Балон №1 - Голямата депресия

"Голдман" трупа милиони от изобретяването на записа на заповед – ценна книга, писмено, доброволно и предварително уреждане на финансовите отношения между дребните търговци.

Натрупала милиони от тази дейност, банката се появява на сцената в годините преди Голямата депресия, участвайки активно в спекулативната мания, довела до краха на Уолстрийт през 1929 година.

По онова време

основният инструмент за залъгване на инвеститорите

се наричал "инвестиционен тръст" – първообразът на съвременните взаимни инвестиционни фондове. "Голдман" събирала пари от инвеститори, влагала ги в най-различни ценни книжа на Уолстрийт, като сумите и акциите оставали в тайна. Така хиляди мераклии, които влагали по 10 или 100 долара в някакъв инвестиционен тръст, след това се представяли за големи инвеститори. По същата схема "Голдман" играе и по време на "дотком"-балона в края на
90-те, когато в спекулативната игра на фирмите в интернет бяха привлечени милиони инвеститори.

Но към началото. Първият опит на "Голдман" се нарича "Голдман Сакс Трейдинг Корпорейшън": банката емитирала милион акции по 100 долара, след това ги изкупила всичките по номинала. После продала 90% от тях по 104 долара и продължила да си ги изкупува, вдигайки постоянно своята цена. След това продала част от себе си на друга компания. За да статрира с парите нов фонд: "Шенандоа Корпорейшън". След като и той набира милиони, идва редът на трети фонд – "Блу Ридж Корпорейшън". Така всеки следващ фонд представлява част от нова пирамидална инвестиционна структура, която се финансира за сметка на предишната. Тоест "Голдман" се крие зад "Голдман", който прикрива "Голдман". От първоначалните 7 250 000 акции на "Блу Ридж", 6 250 000 всъщност били собственост на "Шенандоа", който пък естествено бил притежание на "Голдман Трейдинг".

Във фундаменталния си труд "Големият крах"

Джон Кенет Галбрейт е посветил на тази схема на банката цяла глава, озаглавена "In Goldman Sachs We Trust" (алюзия за надписа върху американкия долар). Той използва примерите на "Блу Ридж" и "Шенандоа", за да илюстрира безумието на инвестициите със заемен капитал. Точно тези "инвестиционни тръстове" до голяма степен са виновни за рухването на борсата, след като панически започват да продават акциите си. Преизчислено в съвременни пари банката губи общо 475 млрд. долара.

"Не може човек да не се възхити на въображението, с което се развихря тяхното гаргантюанско безумие. Това е такова героично безумие, което наистина заслужава адмирации", пише Галбрейт.

 

 


       
Безработицата достига 26% по времето на Голямата депресия.
Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
5
jack13
|
нерегистриран
07 март 2015, 10:13
0
0
I'm now not sure the place you are getting your information, but good topic.
2
************
|
нерегистриран
30 октомври 2012, 09:14
1
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
1
Police
|
нерегистриран
23 февруари 2012, 12:49
0
0
What The fuck its that
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно