САЩ и Великобритания:
Две нации, разделени от здравните услуги


Американците никога не ги е било грижа за британската Национална здравна система (НЗС). Казват, че трябва само да погледнат зъбите им, за да разберат, че нещо, което предоставя такава услуга, заслужава незабавна и милостива евтаназия. Онези американци, които живеят във Великобритания, се шегуват, че дори и да се разболеят, първото нещо, което ще направят, е да се качат на самолет за дома.

Сега, когато президентът Барак Обама се стреми да реформира здравеопазването в САЩ, НЗС получи страшен удар. Ужасни истории – някои верни, други не – се разпространяват, за да възбудят враждебност към "социалистическата медицина". Американско бизнес списание например твърди, че проф. Стивън Хокинг нямало да получи лечение от НЗС заради своята инвалидност. Разбира се, че това не е вярно.

Други говорят мрачно за "смъртните състави", които ще решават кой да живее и кой да умре.

Толкова беше силна истерията и дискредитирането на британската здравна система, че когато Даниел Ханан, британски евродепутат, я разкритикува в американско дясно ориентирано токшоу, лидерите на двете основни политически сили на Острова – Дейвид Камерън и Гордън Браун, се почувстваха задължени да потвърдят неумиращата си вяра в НЗС.

Има доста невежество и от двете страни на океана. Повечето британци не осъзнават, че

правителството на САЩ вече плаща половината от всички разходи за здравеопазване.

А американците все още не знаят, че това, което президентът предлага като реформа в здравеопазването, не е окончателно решено. Твърдението, че Барак Обама и екипът му се опитват да реформират американското здравно обслужване по британски модел, е дълбоко погрешно.

Политическите дебати в САЩ се отнасят за покриването (т.е. осигуряването) от държавата на здравно застраховане, а не за предоставянето на същинско лечение. Затова емоционалните сравнения с НЗС са неуместни.

Проблемът на Обама е двустранен. Първо, един от всеки шест американци няма здравна застраховка. Второ, разходите за здравеопазване са застрашително високи – 16% от БВП, сравнени с 8,4% във Великобритания и 11% във Франция.

Когато към милионите граждани без застраховка и огромните разходи от федералния бюджет се прибавят рязко повишаващият се брой на възрастните и болните,

бъдещето бреме върху здравната система на САЩ изглежда ужасяващо.

Един авторитетен доклад твърди, че именно проблемите с финансирането на здравеопазването могат да доведат страната до банкрут през следващите 50 години.

Американците са недоверчиви и към цифрите на президента. Идеята да се разшири застрахователното покритие, като се намалят разходите, е противоречива. Те се страхуват от ново увеличение на данъците и загубване като цяло на отличното им здравеопазване. Казано направо, те не искат да дадат нито цент повече на Чичо Сам (правителството във Вашингтон).

Докато дебатът там може да изглежда неприятен и суров,

няма причина британците да се чувстват доволни.

НЗС може да е по-евтина, но не е по-добра. Показателите за равнището на смъртност и времето, през което се чака за получаване на здравна услуга, са по-добри в Америка. Американците преди всичко имат свободата да избират лечение и лекари. За разлика от британците, те чувстват, че могат да контролират своето здравно обслужване и инстинктивно не харесват НЗС, която е създадена в ера на национализация, разпределение на дажби и на идеята, че лекарите и британското правителство знаят най-добре.

Въпреки че американците харчат два пъти повече средства, тяхното здравеопазване не е два пъти по-добро. НЗС може да е бюрократична и неефикасна, но е изненадващо да разберем, че тя е относително рентабилна. Нещо повече, едно скорошно изследване показва, че САЩ са на последно място сред 19 индустриализирани нации в предоставянето на здравни услуги на лица под 75-годишна възраст, поддаващи се на лечение. Тези резултати се отдават на неадекватните грижи за онези 47 милиона американци без здравна застраховка.

Много от европейските континентални страни имат по-добри постижения в лекуването на болните. Те са избегнали монополистичната държавна система за сметка на разнообразието и избора на пациента. Великобритания и Америка трябва да се поучат от тях.

 

 

 


   
Нападките в американските медии срещу качеството на британското здравеопазване предизвикаха недоволството на премиера Гордън Браун.
           
Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
2
***************
|
нерегистриран
30 ноември 2012, 10:56
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
1
**************
|
нерегистриран
28 ноември 2012, 14:58
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно