Най-важният министър


Роден е на 13.07.1970 г. в София. Завършва езикова гимназия в Ловеч. През 1989 г. е приет специалност международни икономически отношения във ВИИ "Карл Маркс" (дн. УНСС) с най-висок  успех, но не след дълго се премества във Виенския университет, а след това – в Свободния Университет на Западен Берлин. През 1991 г. заминава за Питсбърг. И трите чужди университета са от среден порядък в световните класации. Например бизнес училището на Питсбърг е на 45-то място в САЩ за 2008 г., което не е лошо класиране. (В САЩ сега има 4183 университета и колежи).
Дянков има докторска степен по икономика от Университета на Мичиган в Ан Арбър. Този университет, според най-авторитетните класации, се колебае между 38 и 18-то място сред   университетите в САЩ – (2007 г. – 38-мо, и 2008 г. – 18-то). Но бизнес училището му е на изключително престижното 9-то място в САЩ за 2008 г., заемало е и 4-то място през 1998 година.


Любимият икономист


на новия ни финансов министър е Нобеловият лауреат Фридрик Хайек, известен със своята защита на либералната демокрация и свободния пазар. А любимата икономическа теория – за съзидателното разрушение (creative dеstruction) на Йозеф Шумпетер, за начина, по който предприемачите с нови и по-добри идеи изместват монополисти от пазара. В своя статия в съавторство с икономиста Георги Ангелов, публикувана в българската преса тази пролет, Дянков пише: "Стигаме до извода, че една реформа за намаляване на осигурителните вноски с 7,5 процентни пункта – от 31,3% до 23,8% – ще доведе до 130 хиляди новосъздадени или запазени работни места и 0,5% повишение на годишния растеж на БВП."

След сформирането на новото правителство в пресата се появиха публикации, че Симеон Дянков има двойно гражданство – българско и американско. Самият той заяви, че ще се откаже от американското си гражданство, за да изпълни изискването на Конституцията. Чисто формално, избирането му за министър е в нарушение на основния ни закон. Друг е въпросът, че това е нецелесъобразен конституционен текст – чл.110 гласи, че министри могат да бъдат само български граждани, които отговарят на условията за избиране на народни представители. По този повод от пресслужбата на финансовото министерство разпространиха в началото на август следната официална декларация: "Г-н Симеон Дянков е български гражданин, който през годините на служба в Световната банка е бил с дипломатически статут. Световната банка е международна финансова институция, в която работят и сътрудничат експерти от цял свят, а нейният централен офис е разположен във Вашингтон, САЩ.

Назначаването на г-н Симеон Дянков на позицията вицепремиер и министър на финансите не е в разрез нито с Конституцията на Република България, нито с някой от законите на страната."

Финансист номер едно е женен, с две деца.

Съпругата му Керълайн Фройнд е американска гражданка. Запознават се на вечеря във Вашингтон, поканени от общ приятел. Бъдещият министър осъзнал от пръв поглед, че иска Керолайн за своя съпруга. Шегува се, че я зашеметил с шише арменски коняк, "контрабандно" внесен от Ереван, откъдето Дянков се бил завърнал малко преди съдбовната вечеря. На 18 септември т.г. ще празнуват 10 години от сватбата си. Тъстът му Питър Фройнд е евреин, роден в Тимишоара – Румъния, и е сред най-известните физици в САЩ. Допреди една година е преподавал в Чикагския университет. Създал е особено популярната в Щатите струнна теория, в която се твърди, че светът има не три, а девет измерения. Тъщата на г-н Дянков е била професор по психология в Чикагския университет. Съпругата му е заемала ключова позиция във Федералния резерв по времето на Алън Грийнспан. Днес тя работи в Световната банка. Специалист е по валутите при криза. Синовете се казват Андрей (8 г.) и Марко (5 г.). Двамата не знаят почти нищо на български. Ходят в испанско езиково училище. Детегледачката им е от Колумбия. Предишната е била от Гана. Дянков и съпругата му Керълайн още не са решили къде ще живеят тя и децата им.

Бизнес в България

Симеон Денчев Дянков, ЕГН 7007133100 (ЕГН-то е публично оповестено в интернет), има 49% участие във фирма "Екопроект-Априлци" ООД, която държи хотел в Априлци. Съдружници са му Бенко Симеонов Вълев и Румянка Симеонова Вълева-Таулова.

Позиция

Симеон Дянков е един от създателите на блога "Crisis Talk". В него се казва, че е бил главен икономист на вицепрезидентското поделение "Финансов и частен сектор" на Световната банка (the Chief Economist of the Finance and Private Sector Vice-Presidency), което работи по развиващата се финансова криза. (Световната банка има 21 вицепрезидентски поделения.)

Позицията му е нещо различно от тези на главен икономист на цялата Световна банка и от главен икономист на шестте регионални вицепрезидентства на Световната банка. Според Wikipedia в Световната банка има един главен "Chief Economist", шест регионални (1. Африка, 2. Европа и Централна Азия, 3. Южна Азия, 4. Среден изток и Северна Африка, 5. Латинска Америка и Карибския басейн, 6. Източна Азия и Тихия Океан) и трима "Topical Chief Economists". Но структурите на Световната банка и Международната финансова корпорация могат да създават и свои общи структури или подструктури и длъжности (включително главен икономист) след съответното съгласуване.

Г-н Дянков е един от създателите на доклада "Doing Business" през 2002 г., а през 2003 г. излиза първото му издание. Докладът сравнява стопанските регулации в 183 страни. През 2004–2005 г. той е мениджър на Звеното за наблюдение и анализ (Monitoring and Analysis Unit), което е съвместно на Световната банка и поделението й, наречено Международна финансова корпорация (International Financial Corporation).

Лабораторията за Изследване и развитие на социалните науки Ideas42 е проект на Института за количествени социални науки към Харвардския университет (Institute for Quantitative Social Sciences на Харвардския университет), основана е през юни 2008 г. от Сендил Мълейнатън от Харвардския университет, Антоанет Шоар – от MIT, Симеон Дянков от Международната финансова корпорация и Световната банка, Елдър Шафир от Принстън, Джефри Клинг – от Брукингс, и Майкъл Кремър от Харвардския университет, които са и директори. Първоначални спонсори на начинанието са Харвардският университет и Международната финансова корпорация.

Класация IDEAS/RePEc на 100-те най-цитирани икономисти в света

IDEAS/RePEc (Research Papers in Economics) e библиографска база данни за икономика и е достъпна безплатно в интернет. Съдържа над 750 000 материала, от които 650 000 могат да бъдат свалени в пълен размер безплатно. Тази база данни е голям проект, който разчита на армия от доброволци. RePEc си сътрудничи с много университети, изследователски институти, частни и държавни организации (включително такива като Международния валутен фонд и Световната банка) и прави класация на най-добрите си автори.

В момента Симеон Дянков е в топ 5% на авторите, които публикуват материали на сайта, т.е. до 226 място към 05.08.2009 година. Позициите често се променят, тъй като оценките, които се дават на авторите, също се променят непрекъснато. Тази класификация е основана на много критерии, които дават определен брой точки на авторите и определят съответното им място в цялостната подредба. Един от критериите е броят цитирания. По него към 06.08.2009г. Симеон Дянков се намира на 143 място.

Структура на Световната банка

Президентът на Световната банка г-н Робърт Залик отговаря за изпълнението на политиките и програмите на организацията. Той е председател на Борда на Изпълнителните директори и президент на пет свързани организации. Той отговаря за цялостното управление на управляващите директори. Управляващите директори отговарят за различни регионални и секторни единици на Световната банка. Висшето ръководство на Групата на Световната банка се осъществява от двама управляващи директори, главен икономист (на цялата Световна банка) и Общото събрание.

Световната банка има 21 вицепрезиденти, които ръководят 6 географски региона, 11 тематични мрежи и няколко операционни структури. Във всеки регион има местни управленски единици, които отговарят за операциите на Световната банка в региона. Като цяло Световната банка е по-малка икономическа структура от Международния валутен фонд и би следвало да се занимава с по-дългосрочно финансиране. Често се забелязва известно припокриване на дейностите на двете организации на ООН.

Доходи

Тъй като осигурителният номер е тайна в САЩ, а само по него може онлайн да се извадят данъчните декларации на всеки, не искаме да разкриваме тази информация. При това положение имотната декларация на Симеон Дянков в качеството му на министър ще покаже дали той разполага със средства, за да няма заплатата му значение за него, както той вече заяви. Ако обаче неговият личен (а не семеен) годишен доход през последните 5 години е бил средно до 300 000 долара заедно с авторските му и други възнаграждения, това ще означава, че няма да е спестил необходимата сума, за да поддържа подобен на досегашния си стандарт на живот на себе си и семейството си и едновременно с това да останат пари за образованието на децата му. Тоест – заплатата му като министър не би му била достатъчна.

 

 

 

 

 

 


   
Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
19
Kaden
|
нерегистриран
11 април 2013, 10:36
0
0
18
*****
|
нерегистриран
27 март 2013, 16:42
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
17
*********
|
нерегистриран
19 март 2013, 02:52
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
16
*******
|
нерегистриран
15 март 2013, 14:39
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
15
*****
|
нерегистриран
01 март 2013, 23:59
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
13
Chuck
|
нерегистриран
06 февруари 2013, 15:41
0
0
12
******
|
нерегистриран
19 януари 2013, 04:49
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
11
*****
|
нерегистриран
15 януари 2013, 03:33
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
10
*****
|
нерегистриран
22 ноември 2012, 15:03
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно