Разгромът на корупцията в българския футбол се отлага,

защото на 18 март състав на Софийския районен съд оправда заместник-председателя на ДАМС и член на Изпълкома на БФС Иван Леков.

Скандалът избухна на 10 септември 2008 г., когато реферите Христо Ристосков, Димитър Димитров, Момчил Врайков и Красимир Йосифов се появиха в сутрешния блок на bTV и обявиха, че във футболното съдийство има мафия. Като "капо ди тути капи" те вкупом посочиха бившия си колега и настоящ заместник-председател на ДАМС Иван Леков, който с желязна ръка манипулирал мачовете от първенството на "А" ПФГ.

В ефир Христо Ристосков разкри, че Леков го е изнудвал за пари и обяви, че разполага с аудио- и видеозаписи, от които ясно си личи как Иван Леков и председателят на съдийската комисия Борислав Александров уреждат резултати от различни мачове през 2006 година. "Имаме данни скандалът да надмине тези в Германия и Италия. Остава само държавата да подаде ръка", не скри оптимизма си от щастливата развръзка Христо Ристосков.

Две седмици по-късно – на 23 септември преди обяд, агенти на ДАНС показно арестуваха Иван Леков в централата на ДАМС пред очите на двадесетина "случайно" попаднали там репортери. Няколко часа по-късно президентът на БФС Борислав Михайлов обяви, че на извънредния конгрес в края на годината ще иска вот на доверие и че най-вероятно съдийската комисия в този й вид ще бъде разпусната. "Срещу Иван Леков вече е повдигнато обвинение за търговия с влияние. Ако то издържи пред съда, той може да получи затвор до 6 години и глоба до 3000 лева", заяви пред медиите говорителят на Софийска градска прокуратура Стелияна Кожухарова.

В крайна сметка обаче онова, което държавното обвинение успя да "докаже" в съдебната зала, изглежда повече от смехотворно: бившият международен съдия Иван Леков не е уреждал никакви мачове срещу пари, а събрал от колеги 7800 лв. за посрещането на двама рефери от УЕФА – Пиерлуиджи Пайрето (Италия) и Алексис Поне (Белгия), на семинар в столицата.

 

 


Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
1
coath88
|
нерегистриран
10 март 2013, 03:43
0
0
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно