Съдебни "балотажи"
Безхаберието на ЦИК превърна Русе в българската Флорида


За повечето от нас изборните емоции от началото на лятото вече са само спомен. В някои градове дори се стягат за предсрочен кметски вот. Но Конституционният съд (КС) предстои да се произнесе по три дела – за гласуването в Русе, Шумен и Турция. Очакваните решения няма как сериозно да променят парламентарния пейзаж. Въпреки това съдебните "балотажи" ще затвърдят сериозната роля, която изиграха КС и Централната избирателна комисия (ЦИК) за изхода на последните парламентарни избори.

Достатъчно е да се припомни решението на председателя Румен Янков и неговите колеги (макар и с доста особени мнения) от средата на май т.г., с което те обявиха за противоконституционна бариерата от 8% за коалициите, но оставиха в сила разпоредбите от избирателния закон за въвеждане на елементи от мажоритарната система. Драмите с упорството на ЦИК да не регистрира СДС като част от "Синята коалиция" разгневиха дори председателя на Върховния административен съд (ВАС) Константин Пенчев, който бе начело на състава, отменил един от многобройните откази на регистраторите да допуснат партията с лидер Мартин Димитров.

По ирония на съдбата обявяването на изборните резултати откри

нов съдебен фронт между сините и ЦИК.

Поводът този път се оказа един погрешно попълнен протокол на секционна избирателна комисия в Русе. Заради досадна грешка на преброителите 24 от подадените гласове за обединението между СДС и ДСБ (фигуриращо под номер 19 в интегралната бюлетина) са "подарени" на останалата под чертата коалиция "За родината" (записана под номер 20). На фона на високата избирателна активност, подобен пропуск може и да се стори незначителен на някого. Но именно тези 24 погрешно вписани бюлетини се оказаха фатални за влизането в парламента на Михаил Михайлов – втория в русенската листа на "Синята коалиция". В случая няма политическа интрига, тъй като ако той все пак стане народен представител, това ще бъде за сметка на мандата, спечелен от сините в Добрич. Но както се казва, глас народен – глас божи.

Надежди, че обективността все пак ще възтържествува и съставът на Народното събрание ще отразява действителната воля на избирателите, се появиха, след като осем от деветте членове на сгафилата секционна комисия

подписаха декларации, с които признават

за допусната от самите тях грешка. Те са представители на различни политически сили, което изключва съмненията за субективизъм. Всичко би минало тихо и кротко, ако на сцената не бе излязла вездесъщата ЦИК. В Закона за избор на народни представители е предвидено, че при установяване на очевидни фактически грешки (какъвто безспорно е казусът "Михайлов") ЦИК се произнася с решение, като своевременно актуализира компютърната база данни и коригира изборните резултати. Но в Русе нещата не се случиха точно така. На 16 юли членовете на ЦИК отхвърлиха подаденото от "Синята коалиция" искане за поправка на очевидната фактическа грешка, с меко казано странния мотив, че към онзи момент това не можело да се случи.

Последва обжалване пред тричленен състав на ВАС

и на 23 юли отказът на ЦИК бе отменен от магистратите, които дадоха задължителни тълкувания по прилагането на закона. На 29 юли комисията отново остави жалбата на Михаил Михайлов без уважение. В началото на август повторният отказ бе обявен за нищожен от друг тричленен състав на ВАС и отново бяха дадени задължителни указания.

Междувременно "Синята коалиция" и потърпевшият кандидат внесоха чрез главния прокурор жалба до КС, с която оспорват обявените изборни резултати. Това даде основание на ЦИК за пореден път да не се съобрази с указанията, като се позова на образуваното пред Конституционния съд дело, което едва ли не им вързало ръцете. Ако това не е безхаберие и

поставяне на една комисия над закона –

здраве му кажи! Оказва се, че в нашата уж правова държава, трябва да се мине през две дела във ВАС и едно конституционно, за да се поправи досадна (при това призната) грешка в секционен протокол. В жалбата на "Синята коалиция" и Михаил Михайлов до КС е направено искане за повторно преброяване на бюлетините от секционната комисия, в която е допусната грешката. Ако то бъде уважено, дунавският град ще се превърне в нещо като българската Флорида – американския щат, в който се наложи повторно ръчно преброяване на президентските избори в САЩ през 2000 г., решило изхода от надпреварата между Джордж Буш-младши и демократа Ал Гор.

Неприятното е, че ЦИК, която би трябвало да е гарант за законността на изборите, си позволява да игнорира две последователни съдебни решения. По информация на "Правен свят" адвокатите на Михаил Михайлов са отправили искане до председателя на ВАС Константин Пенчев за налагане на глоба по реда на АПК на всеки един от членовете на ЦИК, гласувал в противоречие със задължителните съдебни указания.

Казаното дотук би трябвало да послужи

за размисъл на депутатите от 41-вото Народно събрание

при предстоящото обсъждане на промени в изборното законодателство. Струва си например да се помисли за по-сериозни критерии при подбора на представителите на партиите в ЦИК. Оказва се, че сегашните изисквания за висше образование и поне 13 от 25-те от членовете да бъдат юристи, колкото и добре да звучат на хартия, са недостатъчни.

Не би било зле да се помисли и върху това редно ли е един и същ казус (както в случая с Русе) да се разглежда последователно от ВАС и КС. При сегашната уредба на практика се получава ситуация с много съдебни инстанции, а хилава и непокорна ЦИК.
 

 

 

 

 


                   
Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
2
**************
|
нерегистриран
27 ноември 2012, 12:59
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
1
***********
|
нерегистриран
30 октомври 2012, 10:03
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно