Юристи – "център-нападатели"

Казват, че юридическата професия била толкова тежка и всепоглъщаща, че почти не оставало време за други занимания. В българския футбол обаче има няколко ярки изключения от това правило.

Покрай любимия му "Левски" адвокат Тодор Батков преживява много радости, но и главоболия, като например след загубата в плейофа за влизане в "Шампионската лига" от унгарския "Дебрецен". От слабото представяне на възпитаниците на треньора Ратко Доснанич Батков загуби минимум 7 млн. евро.

дин от най-известните у нас адвокати – Тодор Батков, е и мажоритарен собственик на шампиона "Левски". Той много по-често коментира в медиите поредната победа на сините, провалите при атакуването на групите на "Шампионската лига", смяната на треньори и др., отколкото чисто правни въпроси.

От 1991 г.

Батков е управляващ съдружник в Адвокатска кантора "Батков, Стоев, Ботев и Ко.",

която е член на Международната адвокатска лига в Париж. Батков стартира звездния си път във футбола, след като стана адвокат на изгонения през 2000 г. от България руски олигарх Майкъл Чорни. 1984 до 1991 г. работи като организационен секретар на Общинския съвет на район "Оборище". По-късно Батков е съветник в Министерския съвет, където помага активно в правния отдел. В годините на прехода показва завиден бизнес нюх и се сдобива с вестниците "Стандарт" и "7 дни спорт", винарната "Вини-Сливен" и няколко хотела. Освен всичко, той е и живият пример, че юристите не са лишени от свръхемоции. Като президент на "Левски", адвокатът се прочу с няколко словесни бисера. Най-фрапантното му изказване засега е това след четвъртфинала за Купата на УЕФА срещу германския "Шалке", когато нарече английския рефер Майк Райли "дис бритиш хомосекшуъл".

Бившият изпълнителен директор на ЦСКА Пенко Пенков

също е правоспособен юрист. Той специализира дори закратко в Австрия, а неговият баща е управляващ съдружник в известното адвокатско дружество "Пенков, Марков и Партньори". Пенков-младши беше поканен от новите собственици на армейците – холдинга "Титан", за изпълнителен директор на клуба, но напусна преди два месеца, като не обяви официално мотивите си. Пенков е собственик и на известния столичен музикален клуб "Брилянтин" и други увеселителни заведения. Занимава се и със строителство.

Руслан Вуцов, син на известния бивш треньор и футболен ръководител Иван Вуцов,

е с доста богата юридическа биография. Адвокатът от столичната колегия и бивш футболист от аматьорската лига е работил като юрисконсулт на дружеството "ФОО ФСМ". Той е брат на сегашния треньор на "Славия" Велислав Вуцов и бе посредник при осигуряването на екипировка "Пума" за националния отбор по футбол. Пак през него "преминава" и рекламният им договор с телекомуникационна компания "Глобул". В началото на мандата на Борислав Михайлов като президент на БФС Руслан Вуцов бе спряган дори за поста изпълнителен директор на централата. Адвокатът е член на комисията, лицензираща футболните агенти към УЕФА!

Адвокат Иво Ивков – син на друга легенда на "Левски", Кирил Ивков, пък работи в Апелативната комисия на УЕФА.

Вицепрезидентът на БФС и бивш представител на концерна "Адидас" за България Михаил Касабов също е възпитаник на Юридическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски". Друг правоспособен адвокат и член на футболния изпълком е депутатът от ДПС Камен Костадинов. Известен период той беше и президент на Футболен клуб "Шумен".
 
 
 


   
Руслан Вуцов е по-популярен в юридическите и бизнес среди за разлика от своя ексцентричен брат Велислав Вуцов, който е треньор на „Славия” и телевизионен водещ.
   
Дори и след като напусна поста изпълнителен директор на ЦСКА, Пенко Пенков не пропуска мач на вицешампионите, независимо дали те са домакини или гости.
   
Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
Няма коментари към новината.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно