Необходимата истина за царската реституция!

бр. 9/ септември 2009 г.

Четвърто поредно правителство се кани да стане заложник на царските имоти, ако се съди по хаотичните и противоречиви изявления и недомлъвки по темата в края на август. Възможно ли е все пак кабинетът на ГЕРБ съвсем да не си е направил извод от провала на предшествениците си!

Да, на пръв поглед изглежда много примамлива идеята

да се държи Симеон Сакскобургготски с примка на шията,

за да се използва ресурсът от политическия му имидж в чужбина и в страната (доколкото е останал). Но точно това подхлъзна предишните правителства.

През 1998 г. кабинетът на Костов тръгна на колаборация със Симеон, негласно подкрепяйки претенциите му за реституция, като разчиташе, че той ще върне жеста. И се престара. Правителството на СДС изпрати до Конституционния съд благоприятно становище по делото за отмяна на Закона за национализация на имотите на Фердинанд и Борис, отделно становище изпрати Министерството на финансите, че даже и Народното събрание. Депутатите, вместо да решат въпроса със закон, както беше редно, се втурнаха да заклеймяват царската национализация, която погазила принципа за свещената и неприкосновена собственост.

После тихомълком, на следващата година, на Симеон беше предаден имотът в с. Баня, ей така, да си го ползва. Официално тази резиденция му бе върната с акт на пловдивския областен управител Гьока Хаджипетков едва през 2005 г. – по времето на правителството на Симеон.

После, през 2001 г. кметът Стефан Софиянски предаде "Врана", като се позова на нищожен документ – проект на нотариален акт, неподписан от нотариус, при това на името на царското интендантство. При сините започна и връщането на част от рилските гори – все без законово основание.

В резултат – Симеон

дойде на бял кон, окичен с ореола на жертва,

и изхвърли зад борда СДС. През следващите два мандата сините не посмяха да развеят с пълна сила каузата срещу царската реституция, макар да им се искаше, защото всеки път им напомняха тяхното безпринципно поведение. Кабинетът на НДСВ пък, оглавяван от бенефициента Симеон Сакскобугготски, благослови връщането на "Ситняково", "Саръгьол" и "Царска Бистрица". В присъствието на Симеон, оглавяваното от него правителство гласува решение за промяна на статута на тези имоти от публична в частна държавна собственост, щото вече държавата нямала нужда от тях. А областният управител на Софийска област Олимпи Кътев, назначен от НДСВ и ползващ се с личното благоволение на Царя, както неведнъж е подчертавал, издаде заповедите за връщане на тези имоти. (Чак после стана ясно, че в България не се било знаело що е то конфликт на интереси.)

Пак по време на личното му правителство, през 2003 г., с няколко решения на поземлената комисия в Самоков на Сакскобургготски бяха предадени още рилски гори, та да му се закръглят на 16 540 декара. После се оказа, че от престараване не сверили териториите и му наддали някакви си 4521 декара. Които пък правителството на БСП така и не смогна да преизчисли, та да си поиска поне тях. От името на държавата, де.

А БСП – тази партия направо се изгаври с електората си.

Едно от предизборните им обещания беше, че ще преразгледат въпроса с царската реституция и ще наложат справедливост. Даже в началото на мандата на тройната коалиция беше гласувана специална парламентарна комисия по царските имоти. Но когато в проекта за окончателен доклад на комисията залегна становището на мнозинството от членовете й, че връщането на "царските" имоти няма законово основание, че е спорна дори и собствеността върху тях, мигом на спявка при премиера Станишев бяха извикани авторите на доклада и шефа на парламентарната група на червените Михаил Миков. И там им опъваха ушите, докато проумеят, че политическата целесъобразност е по-важна от спазването на закона. А политическата целесъобразност диктуваше, че без НДСВ правителството пада. Като едни истински държавници, от НДСВ просто изрекетираха партньорите си в тройната коалиция и мнозинството в парламента – политическа подкрепа срещу запазване на имотите на Симеон.

Сега и новото правителство щяло да мисли как да реши въпроса с царските имоти, ама не за всичките, а само за горите. Ама пък въпросът бил много сложен, та нямало да стане веднага. Както се казваше в онзи популярен филм:

"Тате ще ми купи колело, ама друг път!"

Всъщност въпросът не е сложен. Показа го бившият областен управител на Пловдив Тодор Петков, когато отказа да върне Кричим, защото няма законово основание за това, няма и доказателства, че Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария Луиза са собственици, защото по нотариален акт титуляр е Интенданството на Н.В. Царя, а не Фердинанд, Борис или Симеон. С това спорът влезе в съда, където му е мястото и където отдавна трябваше да са и всички други случаи на връщане на т.нар. царски имоти.

А професорът по вещно право Владимир Петров, адвокат на държавата

по делото за Кричим, дори предлага много по-елегантно и безглавоболно решение на казуса "царска реституция". Без да е нужно държавата да се обръща към съда.

Никакви искове не са необходими, категоричен е проф. Петров. Нещата са много по-прости – навсякъде, където има да върне имот на Симеон Сакскобургготски, всеки кмет, съответно областен управител, в зависимост от това дали имотът е държавен или общински, трябва отново да го актуват като държавна, съответно като общинска собственост. С други думи, държавата трябва да заяви качеството си на собственик, а който не е съгласен и има правен интерес – да се обърне към съда.

Съгласно чл.80 от Закона за държавната собственост (ЗДС): "Имот – държавна собственост, който се владее или държи без основание, който се ползва не по предназначение или нуждата от който е отпаднала, се изземва въз основа на заповед на областния управител, въз основа на мотивирано искане на съответния министър или ръководител на ведомство. Заповедта на областния управител за изземването на имота се изпълнява по административен ред със съдействието на полицията."

Тази заповед подлежи на обжалване пред административния съд, обжалването не спира изпълнението є, освен ако съдът разпореди друго.

Аналогичен текст има и в Закона за общинските имоти – чл.65, съгласно който "Общински имот, който се владее или държи без основание, не се използува по предназначение или необходимостта от него е отпаднала, се изземва въз основа на заповед на кмета на общината". И пак, ако се налага, заповедта за изземване на имота се изпълнява със съдействието на полицията. А който има претенции – на съд.

Не е честно, твърдят неизменно привържениците на Симеон Сакскобургготски,

куцо и сакато се възползва от реституцията, а някои даже злоупотребиха с нея и придобиха имоти в пъти по-големи от това, което навремето държавата им е отнела. Защо и Царят да не може, както всеки друг български гражданин да си върне неговото.

Отговорът е простичък, вече неведнъж е даван – Симеон Сакскобургготски не получи имотите си като всеки друг български гражданин по реда на закона, а въпреки закона. Няма закон, който да предвижда реституция на царските имоти и реда, по който тя да се извърши. А реституцията не е конституционно право, само парламентът със закон може да реши дали тя да се случи и в какви параметри. В случая парламентът беше заобиколен с решение на КС, с което Законът за национализация на имотите на царете Фердинанд и Борис от 1947 г. беше отменен, но това решение няма реститутивен характер. Законът за царската национализация е с еднократно действие, приключило още с обявяването му. Отмяната му от КС не може да породи последици в днешно време, просто КС през 1998 г. за пореден път прие едно конюнктурно решение.

Актът на КС обаче няма реститутивен ефект и това изигра лоша шега на Царя - връщането на имотите на основание на това решение е нищожно.

Всъщност, казва проф. Петров, няма никаква пречка и сега, след като държавата актува тези имоти като държавни, ако реши, че е справедливо всички те или част от тях да бъдат върнати на Сакскобургготски, да направи това по изричен начин – да ги продаде, да ги замени. Или по най-чистия начин – да приеме закон за царската реституция, в който да определи какво се връща и по какъв ред. Било отделен закон, било с добавка в общия реституционен закон. Но това трябва да стане публично в парламента, при широк обществен дебат.

А не държавните интереси да бъдат предавани тихомълком от сервилната българска администрация.

"При всичките зловещи примери на ограбване на държавата, такъв нагъл грабеж в историята на България няма", казва проф. Петров, който в момента дописва книгата си с работно заглавие "Необходимата истина за царската реституция".

Бойко Борисов и Симеон Сакскобургготски си имат свой личен background, сигурно логично породил симпатии или пристрастия. Но премиерът Бойко Борисов е държавник и сега трябва да поставя интересите на държавата над личните чувства. Тук не става въпрос само и толкова за паричните измерения на върнатите на Симеон имоти, а за очевидния факт, че царската реституция се превърна в един от големите политически скандали от най-ново време. Този призрак ще души всяка следваща власт, докато не бъде намерено законосъобразно решение. С премълчаване не става.
 

* Авторката е носител на специалната журналистическа награда "Черноризец Храбър" за 2003 г. за разследване за незаконната реституция на царските имоти.


   
Не е необходимо царската реституция да се праща на съд, достатъчно е върнатите имоти отново да бъдат актувани като държавни, казва професорът по вещно право Владимир Петров.
   
Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
2
********************
|
нерегистриран
24 ноември 2012, 11:57
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
1
whois
|
нерегистриран
09 май 2010, 10:00
0
0
Кой е новия областен управител на Софийска област -Красимир Живков. Софийския губернатор е по-известен в интернет, като КраДимир Живковски!

Ето как провеждаше търговете по ЗОП, като кмет на Правец - с предизвестени победители. Самопризнания - видео.
http://video.qip.ru/video/view/?id=v956488bb76

Какви бяха резултатете - свидетелски разкази - видео.
http://video.qip.ru/video/view/?id=v956488bb76

Как се облажи? - Наглостта и увереността в своята недосегаемост стигна до там, че КраДимир си построи кула в сарйте си в местността Живковското в Правец. ОБЛАСТНИЯТ С КУЛАТА!

http://video.qip.ru/video/view/?id=v956488bb76
http://video.qip.ru/video/view/?id=v956488bb76
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно