Пълномощно за мафията

За подвизите на имотната мафия и крадците на фирми у нас са изписани тонове мастило.
Но изобретателността на бандитите неотдавна "опари" председателя на правната комисия в парламента Искра Фидосова и Васил Златев, бащата на шефа на "Лукойл България" Валентин Златев. Този скандал в началото на септември гръмна с арестуването на банда от шестима души, сред които и адвокат, пробвали да пласират атрактивен имот в центъра на столицата с пълномощно, заверено с фалшива лична карта в кантората на Фидосова.

Твърди се, че подобни измами се случват всеки ден. Оказва се, че и застраховани няма. Но вместо да се търсят конкретни мерки срещу това, точно обратното – един от първите законопроекти, постъпили в правната комисия на новия парламент, предлага помощник-нотариусите, чийто патрони са станали депутати, да изпълняват техните функции по заместване, без да държат изпит. Законопроект, който засяга всъщност двама души – двете дами нотариуси в парламента (и двете от Монтана), които ще могат хем да депутатстват, хем да въртят кантори чрез помощниците си.

А противодействието на измамниците не изглежда чак толкова непосилна задача. Ако има политическа воля, добро сътрудничество между нотариуси, МВР, фирмен и имотен регистър.

Абсурдно е например във века на информационните технологии нотариусите да не могат да проверят дали представената им лична карта на собственика на имота е с оригинална или подменена снимка. В същото време според експерти от МВР тече информация към организираната престъпност и във всяка голяма афера имало замесен полицай.

Парадокс е, че нотариален акт за продажба на недвижим имот може да се издаде само от нотариуса по местонахождението му, но упълномощаването сделката да стане не лично, а чрез представител, може да стане навсякъде. Сигурно има начин да бъде стеснен кръгът на лицата, които могат да се явяват като пълномощник на продавача при имотни сделки, без това да ограничава свободата на договаряне. Да, на пръв поглед изглежда нелогично някой да има много роднини, а да упълномощи за сделката съвсем чужд човек, но пък има случаи, когато точно от роднините се пазиш. Какво пречи обаче сделката да се повери на адвокат или брокер, да се въведе контролен механизъм, който изисква потвърждение на собственика – пред друг нотариус, по телефон, електронна поща и т.н.? Ако човекът не може да присъства при изповядването на нотариалния акт, то има десетки начини да бъде уведомен в реално време за сключваната от негово име сделка.

С новия ГПК бе обезсмислено донякъде използването на фиктивни записи на заповед, чрез които крадците на фирми обикновено натрупват огромни задължения на дружеството, а после вадят имотите му на публична продан. И сега записът на заповед е основание за започване на т.нар. заповедно производство и дори може да се поиска незабавно изпълнение срещу длъжника, но принудителните действия се спират, ако той възрази, а кредиторът трябва да си търси вземането по общия исков ред. Това обаче важи, в случай че длъжникът не е крадец на фирма с фалшива самоличност, който действа в комбина с "кредитора" по записа на заповед. И пак се стига до омагьосания кръг.

 

 


Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
Няма коментари към новината.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно