Не ми пука дали някога ще те видя, просто си върши работата!
Не ми пука дали някога ще те видя, просто си върши работата!


Все повече стават професионалистите, които предпочитат да превърнат част от жилището си в работна площадка. И това не е случайно. На първо място разходите за офис, кола и бензин отпадат, а това облекчава не само семейния бюджет, но и уличния трафик. Намаляват и вредните емисии в атмосферата, защото автомобилният транспорт според проучване на американската компания "Сън Майкросистемс" е виновен за 98% от въглеродния диоксид, който един служител вдишва на път за офиса.

Освен това, в епохата на интернет, работещите вкъщи често са по-продуктивни, тъй като си спестяват клюките, безсмислените срещи и изтощителното "висене" в задръстванията по кръстовищата.
И накрая, но не на последно място по значение, "домашният бизнес" донякъде решава и един от най-сериозните проблеми на съвременната цивилизация – отчуждаването на децата и работещите родители.
През последните две години, заради глобалната финансова и икономическа криза, работата от къщи стана толкова актуална, че правителствата на редица държави (начело със САЩ, Великобритания, Канада и Япония), започнаха да провеждат целенасочена политика за нейното насърчаване.

Джеф Збар е копирайтър от Флорида. Той е превърнал жилището си в офис още преди... 20 години, но и до днес си спомня една конфузна случка от далечната 1992 година: "Говорех по телефона с основателя на една верига за бързо хранене. Беше по-възрастен от мен, признат професионалист – споделя той. – Изведнъж се появи пощальонът, кучето се разлая, бебето се разпищя и той ме попита учудено: "Какво? Работите вкъщи?!" В гласа му се долавяше нотка на презрение, а общият ни бизнес... тутакси се срина."
Ако човек притежава съответните умения и воля за самодисциплина, работата от къщи е истинско удоволствие, категорични са най-вещите "надомници"!

Познавате ли себе си? Ако се налага постоянно да ви ръчкат като тийнейджър, за да работите, това начинание може би не е подходящо за вас.

Създайте си работен уют!

 "След като решите да превърнете част от жилището си в офис, трябва да се погрижите за декора – съветва Джеф Збар. – Това е важно, защото ако не харесвате работното си място, няма да се справяте добре със задачите си. (Два от акцентите в домашния му "офис" са портрет на Барак Обама и рамкиран цитат от любимия му американски писател и философ Хенри Дейвид Торo.) Задължително се обзаведете и с личен "служебен" телефон. Не разчитайте на домашния, защото служебните ви разговори може да бъдат "прихващани" от четиригодишното ви хлапе или от нежната ви половинка, ако проявява по-нездраво любопитство", категоричен е той.

Сключете сделка със семейството!

"Основният инструмент в домашния офис е затварящата се врата. Никой не бива да смята, че щом работите от къщи, задължително трябва да сте на разположение за всичко и по всяко време", гласи друго основно правило на Збар.
Ан Фъргюсън, която организира сватбени церемонии от дома си, допълва:
"Постоянно изниква някой пред вратата ти и възкликва: "О, ти си тук? Чудесно!" Затова напишете правилата черно на бяло и всичко ще върви по вода. Що се отнася до децата, можете да си позволите да обядвате с тях. Но проблемът не е просто в това, че семейството ще ви притеснява. Понякога вие самите може да се окажете в ролята на натрапник. Например, когато половинката ви вечер се прибере от големия изнервен свят и няма търпение да се срути на дивана, вие може да жадувате за социални контакти като куче, което цял ден е било заключено..."

Самомотивирайте се, защото... никой няма да го направи вместо вас.

Трудещите се от къщи имат два основни мотива. Първият е, че останали насаме със себе си, вие разчитате единствено на собствените си умения. Когато Кент Уадингтън, канадски специалист по околната среда, започнал да работи от дома си, новият му шеф му заявил: "Не ми пука дали някога ще те видя, просто си върши работата!" Тоест, ако не работите здраво, рискувате отново да се озовете в... пренаселен общ офис.

Дори и да не успеете да се мотивирате, пак ще се наложи да се трудите! Психотерапевтът Марион Блюман, която работи от апартамента си в Париж, цитира израелския публицист Амос Оз, пишещ от дома си: "Той започнал да си представя, че е продавач в магазин: "Реших, че отварям всеки ден в 8 ч., заставам пред белия лист и се карам да пиша..."

Поспивайте си.
 
В офисите не спят на работното място, въпреки че това може би е най-ефикасното средство за увеличаване на производителността на труда. Ако в един момент започнете да редите онлайн пасианс, най-вероятно вече сте прекалено уморен. Така че, освободете в домашния си офис място за един диван.
 


Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
1
*******************
|
нерегистриран
23 ноември 2012, 11:48
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно