Изхвърлят фактическото съжителство от новия Семеен кодекс
Изхвърлят фактическото съжителство от новия Семеен кодекс

С голямо мнозинство депутатите от правната комисия отхвърлиха текстовете за фактическото съжителство в проекта на нов Семеен кодекс (СК). Против новата уредба гласуваха 7 души от комисията, "за" – двама, въздържаха се трима. Така България ще остане една от малкото държави в Европа, която няма в семейния си закон правна регламентация на фактическото съпружеско съжителство.
Според изследване, представено на кръгла маса не къде да е, а в парламента през миналата година именно по повод на проекта за нов СК, в Европа освен България само Русия и Молдова нямат такъв регламент. Впрочем оказа се, че депутатите от БСП, които основно гласуваха против този институт, изобщо не са наясно за правната уредба в Европа. Създаде се обаче впечатление, че те предварително се бяха наговорили да гласуват против текстовете за фактическото съжителство в проекта за СК.
Гласуването премина почти без обсъждане - след като повече от година уредбата на този институт бе обект на яростни нападки от различни маргинални неправителствени организации, подкрепени от някои депутати, работната група по проекта, оглавявана от проф. Огнян Герджиков, предложи няколко варианта на тестовете, включително и вариант с пълното им отпадане.
Другият вариант (основният) беше да се запише, че фактическо съпружеско съжителство между мъж и жена има правно значение в предвидените в закона случаи. То може да се регистрира по реда на Закона за гражданската регистрация. Като варианти бяха предвидени специални текстове, с които се изключва възможността да се регистрира ново фактическо съжителство, ако не е прекратено предишното или ако има непрекратен брак. Предвидено е, че при регистрирано фактическо съжителство и до 300 дни от прекратяването му, за баща на роденото дете се смята партньорът на майката, освен ако тя има непрекратен брак – тогава за баща се счита съпругът й.
Скандално обаче прозвучаха аргументите на депутатите, с които отхвърлиха уредбата. При положение, че според статистиките повече от половината семейни двойки в България живеят във фактическо съжителство, според депутатите от БСП обществото не приемало този институт. Това било впечатлението от техните срещи с електората. В залата на правната комисия бяха поканени представители на неизвестна НПО, които заявиха категорично несъгласие с фактическото съжителство – то противоречало на Конституцията, защото подронвало основна ценност като брака.
Единствено Елиана Масева възрази, когато тримата млади представители на неправителствени сектор обявиха, че този институт насърчавал хомосексуализма и легализирането на връзките между хомосексуални двойки – нищо, че в текстовете на проекта изрично се подчертава, че фактическото съжителство е между мъж и жена. Те се позоваха на злополучното решение на Комисията за защита от дискриминация по жалба на гей-организацията "Джемини", че невъзможността да се регистрират фактически съжителства между еднополови партньори би била дискриминационна.
"Защо трябва да слушаме тези глупости", попита Елиана Масева, но Янаки Стоилов призова за търпение. Никой от останалите му колеги не намери за нужно да уточни, че Комисията срещу дискриминацията не може да отменя закони, че бракът и фактическото съжителство са две различни форми на семейство и всяка от тях има място в Семейния кодекс, а да се представя хомосексуализмът като заплаха през 21-ви век е анахронизъм.
Разбира се, гласуването в правната комисия не предрешава въпроса, на ход е пленарната зала. Проектът за нов Семеен кодекс ще бъде внесен там веднага след Гергьовден, очакват се разгорещени дебати. "Аз ще пледирам за фактическото съжителство и в пленарната зала", каза проф. Огнян Гержиков.  

 

 


 

 


Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
1
nikolova
|
нерегистриран
14 септември 2011, 15:17
3
0
koga ще бъде подновена дискусята за фактическо семейно съжителство
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно