган Барт Ступак отговаря: "Това не може да се обясни в 30 секунди. Затова политиците не обичат да говорят на тази тема."
 

 


   
Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
Няма коментари към новината.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно