Пак ще променяме Конституцията. Само да знаехме как


"Първоначалният модел на съдебната власт от 1991 г., заложен в Конституцията,
се покрива, с малки изключения, с класическото разделение на властите. Времето е показало, че този модел е съобразен със съдбата на посттоталитарното общество, в което изпълнителната власт, поради неизживени нагласи, доминира над останалите власти. Моделът продължава да бъде актуален и в един последващ момент, при който вече няма противостоене между изпълнителна и законодателна власт, а господства партията, която е на власт. Когато тя доминира, духът на парламентаризма умира. При такава обстановка разделение на властите трудно може да бъде осъществено. Но въоръжени с куцата метафора "между властите не може да има китайска стена", в главата "Съдебна власт" на Конституцията бяха извършени 21 промени, а в разпоредбите на другите власти, като изключим проблемите на евровизацията, не е направена нито една. Тези промени се вършат от удостоени научни работници, които не правят разлика между съдебна власт и разпределение на компетенции. Бедата ще е по-малка, ако това става поради незнание или политически пристрастия – вече става дума за нарушаване на балансите в държавата.
Когато е изчерпан властовият ресурс за промяна на Конституцията, се пристъпва към косвено посягане на нея чрез гласуване на закони, които я нарушават."


Това е част от особеното мнение на председателя на Конституционния съд (КС) Румен Янков по Решение №5 на съда от 9 юли т.г. (делото, при което новата форма на следствието като придатък на прокуратурата оцеля). В един лаконичен анализ на провалената държавна политика в областта на съдебната реформа Янков подсказва нещо, което българските политици очевидно още не могат да осмислят – от 20 години насам и конституцията, и съдебните закони непрекъснато се прекрояват според поредната политическа мода. И сред всеобщото неудовлетворение – юристите негодуват, обществото роптае, от Брюксел се мръщят недоволно –

най-отвратени от собственото си творение неизменно се оказват дизайнерите в парламента.

В резултат – законодателството по съдебната реформа се превърна в едно перпетуум-мобиле, с което парламентарните мнозинства оправдават своето съществуване.

Така и при старта на новия парламент заваляха заявки за промяна на конституцията и все с адресат съдебната власт. Вярно, лидерът на РЗС Яне Янев смело поиска направо смяна на държавното устройство с нова конституция, но дори и той сведе конкретиката в голяма част до проблемите на правосъдието.

А на 22 юли новоизпечените депутати гласуваха Декларация за приоритетите на 41-вото Народно събрание и на първо място в този списък от най-важни задачки пред държавата са "конституционни и законови реформи в областта на правосъдието и вътрешния ред", чрез които ще създаваме нов, положителен образ на България пред европейските институции. Дребна подробност в случая се оказва фактът, че вече 15 години неуспешно се опитваме да градим имидж пред Европа точно с промени в Конституцията и с нови съдебни закони, пък номерата ни все не минават. Обезпокоителното е обаче, че комай никой в парламента няма ясна визия как точно ще се крои новата одежда на Темида.

В речта си при откриването на парламента Мартин Димитров например

лансира идеята за избор на главния прокурор от Народното събрание.

Но нито дума не се чу (нито от него, нито от когото и да било) за същностния дебат за мястото на прокуратурата – в съдебната власт, в изпълнителната или встрани и от двете. Без да се реши този въпрос, изборът на Обвинител №1 от политическото мнозинство в парламента ще се превърне просто в още един обект на пазарлък. Без изобщо да реши въпроса с липсващата отговорност на прокуратурата.

Иначе и в момента главният прокурор и председателите на върховните съдилища са си политически протежета – повече или по-малко.

Нима Татарчев не беше избор на сините, Филчев – наложен от тройката "Соколов-Григоров-Гоцев, нима за Борис Велчев и Лазар Груев не се говори, че са хора на Първанов, а Константин Пенчев, както е известно, беше сред най-личните депутати на НДСВ, преди да заслужи всеобщо одобрение като председател на Върховния административен съд. Защото няма спор, че и един политически протежиран избор може да се окаже неочаквано сполучлив за съдебната власт, но проблемът е, че когато този избор е несполука, дори погром за Темида (да си спомним Филчев), виновни няма.

Не е ясно с какво главният прокурор ще стане по-отговорен, ако бъде избиран от парламента за 7-годишен мандат със същия статут, който има сега. И как това ще повлияе на работата на прокуратурата.

С какво парламентът например е отговорен за избора на шеф на БНБ или на Сметната палата, на Комисията за защита на конкуренцията или на членовете на тези органи. Ами с нищо. Дори когато изборът е незаконен, както стана с последния избор на Искров за шеф на БНБ, никой освен избраникът не носи негативите.

Ясен механизъм за контрол и отговорност върху наказателната политика в досъдебното производство би имало, ако прокуратурата е в изпълнителната власт, твърдят някои експерти. Това ще реши и проблемите с равнопоставянето на обвинението и защитата, тъй като в съдебната власт ще остане само съдът. Подобен дебат обаче е твърде сложен за голямата част от българските политици, на които по им иде сталинският метод за решаване на проблемите.

Не се намери партиен лидер да отвори дума за премахване на парламентарната квота във Висшия съдебен съвет (ВСС), за което вече 15 години ни увещават от Венецианската комисия. Но пък Яне Янев в прав текст заяви, че

един от приоритетите на бъдещите конституционни промени трябва да бъде преждевременната смърт на този ВСС:

"Конституционното мнозинство трябва задължително да осъществи най-належащите реформи в съдебната система, намирайки механизъм за разпускане на политизирания, зависим и подвластен на тройната коалиция Висш съдебен съвет." Както се казва, да си дойдем на думата. Няма да ни е за първи път. Иначе според Яне Янев действащата българска конституция си е направо

скелет в гардероба на българската демокрация –

мощите на вампирясалия тоталитаризъм, който и в задгробния си живот неистово се опитва да ни препречи пътя към Европа. Затова трябва да "рестартираме посткомунистическата държавност" (каквото и да значи това), да "преучредим посттоталитарната държава в модерна европейска страна чрез нова конституция", настоява Янев.

Действащата Конституция е юридическата трактовка на Лукановия политически модел, тя е прокомунистическа и посттоталитарна, заявява Яне Янев. И апелира – 41-вото Народно събрание да определи ограничен във времето мандат и да насрочи избори за Велико Народно събрание, което да приеме нова конституция. За тази цел този парламент трябва "да създаде конституционна комисия за изработване на нов основен закон на държавата, радикална реформа на съдебната система и изборното законодателство, намаляване на броя на народните представители най-много до 120, премахване на имунитета над депутатите и магистратите, възможност парламентът да гласува недоверие и на отделни министри, а не само на цялото правителство".

Не на последно място, правителството да се избира не само като състав и структура, а и с конкретна програма и срокове за изпълнението й. Тази програма да е задължителна за кабинета и при неизпълнение той да пада от власт.

Господин Янев призовава за промяна на държавното устройство, макар че едва ли има предвид да се посяга на териториалната цялост на държавата, на унитарния й характер или създаването на автономни структури. По-скоро се има предвид промяна на формата на държавно управление, ако се съди по опитите да се поднови дебатът за президентска или парламентарна република. В него се включи дори бившият президент Желю Желев с мнението, че на държавата й липсва силен президент, който да държи юздите на изпълнителната власт, защото парламентът не може.

А таман сега ни е на сгода Бойко Борисов, който може да претвори идеята за силен президент и в буквалния, и в преносния смисъл...

Но защо тогава не си реституирахме направо монархията или поне култа към личността? За малко и това щеше да стане, ако навремето КС не беше отхвърлил искането на покойния вече главен прокурор Иван Татарчев за отмяна на Закона за референдума от 1947 г., въз основа на който монархията е сменена с република. Законът за референдума бил с еднократно действие, не можел да се отменя, реши обаче КС. Малко по-късно същите съдии отмениха Закона за национализация на имуществото на бившите царе Фердинанд и Борис, който също е от 1947 г. и също е с еднократно действие. Ще излезе, че само по една случайност през 1999 г.
Сакскобургготски получи като подарък от КС само имотите, но не и държавата. Днес нямаше да се чудим трябва ли му на президента още власт.

Така или иначе, повечето от сегашните заявки за конституционни промени са в периметъра на ВНС – като се започне от идеята за избор на главния прокурор от парламента, мине се през бламиране на правителството за неизпълнение на обещаната програма в срок, та чак до президентската република и премахване на самото ВНС. Другите промени – онези, които и сегашният парламент може да направи, някак останаха извън периметъра на политическото говорене. Въвеждането на индивидуалната конституционна жалба, на всеобщ съдебен контрол върху административните актове, подсъдността на актовете на министрите, съществуването на военните съдилища и т.н. – за политиците са твърде скучни теми.

 

 

 

 


           
Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
19
Louis Vuitton Outlet Online
|
нерегистриран
27 декември 2012, 04:27
0
0
*()&As usual this was a thoughtful submit today. You make me want to preserve coming back and forwarding it my followers?-.
http://orkuttalk.com/index.php?do=/blog/79772/burberry-outlet-onlineshanghai-bell-039-s-genuine-switch-presentation/" title="Louis Vuitton Outlet Online">Louis Vuitton Outlet Online
18
***************************
|
нерегистриран
25 декември 2012, 13:31
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
17
*******************
|
нерегистриран
24 декември 2012, 12:57
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
16
***************************
|
нерегистриран
19 декември 2012, 10:16
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
15
Michael Kors Outlet
|
нерегистриран
18 декември 2012, 14:18
0
0
*()&Many thanks for your good publish. I'll take the notes you've written.
Michael Kors Outlet
14
***************************
|
нерегистриран
17 декември 2012, 06:39
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
13
*************************
|
нерегистриран
15 декември 2012, 08:47
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
12
Uggs On Sale
|
нерегистриран
13 декември 2012, 11:05
0
0
*()&Me and my friend were arguing about an problem similar to this! Now I realize that I had been correct. lol! Thank you for that information you article.
http://www.hangoutpad.com/blogs/entry/He-identified-being-menopausal-melancholy-and-also-provided-instances-of-Prozac" title="Uggs On Sale">Uggs On Sale
11
Burberry Outlet
|
нерегистриран
13 декември 2012, 09:45
0
0
*()&This can be a great website write-up and I defer to you what you've said below. I've previously subscribed for a RSS feed in Firefox and are going to be your regular reader. Many thanks for the time in writing the submit.
http://www.thaiimagebank.com/index.php?do=/blog/36980/gucci-outlet-onlinealthough-being-a-colleague/" title="Burberry Outlet">Burberry Outlet
10
Louis Vuitton Outlet
|
нерегистриран
12 декември 2012, 06:19
0
0
#@!%Hi, exactly where did you get this info can you please support this with some proof or you might say some very good reference as I and others will actually enjoy. This details is actually great and I will say will usually be helpful if we attempt it possibility free. So if you can back it up. That may really support us all. And this may well bring some good repute for you.
Louis Vuitton Outlet
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно