Има ли корупция в софийската дирекция на ИААА?
Според браншовици подкупите в агенцията били обичайна практика
Има ли корупция в софийската дирекция на ИААА?

Браншовите организации за подготовка на шофьори алармираха за корупция при провеждането на изпити в софийската дирекция на Изпълнителната агенция "Автомобилна администрация" (ИААА). Началникът на регионалната структура Димитър Чолаков и заместникът му Асенчо Асенов затрудняват фирмите обучаващи кандидат-шофьори, измисляйки произволни правила за изпитите, които противоречат на законовите изисквания. Всичко това става с покровителството на шефа на ИААА Володя Киров, заявиха председателите на Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка и на Асоциацията за квалификация в автомобилния транспорт Йонко Иванов и Красимир Георгиев.
"Чашата преля, когато вчера ни върнаха списъка с кандидатите за изпит, защото сме нямали оригинал на дипломите им за основно образование" - каза Иванов. Той добави, че допреди година и половина не е имало такова изискване и кандидат-шофьорите са давали само копие от дипломите си. Това решение ще забави явяването на изпит на около 15 хил. души поне със седмица.
Друга нередност е, че в софийската дирекция на автомобилната агенция искали всяка група, явяваща се на изпит да бъде от най-малко 14 курсисти. Заради кризата обаче фирмите нямали достатъчно клиенти и това ги принуждавало да вкарват в списъците "мъртви души". Нарушава се и жребият за избор на изпитващи инструктори, като в тях се включват само "послушковци", заяви Иванов.
Според Красимир Георгиев доказателство за корупцията при изпитите е, че от 10 години заплатите на изпитващите са между 380 и 400 лв., но въпреки това никой не протестирал срещу ниските възнаграждения. Той изчисли, че в техните джобове нерегламентирано влизат около 20 милиона лева на година от подкупи в цялата страна. (Dnevnik.bg)

 

 


 

 


 

 


Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
1
иван иванов
|
нерегистриран
25 август 2009, 22:01
0
-1
споделям казаното.Бих допълнил че в конкурсите за изпитвачи попадат "наши момчета"-колеги -нагли без колтура и грам възпитание за които обноски и държание към изпитванише е чуждо.


ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно