Адвокат на дявола, но не и на свидетеля
Дознатели продължават незаконно да ограничават присъствието на адвокат при разпит на свидетели

Една от култовите реплики на ченгета в американските екшъни, когато задържат някого, е, че има право на адвокат и да мълчи. В нашия НПК също фигурира изричен текст (чл.15), че обвиняемият има право на защита. Но как стоят нещата с правата на свидетеля в едно наказателно производство? Поне на хартия всеки гражданин има право на защита, когато са нарушени негови права или законни интереси. Да не говорим, че Конституцията е категорична: "В държавните учреждения той може да се явява и със защитник."

Оказва се, че българската прокуратура и работещите под нейно наблюдение

дознатели четат основния закон както рогатия – евангелието.

В редакцията на сп. "Правен свят" се обади адвокат от голяма столична кантора, чийто клиент е бил призован в края на август за свидетел по дело за кражба, разследвано в малък провинциален град. По телефона дознателят изрично предупредил защитника да не си прави илюзии, че ще присъства на разпита, можел да консултира клиента си, но в отделно помещение. Ядосаният адвокат напразно се опитвал да се позове на правото на защита по Конституция, но дознателят го парирал, че това не е уредено изрично в НПК, а той работи само с НПК. И наблюдаващият прокурор не съзрял в закона никаква възможност свидетелят да има адвокат по време на разпита. Чак когато адвокатът се позовал на едно решение на Върховния административен съд (ВАС) от 2006 г.(!), в което, по искане на правозащитната организация "Асоциация за европейска интеграция и права на човека", изрично бе потвърдено правото на свидетеля да се явява с адвокат, местните обвинители, със самочувствие на откриватели, го допуснали до разпита.

Това е само един щрих от продължаващата с години практика, при която разследващите (с мълчаливото съгласие на обвинителите) отказват да допуснат защитник при разпит на свидетел в досъдебната фаза. Въпреки изричния текст на чл.122 ал.2 от НПК, че "свидетелят има право да се консултира с адвокат, ако смята, че с отговора на поставения въпрос се засягат правата му". Пак там законодателят е предвидил също така, че "при направено искане разследващият орган осигурява тази възможност". Кратко и ясно.

Но има напрежение между защита и разследващи, които буквално тълкуват текстовете в НПК с "железния" аргумент, че "подобна възможност не е предвидена в кодекса". Стига се до комични ситуации. Адвокатът стои в съседна стая, при всеки въпрос свидетелят декларира, че желае да се консултира с него, срещат ги, говорят си, после отново връщане в стаята за разпит, отговор, нов въпрос, ново "свиждане" с адвоката и т.н. После да се чуди човек – защо в последния си доклад за България това лято еврокомисарите записаха, че наказателният процес у нас страда от... формализъм. Е, в Брюксел може би не си дават сметка, че в голяма част от случаите

формализмът се дължи на скудоумието на правоприлагащите...

Немалък принос за откровеното потъпкване на предвидените в Конституцията основни права на гражданите има и обнародваната през 2004 г. Инструкция №1 за работата и взаимодействието на органите на предварителното разследване, издадена от Прокуратурата на Република България, Министерството на вътрешните работи и Националната следствена служба. В чл.113, ал.2 е записано, че "свидетелят не може да иска даване на показания в присъствието на адвокат". Съображенията за включването на подобен текст вероятно са, че много често делата се образуват формално срещу неизвестен извършител, а потенциалният бъдещ обвиняем е разпитван в началото като свидетел, за да си спести дознателят някои усложнения. Ако предположението е вярно, това означава, че авторите на инструкцията съвсем съзнателно толерират нарушаването на правата на участниците в процеса.

Спорната разпоредба на Инструкция №1 бе атакувана пред Върховния административен съд (ВАС) през 2006 г. от Марина Давидова Мусова, представител на "Асоциация за европейска интеграция и права на човека". Петчленен състав с председател Светлана Йонкова и членове Дима Йорданова, Весела Тенева, Славка Найденова и Елена Златинова

постанови едно заслужаващо поздравления решение,

с което отмени ограничителната й разпоредба. В мотивите си върховните магистрати записаха, че правото на защита е едно от основните права на гражданите, а те са неотменими и не могат да бъдат дерогирани по законодателен път.

"Свидетелят в наказателния процес има определени права, които осигуряват защитата му срещу незаконосъобразна намеса в личната му сфера. Ползването на адвокатска защита от свидетел пред органите на предварителното разследване е гаранция за спазване на конституционното право на защита на гражданите", аргументираха се също така съдиите.

Но изглежда, че част от дознателите ни или не четат решенията на ВАС, или пък нямат никакво намерение да ги изпълняват. Това всъщност е още по-страшно от повратното тълкуване на Конституцията и НПК.
 


   
Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
5
|
нерегистриран
27 ноември 2013, 22:36
2
0
И на мен днес 27.11.2013 г. в Областна дирекция на МВР Сливен ми се случи да не ме допуснат при разпит на свидетел от оперативен работник. На всичкото отгоре са го принудили да даде ДНК проба.Чаках от 10.00 часа до 15.30 часа пред Полицията. Неколкократно е заявил,че иска да се консултира с адвоката си, но глас в пустиня.На всичкото отгоре утре го викат пак и са го предупредили да не води адвокат.Защо? Става въпрос за извършването на разпит по престъпление - убийство за което имат съмнение че е извършено от брат му, но още нямат никакви доказател - ства.
2
Баща
|
нерегистриран
14 декември 2009, 10:14
2
0
Вярно е- в полицията бият свидетеля жестоко. Знам от опит. Подписах се на една призовка до сина ми да свидетелствува и той отиде в районното. Оттам го взели в национална полиция.Смляха сина ми с ритници и юмруци. Умирам от страх, че може пак да го повикат да свидетелствува на дело. Някой ми каза, че ако не отидел-щели него да затворят. Не знам какво да правя.Умирам от страх.
1
Aleksandar
|
нерегистриран
23 ноември 2009, 12:49
0
0
Ne samo che ne chetat i che ne izpalniavat , ima i drug moment koito vinagi se pokriva , POBOIA , koito biva izvarshen s razpitvanoto lice !!!!!! Zashto nikoi ne kazva nishto za tova , zashto vinagi policaia < DOZNATEL > e jertvata
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно