ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА 1 септември 2009 година

в. СЕГА

Амнистията ще огрее и ексминистър Николай Цонев
Борисов праща "ударната" си група във военното министерство
Диян Моркин, Доротея Дачкова

Едно от възобновените прашасали разследвания срещу бившия военен министър Николай Цонев попада в обхвата на закона за амнистията и трябва да бъде прекратено, установи "Сега". Става дума за делото за безстопанственост. То е по същия текст от НК, който осигури спасение и по дела срещу чиновници за злоупотреби с европари. Дори и да не беше засегнато от амнистията, разследването трябваше да бъде прекратено, тъй като от около две години е изтекла абсолютната давност за разследването му.
Покрай новата власт военна прокуратура възобнови и още две прекратени дела срещу Цонев, свързани с дейността му в периода 1999-2000 г., когато е бил управител на "Снабдяване и търговия" и директор на "Управление на доставките" при МО. Те са за неизгодна сделка и за злоупотреба с власт и служебно положение, от която са настъпили тежки последици. От Софийската военна прокуратура пазят в дълбока тайна кои магистрати са прекратили необосновано делата през 2003-2004 г.
След като в петък премиерът Бойко Борисов посети МО, предприе и първия си ход - изпрати своята "ударна група" там. Новият директор на ИА "Социални дейности на МО", която се проверява в момента за милиони левове щети, е юристката Мария Симеонова Димчева. Името й стана известно, когато тя бе вкарана в борда на директорите на скандалното общинско дружество "Трамкар" ЕАД веднага след разкритията около дейността на шефа му Христоско Вретенаров. Димчева е била в борда на дружеството до ноември 2008 г., което след това бе преструктурирано и се вля в столичния електротранспорт. През 2007 г. Мария Димчева е била на 52-о място в листата на ГЕРБ за столичен съветник. Участва като собственик в адвокатска дружество "Антимов и Димчева" и в "Имоти контакт". Димчева е и в управлението на сдружение "Равен шанс". Работила е също като гл. юрисконсулт в дирекция "Правно нормативно обслужване" на МВР.
При посещението си в МО Борисов бе възмутен от разхищението на средства. Директорът на "Социални дейности" Мери Саханджиева, назначена от Николай Цонев, бе уволнена, защото заповядала да се закрият социалните кухни на военноветерани, без да съгласува решението си с министър Николай Младенов.
Димова вече ще е началник на скандално известния Стоян Стоянов - Стуци, който в момента изпълнява длъжността зам.-директор на ИА "Социални дейности". Премиерът Борисов бе изключително изненадан, че военните са боядисали две БМВ-та от черно в цвят "пепел от рози". Това е сторено точно от ИА "Военни клубове и информация", когато неин шеф бе Стоянов. Пред столичен вестник той обясни, че цветът не е избиран нарочно, а просто бояджията имал само такъв.

в. ДУМА

Параграф 22 по пернишки
Георги Георгиев
01 Септември 2009, брой 199
   

Екоинспекцията в Перник ще дава на Европейския съд местната ТЕЦ "Република" заради неспазване на нормите за чист въздух (стр. 2). Уникално. Поне за България. Толкова ли се изчерпаха всички лостове за въздействие върху ръководството на топлофикацията, че да се прибягва до тази мярка? И за какво говори това - за безпомощност на една държавна институция или за безхаберност на държавата като такава. Ситуацията около ТЕЦ "Република" обаче е достатъчно сериозна и никакъв Европейски съд няма да помогне, ако не се заемем сами.
ТЕЦ-ът замърсява града, няма пари за очистващи съоръжения, работи само един котел, обаче перничани искат топла вода и парно, но ако заработи още един котел, въздухът ще е мръсен, ще има глоби, които няма кой да плати, защото фирмата фалирала, а РИОСВ ще я съди в Европа, защото не плаща санкциите, но дори да я осъди, пари пак няма да има, защото топлофикацията е банкрутирала, а и да има пари те трябва да отидат за ремонт на съоръженията, а на всичкото отгоре иде зима и трябва да се избира между това перничани да стоят на мръсно или на студено, докато ЕК ни глобява с десетки хиляди евро на ден. Бърз полезен ход няма. Порочен кръг. Параграф 22. Абсурд. Лудост. Защо?

в. СТАНДАРТ

Спряха дело срещу НЕК заради хонорар

СОФИЯ. Разследването срещу Националната електрическа компания бе прекратено заради 15 бона хонорар. Сумата била необходима, за да се плати на специалистите, които могат да направят експертизата по заведеното дело. То бе образувано след разследване на прокуратурата, което установи, че компанията е сключила съмнителна сделка за износ на ток на стойност 316 млн. евро, съобщи mediapool.bg. Става въпрос за договор, сключен с швейцарската фирма EFT, която между 2004-2007 г. е продала на външния пазар 8,8 млрд. киловатчаса електроенергия вместо НЕК. Разследването, което започва през 2007 г., установява и че токът е бил продаден на швейцарците на по-ниски цени от действащите тогава на вътрешния пазар. В същото време EFT го е продала на съседни на България страни на по-високи цени и печалбата е останала за нея. От това държавната компания е била ощетена с милиони. От НЕК обяснили пред прокуратурата, че енергията е била продадена на по-ниски цени на швейцарците, тъй като ставало дума за излишни количества, останали след прекратяването на договора ни за износ за Турция. Установено е още, че контрактът с EFT е бил сключен без обявяване на конкурс. Също така компанията била регистрирана едва два месеца преди сделката, а според прокуратурата зад нея стоят българи. По време на сключването на договора НЕК се управлява от Любомир Велков и Васил Анастасов. Ако далаверата се докаже, под отговорност могат да бъдат подведени бившите енергийни министри Милко Ковачев, Мирослав Севлиевски и Румен Овчаров.

в. ТРУД

Фидосовата кантора хлопна кепенци

Кантората на шефката на парламентарната правна комисия Искра Фидосова от вчера вече не работи, установи проверка на "Труд" .
Надпис на вратата на модерната нова сграда в центъра на Монтана, на метри от Съдебната палата, предупреждава, че там няма да се извършват нотариални удостоверявания. Същото предупреждение виси и на третия етаж, където е офисът на Фидосова. "Идете при съседните нотариуси, този тук вече не работи!", напътстваха гражданите адвокати, притичващи между канторите си и съда. Пред сградата объркано се въртяха няколко жени, пристигнали от съседни села да се видят не с нотариуската, а с депутатката, та "да поговорят за проблемите си и някои селски въпроси".Активист на ГЕРБ обаче им обясняваше, че макар да е насрочила среща с избиратели, на г-жа Фидосова спешно се наложило да замине за София за среща с премиера Борисов.
Кантората на депутатката затвори дни след като бе намесена в скандал за имотни измами. Именно там от пом.-нотариуса Диана Ценкова бе заверено фалшиво пълномощно от името на Васил Златев (баща на бизнесмена Валентин Златев), с което седмина измамници пробвали да продадат двуетажна сграда в центъра на София. "Злоупотребявате и използвате некоректна терминология!", накара се Фидосова в интервю на "Труд".
Въпреки че от 14 юли като депутат Фидосова не може да изпълнява друга дейност, кантората й продължаваше да работи, защото още не била заличена от регистрите. Дотогава нямало пречка помощник-нотариуската Диана Ценкова да действа, бе обяснил пред "Труд" шефът на нотариусите Димитър Танев. Самата Фидосова изпълнила всички ангажименти по закон, като е подала молбата за заличаване. Но няма и никакви пречки кантората да затвори преди излизането на решение, категорични са юристи.
Само Съветът на нотариусите извършва заличаването. Той трябваше да се събере на 29 август за първи път след ваканцията. Но миналата събота сбирката се е провалила - съветът не събрал задължителния кворум от 8 човека, за да заседава. Някои от нотариусите били в чужбина. Едва късно вчера решението е минало на "подпис", обясниха от съвета пред "Труд". То ще бъде официално обявено днес и ще е с дата 1 септември.
Любомир ЙОРДАНОВ, Елена ЕНЧЕВА

в. 24 ЧАСА

Дело за 316 млн. евро буксува
Публикувана: Понеделник, 31-ви Август 2009

Дело за договор на НЕК с посредническа фирма за износ на електроенергия за 316 млн. евро е блокирано заради липса на 15 хил. лв. за експертиза, съобщи вчера "Медиапул". Контрактът е сключен от държавната компания с регистрираната в Швейцария фирма EFT AG и се е изпълнявал от 2004 до 2007 година. "Проблемът е част от общия проблем за липсата на пари за експертизи, но мисля, че въпросът ще бъде решен", обясни вчера пред "24 часа" прокурор Пламен Панайотов. Делото е образувано по сигнал през май 2009 г., но засега по него обвиняеми няма. Ако експертизата потвърди, че има щети, под отговорност ще бъдат подведени всички съпричастни към сделката и чиновниците, които не са упражнили контрол. Прокурор Панайотов обаче отказа да конкретизира длъжностни лица или имена, преди да са събрани всички доказателства за сделката. Разследването е възложено на Главна дирекция "Дознание". Делото е за договор от 2004 г., който е удължаван с анекси до 2007 г. През този период шефове на НЕК са Васил Анастасов и Любомир Велков.
EFT AG получава право да продава ток вместо Националната електрическа компания на съседни държави. Експертизата трябва да установи на какви цени е купувана електроенергия от фирмата, дали те са по-ниски от тези на вътрешния пазар, има ли щети и какви са. Пред "Медиапул" от държавното обвинение обясняват, че наредбата за съдебните разходи установява цена от 10 лева на час за труда на експерт. Екипът от експерти, които единствено могат да изготвят експертизата по това дело, е посочил твърда цена от 15 000 лева. Така освен заради липсата на пари, разследването е блокирано и от невъзможност разходите да бъдат осчетоводени.Проблемът можел да бъде решен само с отпускането на целеви средства от Висшия съдебен съвет. Бившият шеф на НЕК Васил Анастасов, който сега е пенсионер, вчера коментира , че всички договори за продажба на ток са сключвани с разрешението на министерството на енергетиката. Който се вълнува, че цената за износ е по-ниска от тази на вътрешния пазар, би трябвало да знае, че продаваме тока на граница по 400-киловолтов далекопровод, без загубите по мрежите, които потребителите в България плащат, реагира Анастасов. Той направи сравнението на сделките с ток с продажбата на домати на дребно и на едро.
Анастасов не си спомнял подробности от тези договори, но според него EFT е най-мощната фирма. "Те са окупирали целия Балкански регион. И когато от НЕК са купували други фирми, те в крайна сметка продаваха на еEFT", твърди бившият шеф на държавната компания. Според Анастасов било добре, че НЕК е имала дългосрочен договор за продажба на еленергия. Така през цялата година се осигурявала работа за мините. НЕК обаче избира EFT AG без търг или конкурс, твърди "Медиапул". Вместо това от държавната компания решават да разпратят факсове до няколко произволно избрани западни фирми. С тях те биват уведомени, че се търси "утвърдена" компания, която да реализира на пазара определени количества електричество.
След като дружествата изпращат своите оферти, НЕК избира "утвърдената" фирма EFT AG, която била регистрирана в Швейцария само 2 месеца преди обявата. От момента на сключването на договора, който чрез множество анекси е удължаван до 2007 година, посредническата фирма реализира на чуждия пазар общо 8,8 млрд. киловатчаса ток. Пред прокуратурата от НЕК обясняват, че контрактът е сключен на цени по-ниски от вътрешните, защото тези количества са станали излишни след прекратяването на договора за износ на ток за Турция. Ако EFT AG не са реализирали този ток, той е щял да бъде загубен.
В процеса на проверките от прокуратурата са установили, че фирмата е реализира износ на електроенергия и за Гърция. НЕК обаче има общо дружество с гръцката държавна енергийна компания ДЕПА и може да реализира значително по-високи печалби, ако продава през него. Прокуратурата не изключва възможността след изготвянето на експертизата да подведе под отговорност за неупражнен контрол и тогавашното ръководство на Министерството на икономиката и енергетиката, както и ДКЕВР. За трите години на действие на договора енергийни министри са били Милко Ковачев (НДСВ), Мирослав Севлиевски ("Новото време", но в правителството на НДСВ и ДПС) и Румен Овчаров (БСП). Сигналът за съмнителния договор е подаден до прокуратурата от зам.-председателя на "Екогласност" Петър Троянски през 2007 г. След двегодишна проверка досъдебното производство за длъжностни престъпления в НЕК е образувано през май 2009 г. Оттогава се търсят и парите за експертизата.
Коя е EFT?
Тя е на българския пазар от 2002 г. През 2004 г., когато Турция прекъсна доставките на ток от България, останали големи излишъци еленергия. Купила ги е швейцарската компания, помогнала на държавата и тогава влязла на пазара ни, спомня си шефът на "Риск инженеринг" Богомил Манчев. През 2005 г. Манчев и EFT правят съвместна компания "ЕФТ България". По-късно се разделят.
Собственици на EFT са сърби, а фирмата е регистрирана в Швейцария, но има дъщерни дружества в Унгария, Дания, Турция, Гърция. Купува ток предимно от Румъния, в момента по-малко от България, от Сърбия и Босна и Херцеговина. (24часа)

в. КЛАСА

Димитър Танев, председател на Нотариалната камара: Заради кризата бизнесът на фалшификаторите ще се разраства
Единственият начин да защитим клиентите си е като получим достъп до регистрите на МВР и Националната база данни на населението
31.08.2009 15:08:33

Годишно нотариусите в България правят над 5 млн. удостоверявания, а при този висок брой никой не е застрахован от грешки. За да сведем проблема до минимум, непрекъснато правим задълбочени семинари и обучения. При нас всеки трябва да бъде на ниво в професията си и това трябва да бъде ясно, защото всеки нотариус отговаря с цялото си имущество. Но от фалшиви документи няма как да се предпазим на 100%.
Това, което Нотариалната камара прави, е да следва декларацията на Националната конференция за противодействие на измамите с недвижими имоти от месец ноември миналата година. Следи се специално и за фалшивите документи. Ние основно проверяваме удостоверенията за наследници, скици и всички документи, които се издават от други органи. Създадохме и работна група, в която е предвидено да се изработи механизъм, с който да се формализира издаването на тези документи, за да се знае във всеки един момент кое е длъжностното лице, което го е издало, къде се намира и защо се издава подобен документ.
В момента водим преговори и с други ведомства за промяна в някои закони, за да получим достъп до Националната база данни на населението и да можем да правим справка по интернет за гражданското състояние на дадено лице, както и да имаме връзка с регистрите на МВР, защото често измамите се правят с фалшиви лични карти.
Всъщност единственото, което трябва да се направи, е да се измени Законът за МВР и на базата на това да се направи една инструкция, с която служителите на реда да се задължат да ни предоставят тази информация, както на частните съдебни изпълнители.
По отношение на печатите на нотариусите – да, действителността е такава, че често се случва недобросъвестни хора да ги подправят. Още повече че около икономическата криза се засилват и амбициите на занимаващите се с престъпна дейност да печелят пари. Точно такъв тип са фалшификаторите, за които сега е златно време. Те подправят подписи, печати, щемпели... За да се защитим, ние изграждаме нова информационна система, която по силата на закона трябва да заработи от октомври. Тя вече е почти готова, защото година и половина колегите вкарват информация в нея и сме изградили една добра база данни, но когато заработи вече реално, след около два месеца, тогава нотариусите ще могат да се предпазват от фалшиви пълномощни и завещания. Чрез тази система лесно ще могат да се проверяват всички договори за собственост на автомобили, продажба на недвижимо имущество, пълномощни пред банките.
Естествено, всички промени, които засягат защитата на правото на собственост, са комплексни. Но най-сериозно внимание трябва да се обърне на промените в Закона за кадастъра и имотния регистър, тъй като досега няма легални дефиниции и правила за водене на имотни партиди на местата, където няма кадастър. Там ще са големите усилия за промени. Просто когато говорим за защита на правото на собственост, тя не може да бъде в едно или две направления, а да се направи комплексно, с много нови нормативни актове.
Ние имаме дисциплинарна комисия, която за една година е наложила около 150 наказания – това е по-малко, отколкото при другите юридически професии, където санкционираните са много повече. Но когато говорим за грешка на един нотариус, нещата са много по-сложни. Да, той ще си понесе санкцията от нас, но тя е само административна. В зависимост от случая, съдът има пълното право да го лиши от възможността да практикува. Тук е мястото да отбележа, че вече имаме трима осъдени колеги. Но когато говорим за грешка на един нотариус или вина, при всички случаи става дума за един документ, издаден от него и който трябва да бъде обявен за нищожен – това не може да го направи дисциплинарната комисия. В случай като този, единственият компетентен орган е съдът.
Само магистратите са тези, които могат да се произнесат, ако при нас пристигнат два документа за собственост, но с различни подписи. Установяването на истинността на автографите не е от нашите компетенции, тук трябва задължително да се намеси съдът, който ще прецени как да установи истината и с какви експертизи може да стане това.

в. МОНИТОР

Ведомството разписва нова процедура за акредитиране на фирмите посредници
Спецзвено подхваща агенциите за осиновяване
31 Август, 2009
Наталия Финашкова

Специално звено, което да контролира и проверява агенциите за международно осиновяване, създава правосъдното министерство. Това съобщи за "Монитор" зам.-министърът Даниела Машева. Идеята за новия контролен орган е включена в проект за усъвършенстване работата на фирмите посреднички. Целта е да се наложи по-голям контрол върху дейността им и да се избегнат злоупотребите при международното осиновяване.

Машева обясни, че ще бъде направена промяна в две наредби и един правилник. Сред нововъведенията е и създаването на отделен регистър за жалби срещу фирмите - посредници за осиновяване, където своите сигнали ще могат да подават физически лица и организации. Целта на регистъра е всяка жалба да достига до контролните органи, без да има възможност да бъде укрита.

От своя страна спецзвеното ще проверява всеки сигнал за нарушения във фирмите посредници. Освен това ще се правят както регулярни, така и изненадващи проверки в агенциите за осиновяване. Контролните органи ще проверяват изрядна ли е документацията на посредниците, както и дали се правят опити за изнудване на кандидат-осиновителите. По този начин ще се спре практиката агенциите да искат крупни суми от семействата, за да им намерят дете.

"Идеята ни е да направим процедурата по международно осиновяване по-ефективна и прозрачна", обясни Машева. Промените трябва да влязат в сила до 1 октомври, когато започва да действа и новият ГПК. Преди няколко месеца, както "Телеграф" писа, бяха уличени двама адвокати, които, използвайки името на агенцията "Слънчев свят", набираха чуждестранни кандидат-осиновители и срещу 40 хил. евро им предлагаше да осиновят българчета чрез припознаване. Малко по-късно съдът пусна виновниците под гаранция. Разследването продължава.

в.  АТАКА

Прокуратурата разпитва Масларова за далавери

До дни прокуратурата ще разпита Емилия Масларова за скандални сделки и служебни нарушения. Проверките срещу нея са няколко, но най-напреднало е разследването на скъпия ремонт на сградата на социалните грижи в Стара Загора, който министърката възложи на фирмата на съпруга си. Той беше редовен изпълнител на поръчки на социалното ведомство в региона, откъдето Масларова беше избрана в 40-ото НС. Има голяма вероятност още тази седмица срещу нея да бъде повдигнато обвинение, твърдят прокурори и тя да се окаже първият осъден министър. В бившето МТСП потънаха милиони на българските и европейски данъкоплатци, без да заработят редица програми за безработните, социално слабите и инвалидите.
Поне още петима министри от кабинета "Станишев" ще бъдат привикани за разпит. Става дума за бившия строителен Асен Гагаузов, земеделския Валери Цветанов, на икономиката Петър Димитров и предишните двама на военното ведомство Цонев и Свинаров. Папките с изобличаващи документи срещу членове на кабинета "Станишев" са предадени на обвинител №1 Борис Велчев от новите министри и вече са разпределени на прокурорите. Разбира се, няма и не може да има график за това кой бивш властник кога ще бъде повикан за обяснения, всичко зависи от наблюдаващите обвинители и образуваните дела. Прокурори обаче твърдят, че ще има и много изненади. Става въпрос за висши държавни чиновници, чиито имена досега не бяха спрягани в общественото пространство във връзка с някакви нарушения. Има доста случаи, когато министрите са карали подчинените си да подписват скандални договори и решения. Сега обаче всеки ще си носи отговорността по закон, обясняват за столичен вестник магистрати. Най-скандалните примери в това отношение били от икономическото и строителното ведомство.

в. ТРУД

Прокурор проверява Миков шеф за конфликт на интереси
автор: Ивайло Крачунов

Софийската градска прокуратура проверява бившия вътрешен министър Михаил Миков за конфликт на интереси. Това съобщи вчера пред "Труд" обвинителят Пламен Панайотов, който наблюдава разследването. Преди десетина дни Миков бе даден на прокуратурата от бизнесмена Росен Маринов, който бе уличен в предлагане на 100 хил. лв. подкуп на тогавашния директор на Изпълнителната агенция по "Рибарство и аквакултури" Марин Димитров.
"Миков е бил член на управителния съвет на фирма "Булавто", която е наш конкурент в доставката на пожарни автомобили. През 2008 г. въпросната компания загуби един търг, който ние спечелихме, след което Михов директно прекрати поръчката, а след това ме арестуваха", заяви Маринов. "Ще проверим много внимателно всички обстоятелства около провеждането на търга за доставката на пожарните. Много е вероятно да призовем Миков на разпит", подчерта г-н Панайотов.

в. СТРУМА

След серия скандали и проверки на антимафиотите в Благоевград
Предадоха ексболничния директор П. Гайдарски на прокуратурата за незаконните ремонти за 1 059 240 лв. и безстопанственост
Днес, 31 август 2009 
 
Бившият директор на МБАЛ - Благоевград д-р Петър Гайдарски да бъде предаден на съда за незаконосъобразните строително-ремонтни дейности за 1 059 240 лева и разхищение на финансови средства, това е заключението на проверката на Икономическа полиция и антимафиотите в Благоевград по работата на ексболничния шеф. В двете структури на ОДП - Благоевград вървяха паралелни проверки за проведените през 2007 година мащабни ремотни дейности на болничните отделения, за които в. "Струма" информира многократно. С мнение срещу д-р Гайдарски да бъде образувано досъдебно производство днес преписката ще бъде внесена в прокуратурата.
Както писахме, разследването започна след сериозен скандал по повод провеждането на конкурс за фирма, която да извърши цялостния ремонт. От конкурса, проведен под чадъра на д-р Гайдарски, отпаднаха утвърдени строителни фирми. Конкурсът бе спечелен от фирма "Транспортно строителство и възстановяване" с оферирана цена 1 054 000 лева…

в. 24 ЧАСА

Свидетел: Галеви искат да ми съсипят бизнеса
Публикувана: Понеделник, 31-ви Август 2009, автор: Елица Иванова

Собственикът на таксиметрова фирма Пламен Миланов твърди, че Братя Галеви се опитват да съсипят бизнеса му. Бизнесменът е основен свидетел срещу Пламен Галев и Ангел Христов в предстоящото дело за рекет. Проверка по 3 жалби разпореди директорът на ОДМВР - Кюстендил, Георги Джоглев по повод конфликт между таксиметрови фирми в Дупница. Те са от управителя на "Елит такси" Пламен Миланов, колегата му от фирма "Сити такси" Росен Димитров и група еднолични търговци, упражняващи таксиметрова дейност в Дупница. Жалбите са постъпили за периода от сряда до петък и са част от спор около собствеността на таксиметрова стоянка, каза за "24 часа" Джоглев.
Чред нелоялна конкуренция и създаване на друга таксиметрова фирма, близка до Галеви, те се опитват да съсипят бизнеса ми, каза от чужбина по телефона Пламен Миланов. Мъжът обвини Галеви преди време, че бил рекетиран от тях и заставен да прехвърли част от собствеността на фирмата си на приближения до двамата известни дупничани Владимир Ангелов- Стъклето. Сега Миланов твърди, че е наел спорната таксиметрова пиаца от черковното настоятелство, което е собственик на терена. В съседство до нея обаче се появила другата фирма на конкурентите му на терен, отдаден от общината без търг и конкурс. "Това е в стила им. Искат да ме съсипят, като смачкат фирмата и бизнеса ми", коментира Миланов. Досега срещу него обаче нямало преки заплахи заради това, че се е жалил от Галеви за рекет.

БНТ

Нови разкрития за имотните измами
Има бум на фалшифициране на личните карти с цел имотни измами. За това предупреди председателят на Нотариалната камара Димитър Танев. В студиото на сутрешния блок на БНТ –  "Денят започва", той заяви, че едно от решенията за противодействие на това престъпление, е да се създаде контролиран достъп до масивите на МВР. За да могат нотариусите да виждат дали снимката върху личните карти на гражданите съответват на оригиналните документи. Танев каза още, че не трябва да се дават нотариалните актове на имотите на фирмите за електро- и водоснабдяване.
 
Достъпът до Имотния регистър да бъде публичен, но да се извършва само чрез определени лица. За това се обяви нотариус Димитър Танев.
Димитър Танев – председател на нотариалната камара: "Защото типичният механизъм, по който престъпниците, извършват своите схеми, това е – влизат в имотния регистър, виждат цялата конструкция на собствеността и оттук-нататък почват да изграждат фалшиви документи." Оказва се, че всички са уязвими, защото личните карти се размножават многократно – било от мобилни оператори, било от енергийните монополисти. По повод случаите, в които от потребителите на ток и вода се искат нотариалните актове на имотите, нотариус Танев подчерта, че актовете за собственост могат да се искат само във връзка със съдебно производство.

Димитър Танев – председател на нотариалната камара: "В конкретните случаи гражданинът може да представи удостоверение от Агенция по вписванията и от нотариус, че притежава документ за собственост, а не самия Акт за собственост." 
Съветът е да не предоставяме нотариалните актове. В сутрешния блок на БНТ от прокуратурата заявха, че няма данни за политически чадър над групата измамници, заловени миналата седмица. Роман Василев – зам.-градски прокурор на София: "За да има политически чадър значи, че определена политическа сила трябва да толерира организаторите на тази група." В настоящия момент разследващите не са установили подобно толериране, увери Роман Василев.

в.  АТАКА

Какво ще правим с перверзията "Синод на Инокентий"?

Европейският съд за правата на човека променя религиозната идентичност
Огнян Стоичков, юрист
Решението на Европейския съд за правата на човека (ЕСПЧ) по делото "Инокентий и др. срещу България" се придържа  към последователната практика на съда до момента по подобни казуси, като "Хасан и Чауш срещу България" и "Висш духовен съвет на мюсюлманските общности срещу България" на твърдяно нарушение на религиозни права, но без да се отчита безспорната специфика и уникалност на настоящия случай.
Българската патриаршия (Българската православна църква) е възстановена и призната със султанския ферман от 1870 г. преди признаване и възстановяване на Българската държава. Тя съществува няколко хилядолетия в исторически, религиозен и юридически смисъл и не възниква нито през 1949 г. с приемане на отменения Закон за изповеданията, нито през 2002 г. с приемане на действащия и оспорен от ЕСПЧ Закон за вероизповеданията (ЗВ).
Патриарх Максим не е Хасан и Чауш, нито Надим Генджев.
Той е начело на БПЦ от 1971 г. и е пожизнен Патриарх, определен от канона и от Устава на БПЦ. Тези "източници на правото" са извън юрисдикцията на ЕСПЧ. Както е посочено по други жалби пред Конституционния съд по к.д. №3 от 2003 г., оспорване статута на БПЦ и на нейния патриарх със съдебно решение "би било акт по своята културна и историческа значимост за България равен, но с обратен знак, на султанския ферман от 1870 г." ЕСПЧ постановява именно такъв акт срещу религиозната идентичност на България, който може да има опасни последици е само за България, но и за целия източноправославен свят.
Ако въпросното решение на този съд влезе в сила, какво ще бъде правното действие на вече постановени съдебни актове по дела в България по имуществени въпроси с участие на БПЦ или нейни юридически лица, за които е приложен Законът за вероизповеданията и Уставът на БПЦ? Изкуственият религиозен конфликт, до който води решението на ЕСПЧ, няма ли да доведе и до вещно-правен, имотен хаос в България с църковните имоти или по други въпроси, по които църквата е страна? И дали това не е всъщност действителната цел на жалбоподателите?
Католическият свят дали познава подобни съдебни прецеденти и дали например папата се подкрепя единодушно от всички вярващи?
Може ли светски съд да се произнася по проведени църковни събори и резултати от тях? На Всеправославния събор от 1998 г. са излъчени делегати, проведени са законови и канонични избори, има избрани, има и малцинство недоволни, на които не е гласувано достатъчно доверие. Самото участие на разколниците в събора сочи, че същите приемат Българската патриаршия, те също са част от нея, но не приемат резултатите от изборите. Неизбраните имат право да участват на следващия събор и ако са по-достойни, да бъдат избрани. Но тяхната претенция е за неупражнена "църковна власт", а не за нарушаване на религиозните им права. Тяхното желание е да "дублират" БПЦ и
българския патриарх, като ги заместят, а не да регистрират нова
религиозна общност
Нима недоволните страни по дела в Страсбург следва да си конституират друг съд по правата на човека, няколко пресечки встрани в същия град, като не признаят постановените решения от този съд?
При юридическия анализ на решението следва да се акцентира върху следното:
1. Липса на активна процесуална легитимация за жалбоподател по Жалба № 412/2003г - понятието "Алтернативен синод" е плод на площадна риторика от 90-те години, то е лишено от юридически смисъл и е канонично абсурдно понятие. Такъв е и субектът "митрополит Инокентий" - регистрацията му в  местно подразделение в Софийска митрополия от кмета Стефан Софиянски през 2000 г., без да има регистрация на централно ръководство, което да е избрало и оправомощило този "митрополит", е същият юридически (и каноничен) абсурд. ЕСПЧ в тази му част е постановил недопустимо решение.
2. Съдът приема Закона за вероизповеданията за несъответсващ на  изискванията за добър закон, т.е. имплицитно се препоръчва неговата промяна или отмяна. С този закон се прилагат разпоредби на Конституцията на РБългария. ЕСПЧ няма правата да отменя, или да препоръчва отмяна на законови, още по-малко на конституционни текстове. Съдът приема, че:
- Държавата се е намесила в църковните дела с приемане на Закона за вероизповеданията от 2002 г., като е определила лидерството в БПЦ, без предварително да има единно решение на религиозната общност в България по този въпрос. При този неверен извод съдът игнорира решението на Всеправославния събор от 1998 г. и неподчинението на разколническата група. Напротив, съдът приема, че след като е имало несъгласни с това решение, то религиозната общност не била единна по въпроса с лидерството.Това заключение не е правно аргументирано. Достатъчно е да приложим по аналогия подобна ситуация при политическите избори - нима всички единодушно избират управляващите? И тези които не са гласували за тях нима имат право насила да променят изборния резултат или дори да завземат насила властта.
Ако едни лица насила искат да променят държавното устройство, ще бъдат
съдени най-сурово за опит за държавен преврат
 и измяна, ако други лица се опитат по същия начин да променят църковното устройство и не успеят, съдът в Страсбург ще ги признае като пострадали с нарушени религиозни права.
Плурализмът и демократичността, на които силно акцентира съдът в решението си, сами по себе си изключват пълното единодушие и действие "по команда". Така и в решението на Всеправославния събор - другомислещите са зачетени, като им е дадена възможност да се върнат в лоното на църквата. Но те са отхвърлили тази възможност.
- Съдът приема, че има нарушение на чл.9 от Конвенцията, във връзка с чл.11 от нея, свързан със свободата на сдружаванията, т.е. държавата не е осигурила равна възможност на "Алернативния синод" да се регистрира и да излъчи свой лидер. Това също е погрешно - всеки е свободен да регистрира по свой избор сдружението си, стига то да не съвпада с вече съществуващо такова. БПЦ не може да се "дублира" и втори каноничен патриарх не може да има. Съдът правилно посочва ,че "определено не е задача на съда да определя каноничната легитимност на църковните лидери", но с другите си изводи сам изпада в противоречие.
- Съдът прави заключение, че ЗВ не отговаря на стандартите на Конвенцията за качество на закон. Но тези принципи за ненамеса на Държавата в църковните дела следват от Конституцията - чл.13, ал.2. Нещо повече, съгласно чл.37, ал.2 от конституцията - свободата на вероизповеданията, не може да бъде насочена срещу правата и свободите на други граждани. И тук вече, при нарушение на тази последна разпоредба държавата има право да се намеси в религиозния живот - когато правата на едни се упражняват в нарушение на правата на други. Така, както е станало и съдът го приема, че жалбоподателите са стигали до използване на сила и други незаконни действия, за да упражнят владение на някои храмове и църковни имоти. Но по този начин съдът допуска грубо нарушение на постулати още от римското право - никой не може да черпи права от своето неправомерно поведение. Не може да си насилник и пострадал от едно и също действие.
Вторият случай, в който държавата може да се намеси в религиозния живот съгласно чл.13, ал.4 от конституцията, е когато религиозните общности и институции се използват за политически цели. ЕСПЧ констатира това обстоятелство, като изтъква, че жалбоподателите са силно подкрепяни от правителството на СДС, което идва на власт през 1992 г. и тогава те са завзели със сила сградите (т.102 от решението). В този смисъл църквата е отделена от държавата, но държавата не иска да се отдели от дървата и се опитва да я използва за политически и партийни цели.
3. В политически аспект съдът цитира решение по к.д.№ 3 от 2003 г., като посочва, че половината от конституционните съдии са били на мнение за противоконституционост на отделни разпоредби на Закона за вероизповеданията. Но съдът не е взел предвид, че мнозинството от тези съдии са политически избрани лица: Васил Гоцев - бивш министър на правосъдието в правителството на СДС; Неделчо Беронов - партиен избор, по-късно кандидат за президент на СДС и др. Мотивите на останалите конституционни съдии, които отхвърлят жалбите срещу ЗВ, са достатъчно аргументирани и обстойни. ЕСПЧ следва да посочи коя част от тези мотиви приема и коя отхвърля, тъй като те са акт на най-висшата юрисдикция в държавата. Следва да се има предвид, че "Алтернативният синод" тогава не е подал жалба пред КС.
4. Не са отчетени историческите традиции по въпроса - църквата в България
е единна и неделима общност
за която милее всеки християнин. ЕСПЧ изследва само период отпреди 15-17 години и постановява решение към момента да се търси споразумение на отдавна затихнал и решен, не от държавата, а от всички вярващи спор. Тепърва възбуждане на такива конфликти от съда е недопустимо, в България е налице пъстра палитра от вероизповедания и религиозни убеждения, упражнявани досега в толерантен дух. Да възпламеняваме угаснали верски огньове на Балканите е опасно начинание.

БНТ

31.08.2009 / 19:55
Кога имат право да ни искат нотариален акт?

Пътят до имотна измама, оказва се, никак не е сложен. Копия на нотариални актове, с които без проблем може да се злоупотреби, хората дават, без да се замислят, на различни места. Клиенти на ЧЕЗ и "Софийска вода" са принуждавани да оставят такива копия, когато се обръщат за определени услуги към компаниите. Това твърдят от Комисията за защита на личните данни, където са получени оплаквания от хора за тези изисквания на монополистите. Красимир Димитров е преподавател по нотариално право в Софийския университет и член на Комисията за защита на личните данни и затова наблюдава внимателно имотните измами. Казва, че от потребители на ток и вода все още се искат копия на нотариалните актове, въпреки протеста на комисията срещу това през 2003-та година.
Красимир Димитров - Комисия за защита на личните данни: "Няма никаква връзка едно топлофикационно дружество, едно дружество, предоставящо електрическа енергия, друг, предоставящ вода, към правото на собственост... това не е свързано. Ти ако искаш да индивидуализираш едно лице като твой клиент, че е собственик, то може да се легитимира с този акт, но не и да правиш копия, да съхраняваш такива паралелни регистри." И редица агенции за недвижими имоти събират копия на нотариални актове, без да имат право за това. Красимир Димитров: "В това няма нищо лошо, но когато не се стигне до такава сделка или преустановят отношенията си с тази агенция, редно е документите и всички други актове, ксеркопия на лични карти включително, да бъдат върнати на гражданите, да не се съхраняват в агенцията, защото няма основание."
Съветът на комисията за защита на личните данни е, ако ви поискат нотариален акт, да проверите дали изобщо е необходимо да го давате. По-добре е само да го покажете, но не и да оставяте оригинала или негово копие. Красимир Димитров: "Трябва да се създаде обществена нетърпимост срещу тези неща. Аз затова призовавам от една друга гледна точка, защото големият проблем е, че често става дума за монополисти. И ти, ако не му предоставиш нещо, той може да не ти предостави услугата, а ти да не можеш да си избираш нещо различно." И не забравяйте, че имотната измама може да се случи не само ако не пазите добре нотариалния си акт, но и ако личните ви данни попаднат в ръцете на измамниците. Така че изключително много внимавайте защо и на кого ги давате.

в. ПОЛИТИКА

Хелмут Палдер, съветник в правосъдното министерство на Бавария: Подхванахте здраво корупцията

Имам съвсем сигурното впечатление, че предпоставките за създаване на ефективно правосъдие и борба срещу престъпността никога не са били по-добри от сега. Правителствената декларация на премиера Борисов постави на преден план въпросите за борбата срещу престъпността, вътрешната сигурност и повишаване на ефективността на съдебната сфера, при това с необикновена яснота и категоричност, с което - бих казал - за пръв път се създава политико-психологическа атмосфера, която ще придвижи работата напред. Впечатлен съм от новото ръководство на Министерството на правосъдието и от първите стъпки на премиера Бойко Борисов. Опитът ми показва, че слабостта на съдебната система в България има пряка връзка с политическата воля за реформи. Тъкмо това подхранва сегашния ми оптимизъм. Правителствените декларации и практика са две съвсем различни неща, но според мен в момента в България е създаден истински натиск за постигане на успех в сферата на правосъдието и вътрешните работи.

 
Прегледът на печата е предоставен от АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД СОФИЯ-град

Ако има фактологически, стилови или граматически грешки, те са допуснати от съответните издания.

 

 

 

 


Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
Няма коментари към новината.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно