Една земя на мечти
Френска изтънченост с арабски привкус – само на 2 часа от София!

Тунис е типична страна от Северна Африка. През територията му са преминавали римляни, византийци, турци и араби. Културата и начинът на живот са смесица от нравите и гена на тези народи. Макар и ислямска държава, тук рядко се срещат "покрити" жени, Коранът не определя законите. Къщите са боядисани в бяло и синьо. Хората са дружелюбни, а във въздуха плуват типичните ориенталски аромати.

Атрактивните плажове – 1298 километра. Бреговата ивица и историческите богатства привличат милиони туристи от цял свят – през 2008 г. над 7 милиона. За жители на Европа и САЩ не се изисква входна виза.
От пристанището на Ла Гулет и неговия испански форт, до дюните и безкрайни плажове на Гамарт, бреговете на Картаж (Картаген) са необятни. Разнообразният ландшафт, многото хотели и ваканционни клубове, риболовното и яхтеното пристанище, правят Сиди Бу Сайд едно от най-очарователните места в страната, наречено неслучайно Тунизийския Монмартър. В синьо-бялото градче цари романтичен дух, а заливът е изключително красив.
Столицата Тунис се променя постоянно, но с почит към миналото. Авеню Хабиб Бургиба пленява с

огромните си финикови палми,

с чуруликащите птици, чудните барокови сгради "novecento", с фасадата стил "рококо" на Народния театър и футуристичните паметници. Прилича на типичен парижки булевард – романтичен, шумен и осеян с кафетерии, които примамват с аромата на ободряващото питие и кроасани.
Националният музей "Бардо", разположен в античен дворец от ХIХ в., предлага на своите посетители прекрасни колекции от мозайки, статуи и старинни бижута.
Столицата на

"страната на палмите"

Тозьор абсолютно заслужава своята слава.
Фурмите са от най-високо качество (la dеglet en-nour), архитектурата – невероятна, с характерните за района геометрични мотиви, а паметниците от древността изобилстват. Трябва да се видят джамията Блед ал-Хаджар, гробът на Ибн Ашхабат – учен от ХIII в., автор на трудове за отглеждане на палми и напояване, гробът на великия лирически поет от началото на този век Абу Ел Касим Ал-Шайби.
Курортите Хамамет, Сус, Монастир и о-в Джерба са световноизвестни и предпочитани, както за почивка, така и за

първокласна таласотерапия (с морска вода) и СПА процедури.

Голяма част от хотелите притежават центрове за таласотерапия с разнообразни процедури за разкрасяване и лечение. Туристическият комплекс Ел Кантауи, построен в андалуски стил, е любимо място за хората, практикуващи голф.
Само преди век Хамамет е било спокойно, малко селище. Днес градът е познат като световен СПА и курортен комплекс с перфектни плажове от фин пясък, разпрострели се на километри, с мек климат и гори от портокалови, мандаринови и лимонови дръвчета.
Няколко километра на юг от центъра на Хамамет се намира новата туристическа зона Ясмин Хамамет. Тук е детският развлекателен център "Картаголенд" – местният "Дисниленд" – с много водни атракции, ресторанти, магазини...
Близо до Хамамет се намира  Набьол – най-важният занаятчийски център, още от древността известен с керамиката си, с килимите и кожените си изделия.
На ориенталския бряг на Тунис, на 2 часа път с кола е Сус – третият по големина град в страната след столицата Тунис и Сфакс. Сус е активно пристанище с типичен средиземноморски чар, разположен само на 20 км от международното летище на Монастир, което през цялата година обслужва и чартърите на българските туристически компании. Градът е едно бижу с невероятно чист въздух и синьо море. Град на мечти и контрасти...

Остров Джерба е възпят и от Омир в неговата "Одисея".

Тук Одисей опитва божествен плод с вкус на мед, който го кара да забрави всичко, дори семейството и родината си, омагьосан от прекрасната нимфа Калипсо. Днес Джебра е международна туристическа дестинация от първи ранг. Ла Гриба е един от най-древните юдейски храмове в света, който всеки май месец събира хиляди поклонници.
В Ел Джем, на около 250 км южно от столицата, се намира третият по големина в света амфитеатър, построен от римляните през 230 година. Днес тук звучи музика, често гостуват европейски оркестри, всяка година се провежда Международен музикален фестивал за симфонична музика. Тук е заснет и филмът "Гладиатор" на Ридли Скот.
Керуан, старата столица на Тунис, е четвъртият по святост град за мюсюлманите – след Мека, Медина и Ерусалим. Джамията Сиди Окба е отворена за туристи. Тук можете да видите как се тъкат прочутите ориенталски килими.

В Тунис можете да направите уникален курс таласотерапия, да дегустирате качествени вина с френски вкус на български цени, да играете голф, да пътувате на воля – и в миналото, и в бъдещето.

 

 


 

 


Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
Няма коментари към новината.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно