Ти си човекът станал завинаги част от тази земя и тази вода...

Южна Америка отдавна вече не звучи далечно, загадъчно и плашещо, но едно пътешествие дотам си е приключение, дори да си "въоръжен" с всички удобства на ХХІ век. На този континент те очаква най-драматично и най-романтично откривателство! Той е подходяща дестинация за един скучен европейски ноември, в очакване на зимата, в очакване на празниците, в очакване на всичко. Ето и моят ноември в Аржентина.

Рио де Жанейро

ни посрещна със слънце, влага, несигурна прогноза за следобеден дъжд, широки усмивки навсякъде и чаша кайпириня (коктейл с качаса – концентрат от захарна тръстика, лайм и кафява захар) за добре дошли, която става ежедневен коктейл за мнозина от нас.
Градът е противоречив като времето тук – най-невъобразима смесица от крайности, които съжителстват във феноменална симбиоза. Тук никой не отдава значение на религия, цвят на кожата, пол... Всички са на плажа, тичат по цяла вечер по Копа Кабана или просто се разхождат...
На плажа са и богатите, и тези, които просто живеят там, има много полиция, много дребни престъпници, могат да те оберат за минута, но и да ти услужат с всичко, от което имаш нужда, има самба и футбол. Мизерията във фавелите и лукса на плажа Ипанема  са едно цяло.
Природната също е уникална. Погледът няма насищане – заливите са наредени като огърлици, водата блести, по нея са "разхвърляни" бели лодки, а зеленината е навсякъде в Рио. Неговата разноликост в началото стъписва, а после се превръща в най-естественото нещо на света, точно като хората тук. Статуята на Христос бди над този толкова пъстър свят, от който станахме част, макар и за малко.

Буенос Айрес

Още преди да кацнем на летището, почувствах колко е различен този град от всички, които съм виждала досега. Сградите, повечето бели и масивни, са подредени в прави линии, които се кръстосват из целия град като бяла рибарска мрежа. Подреденост, но никакво тягостно внушение за урбанизация.
След първата обиколка всички изтъркани фрази на възхищение, вече изпразнени от съдържание и чувство, поради повтаряемостта си, изведнъж отново се изпълват със смисъл и усещаш как неволно споделяш убедено: "Това е най-красивият град на Южна Америка!"
По протежение на целия "9 Юли" – най-широкия булевард в света –голямата гордост на аржентинците, искрят "Бутилкови дървета" – само цвят, без листа. Погледът се премрежва от лилавите им "облаци", а по крайбрежната улица сякаш сияние се носи над водата.
Тук европейският дух е съхранен такъв, какъвто е пренесен от Стария континент. Властват стил, умереност, елегантност, духовност и много въздух, въздух, широта...
Аржентинците имат анекдот за своя произход. Те казват, че предците на перуанците са инките, на мексиканците – ацтеките, а на аржентинците – корабите.
Заради корабите е построен кварталът "Ла Бока" – през ХIХ в. от италиански емигранти. Тук е и стадионът на един от най-известните футболни клубове в Аржентина – "Бока Хуниорс". Тук е започнал кариерата си и легендарният Марадона. Тук се ражда и емблематичният танц на Аржентина – тангото.
Още в първия ни късен следобед обиколихме района на нашия хотел, който е до самата легендарна улица "Флорида". На тази улица животът е пъстър като персийски килим – след 17 часа в средата й се разстилат разноцветни платна, които се отрупват с всякакви сувенири. А наоколо цари настроение, музика и танци, магазини, кина, театри, туристи... Утре пак сме тук, и вдругиден, и всеки ден... Уморените ни стъпки ни отведоха в един малък, спретнат чилийски ресторант с прекрасно вино и с много... телешко месо, разбира се! Тук стана "кръщенето" ни в аржентинската кухня.
В букета от незабравими усещания подреждам и деня в имението Санта Сузана с неговите гостоприемни домакини – гаучусите, с конете за езда, с огромните стекове и
ароматно вино, и изпитата в кафене "Тортони" чаша горещо мляко с разтопено парче шоколад, както го е пиела и аржентинската интелигенция още през 1858 г., и разходката с корабче по делтата на река Парана, и спектакъла "Танго" в "Ла Вентана"...

Игуасу

Отново към летището, да попътуваме. Този път, за да видим водопада Игуасу – "Голямата вода". Той е на границата между Аржентина и Бразилия и е в графата "природни забележителности". А след срещата с него всеки си тръгва малко или повече различен. Паркът е огромен, но всеки поне за малко може да остане насаме с това чудо, да го съзерцава, да се слее с него и да остави могъщите води да отнесат всичко натежало, да пречистят омърсеното и да възродят пресъхналата от ежедневието душа.
Дългоочакваното Макуко сафари, за което се бях подготвила, сега ми се вижда по-желано отвсякога. Спускаме се с джип до понтона, качваме се на моторната лодка, грижливо "опаковани" в дъждобрани с качулки, и приключението започва. Водата ври и се пени наоколо, спуска се над нас, ние се гмурваме под нея, опитвайки се да задържим отворени очите си възможно най-дълго... Докато изсъхнем на брега, се разхождаме из Птичия парк.
Цари безспирно оживление, особено следобед, когато папагалите бърборят безспир, сякаш се карат!
На следващия ден сме отново в парка "Игуасу", но от аржентинската страна – тук е по-голямата част от водопада, "но пък по-хубавата гледка е наша", шегуват се бразилците!
Тук е и Дяволското гърло – най-дълбоката част на водопада. Тътен, грохот, много дъги и златиста мараня... Но вместо малък и нищожен, тук се чувстваш свободен, независим и независещ от нищо. Ти си индианецът отпреди стотици години, ти си мореплавателят откривател от времето на Магелан, ти си туристът пътешественик... Ти си човекът, завинаги част от тази земя и тази вода...ТУРШАНС

Туршанс е туроператор с атрактивни маршрути, прецизни програми, професионално отношение, конкурентни цени, палитра от услуги и квалитетно обслужване. Очакваме ви!
www.tourchance.eu
*София 1124, бул. "Евлоги Георгиев" 70, тел/факс: 02/ 944 64 19 и 944 86 42
e-mail: sofia@tourchance.eu
*Пловдив 4000,  ул. "Д-р Г.М. Димитров" 25,  тел/факс: 032/ 26 80 46 и 26 54 89
e-mail: plovdiv@tourchance.eu
*Варна 9000, ул. "Никола Вапцаров" 3, тел/факс: 052/ 712 500 и 712 600
e-mail: varna@tourchance.eu


 

 


 

 

 


   
Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
Няма коментари към новината.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно