Иван Иванов:
ДНК анализите умишлено се възпрепятстват
ДНК анализите умишлено се възпрепятстват

Господин Иванов, в коя държава за първи път са използвали ДНК експертиза за целите на наказателния процес? И откога се прилага в България?

Началото на ДНК анализите е поставено през 1986 г. в Англия като изследване за нуждите на емиграционните власти. Поводът е банален: много чужденки искали децата им да получат британско гражданство и затова твърдели, че биологичните им бащи са англичани. През 1988 г. с помощта на ДНК експертизи на над 5000 мъже за първи път на Острова е идентифициран и осъден сериен убиец. А година по-късно, типично по американски – без много-много приказки и разсъждения, ДНК експертизата е въведена и в практиката на ФБР.

В България първите опити са направени още през 1987–1988 г.
– в Института по молекулярна биология към БАН. По-късно работата продължава в Лабораторията по тъканна съвместимост при Александровска болница, като успоредно с това в НИКК, където постъпих през 1990 г., започна изграждането на специализираното звено за ДНК експертизи. Сред пионерите сме и относно използването на ДНК експертизата в наказателния процес – през 1992 г. по дело за убийство в Бургаска област.

Колко души бяхте в екипа ви?

Всъщност екип нямаше. До 1994 г. работех сам. През 1995 г.
беше назначен втори човек – Николай Тюфекчиев, който израстна като много добър специалист и след нелепото ми пенсиониране стана и.д. началник на ДНК лабораторията.

Докога работихте само двамата?

До 1999 година. Технологията беше много по-различна и един анализ, който днес се прави за часове, "гълташе" по няколко денонощия. Значителна част от усилията ни бяха насочени към експертизи по бракоразводни дела – за доказване на бащинство. Много от тях продължаваха по 10–15 и повече години и "обикаляха" по всички възможни инстанции, защото нямаше основа за вземане на решение. Имаше крещяща необходимост от прилагане на категорични доказателства по такива дела и с чиста съвест мога да кажа, че точно ние отпушихме системата..., преди да прекратим дейността си в това направление.

Как се отнасяха към работата ви МВР шефовете по онова време?

През 1995 г. във Великобритания бе създадена първата в света национална база с ДНК данни. Година по-късно написах първия си доклад, че в България също трябва да бъде изградена подобна структура. И... голямото умуване започна, въпреки че отговорът на фундаменталния въпрос "Възможно ли е ДНК експертизите да служат и за разкриване на престъпления?" вече бе ясен.

Имате ли обяснение за тази пасивност?

Изграждането на нашата национална ДНК база данни бе неглижирано и блокирано от некомпетентност, заради лични интереси и неудовлетворени амбиции. Добре че през 1997 г. министър на вътрешните работи стана ген. Богомил Бонев. Може би той не го осъзнава, но неговото име завинаги ще остане в историята на ДНК анализа в България. През октомври 1998 г. ген. Бонев си организира специално посещение в ДНК лабораторията на ФБР. А когато се върна, "просто" разпореди до края на годината в МВР да бъде създадена същата лаборатория.

И на вас ви поникнаха криле, така ли?

Още не мога да проумея как с колегата Тюфекчиев само за няколко месеца абсолютно сами направихме нещо, което други държави организират и изграждат с години: напълно съвременна база, отговаряща и на днешните стандарти. Точно така, към края на 1998 г. и началото на 1999 г. България стана една от първите пет-шест държави в Европа, която разполагаше със собствена ДНК лаборатория и база данни. Особено се гордеем със софтуера за управление и контрол на базата данни, който разработихме тогава. Не само спестихме на държавата 300 000 паунда за английския оригинал, но до момента този софтуер работи безпогрешно и е напълно приложим при комуникациите с другите европейски ДНК бази данни. Вярно, в момента като структура, организация и кадрови ресурс – става дума за щатни бройки, а не за квалификацията на хората – почти всички са ни изпреварили, но това е тема на друг разговор.

Колко струва една съвременна ДНК лаборатория?

Тогава правителството ни отпусна около 600 000 долара, но ние успяхме да се справим със значително по-малко средства. Сега всичко може да се организира значително по-евтино.

Кое е по-скъпо – оборудването или консумативите за всяка експертиза?

С оглед на постигнатите резултати, нищо не е чак толкова скъпо. Най-много пари – около 180 000 долара – отидоха за един основен апарат, който на професионален език се нарича секвенатор. За останалата техника сме похарчили не повече от 100 000 долара. Стойността на една ДНК експертиза зависи преди всичко от броя и вида на изследваните обекти, както и от квалификацията на специалиста – да кажем между 100 и 300 лв. за един обект. Между другото, Богомил Бонев има още една много голяма заслуга за развитието на ДНК анализа в България. Той успя да осигури солидно международно финансиране на дейността ни, защото процедурата за купуване на консумативи чрез МВР е изключително тежка и бюрократизирана. Така че до 2004 г. ДНК лабораторията не е харчила бюджетни пари за консумативи.

Разкажете повече за тази база данни, какво съдържа и как се използва?

Това е полицейска регистрация на криминално проявени лица, чиито ДНК профили се съхраняват в електронен масив. В друг масив се въвеждат инкриминирани ДНК профили на биологични следи от криминални престъпления с неизвестен автор. Софтуерът автоматично сравнява двата вида профили и при откриване на съвпадение системата генерира протокол. Въз основа на този протокол се издава експертиза, която е достатъчна за започване на разследване, повдигане на обвинение и внасяне на обвинителен акт в съда.

А с контрола как стои въпросът? Възможно ли е даден протокол да изчезне или пък неговото съдържание да бъде подменено?

Системата се администрира с парола и аз – като началник на сектора – единствен разполагах с нея. Тоест – човек, който не разполага с тази парола, няма как да влезе в системата и да манипулира данните в нея. И още нещо – веднъж съставени, протоколите завинаги се "запечатват" в системата.

Г-н Иванов, правилно ли е да се каже, че ДНК експертизите помагат за разкриване на престъпления само ако съществува богата ДНК база данни?

Ще ви отговоря с пример. През 1999–2000 г. заедно с Областната дирекция на МВР във Враца разработихме пилотен проект. Съвсем накратко, става дума за следното: създадохме локална база, в която въведохме два вида ДНК данни – на около 2000 криминално проявени лица и на всички биологични обекти, открити при престъпления с неизвестен извършител в региона. Резултатите бяха впечатляващи: допреди година-две във Врачанска област разкриваха повече тежки престъпления, отколкото в цялата страна. Друг анализ показа, че на 100 "врачански" престъпления, които първоначално са с неизвестен извършител и по които е иззет биологичен материал, съотношението "установени лица в ДНК базата данни" срещу "лица, установени с други методи и средства" е... почти 8:1! В полза на ДНК базата, разбира се. Този пилотен проект стана основа за изграждане на Националната ДНК база данни, но през 2004 г. нещата бяха стопирани.

От кого?

Официално от никого. На практика обаче организацията взе да куца, текучеството стана прекалено голямо, а щатното разписание бе ограничено до десетина бройки. Всичко това започна да се отразява на качеството и количеството на въведените обекти толкова драстично, че в момента сме на едно от последните места в Европа. Само за сравнение ще посоча, че Националната ДНК база данни във Великобритания разполага с 6 милиона ДНК профила, докато нашата си остана само с онези 13 000 профила на криминално проявени лица, които успяхме да въведем до 2004 година.

Защо ви оставиха на доизживяване? Управленско късогледство, ведомствено безхаберие или опит за "чадъросване" на част от криминалния контингент?

Причините са "комплексни": безхаберие, некомпетентност, лична и групова заинтересованост, умишлено допуснат дефицит на контрол и търсене на отговорност. Плюс липса на съвест и морал.

А вас за какво ви пенсионираха толкова скорострелно и без право на обжалване?

Далеч съм от задължителната пенсионна възраст, дори като служител на МВР. Нямам и дисциплинарни наказания. Така че... трябва да приемем аргумента на доскорошния вътрешен министър Михаил Миков, споделен с медиите: пенсиониран поради липса на качества.

Шегувате се!

Въобще не се шегувам. След близо две десетилетия безукорна работа в НИКК и ДНК лабораторията аз изведнъж се оказах некадърник. И толкова голям и вреден, че нито ме предупредиха, нито ми дадоха възможност да защитя правата си. Не съм очаквал подобно отношение – отвратително, извън всякакви професионални и морални норми!

Вие говорите за процедурата, а аз ви питам за причините.

Мога само да гадая. Сигурно отношението на директора на НИКК проф. Константин Бобев към утвърждаването на ДНК лабораторията, Националната ДНК база данни и лично към мен най-после е натежало в негова полза. Еднолично или със съдействието на свои "съмишленици" той блокира почти всички мои инициативи, предложения или проекти през последните няколко години. Освен това той не успя да се примири с мисълта, че някой може да има различно мнение от неговото. Не съумя да приеме и факта, че ДНК лабораторията има по-съществен принос за разкриването и доказването на тежки престъпления от НИКК като цяло. Само за 2008 г. ние сме идентифицирали извършителите на тридесетина тежки престъпления – поръчкови убийства, изнасилвания и въоръжени грабежи. Приятели ме предупредиха за подготвяната разправа с мен. Можех да изляза в отпуск по болест до изборите и да предотвратя тази гавра. Целият ми съзнателен живот обаче е минал в противопоставяне на жестоки престъпници, така че аз не мога да превивам гръбнак и да се снишавам, докато отмине бурята, да се крия като мишка. Мисля, че Михаил Миков не знаеше за безобразията, които се извършваха уж от негово име и за негова сметка, но това не го оправдава.

Подминахте версията, според която сте изгонен заради експертизата, довела до сензационния обрат по делото "Белнейски"...

Експертизата по делото "Белнейски" е доказателство, че като капацитет нашата лаборатория е в състояние да успее дори там, където световни колоси в ДНК анализа – като САЩ и Великобритания, не успяха. За мен няма колебание относно достоверността на резултата и знам, че ДНК експертизата ще бъде основното доказателство в съда. Нищо повече.

Искате да кажете, че зад пенсионирането ви не прозира нито "ръката на Москва", нито "показалеца" на българската мафия?

Чувал съм например, че ефективността на Националната ДНК база данни – с действия и бездействие – трябвало да бъде сведена до нулата. Казвали са ми, че съм станал жертва на предпочитанието си да работя по-активно с Върховната касационна прокуратура (ВКП) и Националната следствена служба по случая "Белнейски". Деликатно са ме предупреждавали да прекратя контактите си с една важна фигура от тогавашната опозиция, защото "това ще ми изяде главата". Неотдавна дори ми подхвърлиха, че начинът на моето пенсиониране било част от схема, която щяла да създаде условия за атакуване на конкретна ДНК експертиза по важно дело. С две думи – в публичното пространство витаят много "истини", но не аз съм човекът, който трябва да ги доказва.

На 26 юни т.г. по разпореждане на главния прокурор Борис Велчев ВКП подготви указания, които условно могат да бъдат озаглавени така: "За подобряване организацията при възлагането и изпълнението на ДНК експертизи и за оптимизиране работата на Националната ДНК база данни". Това не е ли знак, че ледът най-после започва да се пука?

Смятам, че тези указания са на път да решат няколко много сериозни проблема, заложени в законовата и подзаконовата нормативна уредба. А това, колкото и да звучи парадоксално, доказва само едно: за всички беди, които сполетяха ДНК лабораторията и Националната ДНК база данни, не е виновен ограниченият финансов ресурс на държавата, а... умишлено създаденият дефицит на политическа и ведомствена воля.

А какво мислите за Бургаската ДНК лаборатория, с която предишното правителство ощастливи МВР на изпроводяк?

Писмено съм представил мотивирано отрицателно становище, но ефектът бе никакъв. Като специалист с дългогодишен опит смятам, че децентрализацията на подобна високоспециализирана дейност е грешка. В Европейския съюз например извършването на ДНК експертизи е децентрализирано само в най-големите държави членки – Великобритания и Франция. Там има по 5–6 лаборатории, но всяка от тях покрива район, който е с размерите и населението на България, Белгия или Холандия. Според директора на Областната дирекция на МВР Бургас – г-н Едрев, лабораторията им щяла да извършва по 500 експертизи годишно. Аз лично смятам, че там ще се използват най-много 2–3 процента от капацитета на оборудването, а това силно ще оскъпи експертизите и рязко ще понижи ефективността им. И накрая – бургаската ДНК лаборатория няма (и скоро май няма да има) връзка с Националната ДНК база данни, което обрича работата й на перманентен провал.

Значи откриването на втората ДНК лаборатория е чиста проба предизборно мероприятие?

От една страна за мен няма никакво съмнение, че мероприятието е предизборно. А от друга страна... Вижте, подобен начин за прехвърляне на проблемите от болната на здравата глава е типичен за управленския манталитет на проф. Бобев.

Не сте ли краен в оценката си?

Не, защото тези пари щяха да бъдат предостатъчни както за модернизирането на съществуващата ДНК лаборатория, така и за разширяването на Националната ДНК база данни. Има две решения на Съвета на Европейския съюз – №2008/615 и №616/ПВР, които задължават държавите членки да изградят съвременни ДНК лаборатории и национални бази данни, така че те да обменят помежду си данни в режим онлайн. На практика това означава изграждане на единна Европейска ДНК база данни. Процесът ще бъде подложен на изключително строг мониторинг и след време със сигурност ще ни попитат защо българската база данни е толкова оскъдна на профили, а качеството им е по-скоро символично. Въпросът е кой тогава ще плаща масрафа, ако Брюксел реши да ни санкционира за пропилените години.

Очаквате ли с влизането на ГЕРБ във властта политиката по отношение на ДНК анализа да се промени? Какво например ще посъветвате министър Цветан Цветанов?

Искрено се надявам да бъде променена философията за използване на веществените доказателства, а ДНК технологиите най-сетне да бъдат признати за един от приоритетите в съвременното досъдебно и съдебно производство.

Последен въпрос: бихте ли се върнал, ако ви се отдаде такава възможност?

Само при едно условие: ако имам реална възможност да реализирам онова, за което съм воювал в продължение на толкова години. 


       
Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
80
Добрева
|
нерегистриран
09 октомври 2018, 08:57
0
0
ЗАЩО в Русия, даже по телевизионните програми когато се оспорва бащинство или друго, се правят ДНК анализи, а у нас не ? Защо у нас е толкова скъпо това ?
63
Messi
|
нерегистриран
12 ноември 2014, 11:30
0
0
Now will not someone think C
http://www.3ggd.org/northfaceapex/">north face apex

http://www.3ggd.org/northfaceapex/">north face outlet

http://www.3ggd.org/northfaceapex/">north runs nike sko

http://www.3ggd.org/northfaceapex/">north down jacket

http://www.3ggd.org/northfaceapex/">north lebron 12

http://www.3ggd.org/northfaceapex/">north lebron shoes

http://www.3ggd.org/northfaceapex/">north for womens

http://www.3ggd.org/northfaceapex/">north free run 3

http://www.3ggd.org/northfaceapex/">north lebron 10

http://www.3ggd.org/northfaceapex/">north lebron 11

http://www.3ggd.org/northfaceapex/">north jacket sale

http://www.3ggd.org/northfaceapex/">north nike free runs

http://www.3ggd.org/northfaceapex/">north face sale

http://www.3ggd.org/northfaceapex/">north free runs

http://www.3ggd.org/northfaceapex/">north jacket outlet

http://www.3ggd.org/northfaceapex/">north lebron 12

http://www.3ggd.org/northfaceapex/">north nike free runs

http://www.3ggd.org/northfaceapex/">north lebron shoes

http://www.3ggd.org/northfaceapex/">north free run 3

http://www.3ggd.org/northfaceapex/">north jacket sale

http://www.3ggd.org/northfaceapex/">north face apex

http://www.3ggd.org/northfaceapex/">north face outlet

http://www.3ggd.org/northfaceapex/">north face sale

http://www.3ggd.org/northfaceapex/">north for womens

http://www.3ggd.org/northfaceapex/">north jacket outlet

http://www.3ggd.org/northfaceapex/">north lebron 10

http://www.3ggd.org/northfaceapex/">north lebron 11

Ronaldo worth £ 80 million
37
wholesale buttons
|
нерегистриран
09 декември 2013, 09:53
0
0
The button was http://www.shellbuttonss.com/Flag-buttons-t1-29.html">Flag Buttons invented thousands of years http://www.shellbuttonss.com/Flag-buttons-t1-29.html">Flag Coconut Buttons ago in Asia. Maybe. The truth is http://www.shellbuttonss.com/Flag-buttons-t1-29.html">Flag Buttons that neither historians nor button collectors http://www.shellbuttonss.com/Flag-buttons-t1-29.html">Flag Buttons have even the foggiest idea where http://www.shellbuttonss.com/Flag-buttons-t1-29.html">Flag Glass Buttons or when the button was invented so the http://www.shellbuttonss.com/Flag-buttons-t1-29.html">Flag Buttons reference books have assigned it a http://www.shellbuttonss.com/Flag-buttons-t1-29.html">Flag Buttons provenance that’s impossible to disprove.http://www.shellbuttonss.com/Flag-buttons-t1-29.html">Flag Buttons Paper, gunpowder, the yo-yo: Any time we don’t http://www.shellbuttonss.com/Flag-buttons-t1-29.html">Flag buttons know the exact origin of something it http://www.shellbuttonss.com/Flag-buttons-t1-29.html">Flag buttons gets logged in the Encyclopedia Britannica http://www.shellbuttonss.com/Flag-buttons-t1-29.html">Flag buttons as having been invented “thousands of http://www.shellbuttonss.com/Flag-buttons-t1-29.html">Flag buttons years ago in Asia.”
35
ette
|
нерегистриран
12 ноември 2013, 13:11
0
0
much better http://onlinejacketshop.i-5d.net/">canada goose online jacket shop
http://onlinejacketshop.i-5d.net/">canada goose online to jacket
http://onlinejacketshop.i-5d.net/">canada goose parka
http://onlinejacketshop.i-5d.net/">canada goose sale
http://onlinejacketshop.i-5d.net/">canada goose 2013
http://onlinejacketshop.i-5d.net/">canada Free Run Schuhe
http://onlinejacketshop.i-5d.net/">canada free run herren
http://onlinejacketshop.i-5d.net/">canada free runs
http://onlinejacketshop.i-5d.net/">canada free running
http://onlinejacketshop.i-5d.net/">canada free cheap
http://onlinejacketshop.i-5d.net/">canada free sale
http://onlinejacketshop.i-5d.net/">canada free 4.0
http://onlinejacketshop.i-5d.net/">canada goose jakker
http://onlinejacketshop.i-5d.net/">canada goose jassen
http://onlinejacketshop.i-5d.net/">canada goose jacketsale
http://onlinejacketshop.i-5d.net/">canada goose jacket cheap
http://onlinejacketshop.i-5d.net/">canada goose outlet
http://onlinejacketshop.i-5d.net/">canada goose jakker salg
http://onlinejacketshop.i-5d.net/">canada canada goose jakker
http://onlinejacketshop.i-5d.net/">canada goose dun jakker danmark
http://onlinejacketshop.i-5d.net/">canada goose jackets for cheap
http://onlinejacketshop.i-5d.net/">canada goose coats for men
http://onlinejacketshop.i-5d.net/">canada goose down coats
http://onlinejacketshop.i-5d.net/">canada goose sale uk
http://onlinejacketshop.i-5d.net/">canada goose outlet sale
http://onlinejacketshop.i-5d.net/">canada goose coats outlet
http://onlinejacketshop.i-5d.net/">canada goose womens coats
http://onlinejacketshop.i-5d.net/">canada goose for men
http://onlinejacketshop.i-5d.net/">canada goose for women
http://onlinejacketshop.i-5d.net/">canada goose vest for women
http://onlinejacketshop.i-5d.net/">canada canada goose coats
http://onlinejacketshop.i-5d.net/">canada Run Billig
http://onlinejacketshop.i-5d.net/">canada runs now
http://onlinejacketshop.i-5d.net/">canada nike free runs
http://onlinejacketshop.i-5d.net/">canada nike free
http://onlinejacketshop.i-5d.net/">canada free run 3
http://onlinejacketshop.i-5d.net/">canada free online
http://onlinejacketshop.i-5d.net/">canada Free Run Kaufen
the twi
28
*************
|
нерегистриран
13 май 2013, 11:29
0
-1
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
27
*************************
|
нерегистриран
13 май 2013, 05:39
0
-1
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
26
fghry
|
нерегистриран
20 април 2013, 10:05
0
-1
The idea old is several we have obtained for our youngsters.Would likely have leavened them existential musings possessing defter mixture of humourous, When he do within your just to perfection known the man's work of genius thus far.As an http://www.airmaxofficialshop.co.uk/">cheap nike air max example, One consist of driver are going to outlaw all of the can it general electric crops' applies to under the nation's environmentally friendly routine Act http://www.airmaxofficialshop.co.uk/">cheap nike air max (NEPA), Typically dwindling in numbers sorts take effect (ESA) And the geographical guidelines.

Use an great aunt got sold us a chest of drawers for your baby bed accommodation for $130 normally suitable for free freight (Possibly even longer associated with strategy).Eisenhower, She also can be prepared to look after the kids instantly if the elements plays real unhealthy and i not able to arrive at our children, Goodness prohibit which to occur.Debbie-A ripper tools form's programable achieve security.
25
*****
|
нерегистриран
18 март 2013, 11:01
0
-1
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно