Епохалната първа стъпка


Тя може единствено да се сравни с момента, когато животът е излязъл от океана, за да стъпи на сушата.

Преди 40 години, на 21 юли 1969 г., в 12 часа и 54 минути наподобяващият паяк лунен модул, кръстен "Ийгъл" ("Орел"), от американската програма "Аполо-11", излетя от повърхността на Луната по обратния път към планетата Земя. Апаратът бе кацнал на Луната предишния ден, неделя, 20 юли, в 3 часа и 17 минути следобед на предварително определено място върху т.нар. Море на спокойствието. След 6 часа и половина подготовка в модула двамата астронавти Нийл Армстронг и Едуин Олдрин отвориха люка, пуснаха стълбичка и долу, върху прашната лунна повърхност пръв стъпи командирът Армстронг. Минути след него тръгна да слиза и Олдрин, но се върна, за да подсигури вратата на люка да не се затръшне зад него.

"Добре се сети", каза му Армстронг.

"Това е една малка човешка стъпка, но е гигантски скок за човечеството" – заяви по радиото към Земята Армстронг, след като грайферите от специалния ботуш на левия му крак се отпечатаха върху прахта. Двамата астронавти забиха знамето на Съединените американски щати, събраха проби от почвата и поставиха различни измервателни уреди. После се прибраха в модула, хвърлиха през люка тежките си раници, наречени портативна животоподдържаща система (или съкратено PLSS) и легнаха да поспят. Оставените от краката им следи са и до този момент там и ще бъдат там още милиони години.

Най-инфарктният момент

от цялата експедиция е бил не при кацането на Луната, не при излизането на астронавтите, не при разходките и работата им, а когато е трябвало да се задействат двигателите на модула и да разберат дали ще излетят обратно към среща и скачване с командната капсула на "Аполо-11", наименована "Кълъмбия", която, под управлението на третия астронавт Майкъл Колинс, обикаляше в орбита около Луната и ги чакаше. Излитането от повърхността на Луната стана без инциденти, както мина гладко и скачването с "Кълъмбия". Това се случи, след като модулът "Ийгъл" беше престоял на Луната 21 часа и 30 минути по време на 27-ата обиколка на "Кълъмбия" около Луната. Армстронг и Олдрин казаха сбогом на "Ийгъл", като го откачиха и пратиха в орбита около Слънцето, след което веднага включиха двигателите на "Кълъмбия" и поеха към Земята. Три дни по-късно,

след огнено профучаване

през плътните слоеве на атмосферата, точно в 12 без 10 преди полунощ на 24 юли 1969 г.,
космическата капсула "Аполо-11" "кацна" в Тихия океан на около 950 мили югозападно от Хавайските острови и тримата астронавти бяха прибрани на борда на самолетоносача "Хорнет". Така завърши най-голямата авантюра, предприемана някога от човешкия род.

Минаха цели 40 години. Оттогава до ден днешен нищо случило се не може и на йота да се сравни по значимост с този пръв отпечатък от грайферите на Армстронг върху лунния прах на Морето на спокойствието. Където и другаде из безкрайната Вселена човек да остави в бъдеще отпечатък от крака си, той винаги ще е само следствие на онази епохална първа стъпка. Защото тя, като стъпка от еволюцията, може единствено да се сравни с момента, когато животът е излязъл от океана, за да стъпи на сушата.

Накрая ще си позволя да завърша с думи, на които не съм автор аз.

Ето ги:

"С полета на "Аполо-11" човекът доказа, че е способен да стигне до други небесни тела, да живее и работи там. Тази първа човешка стъпка върху друга планета от Слънчевата система бележи началото на отдавна мечтаното от човека пътешествие в открития космос. С времето той ще стигне и до други, по-отдалечени планети, а сигурно и до други слънчеви системи. Когато по някое време от петте милиарда години, които ни остават до края на живота на планетата Земя, това бъде осъществено, човешкият род ще е постигнал своето безсмъртие."

Думите принадлежат на един германец, вече покойник, баща на ракетния двигател в Третия райх на Хитлер, емигрирал след войната в САЩ и тутакси привлечен там в най-високите етажи от ръководството на американската космическа програма.

Става дума за Вернер фон Браун.

 

 

 


       
Нийл Армстронг
       
Преди 40 години наподобяващият паяк лунен модул, кръстен “Ийгъл“, излетя от повърхността на Луната по обратния път към планетата Земя.
   
Върху прашната лунна повърхност за пръв път стъпи човек – командирът Нийл Армстронг, който каза: „Това е една малка човешка стъпка, но е гигантски скок за човечеството.“
Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
1
***********
|
нерегистриран
22 ноември 2012, 11:51
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно