Адвокат Татяна Дончева излезе от парламента, но не и от политиката


В малка уютна бизнессграда на пъпа на София, на ъгъла на "Витошка" и "Гладстон", се намира новата адвокатска кантора на Татяна Дончева. Заварвам господарката на офиса да подрежда набързо с най-необходимото, защото клиентите вече тропат на портата.

Всъщност първите клиенти се обадили още щом предишният парламент пусна кепенците, а тя обяви, че няма да се кандидатира за депутат. Издирили телефона є от Софийската адвокатска колегия. Наложило се веднага да започне да си търси кантора, която тепърва ще обзавежда и населява – още през юли новодомката потегли на почивка, включваща и двуседмичен круиз. Сред списъка на желаещите да ползват съветите є са и двама министри, признава тя. А един от първите, потърсил помощта є, е депутатът от ДСБ Васил Паница – неговото ловно-рибарско дружество има дело във Върховния административен съд.

Молят я за консултации по всякакви дела, но доскорошната депутатка се е зарекла да се занимава предимно с търговски, граждански и корпоративни казуси. "Наказателно право – само по изключение, ако, не дай боже, се наложи на близки и приятели", казва Дончева. Решението є не може да не учуди хората, които знаят, че кариерата є на юрист всъщност започва със 7 години в прокуратурата – от 1985 до 1992 г., когато я уволниха при мащабната синя чистка на Темида. При това и по тогавашните, и по днешните критерии това е

една шеметна кариера.

На 30 години Дончева е заместник на градския прокурор на София, още повече – без да е била партиен член. А днес тя сигурно знае наказателното право и процес колкото за професура – в продължение на три депутатски мандата беше неизменен член на правната комисия и активен участник във всички промени на двата кодекса.

"Аз продължавам да се занимавам с политика, а е много трудно да се обясни на хората, че адвокатът е като лекаря – трябва да лекува всякакви хора – обяснява Дончева. – Независимо дали някой е пострадал в катастрофа, причинена от друг или пък сам си е виновен, защото е карал пиян, дълг на лекаря е да положи всички усилия и да лекува добросъвестно и пълноценно. Адвокатът също има дълг, но хората не могат да разберат това."

Все пак адвокатът има право да подбира клиентите си. Дончева твърди, че няма да защитава "айдуци с прякори". Както и хора, които са я разочаровали с неблагодарност, арогантност и непочтеност, независимо какво е делото и какъв хонорар є предлагат. А последните май не са малко. Някои от тях са сред колегите є политици от досегашната власт.

Питам я дали очаква демонстрации на съзнателно нагло или пренебрежително поведение от съдии и прокурори, когато влезе в съдебна зала като адвокат. (Случва се понякога в съда магистрати да се опитват да избият комплекси или лошо настроение върху бивши преподаватели или познати лица от властта, изведнъж попаднали "в тяхна власт", макар че съдиите, които уважават себе си и професията си, не си го позволяват.) "И това ще го има. Както и много други, които ще се държат колегиално, дружелюбно, въобще – нормално – отсича Дончева. И добавя: – Със сигурност всички са наясно, че няма да принасям пари.

Който ме познава, знае, че съм чувствителен човек, но могат да ме наранят само хора, които съм допуснала до себе си."

Но всъщност това не е първият път, когато Дончева сменя амплоато си насред политически катаклизъм. И го прави решително, без съжаления, като истински биткаджия. През 1992 г., въпреки всичките є качества (а може би и заради тях), я уволниха от прокуратурата, защото не била достойна да заема поста. Шест месеца по-късно стана адвокат. Дали є е било трудно, след като толкова е обичала професията си? Не – "това просто е повод да научиш много нови неща, да промениш стереотипа, което винаги е полезно". И да е страдала, не го е показала.

"Като прокурор ти казваш какво не може, като адвокат трябва да измислиш как да може",

илюстрира разликите в професиите Дончева. Адвокатът се научава да се споразумява, нещо повече – научава, че в гражданския оборот клиентът невинаги е длъжен да приеме всичките му съвети. "Бях на възраст, когато човек спокойно може да започне всичко отначало, не знам дали сега бих могла да сторя това", двоуми се тя.

Укоряваха я, че навремето била адвокат на "Мултигруп", това не я ли плаши сега? "Не само с "Мултигруп" – отвръща, – работила съм активно с много корпорации, на които съм давала юридически консултации." Но е категорична – по ръба на закона не е ходила.

Дончева не се смята за богат човек, но със сигурност адвокатската професия є е дала материална осигуреност, която е нужна за свободата. Отчита го сега, когато можа без притеснения да откаже нов депутатски мандат.

В парламентарната група на БСП имаше и други инакомислещи, но те не смеят да се бунтуват, защото не се чувстват сигурни. В малките градове работа няма, за бизнес се иска стартов капитал, държавната служба е химера за загубилите избори. Немалко бивши депутати при изпадането си от парламента се записват на борсата на труда и нищо чудно – и сега във висшите партийни кръгове има хора, които не биха могли да работят нищо друго, освен в партийната администрация, евентуално в някой борд, по някое проектче...

"Съвсем различно е от тези, които са минали през свободната професия – там не само се работи нещо, което има смисъл, но и конкуренцията, и естественият подбор те държат здраво стъпил на земята", казва Дончева. Затова є е много чудно, като гледа как в днешно време млади хора "драпат" за дипломи, готови са да платят за тях, но всячески се мъчат да си спестят ходенето на лекции и ученето. Диви се и на родителските протести срещу матурите, щото "да не се мъчело детето". И пита: "Като си вземе тази диплома "детето", какво ще я прави? Дори да се намери някой работодател, който да го назначи, той не може да извлече никаква полза от него."

Парламентът загуби, спечели адвокатурата.

Независимо дали човек одобрява или не хлевоустата доскорошна депутатка от БСП Татяна Дончева, не може да не признае, че тя даваше цвят на сивото депутатско ежедневие. Дончева не просто не е безлична, тя налага своето присъствие, позицията си, аргументите си (а тя винаги има позиция и аргументи) по такъв начин, че е немислимо да не се съобразиш с нея. Тя е ненадмината да намери слабото място в гледната точка на опонента и да го покаже отвсякъде (ценно качество и за един адвокат). И никога не е повърхностна и голословна. Неслучайно всяко нейно изявление се превръща в събитие за медиите, а за опонентите є е по-удобно да коментират личния є живот, вместо позицията є. В средата на август едно нейно интервю по телевизията беше обсъждано цяла седмица. "Да, бе, писаха за мен повече, отколкото за цялата БСП", коментира в присъщия си стил тя.

После пак потъва в делничните грижи – трябва да провери дали в кантората телефонът звъни, а дори не знае номера му. Няма време да подреди картините и да измисли какви цветя да подбере, че да не се налага често да ги полива...

В малка уютна бизнессграда на пъпа на София, на ъгъла на "Витошка" и "Гладстон", се намира новата адвокатска кантора на Татяна Дончева. Заварвам господарката на офиса да подрежда набързо с най-необходимото, защото клиентите вече тропат на портата.

 

 

 

 

 


   
Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
31
***************
|
нерегистриран
28 май 2018, 13:13
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
27
Даяна
|
нерегистриран
05 октомври 2015, 22:16
3
-1
Здравейте, г-жо Дончева! Спешно се нуждая от правна помощ по гражданско дело! В случая аз съм ищеца станала жертва на блудство! В момента се боря във гражданското дело да докажа че, трябва да има наказание за виновнте! dayana660@abv.bg
26
Anna
|
нерегистриран
06 април 2015, 17:10
0
0
G-JO DONCHEVA,MOJE LI OBIKNOVEN GRAJDANIN DA VI NEME DA ZACHTOTAVATE INTERESITE MU ? OTDAVNA SE MACHA DA OTKRIA KORDINATITE SEGA PONE TOVA USPIAX DA NAPRAVIA.DOVOLNA SAM,CHE MI SE OTDADE.SPORNA RABOTA!
25
Яна
|
нерегистриран
14 ноември 2013, 09:58
0
0
Възхищавам ви се г-жо Дончева. Вие наистина сте човек, които точно и без овъртане коментира нещата. Жалко, че вашата партия действа по този начин и всеки ден губи симпатизантите си, но явно израза ви "ден година храни" е много точен. Моля ви вразумете ги за да не се лее кръв по улиците. Това са нашите деца.
24
ivan motodive ot razlog
|
нерегистриран
26 август 2013, 15:48
0
0
g-jo. moje li da rabotim zaedno s vaz za novata vi PP.PARTIQ TOVA E MOQ LI4EN NOMER 0897492583 AKO ISKA6 ZVANI MI AZ SUM IVAN METODIEV (PP"EVROROMA)";.!!!
23
ivan motodive ot razlog
|
нерегистриран
26 август 2013, 15:48
0
0
g-jo. moje li da rabotim zaedno s vaz za novata vi PP.PARTIQ TOVA E MOQ LI4EN NOMER 0897492583 AKO ISKA6 ZVANI MI AZ SUM IVAN METODIEV (PP"EVROROMA)";.!!!
22
petar kraev
|
petar_kraev
29 юли 2013, 22:20
0
0
Г-жо Дончева, моля за помощ за решаване на админастривно-юредически казус тлф.0889681239,0882436653.
21
petar kraev
|
petar_kraev
29 юли 2013, 22:15
0
0
Г-жо Дончева, моля за помощ за решаване на админастривно-юредически казус тлф.0889681239,0882436653.
20
Стоянова
|
нерегистриран
01 март 2013, 16:03
0
0
Г-жо Дончева, имам нужда от съвет и помощ. За контакт:Maya.stoianova@gmail.com
19
******
|
нерегистриран
15 февруари 2013, 15:28
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно