Европравни критики и оптимизъм*

При небивал интерес премина първата изява на Българската асоциация за европейско право (БАЕП) на 10-ти април в София. Четири месеца след създаването си, тя реализира амбициозен проект – конференция на тема: "Приложението на общностното право от българския съдия". Между деветимата лектори бе и почетният член на БАЕП проф. Коен Ленартс, съдия и председател на Четвърти състав в Съда на Европейските общности (СЕО) в Люксембург. Председателстваше конституционният съдия проф. Евгени Танчев.

Нашият съдия в Люксембург Александър Арабаджиев, който е и председател на БАЕП, бе щастлив, че асоциацията стартира с толкова отговорен форум. Според проф. Коен Ленартс, по начина на обсъждане на европравната проблематика българските съдии изпреварват доста свои колеги от по-старите членки на ЕС. Оптимизмът се поизпари с критичния преглед, който референдерът в СЕО д-р Александър Корнезов направи на практиката на Конституционния съд и върховните съдилища по приложение на общностното право. Той даде примери за неотправени преюдициални питания до Съда в Люксембург, въпреки съмнението по дадено дело за противоречие между наши норми и общностното право. За ролята на Конституционния съд в новата правна реалност говори проф. Емилия Друмева. Новина поднесе председателят на Софийския апелативен съд Лозан Панов – вече има трето преюдициално питане до СЕО, този път – по повод мобилността на пациентите в здравната система. За активната роля на българския адвокат в приложението на общностното право говори адвокат Кина Чутуркова, лекцията на проф. Жасмин Попова бе за специализираните състави за бързо производство, а проф. Николай Натов – за свободното движение на съдебните решения. Акцентът в анализа на д-р Павлина Панова, съдия във ВКС, бе Европейската заповед за арест, която създаде най-сериозни проблеми на нашите магистрати. Смелостта и активността на Върховна касационна прокуратура в прилагане на Европейската заповед за арест бе темата на прокурор Иванка Которова. Според нея това било възможност да се разчистим от чужди престъпници и да си приберем своите. "За първи път в СЕО в Люксембург се пледира на български", акцентира Анани Ананиев, директор на Дирекция "Процесуално представителство пред съдебните институции на ЕО", по повод явяването му по първото българско дело по преюдициално питане "Апис – Лакорда".

Хит на мероприятието бе чаровната служителка от лингвистичния отдел на СЕО в Люксембург Марина Чонова – цели 7 часа тя безупречно превеждаше от английски на български и обратно в една сложна материя. Направи го безвъзмездно в името на каузата. 


* Пълните текстове на лекторите от конференцията ще можете да прочетете в приложенията на "Правен свят" за европейско право "Новата реалност".

 


 

 


       
Нашият съдия в Люксембург Александър Арабаджиев (вляво) и колегата му проф. Коен Ленартс. Долу - проф. Ленартс с Александър Корнезов, референдер в СЕО.
   
Марина Чонова
Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
Няма коментари към новината.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно