ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА 24 юли 2009 година
ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА 24 юли 2009 година

БТА

Утре ще е осмият регионален семинар по проекта "Административното правосъдие и развитието на гражданското общество"
София, 23 юли /Димитър Абрашев, БТА/

    В сградата на Столичния общински съвет  утре  ще се проведе
осмият регионален семинар по проекта "Административното правосъдие и развитието на гражданското общество" на Асоциацията на българските административни съдии, финансиран със средства на Европейския съюз за неправителствения сектор. Това съобщиха от административния съд София-град.
    В семинара ще участват представители на Столичната община,
областната администрация на София град, районните кметства, общински съветници и служители.
    Председателят на Административен съд София - град съдия Лозан Панов ще представи анализа на съда за  основните групи дела, образувани по жалби срещу актове на административни органи от общинската и областната администрация, както и срещу решения и подзаконови нормативни актове на СОС.
    Асоциацията на българските административни съдии е създадена през 2007 година и това е първият проект, който разработва за осигуряване на по-добро взаимодействие между местната администрация и административните съдилища.
    Анализите на съдебната си практика са подготвили 22 административни съдилища в страната.

в. СТАНДАРТ

Две димящи дула срещу бандитите
Желязната лейди

Зодия: Телец
Последна заемана длъжност: шеф на спецзвеното в прокуратурата за борба с измамите с европарите.
Хоби: разходки с домашното куче.

Колегите й с право я наричат Желязната лейди на прокуратурата. Новият правосъден министър Маргарита Попова е един от най-уважаваните обвинители. Тя заслужи поста с доверието на Брюксел и похвалите към нейното звено за борба с евроизмамите в доклад на ЕК. Правото е второто й висше и голямата й професионална любов. Маргарита Попова започва кариерата си в Пирдоп.
След като изкачва няколко стъпала, става шеф на Софийската окръжна прокуратура. Благодарение на нея звеното си спечелва славата на най-доброто такова у нас. Патила е от това, че не прави компромиси със съвестта си. Точно за това изгуби поста си като шеф на окръжна прокуратура през 2004 г. Тогава, без каквито и да е обяснения, бившият обвинител номер 1 Никола Филчев я отстрани. През следващите години тя бе преподавател в Института по правосъдие. В началото на 2006 г. Попова се връща в Софийската окръжна прокуратура. Дни по-късно със заповед на новия обвинител №1 Борис Велчев е командирована във ВКП. И включена в екипа за ревизия на управлението на Филчев. От септември 2008 г. оглавява звеното, което разследва финансови измами с пари от ЕС.
Винаги е точна и коректна и респектиращо чаровна. Семейството е тихият й пристан.

в. ТРУД

Двама прокурори бяха уволнени за нарушения

Двама прокурори бяха уволнени от Висшия съдебен съвет (ВСС) за скандални провинения. Обвинителят от Разлог Валентин Михов, пратен от Инспектората на дисциплинарен съд, не се е явявал по дела, обяснявайки, че е забравил, заспал в автобуса или бил на проточил се обяд. Изтъквал също ангажименти с благотворителни и църковни дейности. Бе впечатлил и с идеята да разследва учителка заради "еротичен танц" на мажоретки. А пред "Труд" бе обяснил, че искал акция "Чисто око" срещу порнографията.
Заради Драгомир Александров от Софийската районна прокуратура пък обвиняеми масово "надлежавали" максималния срок за задържане. Сред провиненията на обвинителя е, че не е прекратявал дела въпреки очевидно изтеклата давност. Александров бе предложен за наказание от шефа.

В. ДУМА

Висши магистрати с план по доклада на ЕК
24 Юли 2009, брой 166

Висшият съдебен съвет има становище как да бъдат преодолени критиките в доклада на Еврокомисията, заяви вчера пред Дарик радио членът на съвета Иван Димов. По думите му конкретен план в тази посока ще бъде представен официално през есента. Преди два дни Брюксел публикува годишния си доклад за напредъка на България и Румъния в сферата на съдебната система и вътрешния ред. ЕК даде 21 препоръки на страната ни, за да бъде борбата с корупцията и организираната престъпност по-ефективна.
Висшите магистрати коментираха, че докладът е обективен и критиките този път са по-малко от преди. Надявам се след предприетите от нас мерки да представим една много по-обективна система за оценяване на магистратите, каза Димов по отношение на назначенията в съдебната система, където също имаме критики от Брюксел. Той напомни също, че вече е приет етичен кодекс за поведението на магистрата.
Когато съдебната власт е предвидима, то тогава там корупцията няма място, коментира от своя страна Нели Куцкова от Съюза на съдиите в България. Тя добави, че тонът на доклада е критичен, но с позитивен оттенък.
Директорът на Европейския институт Юлиана Николова обясни, че през миналата година България нищо не е признавала - че има корупция, че има организирана престъпност. Тази година обаче вече има констатацията, че България е признала тези проблеми и това вече е положителното.


в. ТРУД

Оспорват в съда общински конкурс
автор: Румяна Бучакова

Неуспелите участници в конкурса за избор на шеф на онкодиспансера го оспорват в съда, стана ясно вчера. "Ще обжалваме решението в административния съд, тъй като има много нарушения", обясни д-р Янко Илиев, отпаднал от надпреварата. За шеф на онкото на 16 юли ОбС избра д-р Никола Ананощев, а конкурсът е проведен на 3 април. Това е едно от нарушенията, тъй като според наредбата победителят трябва да бъде обявен най-късно до два месеца от провеждане на конкурса. Другото нарушение е, че резултатите трябвало да бъдат обявени три дни след конкурса, а вече толкова месеци двамата отпаднали не знаели какво се случва, обясни д-р Илиев.
Той допълни, че колежката му д-р Силвия Цветкова, също има намерение да обжалва решението. Двамата отпаднали щели да си търсят и обезщетение от общината, тъй като заради лошо проведения конкурс търпели материални и моралщи щети, обясни докторът, който е завеждащ секторът по гастроентерология в онкологичния диспансер. Юристи твърдят, че обезщенията на всеки един от от тях могат да стигнат до 67 000 лева. "Тяхно право е да обжалват. Обявил съм резултатите от конкурса в определения срок, но защо ОбС се произнася сега, аз не нося отговорност", коментира заместник-кметът Александър Константинов.

в. СТЪРШЕЛ


ВЗИМАЙ ПАРИТЕ И БЯГАЙ

Не само църквата може да се хвали с чудеса. Наскоро стана чудо и в нашата правораздавателна система: след извършено престъпление бандитите бяха арестувани, прокуратурата внесе обвинение в съда, а Темида раздаде присъди. Ето и хронологията на това небивало чудо.
На 3 срещу 4 август 2008 г. обирджии проникват с взлом в офиса на пловдивския бизнесмен Димитър Гочев, разбиват касата му и отмъкват 109 000 лева и 1730 евро. Това е началото на последвалото чудо. Полицейският апарат се задейства и след обявяване за национално издирване са арестувани Пламен Шарков, Димитър Журков, Румен Димитров и Ангел Нейчев. Трима от тях са криминално проявени рецидивисти, като Пл. Шарков е заподозрян и в убийство. Полицията си свършва чудесно работата, даже успява да открие 80 000 лева от откраднатите. Идва ред на прокуратурата, която веднага веднага повдига обвинение срещу четиримата за кражба в особено големи размери по член, който предвижда до 15 години затвор. И делото светкавично е предадено на Темида.
Но: престъпниците трябва да бъдат осъдени по съкратената процедура, понеже са се признали за виновни. Въпреки това прокурорът от Окръжна прокуратура Тодор Павлов иска максимални присъди, защото престъплението е много тежко, а бандитите са се признали за виновни чак накрая - когато са били притиснати до стената от очевидните доказателства. Пловдивският съд обаче действа по процедурата и през април 2009 г. осъжда Пл. Шарков и А. Нейчев на по 9 г. и 11 месеца затвор, а Д. Журков и Р. Дмитров на по 7 години.
Наистина чудо - само 8 месеца след извършения обир престъпниците са вкарани в затвора, а откраднатите пари са върнати на техния собственик. Точно парите обаче са една от причините, които предизвикват у прокуратурата недоволство от ниските присъди. Ще припомним, че при арестуването бандитите са върнали на полицията 80 000 лева. От цялата открадната сума обаче липсват още 30 000 - това е делът на Пламен Шарков. Той наистина признава всичко, за да получи по-малка присъда, но направо се подиграва на магистратите, като нагло отказва да върне парите. Въпреки това съдът му дава по-ниска присъда наравно с останалите - които са върнали откраднатите пари. Тук прокурорът Т. Павлов не издържа и възмущението му избива след присъдата: "Какво сега, като Шарков си е признал, че е откраднал парите, да го пуснем и да си ги харчи ли?"
Тук някои започват да се питат - дали пък част от 30-те хиляди не са отишли в нечии джобове, за да си осигури Шарков по-лека присъда? Други пък се чудят за кои се създават законите като този със съкратената процедура - в защита на гражданите или на престъпниците? Защото при тази присъда от 9 години Пл. Шарков ще излежи най-много половината, ако някоя амнистия или помилване не го изкарат от килията още на Коледа, за да накупи подаръци с невърнатите откраднати пари. Така ще станем свидетели на още едно поредно чудо в родната правораздавателна система като това, за което току що ви разказахме.
Сергей Трайков

в. 24 ЧАСА

Условна присъда на бивш шеф на Радио Варна влиза в сила

Върховният касационен съд потвърди наказанието за престъпление по служба на бившия директор на Радио-Варна Стоян Чешмеджиев, съобщиха от пресслужбата на съдебната институция. Третата съдебна инстанция потвърди условната присъда три години "лишаване от свобода", отложена с 5-годишен изпитателен срок, което две съдебни инстанции преди това наложиха на Чешмеджиев. През септември миналата година Стоян Чешмеджиев беше признат за виновен в това, че през периода 2004/2005 г. като директор на Радио Варна, превишил правата си и облагодетелствал фирмата на дъщеря си при строеж на предавателен комплекс на БНР в село Българево, община Каварна. Причинените щети бяха изчислени на над 50 000 лв.
Четири месеца по-късно Варненският апелативен съд потвърди първоинстанционната присъда. Върховният касационен съд отчита високата степен на обществена опасност на престъплението, с което се уронва престижа на държавна институция.
Въпреки частичната отмяна по отношение на обвинението да е причинил значителни вредни последици, Върховният съд преценява, че по делото има много данни за злоупотреба от страна на подсъдимия Чешмеджиев в полза на дружеството на неговата дъщеря. Именно затова и третата съдебна инстанция квалифицира като правилно и справедливо наложеното на Чешмеджиев наказание за престъпление по служба.

в. ТУРД

Съд конфискува половините на две коли
автор: Веселина Ангелова

Престъпна група от Троян бе осъдена вчера във Велико Търново на общо 30 години затвор и глоба от 48 000 лева. Нещо повече, магистратите наредиха да се конфискуват наполовина два автомобила! Делото бе гледано от окръжните магистрати в старата столица, тъй като ловешките им колеги си направиха отвод. Причината е, че ръководителят на групата Дочо Ралчевски и брат му Николай са синове на служител на Областната дирекция на МВР в Ловеч.
Един от членовете на бандата ще трябва да се раздели с половината от лек автомобил "Рено". Това може да стане, ако колата бъде продадена и държавата вземе половината от парите, обясниха юристи. Вероятно автомобилът е семейна собственост и затова осъденият притежава само половината. Друг от групата, Димитър Михайлов, ще трябва да даде на държавата половината от кола "Ситроен". Престъпната група бе задържана на 23 май м.г. в село Орешак след неколкомесечна оперативна разработка.

в. МАРИЦА

Зъболекар на прокурор заради фалшив преглед
ПЛОВДИВ, Мария КАРАБОЙЧЕВА, 23 Юли 2009

Пациентът бил в чужбина, но стоматологът отчел, че го лекува
Пациент даде зъболекар на прокурор, след като изненадващо научи, че му е направен преглед, докато бил в чужбина. Стоматологът отчел дейността в Здравната каса и от НАП поискали здравни осигуровки от "прегледания". Така работата се размирисала.
Често се случва да получаваме жалби за прегледи от лекари, докато пациентът е бил извън страната. В голяма част от случаите се оказва, че е допусната грешка при хора с еднакви имена - примерно дядо и внук, обясни вчера директорът на РЗОК д-р Борис Джурджев. Лекарят чуква на компютъра името, но обърква ЕГН-то. Изведнъж се оказва, че въпросният пациент въобще не е бил в страната. Има обаче и много съзнателни "грешки", както в случая със стоматолога.
За 6 месеца в РЗОК са получени 56 жалби. Освен отчетените фалшиви прегледи, голяма група са оплакванията от начина на изписване на медикаменти. Доплащането за обявени като безплатни препарати също гневи много хора. Неразборията стана от 1 юни тази година.
Пациентите се жалват и от неотложната помощ. Сигналите са за това, че им искат синята здравноосигурителна книжка и ако болният не може да я намери, му таксуват прегледа и поставените лекарства - около 30 лева. Тази книжка обаче не доказва дали пациентът е осигурен, а кой е личният му лекар или стоматолог, подчерта д-р Джурджев. Подобни жалби има и в Районния център по здравеопазване.

ГРАДСКИ ВЕСТНИК

На последното си заседание кабинетът в оставка най-сетне подслони бюрото за контрол на СРС

Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства ще бъде на бул. "Цариградско шосе" 125, блок 5 в София, реши кабинетът в оставка на последното си заседание. След като на две поредни заседания на правителството, строителният министър Асен Гагаузов не успя да се наложи Националното бюро да бъде в сградата на нотариата в центъра на София, днес правителството му даде първия етаж в сградата на бул. "Цариградско шосе" 125. Правосъдният министър в оставка Миглена Тачева на няколко пъти заяви, че няма да позволи сградата на нотариата да се отпише от активите на министерството.

Имотът, в който ще се настани оглавяваното от Бойко Рашков бюро, се управлява от просветното министерство за нуждите на Центъра за контрол и оценка на качеството на образованието. В момента работните помещения не се използват. Министерството на правосъдието безвъзмездно ще управлява имот - публична държавна собственост, на бул. "Александър Стамболийски" №82 в столицата. В 4-етажната сграда със застроена площ 3763 кв. м на Софийската техническа гимназия ще работят служителите на софийските районен съд и прокуратура.

Министерството на образованието и науката безвъзмездно ще управлява помещения от сградата от бул. "Княз Дондуков" №2 и №2а. Досега те са използвани от Министерството на правосъдието.

в. ТРУД

Кушлев погна Данови за имане за 7 милиона лева
автор: Юлия Кунева

Комисията за отнемане на имущество, придобито от незаконна дейност, се прицели в имане за 7 млн. лв. на варненците Веселин и Христо Данови. Наложен е запор върху десетки недвижими имоти, банкови сметки и дружествени дялове на двамата. Веселин Данов бе осъден за участие във въоръжена организирана престъпна група за пране на пари от проституция, трафик на хора и разпространение на наркотици. Обезпечителните мерки, които били наложени, включват възбрана върху 29 имота - парцели в местности из цяла Варненска област, собственост на Веселин Данов, както и сумата от 4 322 180 лв. Освен това запор бил наложен и върху 2 апартамента, 1 офис и хотел "Ной".
Не могат да се пипат и 8 банкови сметки в 3 банки и дружествени дялове от капитала на "Данов Комерс" ООД. Срещу Данов-син било допуснато друго обезпечение на стойност 2 659 742 лв. - 22 имота, автомобил "Ауди" и 5 банкови сметки. "Все още не ни е предявен иск, това ще стане към средата на август, когато ще разберем и размера му", каза Веселинка, съпруга на бившия общинар. Според нея семейството ще води битка в съда, която ще продължи с години. Сред запорираните сметки са и две на Данови в Първа инвестиционна банка, по които постъпвали пари от наеми от наследствени имоти в Пловдив и София, обясни съпругата. Според нея това е незаконно, защото това са недвижимости, наследени от покойния Христо Данов, шеф на Конституционния съд.
В същото време семейството е теглило кредит от 375 000 евро преди 3 г. и сега не можело да погасява вноските с всички последствия. "Ще ни докарат до фалит", прогнозира Данова, която уточни, че ипотеката е върху хотел "Ной" и къщата им на спирка "Почивка". Според съпругата на общинския съветник, той бил проверяван за придобито имущество по Закона за собствеността на гражданите до 2002 г. и заключението на ВКП, че няма нищо нередно, било предадено на комисията "Кушлев". Освен това са били предадени данъчни декларации от 1993 до 2008 г. за всички бизнес дейности на фамилията чрез фирмите "Соло комерс", "Данов комерс" и "Хелиос - Веселинка Данова".
Доказателства за произход на придобито имущество и продажба на имоти в Пловдив и София и покупка във Варна през 2007 г. също били дадени на комисията. Освен това преди време били взети кредити от частни лица с писмени договори и върнати. Част от заемите били теглени, за което имало документи от вече несъществуващите Приморска популярна и Първа частна инвестиционна банка, разказа Веселинка Данова. Една от големите сделки на Данови била продажбата на наследствен имот в София на ул. "Славянска" 5 за 400 000 евро през 2007 година. С парите били купени едно жилище в София и 2 апартамента във Варна.
Колекцията си от старинни оръжия Веселин Данов продал на групировката ТИМ за 140 000 евро и тя в момента била в резиденцията им в столицата. През юни Веселин и Христо Данови се признаха за виновни и сключиха споразумение с прокуратурата. Така бащата получи 3 г. затвор, а синът - 1 г. В момента те изтърпяват наказанията си като елтехници в хотел край Варна. Христо Данов трябва да бъде освободен през септември. Данов-старши ще има право на условно предсрочно освобождаване през март 2010 г.

в. ТРУД

Обявяват за издирване свидетели, които не са търсени

Тревожни сигнали за нарушения във Варненската районна прокуратура отправи Инспекторатът вчера. Институцията, оглавявана от Ана Караиванова, бе поощрена от Брюксел за "обнадеждаващи резултати" в разследването на дисциплинарни провинения и слабости в съдебната практика. Спечели и проект по ОПАК за укрепване на капацитета.
Районната прокуратура във Варна масово обявявала за издирване важни свидетели, които изобщо не са били търсени. Повечето от делата й били спрени или прекратени, 40-те прокурори внасяли по около 4 преписки на месец в съда, уточни инспектор Анита Михайлова. След проверка в наказателната колегия на Софийския районен съд пък петима съдии били предложени за наказание, защото бавели с месеци мотивите към присъди. Но 12 съдии са предложени за поощрение.
Много е опасно да тръгнат промени "на парче" в Наказателно-процесуалния кодекс, заяви съдийката Нели Куцкова по повод препоръките на Брюксел за корекции в наказателното законодателство. Законотворците този път да се допитат до тези, които прилагат законите, настоя тя. Според нея тълкувателната практика на ВКС е най- сигурното оръжие срещу корупцията във време на нескончаеми законови промени. ВСС има неясна политика за атестиране на кадрите, а това демотивира качествените магистрати, каза съдия Калин Калпакчиев.

КАПИТАЛ интернет издание

Цената да казваш истината
16:18 от Росен Босев

В съботния брой на "Капитал" ще публикуваме интервю с Жаклин Комитова. Тя е съдия в Софийски градски съд. Кандидатира се за председател на съда, като в резюмето си пред членовете на Висшия съдебен съвет призна в прав текст, че съдиите в СГС правораздават с "примка на шията".
Няколко седмици по-късно ВСС я наказа за октровенията й (по думите на Константин Пенчев) като отказа да я преизбере за председател на Търговското отделение в съда. В интервюто тя разказва за получените оферти, за натиска, за бушоните в съдебната система, за наказанията, зависимите магистрати....

Тази сряда, Комитова беше единственият кандидат за поста. Въпреки, че беше получила максималната възможна оценка, за нея гласуваха 6 човека, 4 бяха против, а 13 пуснаха бели бюлетини. Председателят на Върховния административен съд Константин Пенчев каза тази сутрин в ефира на БНТ, че се подписва с "две ръце" под казаното от Жаклин Комитова. Пенчев беше категоричен, че решението на ВСС е своеобразно наказание за отрковеността й и показно за всички, които занапред биха искали да говорят.

в. БАНКЕР 
(§22)

Осъдиха сводник, "изпрал" 48 000 евро

Това се нарича лош късмет - тъкмо си се измъкнал от село и вместо да садиш пипер, си завъдил няколко проститутки, пратил си ги да трупат парички чак на истинската Ривиера и полицията те сгащва. Не стига че ти лепват една присъда за склоняване към проституция, ами не след дълго следва и втора - този път за пране на пари.

Лошият късмет застига 40-годишния Ангел Чобанов от асеновградското село Болярци на 13 март миналата година - тогава е арестуван в Пловдив. Районната прокуратура го обвинява за склоняване към проституция и за трафик на хора. Според данните от разследването през 2002 г. Ангел е създал мрежа за платена любов не къде да е, а във френския град Ница. Самият той обаче никога не пътувал до атрактивния курорт, защото си имал свои хора там, които посрещали набраните от него момичетата и ги изпращали да "работят" в нелегален публичен дом. Тарифата била от 50 до 80 евро на сеанс, като проститутките били принудени да плащат и наем за помещенията, които ползват. Според уговорката те получавали 50% от цената на сексуалните си услуги, а остатъка пращали на Чобанов чрез куриерска фирма. Обаждали му се по телефона лично, за да му продиктуват специалния код на сметките, по които превеждали парите. За да прибира полагащото му се, Ангел Чобанов използвал двама мъже от Пловдив и Асеновград, които взимали за услугата по 40-50 лв., а цялата сума във валута давали стриктно на сводника.

По разпореждане на прокуратурата срещу посредниците текат данъчни проверки. През януари 2009 г. Районният съд наказа Чобанов с две години затвор за склоняване към проституция. Шест месеца по късно, в сряда (15 юли) Окръжният съд му лепна още 11 месеца и 20 дни по обвинение за пране на пари, защото в продължение на две години (2002-2004) е получавал парични преводи от Ница в размер на 48 000 евро, за които е знаел, че са придобити чрез престъпление.
На съдебното заседание в сряда бяха дошли да свидетелстват няколко от момичетата, работили за Ангел на Ривиерата, сред които и млада майка с бебето си. До разпита им обаче не се стигна, защото делото приключи по съкратената процедура, след като съдия Христо Симидчиев одобри споразумението на сводника с прокуратурата и му наложи наказание под предвидения минимум.

Сегашната му присъда се комулира със старата, от която му остават 1.5 години. Общо му бе определено най-тежко наказание от две години лишаване от свобода, което Чобанов ще изтърпява при първоначален общ режим. Защитата направи последен опит да спаси имиджа на клиента си, като изтъкна, че той е обвинен във финансови операции, но не ги бил извършвал- нищо че се признал за виновен. Благодарение на споразумението, вместо да отнесе между една и осем години затвор и глоба от 5 до 20 хил. лв., сега Ангел ще плати само някакви си 4 хил. лева. В полза на държавата обаче са конфискувани припечелените от проститутките му 48 хил. евро. По настояване на прокуратурата е запориран апартаментът на сводника в Пловдив. Присъдата подлежи на обжалване пред Апелативния съд.
Жана Маринска

в. МАРИЦА

Съдия скастри обвинител: Не спорете с мен
ПЛОВДИВ, Парашкева ИВАНОВА, 23 Юли 2009

Окръжният съд вчера за втори път отхвърли споразумението между прокуратурата и адвокатите на четиримата обвиняеми за похищението на гърка Фотиос Пулопулос. След обявяването на решението в залата, съдията Михаела Буюклиева и окръжният прокурор Тодор Павлов си размениха остри реплики, а прокурорът бе заплашен със санкция.
Съдът отхвърля споразумението, тъй като не са събрани всички доказателства за разкриване на истината, има противоречия между различните факти, а наказанията на някои от обвиняемите не съответстват по вид и размер на деянието и противоречат на закона и морала, заяви съдия Буюклиева. Тя обаче не уточни за кои присъди става дума. Според постигнатото споразумение семейството Димитър и Стоянка Дарабанови трябваше да получат по 2 години и 11 месеца условно. Същото наказание бе предвидено и за частния детектив Петър Петров. Най-тежкото наказание - 6 месеца реално при строг режим, бе предвидено за колегата му Димитър Славчев. Прокурорът представи на съда документ, че Дарабанови са пострадали от измама на Фотиос и срещу него се води наказателно производство. Освен това детективите са съдействали на БОП и са предоставили информация на антимафиотите, благодарение на която е предотвратено тежко престъпление.
Самият грък не може да бъде открит на адреса, където живее. Срещу него има подадени множество жалби от граждани, които са му платили крупни суми, за да премести децата им в Медицинския университет.
Настоявам да обосновете решението си и искам повече конкретика кои наказания не съответстват на закона, заяви Тодор Павлов. Съдия Буюклиева обаче не даде повече аргументи, а вместо това скастри обвинителя: Не е във ваш интерес да влизате в спор със съда, защото мога да ви санкционирам, заяви съдийката. Глобата за обида на съда е 500 лева. Шокирани от острия тон, адвокатите от защитата се изнесоха от залата, без да кажат и една дума. След делото прокурорът заяви, че ще пусне жалба по случая до председателя на Окръжния съд Сотир Цацаров. Според прокурора и адвокатите наказанията са на границата на допустимите от закона.

в. СТРУМА

1 г. затвор за управителя на "Дивърди" ООД - Дупница, фалирал с 220 592 лв. дълг

Кюстендилски районен съд наложи наказание от 1 година ефективно лишаване от свобода на 27-годишния Георги Атанасов. В качеството си на управител на търговско дружество "Дивърди" ООД - Дупница той фалирал на 25 юли 2006 г., но не е заявил неплатежоспособността си пред Кюстендилски окръжен съд, какъвто е редът по член 227, ал. 2 от Наказателния кодекс. Дълговете на "Дивърди" ООД към датата на фалита била 220 592 лв.

в. 24 ЧАСА

Вземат ДНК и от вуйчото на обвинен за Белнейски

Експерти са взели ДНК проба от вуйчото на обвинения за убийството на сестрите Белнейски Паун Лазаров. Той е бил подложен и на тест с детектор на лъжата, научи "24 часа". Разследващите обаче отказват да огласят резултатите. В същото време вчера задържаният за убийството Лазар Колев и майка му Мариана Тодорова пратиха писма до медиите. "Надявам се главният прокурор да вземе отношение по делото ми и то да достигне до някакво развитие, защото през изминалите 6 месеца изобщо не се работи по него", пише Колев.
Той разказва, че при разпитите е бил питан дали познава над 100 различни лица, които да бъдат изкарани негови "съпроцесници". Според него по делото има информационно затъмнение, чиято цел е да не се разбере истината. Колев твърди, че ДНК експертизата, която го уличава за убийството на сестрите, е нагласена. Арестантът обвинява следователя Веселин Мартински, че на отворен прозорец му казал: "Ако искаш, скачай". Този пасаж обаче е зачертан, както и друга част от писмото, където Колев пише, че доказателството за вината му е " меко казано съмнително". Вместо това с друг почерк е добавено, че са били отправени заплахи срещу майка му :"Ще видиш какво ще й се случи".
"Искам да спре всичко това и обществото да узнае, че мъж на 29 г. пропилява 2 г. от живота си за нещо, което не е извършил! Единствения начин да се постигне това е делото ми да влезе колкото се може по-скоро в съда, тъй като пребиваването ми тук е незаконно", казва Колев. В своето писмо майка му Мариана обвинява Мартински, че е подложил сина й на ужасяващи разпити и всеки ден му показвал снимки на убитите сестри. Държали момчето й сам в килия, в която единственото малко прозорче било затворено. "Под достойнството ми е да коментирам изказванията на Колев и майка му", каза Мартински. Според него писмата са адвокатски трик, за да се въздейства на разследването. Защитата ще се запознае с материалите, когато приключи разследването, какъвто е законът, допълни Мартински.
ЛЮБО ИЛКОВ, СИЛВИЯ ГУРМЕВА

в. МОНИТОР

ПАЗИТЕЛКАТА НА ЕВРОПАРИТЕ
23 Юли, 2009
НАТАЛИЯ ФИНАШКОВА

Представителна, фина, по европейски стриктна и дисциплинирана. Така магистратите описват бъдещия министър на правосъдието Маргарита Попова. Кандидатурата й бе оповестена от Бойко Борисов и подкрепена от главния прокурор Борис Велчев. Дамата има и друго описание, дадено от колегите й - Пазителката на европарите у нас.

Причината за него е ясна - крехката прокурорка досега беше шеф на най-трудното отделение в държавното обвинение - спецзвеното за борба с измамите с европари. Попова бе избрана лично от главния прокурор Борис Велчев да оглави тежката структура след поредните случаи на скандали с окрадени пари от предприсъединителни програми на Европейския съюз. Само за една година звеното й постигна големи успехи, като увеличи няколко пъти броя на разследваните случаи на евроизмами.
Според магистратите Бойко Борисов е намекнал още преди време, че Попова е идеалният кандидат за поста правосъден министър. Дни след като ГЕРБ спечели парламентарните избори, лидерът на ГЕРБ обяви, че приоритет №1 на бъдещото му правителство е именно борбата с евроизмамите и връщането на европарите у нас. "Кой по-добре от нея може да проведе така нужната на страната ни съдебна реформа и да изготви стратегия за прерязване на кражбите на средства от фондовете на Европейския съюз", казват колегите на бъдещия министър.

От години настоящият говорител на главния прокурор Маргарита Попова и Бойко Борисов са в много добри отношения. В годините, когато беше главен секретар на МВР, Борисов не криеше, че работи много добре с тогавашния окръжен прокурор на София Маргарита Попова. Голяма част от полицейските действия, особено като

 акциите за  нарколаборатории в региона на София, завършиха с осъдителни присъди

"Нейното звено е единственото, похвалено от Брюксел, и затова ще й дадем власт да си довърши работата по най-добрия начин. И колегите от ОЛАФ, и всички останали имат прекрасно мнение за нея. Тя не е партийна кандидатура, а е човек, сложен, за да свърши работата", заяви самият Борисов.

"Един прокурор има какво да даде на правосъдието, особено в този момент, когато знаем какво трябва да правим и държавата има дневен ред. Това е едно предизвикателство", коментира пък Попова. "Екипът ми ще бъде единствено и само експертен", поясни прокурорката. Маргарита Попова обяви още, че

имала намерение да привлече в екипа си колеги от държавното обвинение

"Съдебната система трябва да се реформира и да заработи така, че в държавата да има "диктатура на закона", обясни още бъдещият министър на правосъдието. Магистратът подкрепя виждането на Борисов, че прокуратурата на този етап не бива да се вади от съдебната система.

Маргарита Попова е прокурор от 1990 г. След немската гимназия в Пазарджик завършва българска филология в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Но мечтата й е била да стане прокурор. Затова учи и право и през 1990 г. става обвинител. Девет години е окръжен прокурор на София - до 2004 г., когато бившият главен прокурор Никола Филчев без обяснения я отстрани от поста.

След това тя стана постоянен преподавател в Националния институт на правосъдието. През юни 2006 г. главният прокурор Борис Велчев я привлече в екипа си и й повери ревизията на Върховната касационна прокуратура. След това я направи и свой говорител.

Емблематично  за прокурор Попова бе делото "Опицвет"

През 90-те години на миналия век тя внесе в съда обвинителния акт срещу Кристиян Младенов и Валери Величков за лабораторията за амфетамини край софийското с. Опицвет. Маргарита Попова поддържаше обвинението и извоюва ефективни присъди, впоследствие отменени от Върховния касационен съд.

Като шеф на Софийската окръжна прокуратура бъдещият правосъден министър запорира имуществото на покойния Константин Димитров-Самоковеца по Закона за собствеността на гражданите.

Прокурорката ще е 87-ият министър на правосъдието в 130-годишната му история и третата жена на oтговорния пост след Светла Даскалова и Миглена Тачева. Маргарита Попова е професионален прокурор с кураж, смятат колегите й. Познава отлично проблемите на прокуратурата.

Попова

ще е и втората  дама, станала  пазителка на държавния печат на България

след предшественичката й Миглена Тачева. Министърът на правосъдието е пазел държавния печат до 1944 г. Традицията бе възстановена през 1998 г.

Печатът е сух, релефен или восъчен. Представлява окръжност, в средата на която е изобразен държавният герб. Около него в горната половина на кръга е написано "Република България", а в долната - "държавен печат". Съхранява се в солидна каса в кабинета на министъра на правосъдието. Ключ има само той. В касата има сейф, чийто код знаят единствено министърът и специално определен служител, който задължително присъства при поставянето на печата. Това става със специална машина.

Печатът се полага на точно определено място на последната страница на всички документи - закони, решения на парламента, укази на президента, за да влязат в сила. Накрая министърът слага и своя печат.

Правосъдният министър е и единственият, чиито правомощия са записани в конституцията.

в. ТРУД


4-ма наркодилъри от Троян с ефективни присъди

Великотърновският окръжен съд осъди на 10 години лишаване от свобода ефективно при строг режим и глоба от 30 000 лв. в полза на държавата организатора на наркогрупата от Троян Дочо Ралчевски, съобщи "Фокус". Брат му Николай е осъден на 5години затвор при общ режим и глоба от 5 000 лв. На 10 години лишаване от свобода при строг режим, глоба от 8 000 лв. и конфискуване на една втора идеална част от лек автомобил "Рено" е осъден Нанко Миревски, по прякор Скинара.
За Димитър Михайлов съдът постанови 5 години затвор, 5 000 лв. глоба и конфискация на една втора идеална част от лек автомобил "Ситроен". Присъдата подлежи на обжалване пред Апелативния съд в 30-дневен срок. Групата от 7 души бе задържана на 23 май 2008 година пред дискотека в село Орешак след няколкомесечна оперативна разработка на Районното полицейско управление в Троян и прокуратурата. Впоследствие Окръжният съд наложи постоянна мярка "задържане под стража" за четирима от тях.
Организатор на групата е Дочо Ралчевски, който действал заедно с брат си Николай, Нанко Миревски, по пряко Скинара, и Димитър Михайлов - всичките от Троян. Групата е била една от най-активните наркопласьори в Ловешка област. Разпространявали са предимно амфетамини и екстази, с които са снабдявали София, Плевен и Враца.

в. БАНКЕР 
(§22)

Активно кадруване на ВСС преди отпуската

Магистратите от Районния съд в Дупница, които попаднаха на мушката на Висшия съдебен съвет, няма да бъдат наказвани, стана ясно в средата на тази седмица. Добрата вест за съдиите съобщи шефката на районното съдилище Ели Скоклева малко преди да излезе в лятна отпуска до началото на септември. Предложението тукашните магистрати да бъдат наказани направи шефката на Инспектората към Висшия съдебен съвет Ана Караиванова. След масирана проверка в районния съд Инспекторатът на ВСС внесе предложение да бъдат наказани 12 съдии заедно с неговата председателка за допуснати нарушения в 87 дела по Указа за борба с дребното хулиганство. Проверката установила, че по 42 от тях не е имало публични заседания и не са изготвени протоколи, на нарушителите не са им разяснявани правата, не са отразени обясненията им, както и доказателствените им искания. Инспекторите предложиха наказанието да е намаляване на трудовото възнаграждение с 25% за срок от две години.

Тази седмица осем от всички 12 преписки на ВСС по дисциплинарните производства срещу дупнишките съдии са върнати на Районен съд - Дупница, с указание за налагане на санкция "забележка" по преценка на съдия Скоклева. Тя обаче е категорична, че нито един от съдиите не е допуснал нарушение. "Няма случай, в който съдът да не е разгледал незабавно или в срок от 24 часа образуваните преписки", заяви съдия Скоклева. "Хората от инспектората решиха, че като не сме съставили протокол от разглеждането на преписката, делата не са били разгледани в открити заседания", каза още председателката на районния съд. Според нея практиката за гледане на такива дела в събота и в неделя е била такава: дежурният съдия отива в полицията, изслушва нарушителя и свидетеля и незабавно постановява решението. "Сега процедурата вече е променена с оглед дадените указания. Делата се гледат в сградата на съда и се съставя протокол, където са отразени действията на съда, съобразени с разпоредбите на Указа за борба с дребното хулиганство, а не по НПК", съобщи съдия Скоклева. Освен с магистратите от Дупница тази седмица т.нар. правителство на съдебната власт се занима и с кадрови въпроси. На заседанието си в сряда (15 юли) ВСС освободи временно от магистратските им постове Делян Пеевски и Анастас Анастасов.

Кариерата на Пеевски във властта тръгна от младежкото НДСВ. Той е истински рекордьор, тъй като на 23-годишна възраст вече беше следовател в Националната следствена служба. Пеевски я напусна, когато бе назначен за заместник-министър във ведомството, оглавявано от Емел Етем. Името на Пеевски нашумя в т.нар. скандал "Р.Овч.", в резултат на който преди две години подадоха оставка шефа на НСлС Ангел Александров и министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров. Бившият младежки лидер на НДСВ и настоящ ДПС-депутат бе обвинен от бившия шеф на "Булгартабак" Христо Лачев, че му е оказвал натиск да се отчита с големи суми за ДПС и е изпълнявал кадрови поръчки на партията в тютюневия холдинг. Обвиненията на Лачев не бяха доказани, но Пеевски бе отстранен от Министерството на извънредните ситуации и се върна на работа в следствието. Премиерът Сергей Станишев обаче го възстанови като заместник-министър и Пеевски отново напусна НСлС.

Играта "иди-дойди" продължи и след това. На 7 юли Пеевски бе освободен от министерството и пак подаде молба да се върне в следствието. След решението на ВСС в сряда обаче той наново бе изваден от състава на НСлС, тъй като междувременно положи клетва като депутат от ДПС. Другият временно освободен от магистратски пост бе Анастас Анастасов, който пък беше председател на Районния съд в Ямбол, а сега ще е депутат от ГЕРБ. До освобождаването му се стигна, тъй като в понеделник (14 юли) и той положи клетва като депутат в новото 41 НС. Местата на Пеевски и Анастасов им в съдебната власт обаче ще се пазят и те ще могат да се върнат на тях след края на работата на този парламент. ВСС възстанови и досегашния заместник-министър Соня Янкулова, която миналата седмица подаде оставка от поста си в МВР като съдия във Върховния административен съд.

Иначе и в последната седмица преди лятната ваканция ВСС продължи с изборите на административни ръководители в съдебната система. Бяха определени административните ръководители на окръжните съдилища в Сливен, Стара Загора и на Окръжна прокуратура - Благоевград. Председател на Окръжен съд - Сливен, стана Къню Жеков, който досега е бил заместник-председател на съда. Досегашният председател на Окръжен съд - Стара Загора, Тоньо Тонев получи подкрепата на членовете на Висшия съдебен съвет за втори мандат. С тайно гласуване бе определено пък Елка Атанасова да е административен ръководител на Окръжната прокуратура в Благоевград. Нов е и шефът на Окръжен съд - Видин. Това е Васил Василев, който бе избран след третото гласуване на заседанието на Висшия съдебен съвет с 15 гласа "за".

в. 24 ЧАСА

Изнасилвач си призна и отнесе 114 месеца затвор
Публикувана: Четвъртък, 23-и Юли 2009, автор: Светлана Йорданова

Сериен изнасилвач от Плевен ще лежи 9 години и половина в затвора за нападение и гаври с 13-годишно момиче. Илиян Иванов е осъден от Софийския градски съд след дело по съкратената процедура. "Действах под въздействие на алкохола. Знам, че това не ме оправдава", казал Иванов в последната си дума пред съда. Преди това твърдял, че насилието не е в природата му, но признал фактите в обвинителния акт. Защитата дала съгласие да не се разпитват свидетели и експерти.Жертвата на изнасилването сега е на 17 г. и за нея "24 часа" разказа в разследване през февруари.До кошмара на 12 август 2005 г. тя нямала интимен приятел. Похотливият мъж я издебнал и нападнал с нож на столичната ул. "Даскал Никита", предупредил да не мърда и я завлякъл до гараж наблизо. След заплахи я насилил няколко пъти.
13-годишната се добрала до дома на баба си, роднините я откарали в "Пирогов" с кръвонасядания и охлузвания по цялото тяло. Момичето било в шок. Страхувало се, че онзи може да я нападне отново или да я убие. Насилникът е разкрит и "закован" от разследващите след ДНК-анализ на сперма, останала върху листо на мястото на престъплението и след разпознаване, извършено на 27 юни м. г. Жертвата видяла лицето на нападателя - имал широк нос и белези от акне. По време на гаврите бил разговорлив и обяснил разни неща за себе си. Това е втора присъда за Иванов, който по-рано бе осъден за друго изнасилване в Плевен.

в. ЯНТРА ДНЕС


Все повече пияни шофьори зад волана
Ръст на делата срещу нетрезви шофьори отчитат от районния съд
4 условни присъди и 4 пробации наложени само за 3 дни

Все повече шофьори сядат зад волана след употреба на алкохол. Тревожният факт се набива на очи още щом човек погледне статистиката на Варненския районен съд (ВРС). За първото полугодие на тази година делата срещу водачи, карали с над 1,2 промила алкохол, или такива, които нямат книжки, са 455 - или със 75 повече, сравнено със същия период на 2008 г. Приблизително една трета от всички тези дела се разглеждат по реда на незабавното или бързото производство. Само за последните 3 дни в районния съд са разгледани 8 дела срещу шофирали в нетрезво състояние водачи, информират от пресцентъра на ВРС. По силата на одобрени от съда споразумения четирима от шофьорите получиха условни наказания, на останалите четирима бе наложена пробация. 3 месеца лишаване от свобода, отложени с 3 г. изпитателен срок, получи 21-годишният Васил Савов за това, че преди 10 дни управлявал мотопед "Чинчи" с 1,63 промила алкохол в кръвта. Той ще бъде лишен и от правоуправление на МПС за половин година. Същото наказание, но 5 месеца без право да шофира, бе наложено на 35–годишния Георги Иванов, управлявал преди седмица колата си с 1,23 промила. 26-годишният Максим Дамянов, освен 3 месеца условно осъждане, ще остане без шофьорски права за 10 месеца, тъй като е засечен рано сутринта на 6 юни т.г. да управлява товарен автомобил марка "Бертоне" по главен път в посока кк Зл. пясъци с концентрация на алкохол в кръвта 1,86 промила. 4 месеца условно наложи съдът на 18-годишния Владимир Великов, шофирал в град Белослав с 1,57 промила.

БНТ

Маргарита Попова: Нов наказателно-процесуален кодекс не е необходим

Водещ: Сега мой гост е бъдещият министър на правосъдието Маргарита Попова. Добре дошли. Добро утро.
Маргарита Попова: Добро утро. Благодаря.
Водещ: Няколко думи за вас. Кариерата ви на прокурор започва преди близо 20 години. Девет години сте ръководител на Софийската окръжна прокуратура. През 2004 година неподражаемият Никола Филчев ви отстранява от поста. Две години сте постоянен преподавател в Националния институт по правосъдие, нали така?
Маргарита Попова: На правосъдието.
Водещ: На правосъдието. 2006-та Борис Велчев ви избира за свой говорител, говорител на Върховната касационна прокуратура. По-късно, когато настъпиха скандалите около спрените европейски пари, оглавихте едно специализирано звено, което разследваше тези кражби на европейски пари. Как може с едно изречение да се самоопредели Маргарита Попова?
Маргарита Попова: Хубав въпрос като начало. Изненадвате ме. Но няма да ме поставите в неудобна ситуация. Понякога съм доста взискателна и това притиска много хора около мен. Но с течение на времето хората разбират, че има защо.
Водещ: Някой притискал ли ви е, да ви е заплашвал с убийство, с разправа в практиката ви?
Маргарита Попова: Слава Богу, не.
Водещ: Не са посмели. Помните ли съдбата на Моника Макувей, между другото? Сещате ли се какво стана с нея?
Маргарита Попова: В момента вие ли ме заплашвате с нейната съдба?
Водещ: Бихме могли да припомним, че когато тя започна да рови в мръсотията на елита там, в Румъния, въпреки подкрепата, която имаше на ниво Брюксел, в един момент стана една широка, разноцветна, стабилна коалиция срещу нея. Политици от всички страни се обединиха и в един момент я отстраниха. Мислите ли, че ако стигнете до една граница и я прекрачите, тази заплаха може да ви сполети и вас в реалността?
Маргарита Попова: Как да ви кажа? Животът е шарен и динамичен и всеки си носи кръста. Нека да тръгнем да работим, да видим какво ще се случи в близките месеци и години, пък каквото е.
Водещ: Как точно стана ясно, че Бойко Борисов ви избира? Обади ви се по телефона, предложи ви? Докога ви даде срок да мислите? Какво ви каза?
Маргарита Попова: Поканиха ме на разговор и имахме време около една седмица. След като аз казах, че това е много сериозен въпрос, който трябва да се обмисли не само в светлината на поемането на един нов пост, на едно ново предизвикателство, е и въпрос, който трябва да се разглежда откъм това, какво ще се случи в прокуратурата с тази млада специализирана структура, която получи висока оценка в Брюксел, и на чиито резултати се радваме ние, колкото и малко хора да сме в тази структура, поради което...
Водещ: В доклада беше казано отделни личности се опитват да доведат до напредък, но като цяло реформата не била започнала в правосъдието, аз така разбрах.
Маргарита Попова: Има такива фрази в доклада, но аз мисля, че те са направени много добронамерено, за да може да се даде възможност и други хора, с дух, с упоритост и с възможности, да последват примера на тези, на които се е отдала възможност да тръгнат напред и да покажат преди другите това, което могат. Така че аз така ги възприемам тези констатации.
Водещ: Там има и нещо, което е впечатляващо като статистика. Има 110 автомобила "Бентли", регистрирани. Не е ли логичният извод този, колкото по-малко правосъдие, колкото повече корупция, толкова повече автомобили "Бентли". Не е ли обратнопропорционална зависимостта?
Маргарита Попова: Без да ви засягам, аз не мисля толкова опростенчески, простете. Би могло и така да се разсъждава, но от друга гледна точка това е един въпрос, който иска задълбочено третиране. Просто нещата да се погледнат от много гледни точки.
Водещ: Опростявам като зависимост.
Маргарита Попова: Но сте прав в едно, че в ситуацията, в която се намира държавата и нашето общество, един такъв пример и една такава гледка е символ за несправедливост, която дразни обществото.
Водещ: Но тя има своите обяснения. А дали сред тях не е обяснението, че борбата с корупцията и организираната престъпност не е приоритет на България, на политическо ниво?
Маргарита Попова: Борбата с корупцията и организираната престъпност не успяхме да покажем, че е приоритет. Това нещо трябва да се случи сега и това е казано в доклада от 22 юли тази година. Трябва да се работи системно, с национална стратегия, с ясно изразена политическа воля. Ясно да кажем, че това е приоритет и за трите власти и тогава нещата ще изглеждат по-различно.
Водещ: Кои са политиците, които умишлено пречеха на борбата с корупцията досега и се опитваха да оказват натиск ако не на вас, на ваши колеги?
Маргарита Попова: Този въпрос аз не бих могла да го коментирам, тъй като в моята професионална практика такова нещо не е имало, а пък не съм се опитвала да бъда политически анализатор и да оценявам действията на отделни политици. За нас беше важно общото послание, стратегията, така че...
Водещ: Освен експерт, сега автоматично ставате и политик. Така става.
Маргарита Попова: Не.
Водещ: Като член на правителството от понеделник.
Маргарита Попова: Трябва много внимателно да се оценяват тези неща. Аз съм поканена в този кабинет, за да бъда експерт. Моят екип, ако се случат нещата в понеделник, ще бъде единствено и само експертен и...
Водещ: Ще ги подложите ли на детектор на лъжата, между другото? Вземам повод да ви задам този въпрос, защото се изискват нови специализирани структури, които да се борят с корупция по високите етажи на властта. Мисля, че и Борис Велчев загатна, ако трябва и детектор на лъжата. Бихте ли се обградили с хора, които са проверени по този начин?
Маргарита Попова: Не, не.
Водещ: Добре. Това е шега, но все пак е възможност.
Маргарита Попова: Бих се оградила с хора и това винаги съм го правила, които във времето са показали, че са почтени, че са трудолюбиви, че са лоялни и че могат да носят отговорност в екстремна ситуация.
Водещ: Нов Наказателен и нов НПК ще има ли?
Маргарита Попова: Една от препоръките в доклада е да се започне да се работи в тази посока.
Водещ: Министерството трябва да го изготви и да го предложи на мнозинството.
Маргарита Попова: Законодателната инициатива вероятно ще бъде от Министерството на правосъдието, но доколкото става дума за НК, там препоръката е да се направи нов НК, но искам веднага да кажа, че тази дискусия, преди да дойде препоръката, беше проведена в рамките на съдебната система. Това е едно от предложенията отпреди две години или малко повече на нашия главен прокурор. Той даде много разумни предложения, които трябва да бъдат подложени на широк дебат най-напред в съдебната система, след това в обществото и да се мисли по този въпрос. Относно НПК, мисля си, че на този етап не е необходимо да се мисли за един нов продукт, а и в самия доклад, така са приели нашите партньори нашите оценки, изискването е да се опрости и да се отстранят прекаленият формализъм преди всичко в досъдебната фаза.
Водещ: Да не се забатачват дела поради най-различни процесуални процедури.
Маргарита Попова: Процедурите да станат по-прости, за да може да има по-бърза досъдебна фаза.
Водещ: Болен, изстинал...
Маргарита Попова: Включително и това. Има лек за този въпрос. Могат да се случат такива неща...
Водещ: Болните да се излекуват.
Маргарита Попова: Бяха правени предложения от наши колеги, съдии и прокурори, така че тези неща ще се обмислят и съм сигурна, че ще се случат.
Водещ: Васил Друмев, Веселин Георгиев, имена, които се споменават. Нормална ли е скоростта на правораздаване при тях?
Маргарита Попова: Веднага казвам, че скоростта на правораздаването не е нормална, но това не винаги се дължи на пропуски в работата на отделни съдии, дори не се дължи винаги на лоша организация на работа, може би всичко вкупом, но може би законодателната база трябва да бъде променена. Нещата са комплексни.
Водещ: Това всъщност е реформата, която ще направите?
Маргарита Попова: Това е част от реформата, която трябва да бъде направена.
Водещ: Друго основно?
Маргарита Попова: Много важни неща са препоръчани в доклада.
Водещ: Споразумението например? Признавам си извършване на някакво престъпление и вземам минимално наказание.
Маргарита Попова: Това е част от темата изменение или нов НК. Институтът на споразумението така, както е приет сега, даде своите резултати преди години. Може би сега трябва да се обмислят диференцираните процедури от гледна точка на това, едната процедура да не припокрива другата, всяка да цели собствен резултат и в съвкупност да дават възможност за едно наистина справедливо правораздаване.
Водещ: Идеята е, ако е прекалено бързо, да не е пък смешна присъда.
Маргарита Попова: И не за сметка на качеството и справедливостта, разбира се.
Водещ: Ако е много ниска присъдата, в един момент се поставя въпросът дали това е справедливо.
Маргарита Попова: Така е. Има какво още да се мисли по този институт, който сам за себе си аз лично одобрявам. Може би трябва още малко да се направят някои прецизни поправки.
Водещ: Защо в Германия, този въпрос многократно сме го задавали, но е интересно и вие какво ще кажете, съдът в Аусбург в рамките на около три месеца по източването на пари по САПАРД излезе с ефективни присъди за помагачите от групата Николов - Стойков? Тук май че е прекратено към Николов. Правосъдието е емигрирало някъде по този въпрос.
Маргарита Попова: Не, делото ще тръгне отново сега, след изборите. Предполагам, че СГС вече са обмислили това, такава е процедурата, това трябва да тръгне. Но относно вашето твърдение, че там много бързо са станали съдебните процедури...
Водещ: И това са помагачите. То е за същото нещо, същият случай, същото престъпление.
Маргарита Попова: Да. Искам да кажа нещо друго. Не съм следила този случай във фазата, когато делото е било разследвано. Имам дистанционни, така да се каже, впечатления. Но трябва да ви кажа едно. Досъдебното разследване по този случай в Германия е продължило много по-дълго време, отколкото досъдебното разследване в България относно извършителите, подозренията за извършване на измами. Съдебната фаза приключи бързо. Когато материалите от Германия бяха предоставени на нашите национални власти, ние всъщност успяхме горе-долу с тях да приключим разследването и да го внесем в съда. Процедурите в съдебната фаза, които дразнят обществото, с право, донякъде са пречка за това делото да бъде толкова много забавено.
Водещ: Дразнят, да, дразнят.
Маргарита Попова: Дразнят абсолютно справедливо. Аз бих казала, че ако се подобри и организацията на работа по насрочване на делата, може съдебният процес да бъде малко по-ускорен. Но трябва да се мисли и за промяна на законодателната власт.
Водещ: Много магистрати или дознатели не започват разследване, когато усетят, че за подозрение за корупция се ползват, цитирам: "добри връзки". Много ли са тези случаи с "добрите връзки"?
Маргарита Попова: Няма статистика дали са много, или са малко тези случаи, но наистина това нещо не може да се отрече, но веднага ще ви кажа, че това важи не само за дознателите, за прокурорите и съдиите. В която и система да отидете, в която и структура да отидете, ако има такива прояви, хората винаги биха се страхували да си свършат работата така, както трябва заради собствения инстинкт за самосъхранение.
Водещ: Две телефонни обаждания и се гипсират.
Маргарита Попова: Колкото се отнася за прокурорите и за дознателите, толкова се отнася и за всеки друг човек, който има своята трудова кариера, своите желания да свърши нещо, както трябва, а усеща, че няма тази възможност.
Водещ: Ще има ли човек в затвора заради кражбата, да речем, на европейски пари? Питам ви, защото абсолютно сте част по тази тема като председател на специализираното звено. Някой, който е крал и лъгал, ще има ли възмездие? Тази дума много се употреби.
Маргарита Попова: Там, където законът позволява да бъде наложена ефективна присъда, ще има такава.
Водещ: По-скоро мислите, че ще има.
Маргарита Попова: Разбира се.
Водещ: А колко случая в момента са дадени за съд, излезли от вашето звено? Горе-долу, ако ги нямате като статистика.
Маргарита Попова: Статистиката я имам, знам ги нещата, защото работата на звеното ми е пред очите, това, което човек е създал и е негова свидна рожба, може да го коментира и го знае в подробности. Искам да ви кажа, че през септември 2008 година делата бяха 10 - 11, 111 мисля, че дела бяха внесени за период 2005 - 2008 година. Сега делата са 35, внесени в съда. Разбира се, осъдителните присъди, и то влезлите в сила в момента, мисля, че са не повече от 9. Направете сам сметка за съотношението на внесена продукция, като към тези...
Водещ: В затвора има ли хора?
Маргарита Попова: Не, не, няма. Такава е възможността по закон.
Водещ: Като казвате закона, правомощията трябва ли да се променят на министъра на правосъдието, защото хората не знаят, че всъщност се казва министър на правосъдието, но той не може да влияе, да раздава присъди по този пряк начин. Трябва ли да се увеличат правомощията?
Маргарита Попова: Нека, ако стана министър, да поработя малко, тогава да видя какво ми липсва, и веднага ще отчета и ще кажа.
Водещ: Как мислите отсега, по ваши впечатления, като наблюдавате системата?
Маргарита Попова: Не. При разделението на властите, мисля, че министърът на правосъдието при една добра управленска политика може прекрасно да уплътни поста министър на правосъдието и да даде достолепието на това министерство, което е един от стълбовете на държавата - финанси, правосъдие и вътрешен ред.
Водещ: Видях едно обобщение вчера. То звучи така: тройната коалиция разби службите, за да източва държавата. Работейки по сигнали за злоупотреби, имате ли такова чувство?
Маргарита Попова: Много силно е казано това. Нещата не изглеждат добре в тази сфера, действително.
Водещ: Има ли институция в България, която може да провери и да съобщи откъде са, да речем, 366-те хиляди допълнителна дейност от други доходи на Ахмед Доган? По-политически е въпросът, давам си сметка, че не искате да навлизате в полемика, в детайли, но хората си задават тези въпроси, вестниците изобилстват със снимки, с имоти. Винаги към състоянието на политиците има един особен привкус на интерес. Има ли институция, която може да стигне нависоко и да даде отговор на въпросите, които хората си задават?
Маргарита Попова: Има доста институции. Въпросът е какви доказателства или какви данни и каква обективна информация би могла да се събере.
Водещ: Казахте, че се страхуват много хора в системата. Как ще стигнат до тези данни, за да ги подадат?
Маргарита Попова: Когато се създадат условия да се работи, без да се страхуват. Отговор на въпрос по принцип.
Водещ: И как няма да се страхуват?
Маргарита Попова: С ярко изразена политическа воля, това е абсолютно необходимо.
Водещ: Ако я няма?
Маргарита Попова: Трябва да я има. Мисля, че това ще се усети много скоро.
Водещ: Оптимист сте по-скоро?
Маргарита Попова: По-скоро съм оптимист.
Водещ: Пак се връщам към НК, защото обещах да поддържам интереса. Един конкретен пример, Слави Ангелов, мой колега, даде следния случай на нашето внимание. Бил толкова стар този текст на НК, член 307, той не позволява контролирано да се предлага подкуп. Тоест ако знаете, че аз взимам пари, трябва да ме уличите, не може да организирате операция някой да ми даде контролирано подкуп, защото жертва може да стане този, който го предлага. Примерно това не спъва ли работата по отношение на корупцията? Не е ли пречка?
Маргарита Попова: Това са етични проблеми, които когато се седне да се работи върху наказателния закон, просто ще се мисли и ще се направят нещата така, че да не изпадаме в такава ситуация.
Водещ: Винаги е имало напрежение между отделните звена и в правосъдието, разследване, имаше периоди, в които се обвиняваха кой кого хваща, кой кого пуска. Как ще има съвкупност на цялото това усилие, за да бъде канализирано то успешно? Така, конкретно.
Маргарита Попова: Вие ме отпращате във времената, когато беше много моден, или как да кажа, много актуален този рефрен, ние ги хващаме, те ги пускат. Искам да ви кажа следното нещо по този въпрос. Когато вървеше тази реплика, аз бях ръководител на Софийската окръжна прокуратура. За нас и за Софийски окръжен съд, и за органите на полицията тази реплика не беше в сила. Тя не важеше.
Водещ: Оттогава датират добрите ви взаимоотношения с Борисов?
Маргарита Попова: Да, да, те са служебни, познанството е служебно и е от момента, в който той пое поста на главен секретар на МВР.
Водещ: Казаха ли ви, че ще ви бъдат абсолютно развързани ръцете, за да продължите вашата работа, че няма някаква граница, отвъд която...?
Маргарита Попова: Не са ми поставяли никакви условия.
Водещ: А вашето условие, имаше ли условия от ваша страна?
Маргарита Попова: Не, защото целите ни са едни и същи, а в работата занапред сигурно ще има условия, сигурно ще има динамика на разговорите, сигурно ще има обсъждания, това е съвсем нормално, но до условия, така, както вие може би мислите и така, както може би очаквате отговор на този въпрос, не, не бих казала.
Водещ: Имате ли наблюдения около кадровата политика в съдебната система? След малко наш гост ще бъде Константин Пенчев. Той постави болезнено и остро няколко пъти при отделни случаи, даже каза хора на бели покривки кадруват от години, приятелски кръгове решават кой какъв да е в съдебната власт, не водени от професионални причини в много случаи. Имате ли наблюдения за порочни практики в този смисъл?
Маргарита Попова: Има наблюдения, но не върху кръгове на бели покривки, защото съм далече от такива, не участвам в такива, ненавиждам такива, но бих отговорила на този въпрос по-скоро малко теоретично и бих казала следното нещо. Преди година работих по един проект за реформа в прокуратурата, който беше наречен "Индекс за реформа на българската прокуратура" и там направихме следното нещо - обобщихме, дадохме предложения, които качихме на сайта на прокуратурата, как да бъде подобрена съдебната система в тази насока.
Водещ: Да се махнат покривките.
Маргарита Попова: Ясно казахме, че трябва да се поработи върху наредбата за атестирането, която, според мен, не е толкова добра. Трябва да се поработи върху критериите за подбор и назначаване на административните ръководители.
Водещ: Имаше случай, в който съдийка проточила, да не казвам забатачила, с пет години делото Борилски изключително добре. Стана международен скандал заради този случай.
Маргарита Попова: Най-вероятно става дума за необективен подход при комисията, която я е оценявала, и възможностите, които се дават така или иначе в тази наредба, за голяма амплитуда в оценяването.
Водещ: Трябва да приключваме. Как си представяте, че ще излезете, като ви изтече мандатът в министерството, с какво чувство? Че не сте успели или че сте успели?
Маргарита Попова: Много искам да успея. Всички заедно, разбира се, не само Министерството на правосъдието, защото това не е възможно. Управлението е една система. Бих искала да ни изпратят може би така, както сега беше посрещната примерно моята номинация от всички вас, за което благодаря. Ще бъде това усещане чудесно.
Водещ: Хора, които сте си набелязали, че са за затвора, няма да им кажете имената, но много ли са?
Маргарита Попова: Не си набелязвам хора за затвора.
Водещ: За които се знае, че очевидно там им е мястото, нямате ли впечатления? Защото и за "Бентли"-та говорихме, и за корупцията.
Маргарита Попова: Трябва се работи по доказателства.
Водещ: Ще бъдете перфектни, по буквата на закона. Ако трябва, ще променяте закона? Така разбрах.
Маргарита Попова: Да.
Водещ: Пожелавам ви успех и ви благодаря за това първо по-голямо телевизионно интервю в качеството ви на бъдещ...
Маргарита Попова: Магистрат.
Водещ: Сега на магистрат и бъдещ министър на правосъдието. Успех ви желая.
Маргарита Попова: Благодаря.
Водещ: Маргарита Попова беше при нас.

в. ТРУД


Осъдиха педофила Сисо на 14 години
автор: Иван Славов

"Станимир е невинен. Ако беше хомосексуалист, след толкова години щях да забележа. На някой не му се понрави неговата активна политическа дейност и побързаха да го опетнят веднага след местните избори." Това обясни Ани Стойчева, съпруга на осъдения за педофилия Станимир Стойчев-Сисо. В четвъртък 45-годишният старозагорец получи присъда от 14 години затвор. Старозагорският окръжен съд реши, че Стойчев е извършил действия с цел да възбуди и удовлетвори полово желание. Според магистратите Стойчев е блудствал с шест момчета под 14 години.
Старозагорецът, който беше кандидат за общински съветник от партия "Атака" на последните местни избори, бе задържан на 10 декември 2007 г. на работното си място на жп гарата в Раднево. Станимир бил служител в "Мини Марица-изток" и работил като ръководител движение на разпределителна гара.

Семейният апартамент - сцена на гаврите
"Сисо ни канеше у тях. Гледахме порнофилми и списания, пиехме уиски, пушехме цигари. После той мастурбираше пред нас", разказаха непълнолетни момчета, станали жертва на Стойчев. Ченгетата стигнали до Сисо, след като Даниела Генова (36 г.) от Стара Загора се оплакала, че приятели на 14-годишния й син са станали жертва на педофила. Майката разказала, че от декември 2006 г. до сега Сисо е водил в дома си сина й Митко и още три момчета на възраст от 13 до 15 години. "Издадох го, защото се притесних за приятелите си. Мен не ме е пипал, но те са ми разказвали отвратителни неща", обясни тогава Митко.
Заради интимните разкази на свидетелите и потърпевшите момчета, делото се гледаше при закрити врата. По време на разследването станало ясно, че Станимир канел момчетата в апартамента си на ул. "Бр. Жекови" в Стара Загора. Това ставало обикновено сутрин, когато съпругата и синът му, който тогава бил третокласник, не били вкъщи. "Говореше се, че имал такива наклонности. Като го гледаш - на мравката път струва, а то гледай какъв изрод излезе", говорят комшии на семейството. Според обвинението Сисо се е гаврил с шест момчета, най-малкото било на 12 години, а най-голямото на 14 години
"Момчетата се притесняват и се срамуват от случилото се и за това са променили показанията си от първоначалния разпит до съдебния процес", обясниха разследващи. "Не може първо да твърдят и описват с точност какво са правили с цветущи подробности, как ги е галел и пипал, а после изведнъж да не си спомнят. Мъжът ми е натопен", категорична е Стойчева. Първият случай на блудство е от октомври 2006 г. Едно от момчетата описва как със свалени панталони Сисо започнал да го опипва и по половите органи. Направил опит да пъхне ръка под бельото му, но момчето избягало от апартамента. Месеци по-късно Сисо галел същото момче и мастурбирал. "Като ходехме у тях, ни пускаше порнофилми и ни караше да се самозадоволяваме пред него", спомня си друго от децата. След като им пускал филмите за възрастни, Стойчев се събличал гол и приканвал гостите си да мастурбират. Казвал им, че това са мъжки работи.
Не им давал да пипат нищо вкъщи, за да не разбере жена му, че са идвали. "Другите са ми разказвали, че най-обичал свирките", цветисто обяснява друго от момчетата. "Още първия път, когато отидох на гости у тях, той ми бърка в гащите и ме опипваше", разказва друг тийнейджър.
На разходка с бяла "Лада"
Освен в апартамента Сисо канел децата от махалата и на разходка с бялата си "Лада". Водел ги на затънтени места в парк Аязмото или на Паметника на Бранителите в края на града. Вадил порносписанията и казвал: "Сега какво ще правим, избирайте". След това ги подканвал да мастурбират и да правят орална любов. За да предразположи децата, Сисо им давал да гърмят с въздушната му пушка и газовия пищов. Според едно от потърпевшите деца, след като Сисо ги карал някъде с колата, си искал нежни ласки. "Сякаш му бяхме длъжни", ядосва се момчето. Той обаче пояснява, че не били карани насила. Съпругата на Стойчев вярва, че всичко е скалъпено с цел да се опетни името на "Атака". Станимир е бил 27-и в листите на партията и по думите й бил спряган за евентуална ръководна длъжност в общината. Според жената Стойчев дори помогнал за разкриването на далавери на предишната власт. "Малко преди да го арестуват, подозирахме, че ни готвят нещо", споделя жената.
"Седмици преди да го задържат, някакви хлапета постоянно се обаждаха по домофона - разказва съпругата. - Не е възможно да е водил деца вкъщи. През описаните месеци синът ми е бил втора смяна на училище, а щом съпругът ми ги е водил сутрин, щеше да забележи. След като разбрах за обвинението, разпитах сина ми и той категорично отрече такова нещо. А ладата не му давах да я кара. Преди години катастрофира тежко със старата кола и му забраних да се качва на ладата." "Не сме го виждали с момчета тук, знаем го като тих и мълчалив човек", разказват хората от село Еленино. Сисо често идвал да помага на майка си там. Баща му, който също бил жепеец, починал преди години. Стойчев наследил професията му. Завършил Полувисшия железопътен институт и започнал работа на жп гарата в Стара Загора, после се преместил в "Мини Марица-изток".

в. МОНИТОР

Топследователят Емил Иванов: ПОЛИЦАИ, ВНИМАВАЙТЕ С ДЕТЕКТОРА НА ЛЪЖАТА
Лошо е да се разчита само на данните от полиграфа и доказателствата да се натаманяват според тях
23 Юли, 2009
НЕЙКА КРЪСТЕВА

- Г-н Иванов, доволен ли сте от присъдите за убийството на Валентин Алексиев - Лисицата?

- Доволен съм, макар че бяха постановени с голямо закъснение от десетина години. В един от докладите на ЕК това дело дори бе посочено като пример за мудно правосъдие. Лисицата е застрелян на 12 февруари 1996 г. до училище в София. Първоначално делото е водено от столичното следствие срещу неизвестен извършител. Той не е разкрит и делото е спряно. През 1998 г. при оперативно-издирвателни действия на полицията се стига до разкриване и задържане на тримата извършители - Стефан Рангелов, Велин Добрев и Емилиян Цонев. Делото беше възобновено и поради неговата фактическа и правна сложност бе възложено на мен в тогавашната Специализирана следствена служба. В присъствието на служебен защитник тримата обвиняеми направиха пълни самопризнания. После, когато си ангажираха лични адвокати, Емилиян и Стефан се отказаха от самопризнанията. Велин ги поддържаше до края и доста помогна на разследването. Дори си спомни, че преди убийството са тренирали с автомат. Заведе ме на мястото и там намерихме куршум, който се оказа идентичен с тези на убийството. Приключих делото през юли 1999 г. Около година по ред причини се мота в прокуратурата и през 2000 г. влезе в съда.

- Как си обяснявате това забавяне в съдебната фаза?

- Дълга история. Имаше смърт на съдебен заседател, после съдията Антон Станков стана министър на правосъдието. Делото започна отново при Даниела Атанасова, но тя пък стана зам.-министър. Сменяха се съдебни състави. В крайна сметка приключи с осъдителни присъди. Поръчителите Валтер Папазки и брат му Георги Георгиев, както и Велин Добрев ще лежат по 10 г., а преките извършители Стефан Рангелов и Емилиян Цонев - по 12 г. Това е първото разкрито и доказано поръчково убийство, за което има влязла в сила присъда.

- Къде се намират тези хора сега?

- Георги Георгиев беше изпуснат от полицията още през август 1998 г. и до ден днешен е в неизвестност. Обявен е за издирване чрез Интерпол. Велин Добрев е основен свидетел по делото "Маргините". За останалите нямам представа.

- Как успяхте да докажете поръчителството? В много други случаи това се оказва невъзможно.

- Проблематично беше. При задържането тримата извършители заявиха, че поръчката е дадена от някой си Валтер Папазки, за когото чувах за пръв път. Това беше абсолютно недостатъчно за повдигане на обвинение. След около 3 месеца бяха събрани годни доказателства и Папазки беше задържан.

- Как събрахте тези годни доказателства?

- Сложно. Още повече че е имало посредник между Папазки и тримата убийци - Искрен Ценов, който е застрелян през февруари 1998 г. След неговото убийство част от свидетелите, около 10 души, решиха да говорят. Притеснили са се, че може да са следващите в списъка. Защитата правеше изявления, че са разбойници. Е, да, не са университетски преподаватели. Но бяха ценни като хора от най-близкото обкръжение на Валтер Папазки и брат му. Присъствали са в продължение на месеци при обсъждането на убийството, наемането на убийците, плащането.

- Колко е струвало такова убийство в онези години?

- Доколкото си спомням, 40 000 германски марки (б. а. - малко над 200 000 лева по тогавашния курс). Поръчителството е трудно за доказване, защото няма веществени доказателства, а по онова време нямаше и специални разузнавателни средства. Остават единствено свидетелските показания и мотивът. За да докажа безспорно мотива, се връщах години назад в началото на 90-те, когато се зараждаха т. нар. силови групировки. Много внимателно и подробно съм изследвал взаимоотношенията между поръчителите и жертвата. Били са конкуренти в хазартния бизнес. За да издържи поръчителството, връзката поръчител-извършители-жертва трябва да е напълно ясна. Липсва ли дори само един елемент, доказателството може да падне в съда. В случая Валтер Папазки и брат му поръчват на Искрен Ценов да намери хора, които да премахнат Лисицата. Ценов уговаря тримата наркомани - Добрев, Рангелов и Цонев, дава им парите и те извършват убийството. Папазки и брат му останали доволни и поставили нова задача на Ценов. Дали му списък от 5-6 души, които също трябва да бъдат убити, и пари. Ценов отива при същите хора, плаща им и те приемат поръчката. Но не я изпълняват. Изхарчват парите за наркотици. Ценов е наказан с разстрел. Делото също го разследвах аз. По него имаше доказателства, че поръчители са Папазки и брат му, но не бяха достатъчни за повдигане на обвинения. А извършителите на убийството не бяха разкрити. По това дело съществуваха подозрения у оперативните работници, че е възможно убийците на Ценов да са същите - Стефан, Емилиян и Велин. Дори през 1999 г. или 2000 г. ги бяха подложили на детектор на лъжата. Какъв беше резултатът? Емилиян се явил абсолютно дрогиран и буквално блокирал детектора. За Стефан, който според съдебните психиатри е перфектен завършен убиец, резултатът е уклончив, но по-скоро не е той извършителят. А за Велин, за когото бях абсолютно убеден, че не е физическият убиец на Ценов, резултатът беше пак уклончив, но по-скоро, че той е убиецът. Тези резултати, разбира се, изобщо не бяха приложени към делото.

- Да не искате да кажете, че детекторът на лъжата е излишен?

- Резултатите от прословутия детектор не трябва да имат никаква доказателствена стойност, както е почти навсякъде по света. Съществуват няколко категории хора, които спокойно могат да заблудят детектора. Хора от спецчасти, преминали през специално обучение, такива, които до съвършенство владеят реакциите и емоциите си, професионални измамници, които така лъжат, че сами си вярват, наркомани. Затова имам големи резерви към този уред. Много е лошо, когато полицаите разчитат само и единствено на данните от детектора и още по-лошо, когато започнат да натаманяват доказателствата според тези данни.

- Имало ли е опити да бъдете заплашван или подкупен?

- Да. По делото за убийството на Лисицата чрез посредници ми предлагаха много пари само за да допусна повторна експертиза. Защитата настояваше Папазки да бъде освидетелстван дали здравословното му състояние позволява да стои в ареста. Първата експертиза излезе със заключение, че няма проблем. Отказах да бъде назначена втора.

- Кой е най-трудният случай, по който сте работили?

- Убийството на тримата полицаи в "Люлин" през 1996 г. Започнахме от нищо - от една изоставена кола "Фолксваген Джета", с която знаехме, че са се придвижвали убийците. В нея обаче нямаше дори дактилоскопни отпечатъци. Благодарение на колегите от ДНП, СДВР и Института по криминалистика за 3 месеца разкрихме и задържахме Иво Кашавелов. Събраха се много веществени доказателства, експертизи и той получи доживотна присъда без право на замяна. Кашавелов е изключително интелигентен и жесток. Това е много опасна комбинация, когато висок интелект се впрегне единствено и само за престъпни цели.

- През последните години бяха извършени доста поръчкови убийства. Работите ли по някои от тях?

- Не, нашата служба вече не разследва убийства. С тях се занимава дознателският апарат на полицията.    

- А вие с какво се занимавате тогава?

- С източване на фондове по САПАРД, пране на пари. През 2003-2004 г. разследвах първото дело за създаване на фалшиви банкови карти в Силистра. Делата се разпределят на случаен принцип. Така водих и делото за педофилия срещу Владо Кузов, който получи условна присъда.

- Как се доказва такова престъпление? Доколко надеждни бяха свидетелите?

- Бяха разпитани 7-8 души освен пострадалия от педофилските действия. Обясненията на самия Кузов също помогнаха. Той изтъкваше смехотворни версии. Твърдеше, че делото му било скалъпено, понеже като народен представител му предлагали 50 000 лева, за да гласува за кабинета, той отказал и тогава го заплашили, че ще му образуват дело. А делото е образувано и разследващите полицаи са стигнали до него преди изборите и преди той да стане депутат. Кузов разказваше още, че в инкриминирания период бил прекалено ангажиран служебно - пеел в телевизия, в някакъв клуб, и нямал физическата възможност да отскочи до подлеза на гара Подуяне, за да извърши педофилските действия.

- Въпреки някои успехи в борбата с престъпността все още търпим доста критики. Кои са причините според вас?

- Мисля, че са комплексни. От една страна, те са заложени в законодателството. То има нужда от промени, които да го направят по-бързо и ефективно. НПК все още е безобразно формализиран. В досъдебното производство не се събират качествени доказателства. В съдебна фаза пък пречи мудността, безбройните отлагания на делата. От друга страна, има текучество, полицейският състав не е толкова мотивиран, както преди, липсва агентурен апарат. Прекалено се разчита само на използване на специални разузнавателни средства. А по много дела те са непълни. По телефона се говори условно - свърши ли работата, взели онова нещо. Това не е доказателство.

- Имате ли амбиции да станете прокурор?

- Не. Винаги съм искал да бъда следовател. Работата е творческа. Делото започва от празна папка и много е важно какво ще сложиш в нея. Ако следователят или разследващият полицай не си свърши работата буквално перфектно, за прокурора става много трудно, а за съдията почти невъзможно да оправи грешките.
Визитка
Завършил е право в Юридическия факултет на СУ "Св. Кл. Охридски".

От 1982 г. работи като следовател

От 1988 г. е в отдела за тежки криминални престъпления на тогавашното ГСУ, сега НСлС. Разследвал е убийствата на полицаите в "Надежда" и "Люлин", на Валентин Алексиев - Лисицата, на бизнес дамата от Варна Татяна Тотева, на Иво Карамански, трагедията в дискотека "Индиго", фалшивите банкови карти в Силистра

През 2004 г. е награден от вътрешния министър Георги Петканов с пистолет.

Преди седмица ВКС потвърди наказанията срещу поръчителите и убийците на Валентин Алексиев - Лисицата. Това е първото разкрито и доказано поръчково убийство у нас, за което има влязла в сила присъда.

в. СЕГА


Наказват петима съдии заради протакани дела
Прокурори във Варна обявявали хора за издирване, без да има нужда
Доротея Дачкова

Петима от 43-мата наказателни съдии в Софийския районен съд са предложени за дисциплинарни санкции заради просрочване на дела от Инспектората към Висшия съдебен съвет (ИВСС). Магистратите твърде дълго не са си писали мотивите, между 4 и 8 месеца. Това обясни инспектор Петър Михайлов. Той подчерта, че районните съдии в столицата работят при "ненормални условия". Освен това на всеки наказателен съдия се падат по 630 дела годишно. Предложението на инспектората е на петимата, чиито имена се пазят в тайна, да им бъдат намалени заплатите. Съветът обаче не е обвързан с това предложение и може да наложи по-леки или по-тежки наказания. Петима от наказателните магистрати са предложени и за поощрение. Председателят на СРС Красимир Влахов ще предложи още седем, съобщиха от съда.
Тежки проблеми е констатирал инспекторатът и при ревизия на районната прокуратура във Варна. Затова поне 10 от 40-те обвинители, които работят там, ще бъдат предложени за наказание. Около 90% от делата във Варна са спрени или прекратени. На месец прокурорите внасят едва по 4 дела в съда. Инспектор Анита Михайлова разказа как се е натъкнала на много случаи, когато за издирване са обявени хора, без изобщо да са търсени. Инспекторите например открили с едно телефонно позвъняване пострадал от престъпление, обявен за издирване. Ако той беше тръгнал да излиза в чужбина, щеше да бъде спрян и задържан на границата. Когато обаче по делото има обявен за издирване, то се спира. Обвинителите подхождат много повърхностно, постановленията им са кратки и неясни, открили още ревизорите.
След дисциплинарно дело, продължило половин година, ВСС уволни прокурора от Разлог Валентин Михов. Кадровиците приемат, че той е уронил престижа на съдебната власт. Михов бе предложен за наказание от инспектората заради системно неспазване на сроковете по дела. При ревизията бе установено, че редовно не ходи и на работа. Оправданието му беше, че закъснява, защото заспива в автобуса на път за работа или му се проточват обедните почивки. Михов сам си признал, че няма достатъчна процесуално-правна подготовка и не се справя много с компютъра. При това често бил ангажиран с благотворителни и църковни дейности.
ПРОЕКТИ
822 611 лв. ще получи инспекторатът по ОПАК, за да укрепва административния и функционалния си капацитет. Проектът ще продължи година и половина и предвижда различни обучения, курсове по английски, семинари и анализи на европейски практики.

в. 24 ЧАСА


Натискали Кушлев за Галеви, Коце Маца и Лупи
Публикувана: Четвъртък, 23-и Юли 2009, автор: Слави Ангeлов

Комисията за отнемане на престъпно имущество работи под изключителен натиск в последните 6 месеца. Притискат ни заради запори на мръсни пари и имоти на Коце Маца, Братя Галеви, кърджалийския Роко и Александър Томов, съобщи вчера председателят на комисията проф. Стоян Кушлев. Заради бившия президент на ЦСКА били правени опити да се въздейства върху инспекторите дори от депутати от комисията по корупция в предишния парламент. Става въпрос за народни представители от управляващата тогава коалиция, уточни проф. Кушлев. Той допълни, че най-силният натиск бил в Благоевград заради осъдения в Германия Коце Маца.
Две трети от депутатите в Народното събрание са адвокати. Те искат комисията ни да е слаба, каза още Кушлев.

Проф. Стоян Кушлев: Притискат ме заради Томов, Галеви и Коце Маца

 - Г-н Кушлев, у нас постоянно ви критикуват, а сте единствените похвалени в доклада на еврокомисията. Как се случи това?
- В техническата част на този доклад категорично е казано, че имаме напредък и то значителен. И европейската комисия и посолствата у нас на страните, членки на ЕС, следят изкъсо нашата работа. Следят я много повече от комисиите в нашето Народно събрание. Там ни викат един път в годината, за да ни нахокат. Постиженията ни и в миналото не бяха малки, но не се манифестираха. Работата на комисията беше постоянно омаловажавана с цел един ден да престане да съществува.
- Ние как стоим там, всравнение с комисиите в другите страни от ЕС?
- В Генералната служба са силно впечатлени от нашата работа. Още през 2008 г. България единствена от страните от Източна Европа беше включена в раздела "Добри европейски практики" редом до Великобритания и Ирландия, които са най-добрите. Днес, на 23 юли, ние сме постигнали резултатите почти равни на тези от цялата минала година. От 2006 г. пък сме образували общо 432 производства за отнемане на престъпно имущество. Имаме 324 запора, наложени от съда, за 218 милиона лева и 147 дела вече за отнемане на имущество на стойност 114 милиона лева. Колкото и да звучи нескромно, Гергана Паси веднъж ми каза: "Вие умивате срама на България"
- Какво ви пречи. Защото въпреки успехите ви еврокомисията казва, че имаме проблем с необяснимото богатство?
- Няма нужда аз да го казвам, тя европейската комисия много точно го е посочила в доклада. Единият проблем, който те сочат е, че у нас трябва да има наказателно производство, да бъде повдигнато обвинение, да ни сезират и ние чак тогава да започнем работа.
- В Ирландия и Великобритания как се работи?
- Там комисиите могат и да се самосезират. Могат да започнат работа и по един обикновен устен донос. И имуществото моментално се запорира.
- Защо в България не е така? Кой пречи?
- Има неща, които ако ги кажа, ще ми отрежат главата. Но някой все пак трябва да ги каже. Вземете списъка на хората в правната комисия на парламента от миналия и по-миналия парламент. И вижте колко души от тях имат адвокатска практика. Аз ще ви кажа - две трети. Това е дълбок конфликт на интереси. Те имат интерес нашата комисия да бъде слаба. Всеки от тях си мисли - четири години съм депутат, после ще бъда отново адвокат и законите трябва да бъдат добри за мен.
- Бойко Борисов ще се пребори ли с адвокатското лоби в парламента?
- Аз нямам никакво съмнение, че г-н Борисов ще се опита да промени ситуацията. Той няма и друг ход. Затова го избраха. Но вижте още от самото начало какви спънки му правят. Гергана Паси тази сутрин в едно телевизионно предаване каза: Първото, с което трябва да се започне, е промяна в закона за отнемане на престъпно имущество. Не знам дали Борисов ще има нужната подкрепа в парламента. Първият подводен камък ще бъдат ДСБ и СДС, които многократно са се изказвали срещу закона и комисията.
- На какво се дължи позицията им?
- Мисля, че тия неща вие ги знаете по-добре от мен.
- Важно е вие какво мислите. От некомпетентност ли е родено това отношение или от някакъв интерес?
- Мисля, че е второто. Проблема в парламента е и, че например "Атака", които подкрепят Борисов, искат въобще с отнемането на имуществото да се занимава НАП. Но вие добре помните какво се случи в НАП - какви афери стават там и как бяха източени над 1 милиард лева от ДДС.
- Да кажем точно какво още трябва да се промени, за да работите по-добре.
- Първо, трябва да се даде възможност ние да започваме разследването на много по-ранен етап. Второ, да може да се отнема имущество без присъда, както се прави в много държави от ЕС. Това ще даде възможност да се разследват например данъчни и митнически нарушения, които не се преследват от закона в България. В такива случаи ние трябва да започнем да разследваме и да запорираме имуществото само на базата на съставен акт за тези нарушения, от които иначе се трупат огромни богатства.
- Дайте примери.
- Става въпрос за отклонение от облагане с данък, присвояване на имущество, митнически нарушения, скрито разпределение на печалбата, организатор на хазартни игри, който не води отчет и не плаща данъци, неначисляване на ДДС в срок. И още много нарушения, които у нас се наказват само с акт. Ние отдавна сме предложили да се промени закона, за да разследваме тези много бързо забогатели хора, но проектът ни по причини, които вече обясних, събира прах в правната комисия на парламента.
- Не трябва ли и да се свали прага от минимум 60 хиляди лева за започване на разследването?
- Да. За това настоява и европейската комисия в последния доклад. Те казват, че тази сума е твърде висока за българските условия и не отговаря на икономическата действителност. Трябва да се понижи.
- Колко е в другите държави?
- 10 хиляди евро е в Ирландия, 5 хиляди паунда във Великобритания.
- Ако се намали на 20 хиляди лева, работата ви ще се умножи по 3.
- Няма да ни се увеличи работата чак толкова. Но заради този безумен праг от 60 хиляди лева много хора се измъкват. Ето вчера прекратихме едно дело за тежко престъпление, по което колкото и да го въртяхме, стигахме до сумата от 54 хиляди лева - размер на имуществото на осъден човек в Хасково. Сигурно помните случая "Куйович", който така разтресе държавата, че си отиде и един министър. Там от трима българи водихме разследване само срещу един, който неуспешно се опита да прехвърля имотите си от затворническата килия. Другите двама имаха имущество за 38 хиляди и 45 хиляди лева и ние не можем да ги пипнем с пръст.
- Не трябва ли също да ви се даде възможност да се самосезирате?
- Трябва. Така е навсякъде в Европа. Ще бъдем много по-пълноценни.
- В последните 6 месеца оказва ли се натиск върху комисията?
- В последните 6 месеца ние работим страшно трудно. Започнахме работа срещу много знакови фигури. Коце Маца, например. Това е човек с огромно влияние в нашата страна. Във всички сфери. По този случай върху всички ни е оказван невероятен натиск в Благоевград, включително и срещу членове от комисията ни. Добре, че немците го осъдиха и ни пратиха решението на съда точно за 15 дни. Ако трябваше да чакаме това решение да дойде по нормалния ред, можеше това да се случи и след 2 години. Мисли те ли, че и по братя Галеви не са ни притискали. Но удържахме и по единия случай наложихме запор, а по другия вече дело за отнемане на престъпно имущество. Имаше страшен натиск в Хасково и заради Роко.
- Заради други ваши разследвания притискали ли са ви?
- Еми малко ли беше натиска, когато разследвахме Александър Томов? От самия него и чрез други хора. Даже заради него си позволиха да ме подпитват в парламентарната комисия срещу корупцията.
- От комисията по корупция ви притесняват, вместо да ви насърчават?
- Да. Обясняват ми преди да започне заседанието - ама Александър Томов е подал жалба, ама вие защо се занимавате с него? Еми, защото го разследват за присвояване на 36 милиона - им отговарям аз - как няма да се занимавам с него? Този въпрос ми го зададоха неофициално преди заседанието, като ми казаха, че може да ме попитат по време на заседанието. Но след този отговор, който им дадох, не посмяха. Става въпрос за двама депутати.
- Те от коя партия бяха?
- От партията на управляващите тогава.
- Как точно по други начини ви притискат?
- На най-силен натиск са подложени нашите инспектори по места. Аз съм им казал винаги да се оправдават с мен. Да се надяваме, че нищо няма да се случи, но аз от поне два месеца съм с денонощна охрана, след като с работата си засегнахме няколко знакови фигури.
- На вас звъняли ли са ви важни хора в държавата да ви оказват натиск?
- Никога. Аз съм предупредил, че ако стане такова нещо, аз ще го обявя публично.
- Как тогава точно се опитват да ви въздействат?
- Чрез подставени лица. Понякога ме търсят мои бивши колеги. Аз веднага усещам за какво става въпрос и им казвам: "По-добре не идвай. Нека си останем приятели".
- Колко са делата, по които ви оказват натиск?
- В момента водим 147 дела, от тях поне по 15-20 разследваме хора, които се опитват да ни притискат по всякакъв начин.
- По какви нови начини престъпниците перат и крият мръсни пари?
- Особено модно е изнасянето на пари в офшорни зони чрез няколко финансови операции. Много по-често имаме такива случаи. Тази тенденция се засилва. Например братя Галеви прехвърлиха едни суми първо чрез една офшорка в Кипър, а оттам пък в друга офшорка на Вирджинските острови. Такива случаи с изнасяне на пари по тази схема имаме 10-ина от началото на годината. Това обаче го правят по-големите риби като Галеви и Коце Маца.
- За какви суми става въпрос при Галеви?
- На единия 1,8 милина, на другия над 2 милиона. Но ние спряхме този процес за разлика от Маргините, които успяха да ни изпреварят с превода на подобни суми в офшорни зони. А за Галеви тези пари са само от данъчните им декларации. Но когато вече имаме възможност да влезем в двореца им в Ресилово, тогава ще видите за какви истински суми става въпрос. Имахме куража и им наложихме обезпеченията три дни преди изборите. Но трябва да ви кажа, че кандидати за депутати от водещи политически партии в Кюстендилския район ми казаха - Пламен Галев със сигурност ще бъде избран мажоритарно и ти си печелиш един враг за 4 години в парламента.
- Кризата как влияе на прането на пари?
- Купуват. Възползват се от ниските цени и купуват много земеделски земи.
- Кога ще ударите и някои високопоставени държавни служители?
- Как ще ударим държавни служители, когато тези членове от Наказателния кодекс - 282 и 283, за престъпления по служба, не са от компетенцията на комисията. Това е истинската причина в парламента да отхвърлят нашия закон. Срещу тези поправки адвокатското лоби воюваше до последно. Убеждаваха ме да се съглася да отпаднат само тези текстове. Тази промяна я поискахме, но я иска и общественото мнение. И те за да не се издадат, като отхвърлят само тази поправка в закона, ловко отхвърлиха целия закон, който им бяхме предложили. Ето затова ние не можем да разследваме престъпленията по служба. Въпреки че корупцията е най-големия ни проблем с европейската комисия. Имайте предвид, че този проектозакон, който и в момента е в правната комисия на парламента, е нищо, всравнение с това, които европейската комисия ни препоръчва да променим. Те казват, че възможностите на комисията ни са много ограничени и не отговарят на криминалната действителност в България.
 CV
* Професор Стоян Кушлев е роден в Широка лъка. Юрист по образование.
* Става депутат в парламента в групата на НДСВ. Член е на две комисии - правната и на земеделието и горите.
* Председател на Съюза на ловците и риболовците. Стоян Кушлев е първият председател и на Комисията за отнемане на престъпно имущество.

в. ТРУД

Разни магистрати, разни аршини
автор: Елена Енчева

Висшият съдебен съвет (ВСС) да изглади противоречията в дисциплинарната си практика. Препоръката е от доклада на Брюксел, обявен в сряда. А обявени вчера две нови прокурорски уволнения наливат вода в тази мелница.
Не защото строгите наказания са несправедливи - напротив. Обвинители, "проспали" дело в съда или "забравили" арестанти в килиите, нямат място в Темида. Другаде куца сравнението. При едни съдебният съвет чевръсто приключва дисциплинарните дела, при други тягостно ги точи. Чак се пита човек - поради що ли?
Девети месец, например, е в небитието скандален случай. Шефът на Костинбродския съд издавал на килограм изпълнителни листове за милиони все на един и същи адвокат, по фалшиви документи. ВСС започна дисциплинарно дело миналия ноември. До днес - никакъв резултат. При 3-месечен срок. Забравата е опасна. Ражда съмнения за спасяване на "колегата", но и оставя сянка върху "заподозрения". Е, изчистете си практиката, г-да от ВСС.

В. КЛАСА

Нели Куцкова, говорител на Съюза на съдиите в България: Срамувам се, защото за ЕК е прогрес, че вече не лъжем
Държим се като провинили се ученици, които се радват, че не са им писали двойка, а тройка.
23.07.2009 16:55:53

Нели Куцкова е родена в гр. Априлци, Ловешко. Завършва Немска езикова гимназия, а по-късно - право в Юридическия факултет на Софийски университет. Съдебната си кариера започва през 1982 г. в Софийски градски съд като стажант-съдия. Доскоро бе председател на Съюза на съдиите в България и на Софийския окръжен съд. В момента е съдия в Софийския апелативен съд.


- Г-жо Куцкова, каква е вашата оценка за доклада на Еврокомисията?
- Това, че докладът не е остро критичен, не значи, че сме си свършили работата. Добре е, че е отчетено свършеното. Но мен лично много ме притесни и засрами един израз – че в резултат от доклада от юли 2008 г. поведението на България се е променило, установен е по-открит и честен диалог с българските власти и широко разпространеното същeствуване на организираната престъпност и корупция вече не се отрича. Докъде сме я докарали - да ни го отчитат като прогрес това, че вече не лъжем и си признаваме, че имаме проблем.

- Вие какви изводи си направихте за състоянието на нашата съдебна система?
- Е, все си мисля, че тези, които работим в нея, сме достатъчно наясно със системата, както и с отношението на българското общество към нея. От доклада могат да се направят изводи как изглеждаме в очите на европейските ни партньори. Подчертавам – партньори, защото често ние не се държим с представителите на Европейския съюз като с партньори – честно, открито и самокритично. Или се опитваме да ги заблудим, че всичко ни е наред, или пък се самоунижаваме и се клеветим. Държим се като провинили се ученици, които се радват, че не са им писали двойка, а тройка. Що се отнася до изводите от доклада, смятам, че те и препоръките в него следва да бъдат обсъдени задълбочено и професионално от представителите на трите власти. И да се обмисли какво може да се направи – системно, дългосрочно и отговорно, с общи усилия, а не с прехвърляне на вината от една институция на друга. Препоръките, дадени от Европейската комисия, не бива да се изпълняват буквално и без разсъждение като заповеди, само и само да отчетем напредък за следващия доклад. Ние сме длъжни да стегнем държавата за поколения напред, а не от доклад до доклад.

- Като основен проблем се посочва липсата на "широк политически консенсус и политически ангажимент" за провеждане на реформите, за борба с корупцията и организираната престъпност. Какво пропуснаха да направят нашите политици?
- Не мога да отговоря с едно изречение, а и не се чувствам компетентна да направя такъв сериозен анализ. Моето впечатление на редови съдия е, че на политическо ниво у нас всичко се прави на парче, за да се харесаме на някого – било то на Брюксел или на избирателите. Но за да съм честна, искам да кажа, че не всички политици са действали конюнктурно. През годините и в трите власти имаше хора, които искрено работеха за изчистването на държавата.

- При представянето на документа говорителят на ЕК Йоханес Лайтенбергер заяви, че "съдебната система е подложена на политическо въздействие", подобни оценки се чуха и на последното заседание на Висшия съдебен съвет. Кое е слабото място в системата, което позволява да се случва това?
- Обикновено европейските експерти като политическо въздействие отбелязват "политически чадър" върху влиятелни личности, както и избирането на половината от членовете на ВСС от парламента. За мен лично политическото въздействие може да се упражнява по различни начини. Най-простото е някой политик да се обади на прокурор или съдия и да го "посъветва" какво да прави по определено дело. По-мащабно въздействие се оказва, когато публични личности със силно медийно присъствие започват да манипулират обществото, настройвайки го срещу съдебната система. Но най-страшно е икономическото въздействие. При сливането на нечистата икономика с политиката пораженията върху съдебната система са разрушителни. И не става въпрос само за корупция. Такова въздействие може да се осъществява и чрез промяна в закони в угода на този или онзи заинтересуван, както и чрез избор на административни ръководители.

- През последните месеци станахме свидетели на три скандала във ВСС, свързани с назначения на магистрати. Кой прави опити да кадрува в съдебната система?
- Като говорех за почтеност, имах предвид и ВСС. И тук ще цитирам г-н Константин Пенчев – председателя на Върховния административен съд, който каза, че назначенията се решават не във ВСС, а на "бяла покривка". Моите наблюдения са, че във ВСС има и почтени хора с характер, които не се поддават на натиск, но за съжаление те са малцинство. Опитът показва, че когато на ключови места се назначават лица без достатъчно убедителни мотиви за техните професионални и морални качества, идва съмнението за нечисти влияния.

- Експертите от Брюксел посочват още, че не е започнала сериозна реформа на съдебната власт. Кои трябва да са акцентите в тази реформа?
- От 20 години сме непрекъснато в състояние на реформа. Не знам какво се разбира под "сериозна реформа" – дали нова промяна в конституцията или нещо друго. Не мога да отговоря на този въпрос с няколко изречения. А и не се считам за толкова умна, че да давам такива основополагащи мнения. За мен основен акцент в нашата работа е "почтеност". Знам, че звучи клиширано, но ако не подхождаме почтено към проблемите си, сме загубени.

- Към България бяха отправени 21 препоръки, разделени в две сфери. По отношение на съдебната система е препоръчано да се промени или приеме нов Наказателен и Наказателно-процесуален кодекс...
- За НПК част от колегите имат идеи как да бъде променен. Ние непрекъснато коментираме как да се справим със сроковете за производството, например. В това отношение вече успяхме да се споразумеем с бившия здравен министър Радослав Гайдарски и той издаде така наречената Наредба за болничните листове. Сега, когато лекар издава документ за здравословното състояние на дадено лице, което трябва да се яви в съдебна зала, в него изрично пише "Да послужи пред съда". При това положение всеки медик ще си прави добре сметката под какво твърдение ще сложи подписа си и дали наистина пациентът му не е в състояние да се яви в залата, с което би забавил процеса.

- Съдебната система не се ползва с доверие в обществото. Какво трябва да се случи, за да се повиши рейтингът й?
- Много трябва да се направи. И то не кух PR, а да се вземат мерки за повече откритост. В това отношение голямата част от колегите съдии напълно подкрепят препоръката в доклада съдебните актове да се публикуват в интернет, което е мъничка стъпка, но много важна. Нямам претенции, че точно аз мога да давам съвети за всичко, което трябва да се направи за повишаване на общественото доверие. Но личното ми мнение е, че трябва да се започне от главата, която за нашата система е ВСС. И не става въпрос да бъде разтурен сегашният, за да бъде избран следващият – отново по неясни критерии. Много ми харесва идеята новият парламент в началото на мандата си да приеме нов избирателен закон. И питам: защо да не може сега, по средата на мандата на действащия ВСС, да се приемат критерии и процедури за избор на членове за следващия съвет?!

- Как приемате Маргарита Попова като министър на правосъдието? Ще успее ли тя да организира работата в системата?
- С Маргарита Попова сме работили дълги години. Тя е изключително енергичен човек. Много разбира от досъдебното производство и си гони работата. Когато оглави специализираното звено за борба с измамите с еврофондове към Върховната касационна прокуратура, тя беше тази, която създаде екипите от прокурори и служители на МВР и тогава видяхме колко е лесно да се работи така. Единственото, което се опасявам, е да не би прокурорското да надделее у нея, защото тя ще трябва да балансира между прокуратурата, съдилищата и Висшия съдебен съвет. Пожелаваме й успех. От всички имена, които се въртяха в публичното пространство, тя е най-добрият избор.                                                                                   Интервюто взе Станислав Савов

в. НОВИНАР


Намериха изчезналата дъщеря на свидетел срещу Баретата

Обявеното за издирване 7-годишно момиченце Бранимира Серафимова беше открито. Детето е заминало с баба си и дядо си на море на 18 юли и оттогава майка й нямала връзка с никого от тях. Бабата на Бранимира обяснила, че не е знаела за издирването и е загубила мобилния си телефон.
Бранимира е дъщеря на Ивайло Серафимов, бивш защитен свидетел срещу Златомир Иванов-Баретата, обвинен в организиране и ръководене на престъпна група за разпространение на наркотици. Впоследствие той се отказа от показанията си срещу Баретата, след като съобщи пред съдия, че е бил заплашван и манипулиран от Димитър Вучев-Демби, за да даде показания срещу Златомир Иванов. След като Срефимов излезе от Програмата за защитени свидетели, обвинителите предположиха, че той е бил "къртица" и е имал за цел да разузнае програмата.

в. 24 ЧАСА

И пловдивският съд остави на работа кмета на Хасково
Публикувана: Четвъртък, 23-и Юли 2009, автор: Илко Василев

Няма основания да се смята, че кметът на Хасково Георги Иванов ще създаде пречки за изясняване на истината в разследването срещу него за безстопанственост. Това реши вчера Апелативният съд в Пловдив и отказа да махне градоначалника от работа. Така потвърди постановеното от хасковските окръжни магистрати. "Няма логика да се настоява за отстраняването на Иванов - прокуратурата е внесла иск за това на 21 май, а на следващия ден е прекратила разследването. Значи няма как Иванов да пречи", коментира адвокатът му Розалина Апостолова. Кметът вчера не се яви в залата. В отпуск е, а и по закон не е длъжен да идва на заседания на 2-ра инстанция, обясни защитничката му.
Срещу Иванов все още няма внесен обвинителен акт. Разследването срещу него бе заради ощетяване на хасковската община. Иванов не върнал внесен от веригата "БИЛЛА" депозит от 362 679 лв. за разчистване на терен за строеж на хипермаркет. Сега общината дължи и 113 бона лихви. "Искахме отстраняването му, за да съберем допълнителни доказателства. Досега ни се представяха извлечения от сметки и всичко друго, но не и исканите от нас 2 молби в оригинал по гражданския спор между общината и "БИЛЛА". Имаме само ксерокопие от хасковската администрация, но ни трябват резолюции - кой какво е разпоредил, кога, защо не е изпълнено, т. е. да видим движението по случая", каза прокурор Мариан Попов.

в. МОНИТОР

8 години решетки за Маниката
23 Юли, 2009
НАТАЛИЯ ИВАНОВА

Още 8 години зад решетките ще трябва да изкара наркобосът Васил Маникатов от Сандански. Състав на Софийски градски съд призна мъжа за виновен в помагачество при доставки на дрога. Магистратите осъдиха Васил Маникатов и на 60 000 лева глоба. Според съда Маниката контролирал каналите от килията си в Централния софийски затвор. Той се сочи като един от най-големите босове в Пиринския край, който снабдява с дрога Гърция. В затвора е от 2006 г. с 10-годишна присъда за трафик. Но успявал и от килията си да урежда сделки с партньори зад границата и като главатар да праща хората си да ги осъществяват.

Разследващите засекли Маниката, докато обяснявал на своя подчинен Петър Стоичков от къде да вземе близо килограм хероин. Стоичков беше задържан при спецакция на прокуратурата в центъра на София заедно с дрогата, която скрил в багажника на колата си. За държането на наркотика мъжът ще откара 7 години в затвора, решиха още съдиите. Той също ще трябва да плати 60 000 лева глоба. 50-годишният Васил Маникатов е известен на гръцките власти от 1995 г., когато го залавят в Солун с 2,1 кг хероин. С него е бил и аверът му Огнян Атанасов. Съдът в южната ни съседка наказва Атанасов със 17 г. затвор, а Маниката сключва сделка с властите и е пуснат да си ходи. След 2 г. Атанасов успял да избяга от гръцки затвор. През 2000 г. нашите наркоченгета заловили двамата край София с 50 кг хероин. Маниката е осъден, а аверът му - оправдан.

Отначало Маниката работел като парнаджия на Софийския централен затвор, а после го преместили на лек режим в Казичене. В началото на декември м.г. Маниката изчезнал от обект. Бил обявен за издирване и се върнал на 11-ия ден с белези от побой. Той твърдял, че е бил отвлечен от непознати. В Сандански се говори, че в случая Маниката е бил наказан заради провалена пратка, а съпругата му и сина му платили 250 000 евро откуп за живота му.

в. ТРУД

Кметът на Асеновград на прокурор за обществени поръчки
автор: Румяна Бучакова

Червените общински съветници дават кмета на Асеновград Христо Грудев на прокуратурата за обществени поръчки, стана ясно вчера.
 Петте поръчки са възложени в периода 22 май - 19 юни на една и съща фирма - "Текстрой 2009", и са на обща стойност 597 000 лв. Фирмата трябва да построи подпорни стени и преливни канали в Долни Воден, Асеновград и Нови извор, показват договорите. "Текстрой 2009" е избрана с три оферти, тъй като от началото на годината е вдигнат прагът за обявяване на процедура по закона за обществените поръчки - 200 000 лв. Прокуратурата обаче трябва да провери защо е избрана фирма с 5-ма работници, която е регистрирана на 22 април т.г., заяви шефката на червените съветници в Асеновград Маргарита Стоилова. "Фирмата няма нито опит, нито капацитет за такава строителна дейност", каза Стоилова. "Текстрой 2009" е регистрирана в строителната камара на 4 юли, след като вече е бил сключен първият договор. На последната сесия червените попитали Грудев колко са построените обекти до сега от въпросната фирма и защо се дават пари на фирми без капацитет и строителна техника. Кметът не успял да отговори в пълнота. Според левите съветници съмнително е и това, че шеф на фирмата е Митко Митков, бивш работник във фирмата "Родео", собственост на съветника от ДПС Рафет Ахмедов.
"Фирма "Текстрой 2009" отговаря на всички изисквания и е регистрана в камарата на строителите", заяви кметът. Той припомни, че от една година всички поръчки на стойност над 5 000 лв. задължително се провеждат с три покани, като фирмите подписват декларация за конфликт на интереси. И за петте обществени поръчки са спазени изискванията и е избрана фирмата с най-ниска цена. Всички обекти са с надзор на общинската администрация, допълни Грудев.

в. 24 ЧАСА

Съдят българи в Кипър за кражба на 6 бири
Публикувана: Четвъртък, 23-и Юли 2009, автор: Диана Саватева

6 бири, липсващи от пицария "Хът" в кипарското градче Паралимни, вкараха двама младежи от Бургас зад решетките в чуждата държава. За инцидента с младите мъже в редакцията на "24 часа" съобщиха техни роднини. От 1 юни синът ми е задържан, обвиняват ги заедно с негов приятел за кражба, адвокатите в Кипър искат много пари, помогнете - с тази молба към вестника се обърна Христина, майката на Станислав. Тя и близките на Георги разказаха, че двете момчета - на 27 и 24 години, заминали за Кипър при свой приятел, за да търсят работа. Те отпътуват в края на май, но ден след пристигането им следите им се губят. За майките на двамата следват дълги часове притеснения. След 4 дни неизвествост Георги успява да се добере за минути до телефона си и в кратък разговор обяснява на майка си какво се е служило.
Близките научават, че младежите са арестувани и обвинени за кражба на 6 бири, но незнанието на езика им пречи да разберат подробности по обвинението. Те се свързват с консулството на България в Никозия, консултират се и с буртаския адвокат Сава Каров.
От родителите разбрах, че макар и служебно назначен, кипарският адвокат е поставил условия за заплащане, това не е в реда на нещата, коментира Каров пред "24 часа". Той допълни, че според Европейската конвенция за защита правата на човека /чл.5/ на всяко арестувано лице трябва да му бъде обяснено на разбираем за него език основанията за задържането и всички обвинения, които му се предявяват.
Настояваме за по-сериозно съдействие от страна на нашето консулство в Никозия за изясняване на случая, казаха пред "24 часа" роднините на Станислав и Георги.
Междувременно, след 40-дневен престой в ареста съдът освободи срещу парична гаранция от 3000 евро 24-годишният Георги. Близките успели да съберат и изпратят сумата.

в. ДНЕВНИК

Цитат на деня

"Нямам информация защо този случай (разследването на аферата по САПАРД с участието на групата "Николов - Стойков" - бел.ред.) продължава да виси в България, макар че германското следствие и митниците предадоха цялата информация за дейността на тандема на българската прокуратура и съдебните органи. В това отношение не виждам никакви пречки правосъдието да си свърши работата. Извършената в Германия работа не предполага никакви пречки за продължаване на следствените и съдебните процедури. Въпреки че основният казус срещу тандема "Николов - Стойков" за германското правосъдие е приключил, ние продължаваме да разследваме други случаи, свързани с дейността на останалите съучастници в измамите по САПАРД."

Волфганг Шмиц, говорител на германската митническа полиция, пред "Дойче веле"


Прегледът на печата е предоставен от АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД СОФИЯ-град

Ако има фактологически, стилови или граматически грешки, те са допуснати от съответните издания.
 
 

 

 

 


Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
1
Ivanov
|
нерегистриран
20 май 2017, 09:05
0
0
Получих си вече програмираната и забранена банкоматна карта
Оттегли максимум $ 50,000 МЕСЕЧНО за максимум 12 МЕСЕЦА. Аз съм толкова щастлив за това, защото имах мина миналата седмица
И аз го използвах, за да получа 150 000 долара. Георг Беднърс Хакерите дава
Извадете картата само, за да помогнете на бедните и нуждаещите се, въпреки че е незаконно, но това
Е нещо хубаво и той не е като друга измама, която се преструва
Да имате празните банкомати. И никой не може да бъде уловен, когато
Използвайки картата. Вземете твоето от Георг Беднърс Хакери днес! Просто изпратете имейл
На georgbednorzhackers@gmail.com или му изпратете текстово съобщение +19143614629
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно